Stranica 17 od 23 PrviPrvi ... 71516171819 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 801 do 850 od 1128

Tema: Stambeni kredit u CHF

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Od prosvjeda je trenutno odustala Udruga,nije odaziv bio malen.
    ja prva dolazim jer mi ih je pun kufer i banaka i svicaraca.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 26.01.2015. at 09:30

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Dakle, svatko ima neki križ.
    I moje je dijete bolesno i imam sto problema ili sam imala jer guram i rješavam ...
    Ja nisam prva dirala u Sirius, ali ona u mene je.
    I to jako ružno jer ono što je napisala je neistina.
    Što se tiče kredita, i meni ih je puna kapa.
    Stalno slušam o tome.
    Krediti se računaju u prihod za izračun cijene vrtića, franak se zamrzava, cijela vlada je na nogama oko toga...
    Zašto?
    Zato jer je onima u kreditima teško.
    Ok, onda smo Cathy, AV70, ja i mnogi drugi budale, a ja se tako i osjećam.
    Kada će nas netko nagraditi s nekim ustupkom, olakšicom i sl. ?!?
    E da, sad ćete reći, pa samo jedna soba više, nije to Ferari ilitiga luksuz.
    Ali kaj je luksuz?
    Po meni ono kaj si ne možeš priuštiti pa bila to soba više ili Ferari tak svejedno.
    Ovdje se spominju rate od preko 5 oookn što je prosjećna plaća u RH ili dvije u Konzumu.
    Tko si to može komotno priuštit?
    Premijer zamrzava franak jer mu se bliže izbori, Opačićka oprašta dugove i nudi novi početak jer se bliže izbori.
    A ja čitam da je većina ovrha i dugova od teleoperatera.
    Lažu li novine ili ne, ali to je strašno.
    Dakle, nisu ovrhe nastale zbog neplaćenih rata za struju i vodu ili su takve u manjini, već zbog mobitela!!
    Vani imam dosta i familije i poznatih i nitko nije kupovao stan.
    Žive u unajmljenom. OK, vani je to s najmom drugačije i bolje uređeno nego tu, ali je činjenica da je i vani jako teško i skupo kupiti vlastiti stan.
    A kod nas ga mora imati svatko.
    I to sa posebnom spavaćom sobom.
    Ma zašto?
    Primjerice, moja pokojna svekrva je kod mene spavala u kuhinji.
    Maknuli smo stol i stavili njen krevet i žena je spavala tu i sve ok iako sam se ja kuhinjom provlačila na kant, ali nema veze.
    Tko god je došao se čudio kako smo to dobro uklopili.
    U Ikei postoje komplet složeni stanovi od dvadesetak kvadrata i to za četveročlanu obitelj i izgledaju odlično i funkcionalno.
    I da ne duljim dalje, tko hoće shvatit- shvatit će.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

E , Tanci moja, meni je sve tuzno citati kako si zlocesta.
    ok, razumijem da se ne razumijes u ekonomiju , to oprastam.
    ali zlocestocu, to ne mogu.
    Zaista se sa tobom nema svrhe dopisivati na ovoj temi.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    E , Tanci moja, meni je sve tuzno citati kako si zlocesta.
    ok, razumijem da se ne razumijes u ekonomiju , to oprastam.
    ali zlocestocu, to ne mogu.
    Zaista se sa tobom nema svrhe dopisivati na ovoj temi.
    Nemaš ti šta meni opraštati, oprosti sebi. Bezobrazluk za početak. S kojim pravom mene vrijeđaš?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    Nemaš ti šta meni opraštati, oprosti sebi. Bezobrazluk za početak. S kojim pravom mene vrijeđaš?
    Pa ti prva kazes da volis - istinu i da imas pravo napisati svoje misljenje.
    Tako da vjerujem da i drugi imaju jednako pravo, zar ne?
    Posljednje uređivanje od sirius : 26.01.2015. at 10:03

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mišljenje je jedno, a vrijeđanje drugo, a ti mene direktno vrijeđaš.
    Post sam prijavila, ali znam da uzalud jer si ti moderator.
    Ja sad moram radit pa ću te lijepo pozdraviti

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

svi se imaju pravo žaliti, svi
    barem to, najmanje to
    bem ti državu i kriminal na djelu
    koji od poštenog malog čovjeka radi slučaj..

ma kako sam ljuta

idem na temu o preseljenju

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    Ali kaj je luksuz?
    Po meni ono kaj si ne možeš priuštiti pa bila to soba više ili Ferari tak svejedno.
    pa tko je rekao da si nismo mogli priuštiti?
    ima li netko tko u trenutku dizanja kredita diže cifru koju ne može otplaćivati?
    i ne računa da mu rata može porasti?
    jel ti uopće znaš što znači kad ti rata naraste 3000 kuna?
    tko sa zdravim mozgom može to uopće očekivati?

