Da pojasnim, HNB ne brani tečaj EUR-a, nego tečaj kune. Onda se to jednako reflektira na sve strane valute na tržištu i njihovom odnosu prema kuni. Ne može HNB braniti tečaj prema EUR-u, a ne prema CHF.
Printable View
Da pojasnim, HNB ne brani tečaj EUR-a, nego tečaj kune. Onda se to jednako reflektira na sve strane valute na tržištu i njihovom odnosu prema kuni. Ne može HNB braniti tečaj prema EUR-u, a ne prema CHF.
@Mima
kretanje tečaja hrk - eur: http://fxtop.com/en/historical-excha...15&btnOK=Go%21
Teško da ima, jer mu glavnica nije porasla 60%.
Najveći problem kredita u francima je to što ih ljudi otplaćuju npr. već skoro 8 godina, a imaju glavnicu recimo 50% veću nego kad su digli kredit.
Dakle, sve da i prodaju nekretninu koju su kupili po istoj cijeni, što isto nije moguće jer su cijene pale - ali recimo, da dobiju novac koji su digli, ne mogu zatvoriti kredit jer su dužni 50% više nego kad su digli kredit.
To je to "dužničko ropstvo" - dužan si, a nemaš načina izaći iz toga.
edit
pitala pitanje ali mi se cini da ce biti provokativno, sto mu nije cilj.
Ja ti govorim da HNB kada intervenira na tečaj, jednako brani i CHF i EUR i USD i sve druge valute.
HNB utječe na tečaj ili putem k.s. (za zaduživanje banaka kod HNB-a, HNB ne utječe direktno na k.s. na tržištu, to se događa posredno) ili putem mjera kojima utječe na povečanje/smanjenje rezervi banaka.
Uh, Mima, osjećam se ko na ispitu...:-)
Otplatili smo franke, naravno. Ali tko je 2006. digao 100.000 franaka, to je bilo 450.000 kuna. Danas je to 780.000 kuna. Ako je on recimo otplatio 30.000 franaka u tih 9 godina, danas je dužan 70.000 franaka, odnosno 546000 kuna - dakle gotovo 100.000 kuna više nego što je podigao u startu. Dakle, danas je dužan više kuna nego što ih je prije devet godina dobio, a devet godina je otplaćivao kredit.
Ovo sve pišem napamet i otprilike, mogla bih staviti svoj slučaj, ali neću - ovoje fiktivni slučaj. Moj je puno gori.
Deaedi, naravno, da HNB ne brani tečaj kune onda bi sutiacija dužnika u francima bila još puno gora, a situacija dužnika u eurima bi bila loša.
Ja sam htjela reći da država stalno nešto radi, i da se to na sve nas na neki način odražava - pa se i peganje kune uz euro na neki način odražava na nas sve.
Znam, bliska prijateljica mi ima sličan slučaj, pa smo prije koju godinu pokušavali nači neko rješenje, ali nismo uspjeli. Još im je i cijena nekretnine pala, pa im stan vrijedi i 20% manje nego kad su ga kupili.
I meni je to strašno, samo ti govorim da nije u redu zanemariti i one kojima je rata kredita u EUR-ima rasla za npr. 700kn, jer je nekima u CHF rasla 2000 kn. Nekima je i tih 700 kn strašno puno.
Naravno, samo ne znam tko misliš da ih zanemaruje. Država nas zanemaruje sve, a Udruga franak se jednako angažira za sve kredite sa valutnom klauzulom.
Ako Euro nedajbože poraste 60%, vjeruj da će ga u najmanju ruku najaviti:mrgreen:
Pa onda je RH bankrotirala, jer ipak krediti u CHF su puno puno manji nego oni u EUR.
mi smo digli kredit početkom 2005, nakon što je franak 11 godina bio stabilna valuta i nakon što su nas u banci usrdno nagovarali na franak kao bolju opciju.
što je gore netko napisao, stabilna valuta pruža sigurnost i manje rate i mi povjerovali. za isti isnos i istu ratu franak je nudio 18 godina kredita, a euro 27.
i onda povjeruješ ljudima, bez obzira što prodaju proizvod. jer jednom kad si došao u banku po kredit, prodat će ti nešto, u nekoj valuti.
U to doba još nitko nije govorio o franku kao o riziku.
i onda s vrmeenom rata od 2500 naraste na skoro 4500 i tu ne govorim od ovom zadnjem uzletu franka.
Ma kad je franka bio stabilna valuta? Ja pamtim da su franak, dolar, funta uvijek fino plesali... istina, nikad kao franak sad... ali nikad nisu bili stabilni...
Zapravo sam došla zalijepiti članak.
http://www.tportal.hr/vijesti/koment...i-stanovi.html
imaš ovdej
http://en.wikipedia.org/wiki/Swiss_franc
postoje stalne oscilacije, ali ne dramatične
Ma znam...
Eno, kaže mi prijateljica koja isto ima kredit u chf na 30 godina... ona i muž su se čudili u banci kako im savjetuju chf, kad se zna da on zna divljati... ono, općepoznata stvar kakvog je promjenjiva karaktera.
Istina, nikad nije bilo ovakvog dramatičnog porasta tečaja... nešto mi priča kolega da je u doba naftne krize 70-tih bila slična priča.
