Pa mislim da spretnost djeteta nije uvijek povezana s vjezbama ili ne vjezbama. Moj stariji je spretan. Iznimno spretan. Al ne vjerujem da je to zato sto je vjezbao mjesec dana kad je imao 4 mj, jer te vjezbe su bile za drzanje palceva u sakicama i izvijanje. Nekako je oduvijek oprezan. 3 mjeseca je hodao uz namjestaj dok se nije pustio, a kad se pustio hodao je savrseno stabilno. I u svemu ostalom je takav, oprezan. I u penjanju i u trcanju. Sve uvijek radi polako dok ne vidi moze li on to ili ne. Mozda je i do genetike, muz je isto spretan, ja sam trapava.
Tako da mislim da se ne treba gristi kasnije ako nam dijete padne vise puta nego druga da smo mi krive jer eto, nismo ga pravilno drzale dok je bio beba, koristile smo sling, koji put smo mu digle noge kod presvlacenja... Pa ko bi vise znao sta je dobro sta ne! Prije 50 godina je stavljanje djeteta na trbuh prije 3. mj bilo strogo zabranjeno, sad se preporuca od rodenja. Sta je s onim mamama koje ne traze baby handling metode po internetu? Sta ce biti s njihovom djecom ako su nasa, koje ipak nesto znamo, sva neka hipotona, hipertona...vaka i naka...
I moj ponekad radi most, ne uvijek, on to onako kad bude uzbuden i jako sretan pa se odgurne nogama, digne guzu pa se prevali u stranu. Ne bi mi nikad palo na pamet da to nije dobro dok nisam tu procitala. Al neidem zbog toga fizijatru. Odbijam! Jer vec skoro 6 godina na ovom forumu citam o svoj toj silnoj djeci koja moraju vjezbati. I kako jos nikad ni jedna mama nije napisala da je otisla fizijatru jer eto, mislila je da treba pa je fizijatar rekao da je sve ok s bebom. Nikad! Fizijatar ce uvijek nac nesto zbog cega treba vjezbat. A i sama sam dozivjela da uvjeravam fizijatricu da moje dijete radi rotacije a ona mi ne vjeruje jer ih ne radi tad, pred njom u tih 10 minuta. Pa ako sam vec dosla k njoj po pomoc onda mi nikako nije u cilju lagat jel tako?
Ma ja sam sad skroz zastranila...Valjda ste shvatile sta hocu rec...