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Nemam kredit u švicarcima, ali pri samoj pomisli da sam mogla imati, stisne mi se želudac od straha i zato mislim da država treba pomoći i nije mi žao ako će djelić toga ići i iz mog džepa. Bilo tko od nas je mogao biti u toj situaciji.

Općenito mislim da oni koji su u nečemu bolje prošli, bilo da se radi o zdravlju, ekonomskoj sigurnosti, sretnim okolnostima trebaju pružiti pomoć onima koji su lošije prošli.

OK, nije mi neka invencija, to je ono što se zove solidarnost

tanja37 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2013

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    pa tko je rekao da si nismo mogli priuštiti?
    ima li netko tko u trenutku dizanja kredita diže cifru koju ne može otplaćivati?
    i ne računa da mu rata može porasti?
    jel ti uopće znaš što znači kad ti rata naraste 3000 kuna?
    tko sa zdravim mozgom može to uopće očekivati?
    Točno tako, potpisujem!!!! Očito neki ne mogu shvatiti neke stvari pa je uzalud s njima raspravljati!

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku

kaže ko?
    svi
    reci drugačije pa ćeš odmah dobiti svakakve epitete
    uostalom, što misliš kada bi bio referendum o povratku u prošli sistem, ne državnu zajednicu, nego sistem, kako bi prošao?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Malo sam na brzinu računala, ispada da su najgore prošli oni koji su uzeli kredit u CHF nakon 2007. Što je kredit na veći iznos i na duži rok, to je nepovoljan utjecaj CHF-a veći. I to su stvarno jako loše situacije, da si dužan u kunama više nego na dan uzimanja kredita.

Najbolje su prošli oni koji su digli kredit u CHF prije 2007., na neki kraći rok. Oni su profitirali u odnosu na one koji su uzimali u EUR-ima.

Tanči, ne slažem se sa tvojim razmišljanjem. Vidiš, MM i ja smo sve što imamo kupili sami, i sve, ali baš sve na kredit. Jer ušteđevine nismo imali, od staraca nismo dobili skoro ništa. Počeli smo raditi, dignuli kredite...da smo čekali da uštedimo, još danas bi bili podstanari. Podstanarstvo sam prošla i ne bi ga ponovila. Plaćati najam dok možeš plaćati ratu kredita za svoju nekretninu mi nema smisla.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ovo je topic o stambenom kreditu u CHF i očekivano je da će se pisati o tome

Tanchi, prijava je stigla. Pročitala sam vašu prepisku i ne vidim potrebu opomenuti sirius. Kada se dogodi nesreća, nije lijepo doći i stavljati sol na ranu, neovisno o temi.
    Nije problem u kreditima, niti u tome kome je tko bolestan i kako rješava probleme. Oni koji bi te probleme trebali rješavati sjede, jedu, piju i nije ih briga.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Audrey prvotno napisa Vidi poruku
    Ali ovo boldano banke neće napraviti. Mi smo se prije dvije godine raspitivali o konverziji u eure, i naravno da su nam ju htjeli napraviti po trenutnom tečaju, a u tom slučaju bi ispalo da smo nakon 5 i pol godina plaćanja kredita dužni jedno dvadesetak tisuća eura VIŠE nego na dan kad smo ga uzeli. Pa tko može na to pristati?! I onda onaj Bohaček posprdno izjavi kako su svi dužnici imali priliku svoje kredite konvertirati u eure, i tko im je kriv što nisu .
    Znam da to nije bilo moguće individualno napraviti, rekla sam da je moje mišljenje da je Vlada umjesto zamrzavanja tečajeva trebala donijeti uredbu da banke to moraju napraviti (za sve koji to žele).