1.kao narod smo poprilično financiski neuki pa nam uvaljuju sve i svašta, od financijskog inženjeringa nadalje... u školama i dalje učimo postotke oranica, dijelove životinja za koje nikad nisam čula da postoje....život ne učimo
2.tko je morao znati? tko je bio na odgovornoj poziciji? koga smo plaćali svojim novcem da nas zaštiti svojim znanjem? tko je trebao spriječiti emisiju tako velike količine tako nesigurnih kredita? zašto se glasno ne postavi to pitanje? tim osobama i njihovim bližnjima oduzeti imovinu i pravac remetinac.
nemam kredit ali dok ne počnemo rješavati stavku 1 i 2 nemam nikakvu garanciju da mene i moju djecu neće namagarčiti tetko treći. ako me ne štiti znanjem, za što mi onda služi država?
Misliš, prije nego što se većina nas rodila? I to je kao "poznato"?
(odnosilo se na Mojcin post)
Pratit ću ova predavanja, i nadam se napokon nešto naučiti o kreditima (nije da će mi ikad više pasti na pamet uzeti ga :mrgreen: )
http://www.tportal.hr/biznis/trendov...ipulacije.html
Upravo to i govorim cijelo vrijeme, da je sada, kratkoročno velika razlika u situaciji između EUR i CHF kredita, ali ne nužno i dugoročno. To je pokazala i ona analiza HNB-a koju je netko linkao koju stranicu prije. Kada vi za 18g otplatite kredit i po većoj rati, dužniku u EUR-u ostane još 9g za plaćati. Na kraju se možda i izjednačite.
I samo da pojasnim, smatram da smo svi u losoj situaciji, i da svima treba pomoci. Neka ovo sa francima bude prvi korak, ali da se ne zaborave i ostali.
evo još jedan link
http://m.tportal.hr/biznis/367199/Sp...=facebookshare
http://www.index.hr/vijesti/clanak/j...ma/797664.aspx
Dakle, osobna bankarka ga je upozoravala na nestabilnost franka, ali je očito je bio pametniji. U stvari, ispada da i je bio pametniji od onih koji su ostali u EUR-ima.
Odličan edukativni materijal za djecu! Baš sam neki dan svojoj objašnjavala da je sve što napišeš na internetu zauvijek na internetu, i svakome dostupno.
Btw. čitam i čitam, a nigdje ne vidim da je bankarica domara upozorila na nestabilnost franka.
Inače, odličan članak Petre Rodik http://www.h-alter.org/vijesti/kolek...slucaju-franak, posebno u dijelu gdje se osvrće na brigu banaka i Vlade o socijalno ugroženima; dobro se poklopilo sa izjavom ministra Lalovca o tome da je 17% kredita nenaplativo.
Mene najviše brine činjenica da se RH znatno zadužila u USD, a bilanca i izvoz su nam vezani većinom uz EUR.
ja to nisam dugo kuzila, dok jednom davno nisam slusala emisiju o brodogradilistima, di je ista prica bila da su se zaduzili u dollarima, dollar pao, a cijena celika skocila. i falilo im je love za napraviti brod, pa su jos i penale placali. davno je to bilo, ali ako nekako je prica isla. i onda su strucnjaci objasnjavali da se ne zaduzujes u valuti koja nije na tvom trzistu. valjda ekipa koja nas zaduzuje nije neki slican predmet di to naucis. jer mi smo u euro zoni, iako su sad dollarski krediti "jeftini", mene je isto strah kako ce nas to luputi u glavu sve, kao i svicarac neke.
Da, slažem se sa ovim:
Međutim, ispada da razlike u stvari i nema. Po otplati kredita, de facto će dužnici u EUR i dužnici u CHF platiti banci skoro iste iznose. Problem je u očito u ročnosti kredita, što se za istu visinu početne rate koju je dužnik mogao podnijeti kredit u CHF uzimao na kraće razdoblje, te je sada, sa porastom rate došlo upravo do one situacije koja je bila inicijalno, da dužnik za takvu ratu nije ni bio kreditno sposoban. Tj. za kredit u EUR-u dužnik nije bio sposoban jer bi mu rata bila 5000 kn, ali za kredit u CHF je, jer mu je rata bila 3000 kn. Sada, kada je rata porasla na 5000 kn, kao onome tke je uzeo kredit u EUR jer je bio kreditno sposoban, naravno da to ne može plaćati. Šta ako dužnik u EUR postane kreditno nesposoban, kakve mjere za pomoć tu postoje? Tj. da li pomagati samo onima koji su riskirali sa tečajem i stranom valutom ili i onima koji su riskirali, tj. smatrali da neće npr. izgubiti posao. Tj. pitanje je više filozofsko, tko je veći kockar, onaj koji uzme veću ratu kredita jer misli da ima veći utjecaj na svoj osobni status (zaposlenje, zdravlje) nego na kretanje neke strane valute, ili onaj koji riskira s obzirom na tečaj CHF-a? Ono, u smislu da li je veća šansa da ostaneš bez posla u 25g ili da je CHF netabilna valuta? Hoću reći, treba pomoći svima, donijeti neke jasne mjere, da se svim ljudima zaštiti stambeno pitanje i omogući minimalna razina primanja da mogu dostojno živjeti.Citiraj:
No istovremeno bi neophodno bilo utvrditi koji je dio dugovanja građana nelegitiman, tj. nastao isključivo kao posljedica plasiranja prerizičnih kredita na tržište.
Uzmimo, okvirno, da je to razlika između onoga što bi dužnici bili sada dužni da ovih kredita nije bilo u ponudi i da su se zadužili u eurima ili kunama. Taj dio duga potrebno je u potpunosti staviti pod znak upitnika i riješiti, sustavno i neovisno o socijalnoj situaciji dužnika.