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Razumijem što Tanči želi reći...
    To ne znači da ne razumijem ljude koji imaju kredite u chf... dovoljno je teško imati bilo kakav kredit danas, u bilo kojoj valuti.. a kamoli u chf.
    Ali ne mislim da je Tanči ovo rekla iz zlobe.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

i ovo zavirivanje u tuđe novčanike, spominjanje cifre rate kredita i iščuđavanje,
    mislim ono svašta, koga je briga jel pero pizdić plaća ratu 1000 ili 10000 kuna.
    tko sam ja tu da moraliziram i iščuđavam se, prestrašno.
    ako se čovjek školovao, ulagao u sebe, ima dobar posao i dobru plaću,
    što bi sad trebao, iz solidarnosti prema tebi, meni ili nekom stotom,
    živjeti skromno i ne plaćati ratu kredita koja njemu paše?!
    pa nismo mi ničije moralne i financijske vertikale zaboga!

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prosvjedi, da, ali protiv koga?
    banaka?
    države?
    koje, ove sadašnje sdp-ove ili one hdz-ove za vrijeme koje su ljudi uzimali kredite?
    u uređenijim državama su ljude upozoravali na rizik kredita u eurima, kod nas su ljude gurali u to

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    prosvjedi, da, ali protiv koga?
    banaka?
    države?
    koje, ove sadašnje sdp-ove ili one hdz-ove za vrijeme koje su ljudi uzimali kredite?
    u uređenijim državama su ljude upozoravali na rizik kredita u eurima, kod nas su ljude gurali u to
    Mislim da je jedan od problema u nekakvom općem stavu građana prema zaduživanju. Kredit se ne dobiva, ne uzima. Kredit se kupuje. Cijena kredita je kamata, tj. kamatna stopa. Osobni bankar, kreditni referent, savjetnik ili kako god se zvao je samo prodavač. On prodaje proizvod.

Slažem se da je problem nastao radi nedostatka regulative, koja je trebala građane upozoriti na rizike. Naime, čak i da su građani išli gledati kretanje CHF-a i volatilnost tečaja, činjenica je da je CHF od 1994. do 2008. bio prilično stabilna valuta, kao i EUR-o. E sad, upozorenja o rizicima u CHF kreditima postoje od cca. 2006. i svatko se već tada mogao zapitati da li ima neka "caka" u niskoj kamatnoj stopi.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    svi
    reci drugačije pa ćeš odmah dobiti svakakve epitete
    uostalom, što misliš kada bi bio referendum o povratku u prošli sistem, ne državnu zajednicu, nego sistem, kako bi prošao?
    a moja ti, znam, uvjerili su nas da jedino njegovo božanstvo privatni kapital dobro funkcionira. samo mi nije jasno kako još nismo uspjeli srušiti rekordan broj turističkih i stranih noćenja u hr. iz 1987. godine. biće valjda da je i onda nekako funkcioniralo, kad su sva ta hotelska poduzeća bila državna i spadala pod, kako se to danas kaže, parazitski javni sektor.
    al oftopik smo pa neću dalje.
    sad ćemo vidjeti šta će s grčkom biti.

NetkoMiOteoNick avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da je jedan od problema u nekakvom općem stavu građana prema zaduživanju. Kredit se ne dobiva, ne uzima. Kredit se kupuje. Cijena kredita je kamata, tj. kamatna stopa. Osobni bankar, kreditni referent, savjetnik ili kako god se zvao je samo prodavač. On prodaje proizvod.

Slažem se da je problem nastao radi nedostatka regulative, koja je trebala građane upozoriti na rizike. Naime, čak i da su građani išli gledati kretanje CHF-a i volatilnost tečaja, činjenica je da je CHF od 1994. do 2008. bio prilično stabilna valuta, kao i EUR-o. E sad, upozorenja o rizicima u CHF kreditima postoje od cca. 2006. i svatko se već tada mogao zapitati da li ima neka "caka" u niskoj kamatnoj stopi.
    Neki su tvrdili da je švicarac jako stabilna valuta i da je zato kamata niska. Ima li to objašnjenje smisla?
    Meni se činilo logično, ali ja nisam te struke.
    Posljednje uređivanje od NetkoMiOteoNick : 26.01.2015. at 12:22

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    sad ćemo vidjeti šta će s grčkom biti.
    da ostanem u duhu topica: ostat ce duzna ko grcka

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Potpuno je blesavo ljudima koji imaju djecu tumačiti da moraju biti skromni i podstanari ako za ratu stambenog kredita ne mogu bezbolno odvojiti 1/3 jedne plaće. U HR nema uređenog trajnog podstanarstva, a nema baš ni plaća čija bi 1/3 pokrivala ratu. A bome stanovnici uređenih EU država (ako se odluče na kupovinu) ne kupuju stanove kad uštede dovoljno nego itekako dižu kredite. Ušteđevina im treba za polog da bi ih banka uopće htjela pogledati, evo moja frendica treba 150.000 € za polog (!) da dobije stambeni kredit za 100m2 stana u lijepom CH gradu.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja sve ovo gledam sa strane, kao neko ko nema CHF kredit.
    iskreno koliko god se nekom sivdjalo ili ne cinjenica je da informacije su bile bitne.
    meni se sad ne da optuzivati banku, niti ljude koji su digli kredit. i sama sam imala kredit u CHF i to dvije godine, za auto, i moram napisati da se meni on debelo isplatio. spadala sam u kategoriju za koju je Deaedi napisala da su dobro prosli. i jesam. izabrali smo taj kredit za auto jer smo procijenili da bi sve trebalo biti OK, ali nam nije palo ni u ludilu dici isti za kupovinu nekretnine na dugi rok.
    ali ja zivim s covjekom koji voli provjeriti sve, pa i kretanja valuta i dionica. no iskreno sve je to kockanje. i valute i dionice, s kojim se mozes igrati ako imas novaca pa ti gubitak koji bi meni bio jako veliki jos uvijek nije veliki jer ces se pokriti na drugom dijelu.
    iskreno mi je zao svih koji su digli kredit, a sad su tu di jesu. zao mi je.
    ono sto je veci problem je nase ekonomsko stanje. da smo neka drzava di su primanja OK, di je zaposlenost i industrija, pa i izvoz jako dobar, tad mozda i ova dogadjanja s CHF bi utjecala ali ne ovoliko.
    mene vise to ljuti, da smo tako krhki za bilo koji udarac krize ili cega vec. mene boli sto se vec godinama ne mozemo pomjeriti s mrtve tocke.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj NetkoMiOteoNick prvotno napisa Vidi poruku
    Neki su tvrdili da je švicarac jako stabilna valuta i da je zato kamata niska. Ima li to objašnjenje smisla?
    Meni se činilo logično, ali ja nisam te struke.
    Švicarac je (moje mišljenje) bio podcijenjena valuta, što se sada pokazalo. Umjeto mu je održavan (pre) nizak tečaj u odnosu na EUR.

Kada tečaj pada, odnosno prenizak je, kamata prvo raste. Kada kamata počne rasti, dolazi do priljeva novca u zemlju i tečaj raste. Onda, u slijedećem koraku, sa povećanim priljevom novca, kamata opet pada. Dakle, kamate bi trebale pasti, pa će onda pasti i tečaj. Zato možda i nije dobro da je tečaj fiksiran na 6,38 jer šta ako padne ispod te razine? Na brzinu ovog scenarija, tj. razvoja događaja utječe intervencija Centralne banke, koja može utjecati na kamate kao i na razinu obveznih rezervi banaka (čime povlači novac sa tržišta ili ga oslobađa).

Šta ako za 6 mj tečaj padne na 5.5, a u Zakonu je fiksiran na 6,38?

A ovo što se dešava zadnjih dana je ovdje dobro i jednostavno objašnjeno:

http://www.poslovni.hr/trzista/anali...-franka-287540

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    ja sve ovo gledam sa strane, kao neko ko nema CHF kredit.
    iskreno koliko god se nekom sivdjalo ili ne cinjenica je da informacije su bile bitne.
    meni se sad ne da optuzivati banku, niti ljude koji su digli kredit. i sama sam imala kredit u CHF i to dvije godine, za auto, i moram napisati da se meni on debelo isplatio. spadala sam u kategoriju za koju je Deaedi napisala da su dobro prosli. i jesam. izabrali smo taj kredit za auto jer smo procijenili da bi sve trebalo biti OK, ali nam nije palo ni u ludilu dici isti za kupovinu nekretnine na dugi rok.
    ali ja zivim s covjekom koji voli provjeriti sve, pa i kretanja valuta i dionica. no iskreno sve je to kockanje. i valute i dionice, s kojim se mozes igrati ako imas novaca pa ti gubitak koji bi meni bio jako veliki jos uvijek nije veliki jer ces se pokriti na drugom dijelu.
    iskreno mi je zao svih koji su digli kredit, a sad su tu di jesu. zao mi je.
    ono sto je veci problem je nase ekonomsko stanje. da smo neka drzava di su primanja OK, di je zaposlenost i industrija, pa i izvoz jako dobar, tad mozda i ova dogadjanja s CHF bi utjecala ali ne ovoliko.
    mene vise to ljuti, da smo tako krhki za bilo koji udarac krize ili cega vec. mene boli sto se vec godinama ne mozemo pomjeriti s mrtve tocke.
    Da, u tome je problem - u tvom slučaju ti si dobro prošla, a oni koji su imali kredit u EUR-a (npr. ja) sam prošla lošije. Da li bi bilo fer od mene da se sada žalim što je netko prošao bolje? Ja nisam htjela riskirati i plačala sam skuplje. Ti si riskirala i plačala si jeftinije. Ali, sada je stvar u tome da se nekima rizik nije isplatio, nego je dapače ugrozio egzistenciju čitavih obitelji. Hoću reći, da li je fer da se pomaže samo jednoj skupini stanovništva, koja je riskirala, a onima koji su odabirali skuplju i sigurniju opciju, se ne pomaže? PO meni, to nije OK, treba pomoći i dužnicima u EUR-ima. Jer oni od početka plačaju veću kamatau, a i tečaj EUR-a je rastao, nekima je kod uzimanja kredita bio 6,9 a sada je 7,6, dakle to je 10%, na kredit od 100.000 EUR-a, to je 10.000 EUR-a čiste glavnice.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

za kupnju nekretnine imamo kredit u eurima.
    da kao sto sam rekla s kratkotrajnim kreditom smo se kockali. mogli smo. s vecim kreditom nam nije palo na pamet.
    i u ovoj drzavi sta god da radis moras u tu prombelmatiku uci. za sve se moras informirati. nikom ne mozes vjerovati. eto mi se informirali, na srecu.
    e sad da li smo sretni s nasim kreditom ili ne to je vec drugi par cipela.
    ali ja i dalje mislim da je problem u nasoj ekonomskoj situaciji, di i najmanji potres izaziva nesagledive podljedice.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Švicarac je (moje mišljenje) bio podcijenjena valuta, što se sada pokazalo. Umjeto mu je održavan (pre) nizak tečaj u odnosu na EUR.

Kada tečaj pada, odnosno prenizak je, kamata prvo raste. Kada kamata počne rasti, dolazi do priljeva novca u zemlju i tečaj raste. Onda, u slijedećem koraku, sa povećanim priljevom novca, kamata opet pada. Dakle, kamate bi trebale pasti, pa će onda pasti i tečaj. Zato možda i nije dobro da je tečaj fiksiran na 6,38 jer šta ako padne ispod te razine? Na brzinu ovog scenarija, tj. razvoja događaja utječe intervencija Centralne banke, koja može utjecati na kamate kao i na razinu obveznih rezervi banaka (čime povlači novac sa tržišta ili ga oslobađa).

Šta ako za 6 mj tečaj padne na 5.5, a u Zakonu je fiksiran na 6,38?

A ovo što se dešava zadnjih dana je ovdje dobro i jednostavno objašnjeno:

http://www.poslovni.hr/trzista/anali...-franka-287540
    Samo da pojasnim, pod Centrala banka mislim na Švicarsku i Europsku CB, naša nema monetarnu snagu da na taj način reagira i ustabili tečaj.
    Posljednje uređivanje od Deaedi : 26.01.2015. at 13:13

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Na koji način se pomaže dužnicima u CHF?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

ali ja i dalje mislim da je problem u nasoj ekonomskoj situaciji, di i najmanji potres izaziva nesagledive podljedice.
    To će uvijek biti tako, jer smo mala zemlja, ovisna o kretanjima na vanjskim tržištima. CHF nije problem RH ekonomije u smislu tečaja CHF-HRK, nego je to problem odnosa CHF-EUR, na što RH nema utjecaja. Ono što je kod nas dodatni problem je što su ljudi izgubili posao, pa sad umjesto 2 plaće u obitelji imaju jednu, a onda još i problem sa CHF kreditom. Dakle, ovo je najgora kombinacija unutarnje ekonomske situacije i negativne ovisnosti o stranim ekonomijama.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Na koji način se pomaže dužnicima u CHF?

Ne kužim pitanje, zar nije tečaj zamrznut Uredbom Vlade o izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju?

Prije godina dana korigirane su kamatne stope i sad je tečaj zamrznut. Istovremeno, zadnjih par godina rasle su i k.s. na EUR kredite, a i tečaj EUR-a je rastao. Tu nitko nije intervenirao.
    Posljednje uređivanje od Deaedi : 26.01.2015. at 13:19

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Zar tečaj eura nije čitavo vrijeme zamrznut?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Zar tečaj eura nije čitavo vrijeme zamrznut?
    To me ozbiljno pitaš?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mima ja nemam pojma da li iko i kako pomaze duznicima u CHF, ali se pitam da li ce to smrzavanje imati posljedica na sve nas. ne na mene, vec na sve nas.

Deaedi, jasno je meni sve to, samo me iskreno kao sto rekoh boli, sto uvijek imam neku krizu.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

To me ozbiljno pitaš?
    Da, ozbiljno te pitam, zar HNB ne brani čitavo vrijeme tečaj kune prema euru?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mima ja nemam pojma da li iko i kako pomaze duznicima u CHF, ali se pitam da li ce to smrzavanje imati posljedica na sve nas. ne na mene, vec na sve nas.

Deaedi, jasno je meni sve to, samo me iskreno kao sto rekoh boli, sto uvijek imam neku krizu.
    Misliš li da dužnička situacija sa francima nema utjecaj na sve nas?
    Da nema, zar misliš da bi Vlada intervenirala? Pa same banke su bile spremne zamrznuti tečaj, sigurno ne radi mene nego radi sebe, jer im jako raste postotak loših kredita.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

K.s. na EUR kredite rasle su u Ugovorima sa varijabilnom kamatnom stopom, koja je vezana uz EURIBOR, a koja je za RH rasla jer su naše obveznice svake godine imale sve lošiji kreditni rejting.

Dodatno je rastao i tečaj EUR-a, ne tolikom dinamikom i brzinom kao kod CHF-a, ali kod dugoročnih stambenih kredita sa varijabilnom kamatnom stopom, situacija nije tako dramatična kao kod CHF kredita, ali je također vrlo vrlo nepovoljna za dužnike.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ne mislim, vec se pitam kakav ce utjecaj imati. jer od 2008. smo vec na skrgama, ne samo oni koji su bilo kako zaduzeni, vec svi.
    krivo sam napisala.

Mima ja nemam pojma da li iko i kako pomaze duznicima u CHF, Mima ja nemam pojma da li iko i kako pomaze duznicima u CHF, ali se pitam da li ce to smrzavanje imati posljedica na sve nas. ne na mene, vec na sve nas.
    bi trbalo ici u ali se pitam kako ce to smrzavanje imati posljedica na sve nas. ne na mene, vec na sve nas.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Da, ozbiljno te pitam, zar HNB ne brani čitavo vrijeme tečaj kune prema euru?
    HNB nema snagu braniti tečaj kune prema EUR-u.

Ali tečaj nije zamrznut, samo manje varira jer je EUR stabilan. HNB može utjecati da tečaj nije npr. 7.6 nego da je 7.55.
    Jednako kako brani tečaj prema EUR-u, tako se ta mjera reflektira i na tečaj CHF-a, jer HNB intervenira povlačenjem/ili plasmanom kuna na tržište. I to onda ne utječe samo na EUR, nego i na CHF.

Netko tko je npr. 1998. uzeo kredit za stan na 30g u EUR-ima po tečaju od 6.8 i uz varijabilnu k.s., koja mu je onda bila 6%, a danas je 8.5% danas ima razloga za plakati kao i netko tko ima kredit u CHF.
    Posljednje uređivanje od Deaedi : 26.01.2015. at 13:30

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Jučer je u medijima izašao podatak da je tečaj franka narastao 60%, sa čime se euro, mislim, ne može uspoređivati.
    Tečaj eura je branjen, HNB stalno intervenira po tom pitanju, a to sigurno ima utjecaja na sve nas.
    Što se tiče kamata, ne mogu se praviti da se razumijem u njihovo određivanje, no ono što znam je da postoji presuda o tome da su banke nezakonito određivale kamate - za sve kredite, ne samo za kredite u francima, no nije određen nikakav pravni lijek po tom pitanju, pa banke po tom pitanju ne rade ništa.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kako to misliš, euro je stabilan? Pa ako je nešto stabilno, onda je to franak! Euro pada prema franku, a kuna je vezana uz euro, i to po mnogim mišljenjima - debelo precijenjena. HNB održava "peg" kune uz euro.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Da pojasnim, HNB ne brani tečaj EUR-a, nego tečaj kune. Onda se to jednako reflektira na sve strane valute na tržištu i njihovom odnosu prema kuni. Ne može HNB braniti tečaj prema EUR-u, a ne prema CHF.

NetkoMiOteoNick avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

@Mima
    kretanje tečaja hrk - eur: http://fxtop.com/en/historical-excha...15&btnOK=Go%21

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Netko tko je npr. 1998. uzeo kredit za stan na 30g u EUR-ima po tečaju od 6.8 i uz varijabilnu k.s., koja mu je onda bila 6%, a danas je 8.5% danas ima razloga za plakati kao i netko tko ima kredit u CHF.
    Teško da ima, jer mu glavnica nije porasla 60%.
    Najveći problem kredita u francima je to što ih ljudi otplaćuju npr. već skoro 8 godina, a imaju glavnicu recimo 50% veću nego kad su digli kredit.
    Dakle, sve da i prodaju nekretninu koju su kupili po istoj cijeni, što isto nije moguće jer su cijene pale - ali recimo, da dobiju novac koji su digli, ne mogu zatvoriti kredit jer su dužni 50% više nego kad su digli kredit.
    To je to "dužničko ropstvo" - dužan si, a nemaš načina izaći iz toga.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Da pojasnim, HNB ne brani tečaj EUR-a, nego tečaj kune. Onda se to jednako reflektira na sve strane valute na tržištu i njihovom odnosu prema kuni. Ne može HNB braniti tečaj prema EUR-u, a ne prema CHF.
    Ali euro pada prema CHF, a sa njim i kuna. Ja hoću reći da je branjenje tečaja kune prema euru isto tako nešto u što intervenira država.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

edit
    pitala pitanje ali mi se cini da ce biti provokativno, sto mu nije cilj.
    Posljednje uređivanje od spajalica : 26.01.2015. at 13:41

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ali euro pada prema CHF, a sa njim i kuna. Ja hoću reći da je branjenje tečaja kune prema euru isto tako nešto u što intervenira država.

Ja ti govorim da HNB kada intervenira na tečaj, jednako brani i CHF i EUR i USD i sve druge valute.

HNB utječe na tečaj ili putem k.s. (za zaduživanje banaka kod HNB-a, HNB ne utječe direktno na k.s. na tržištu, to se događa posredno) ili putem mjera kojima utječe na povečanje/smanjenje rezervi banaka.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Što se tiče kamata, ne mogu se praviti da se razumijem u njihovo određivanje, no ono što znam je da postoji presuda o tome da su banke nezakonito određivale kamate - za sve kredite, ne samo za kredite u francima, no nije određen nikakav pravni lijek po tom pitanju, pa banke po tom pitanju ne rade ništa.
    To su k.s. iz ugovornog odnosa i nemaju veze sa k.s. na razini makroekonomske situacije (koja se reflektira onda na tržišnu i ugovornu k.s.). Miješamo kruške i jabuke.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Uh, Mima, osjećam se ko na ispitu...

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Joj, što to nisam znala kada me muž nagovorio na ulaganje u fondove. Taman mjesec dana nakon uloga dogodio se onaj kolosalni pad. A ja mu mjesecima drvila kako to nije sigurno. Srećom nisu bili veliki iznosi.
    Tek smo ove godine došli u + i to nešto sitno.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Otplatili smo franke, naravno. Ali tko je 2006. digao 100.000 franaka, to je bilo 450.000 kuna. Danas je to 780.000 kuna. Ako je on recimo otplatio 30.000 franaka u tih 9 godina, danas je dužan 70.000 franaka, odnosno 546000 kuna - dakle gotovo 100.000 kuna više nego što je podigao u startu. Dakle, danas je dužan više kuna nego što ih je prije devet godina dobio, a devet godina je otplaćivao kredit.
    Ovo sve pišem napamet i otprilike, mogla bih staviti svoj slučaj, ali neću - ovoje fiktivni slučaj. Moj je puno gori.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •