Stranica 18 od 23 PrviPrvi ... 81617181920 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 851 do 900 od 1128

Tema: Stambeni kredit u CHF

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ti govorim da HNB kada intervenira na tečaj, jednako brani i CHF i EUR i USD i sve druge valute.

HNB utječe na tečaj ili putem k.s. (za zaduživanje banaka kod HNB-a, HNB ne utječe direktno na k.s. na tržištu, to se događa posredno) ili putem mjera kojima utječe na povečanje/smanjenje rezervi banaka.
    Deaedi, naravno, da HNB ne brani tečaj kune onda bi sutiacija dužnika u francima bila još puno gora, a situacija dužnika u eurima bi bila loša.

Ja sam htjela reći da država stalno nešto radi, i da se to na sve nas na neki način odražava - pa se i peganje kune uz euro na neki način odražava na nas sve.

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja ti govorim da HNB kada intervenira na tečaj, jednako brani i CHF i EUR i USD i sve druge valute.

.
    nisi u pravu

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Otplatili smo franke, naravno. Ali tko je 2006. digao 100.000 franaka, to je bilo 450.000 kuna. Danas je to 780.000 kuna. Ako je on recimo otplatio 30.000 franaka u tih 9 godina, danas je dužan 70.000 franaka, odnosno 546000 kuna - dakle gotovo 100.000 kuna više nego što je podigao u startu. Dakle, danas je dužan više kuna nego što ih je prije devet godina dobio, a devet godina je otplaćivao kredit.
    Ovo sve pišem napamet i otprilike, mogla bih staviti svoj slučaj, ali neću - ovoje fiktivni slučaj. Moj je puno gori.

Znam, bliska prijateljica mi ima sličan slučaj, pa smo prije koju godinu pokušavali nači neko rješenje, ali nismo uspjeli. Još im je i cijena nekretnine pala, pa im stan vrijedi i 20% manje nego kad su ga kupili.
    I meni je to strašno, samo ti govorim da nije u redu zanemariti i one kojima je rata kredita u EUR-ima rasla za npr. 700kn, jer je nekima u CHF rasla 2000 kn. Nekima je i tih 700 kn strašno puno.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Naravno, samo ne znam tko misliš da ih zanemaruje. Država nas zanemaruje sve, a Udruga franak se jednako angažira za sve kredite sa valutnom klauzulom.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Zara1 prvotno napisa Vidi poruku
    nisi u pravu
    OK, pojasni?

Jer HNB intervenira samo kunama. Vrlo rijetko je otpuštao devizne rezerve u EUR-ima, ako na to misliš, u 2013. mislim samo 1x i to u prilično malom iznosu.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Naravno, samo ne znam tko misliš da ih zanemaruje. Država nas zanemaruje sve, a Udruga franak se jednako angažira za sve kredite sa valutnom klauzulom.
    Pa nisu npr. najavili prosvjed jer i tečaj EUR-a nije zamrznut na godinu dana.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ako Euro nedajbože poraste 60%, vjeruj da će ga u najmanju ruku najaviti

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Pa onda je RH bankrotirala, jer ipak krediti u CHF su puno puno manji nego oni u EUR.

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Mislim da je jedan od problema u nekakvom općem stavu građana prema zaduživanju. Kredit se ne dobiva, ne uzima. Kredit se kupuje. Cijena kredita je kamata, tj. kamatna stopa. Osobni bankar, kreditni referent, savjetnik ili kako god se zvao je samo prodavač. On prodaje proizvod.

Slažem se da je problem nastao radi nedostatka regulative, koja je trebala građane upozoriti na rizike. Naime, čak i da su građani išli gledati kretanje CHF-a i volatilnost tečaja, činjenica je da je CHF od 1994. do 2008. bio prilično stabilna valuta, kao i EUR-o. E sad, upozorenja o rizicima u CHF kreditima postoje od cca. 2006. i svatko se već tada mogao zapitati da li ima neka "caka" u niskoj kamatnoj stopi.
    mi smo digli kredit početkom 2005, nakon što je franak 11 godina bio stabilna valuta i nakon što su nas u banci usrdno nagovarali na franak kao bolju opciju.
    što je gore netko napisao, stabilna valuta pruža sigurnost i manje rate i mi povjerovali. za isti isnos i istu ratu franak je nudio 18 godina kredita, a euro 27.
    i onda povjeruješ ljudima, bez obzira što prodaju proizvod. jer jednom kad si došao u banku po kredit, prodat će ti nešto, u nekoj valuti.
    U to doba još nitko nije govorio o franku kao o riziku.
    i onda s vrmeenom rata od 2500 naraste na skoro 4500 i tu ne govorim od ovom zadnjem uzletu franka.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Ma kad je franka bio stabilna valuta? Ja pamtim da su franak, dolar, funta uvijek fino plesali... istina, nikad kao franak sad... ali nikad nisu bili stabilni...

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Zapravo sam došla zalijepiti članak.
    http://www.tportal.hr/vijesti/koment...i-stanovi.html

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Ma kad je franka bio stabilna valuta? Ja pamtim da su franak, dolar, funta uvijek fino plesali... istina, nikad kao franak sad... ali nikad nisu bili stabilni...
    imaš ovdej
    http://en.wikipedia.org/wiki/Swiss_franc
    postoje stalne oscilacije, ali ne dramatične

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Ma znam...
    Eno, kaže mi prijateljica koja isto ima kredit u chf na 30 godina... ona i muž su se čudili u banci kako im savjetuju chf, kad se zna da on zna divljati... ono, općepoznata stvar kakvog je promjenjiva karaktera.
    Istina, nikad nije bilo ovakvog dramatičnog porasta tečaja... nešto mi priča kolega da je u doba naftne krize 70-tih bila slična priča.

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

1.kao narod smo poprilično financiski neuki pa nam uvaljuju sve i svašta, od financijskog inženjeringa nadalje... u školama i dalje učimo postotke oranica, dijelove životinja za koje nikad nisam čula da postoje....život ne učimo
    2.tko je morao znati? tko je bio na odgovornoj poziciji? koga smo plaćali svojim novcem da nas zaštiti svojim znanjem? tko je trebao spriječiti emisiju tako velike količine tako nesigurnih kredita? zašto se glasno ne postavi to pitanje? tim osobama i njihovim bližnjima oduzeti imovinu i pravac remetinac.

nemam kredit ali dok ne počnemo rješavati stavku 1 i 2 nemam nikakvu garanciju da mene i moju djecu neće namagarčiti tetko treći. ako me ne štiti znanjem, za što mi onda služi država?

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Misliš, prije nego što se većina nas rodila? I to je kao "poznato"?

(odnosilo se na Mojcin post)
    Posljednje uređivanje od Angie75 : 26.01.2015. at 15:10

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Pratit ću ova predavanja, i nadam se napokon nešto naučiti o kreditima (nije da će mi ikad više pasti na pamet uzeti ga )
    http://www.tportal.hr/biznis/trendov...ipulacije.html

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj rossa prvotno napisa Vidi poruku
    za isti isnos i istu ratu franak je nudio 18 godina kredita, a euro 27.
    Upravo to i govorim cijelo vrijeme, da je sada, kratkoročno velika razlika u situaciji između EUR i CHF kredita, ali ne nužno i dugoročno. To je pokazala i ona analiza HNB-a koju je netko linkao koju stranicu prije. Kada vi za 18g otplatite kredit i po većoj rati, dužniku u EUR-u ostane još 9g za plaćati. Na kraju se možda i izjednačite.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    Misliš, prije nego što se većina nas rodila? I to je kao "poznato"?

(odnosilo se na Mojcin post)
    Ja sam 71. godište, nisam znala taj podatak vezan za naftnu krizu, ali sam znala da je chf varljiv. Ne znam kako, nisu me doma tome učili, ali sam znala.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

I samo da pojasnim, smatram da smo svi u losoj situaciji, i da svima treba pomoci. Neka ovo sa francima bude prvi korak, ali da se ne zaborave i ostali.

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

http://www.index.hr/vijesti/clanak/j...ma/797664.aspx

Dakle, osobna bankarka ga je upozoravala na nestabilnost franka, ali je očito je bio pametniji. U stvari, ispada da i je bio pametniji od onih koji su ostali u EUR-ima.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

http://www.index.hr/vijesti/clanak/j...ma/797664.aspx

Dakle, osobna bankarka ga je upozoravala na nestabilnost franka, ali je očito je bio pametniji. U stvari, ispada da i je bio pametniji od onih koji su ostali u EUR-ima.
    Napisao on to ili ne ( na stranu svicarac) , ja sam sokirana cinjenicom da netko dila podatke sa foruma i pise clanke tako da tvrdi da ih je pisao netko sa imenom i prezimenom.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Odličan edukativni materijal za djecu! Baš sam neki dan svojoj objašnjavala da je sve što napišeš na internetu zauvijek na internetu, i svakome dostupno.

Btw. čitam i čitam, a nigdje ne vidim da je bankarica domara upozorila na nestabilnost franka.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Napisao on to ili ne ( na stranu svicarac) , ja sam sokirana cinjenicom da netko dila podatke sa foruma i pise clanke tako da tvrdi da ih je pisao netko sa imenom i prezimenom.
    Da, to stvarno nije u redu. Forum bi trebao pružati neku anonimnost, no ona očito prestaje kada netko počne javno djelovati.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Inače, odličan članak Petre Rodik http://www.h-alter.org/vijesti/kolek...slucaju-franak, posebno u dijelu gdje se osvrće na brigu banaka i Vlade o socijalno ugroženima; dobro se poklopilo sa izjavom ministra Lalovca o tome da je 17% kredita nenaplativo.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Mene najviše brine činjenica da se RH znatno zadužila u USD, a bilanca i izvoz su nam vezani većinom uz EUR.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja to nisam dugo kuzila, dok jednom davno nisam slusala emisiju o brodogradilistima, di je ista prica bila da su se zaduzili u dollarima, dollar pao, a cijena celika skocila. i falilo im je love za napraviti brod, pa su jos i penale placali. davno je to bilo, ali ako nekako je prica isla. i onda su strucnjaci objasnjavali da se ne zaduzujes u valuti koja nije na tvom trzistu. valjda ekipa koja nas zaduzuje nije neki slican predmet di to naucis. jer mi smo u euro zoni, iako su sad dollarski krediti "jeftini", mene je isto strah kako ce nas to luputi u glavu sve, kao i svicarac neke.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Inače, odličan članak Petre Rodik http://www.h-alter.org/vijesti/kolek...slucaju-franak, posebno u dijelu gdje se osvrće na brigu banaka i Vlade o socijalno ugroženima; dobro se poklopilo sa izjavom ministra Lalovca o tome da je 17% kredita nenaplativo.

Da, slažem se sa ovim:

No istovremeno bi neophodno bilo utvrditi koji je dio dugovanja građana nelegitiman, tj. nastao isključivo kao posljedica plasiranja prerizičnih kredita na tržište.
    Uzmimo, okvirno, da je to razlika između onoga što bi dužnici bili sada dužni da ovih kredita nije bilo u ponudi i da su se zadužili u eurima ili kunama. Taj dio duga potrebno je u potpunosti staviti pod znak upitnika i riješiti, sustavno i neovisno o socijalnoj situaciji dužnika.
    Međutim, ispada da razlike u stvari i nema. Po otplati kredita, de facto će dužnici u EUR i dužnici u CHF platiti banci skoro iste iznose. Problem je u očito u ročnosti kredita, što se za istu visinu početne rate koju je dužnik mogao podnijeti kredit u CHF uzimao na kraće razdoblje, te je sada, sa porastom rate došlo upravo do one situacije koja je bila inicijalno, da dužnik za takvu ratu nije ni bio kreditno sposoban. Tj. za kredit u EUR-u dužnik nije bio sposoban jer bi mu rata bila 5000 kn, ali za kredit u CHF je, jer mu je rata bila 3000 kn. Sada, kada je rata porasla na 5000 kn, kao onome tke je uzeo kredit u EUR jer je bio kreditno sposoban, naravno da to ne može plaćati. Šta ako dužnik u EUR postane kreditno nesposoban, kakve mjere za pomoć tu postoje? Tj. da li pomagati samo onima koji su riskirali sa tečajem i stranom valutom ili i onima koji su riskirali, tj. smatrali da neće npr. izgubiti posao. Tj. pitanje je više filozofsko, tko je veći kockar, onaj koji uzme veću ratu kredita jer misli da ima veći utjecaj na svoj osobni status (zaposlenje, zdravlje) nego na kretanje neke strane valute, ili onaj koji riskira s obzirom na tečaj CHF-a? Ono, u smislu da li je veća šansa da ostaneš bez posla u 25g ili da je CHF netabilna valuta? Hoću reći, treba pomoći svima, donijeti neke jasne mjere, da se svim ljudima zaštiti stambeno pitanje i omogući minimalna razina primanja da mogu dostojno živjeti.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    ja to nisam dugo kuzila, dok jednom davno nisam slusala emisiju o brodogradilistima, di je ista prica bila da su se zaduzili u dollarima, dollar pao, a cijena celika skocila. i falilo im je love za napraviti brod, pa su jos i penale placali. davno je to bilo, ali ako nekako je prica isla. i onda su strucnjaci objasnjavali da se ne zaduzujes u valuti koja nije na tvom trzistu. valjda ekipa koja nas zaduzuje nije neki slican predmet di to naucis. jer mi smo u euro zoni, iako su sad dollarski krediti "jeftini", mene je isto strah kako ce nas to luputi u glavu sve, kao i svicarac neke.
    Da, CHF, japanski yen i dolar su valute kojima se špekulira oduvijek, upravo radi njihove nestabilnosti. To se i kod nas učilo još prije 20g.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Da, CHF, japanski yen i dolar su valute kojima se špekulira oduvijek, upravo radi njihove nestabilnosti. To se i kod nas učilo još prije 20g.
    na zalost ovi koji nas jeftino zaduzuju izgleda to nisu ucili.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Zeznuto je to sto mnogi ne mogu placati rate , a imaju posao.
    Zapravo u obitelji im se nije dogodila nikakva drama, nikakvi nepredvidivi troskovi , ali nizi u ludilu nisu mislil da ce im rate porasti za duplo.
    Posljednje uređivanje od sirius : 28.01.2015. at 15:43

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Zeznuto je to sto mnogi ne mogu placati rate , a imaju posao.
    Zapravo u obitelji im se nije dogodila nikakva drama, nikakvi nepredvidivi troskovi , ali nizi u ludilu nisu mislil da ce im rate porasti za duplo.
    Da, upravo to i govorim. Nekima je pak rata ista, ali nisu ni u ludilu mislili da će npr. izgubiti posao i da neće moći godinama noći naći drugi.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Jedna stvar je socijalna mjera, a vidimo da su banke velike zagovornice socijalnih mjera - naravno, radi svog interesa, a druga stvar je što su krediti u francima pokvaren proizvod koji se nije smio prodavati.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Jedna stvar je socijalna mjera, a vidimo da su banke velike zagovornice socijalnih mjera - naravno, radi svog interesa, a druga stvar je što su krediti u francima pokvaren proizvod koji se nije smio prodavati.
    Tako je.
    socijalne mjere su isto, ali dopustiti da se prodaje nesto opasno- druga stvar.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Svaki kredit sa valutnom klauzulom je opasan proizvod.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Sa takvom vrstom kredita je i drzava u losoj poziciji. Ljudi nemaju novaca da ih trose jer sve daju banci. Manje je PDV-a u kasi.

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tj. za kredit u EUR-u dužnik nije bio sposoban jer bi mu rata bila 5000 kn, ali za kredit u CHF je, jer mu je rata bila 3000 kn. Sada, kada je rata porasla na 5000 kn, kao onome tke je uzeo kredit u EUR jer je bio kreditno sposoban, naravno da to ne može plaćati.
    Ma kakav je to primjer?! Je li ti stvarno misliš da sam ja (i svi ostali koji su uzimali kredit u švicarcima) takva tuka da mi ne bi smrdilo da kako ja za isti iznos kredita plaćam 20000 (!!!) Kn ratu više?! Ne, draga moja, rata koju su nama računali za isti takav kredit u eurima nije ni približno bila toliko veća. I nismo uzeli švicarce umjesto eura jer smo se pomamili za par sto Kn manjom ratom, nego zato jer mi taj kredit u eurima nisu dali a u švicarcima (iz samo njima poznatih razloga) jesu.
    Dosta mi je toga da se ljude s kreditima u švicarcima proglašava pohlepnima i neodgovornima, a one s eurima mudrima i razumnima. I jedni i drugi smo išli u kredite, i jedni i drugi smo svjesno na sebe preuzeli da nas deru i mijenjaju nam uvjete, ali s tom razlikom da smo mi bili i prevareni.
    Ja ne tražim da itko išta plati umjesto mene, do sad sam sve plaćala sama i plaćala bih i dalje, ali želim da se konačno raščisti jesu li tu čista posla, i ako nisu, očekujem od države da me zaštiti od te prevare kao i od bilo koje druge. Ako ne možeš od države očekivati da provodi zakon, onda ne znam što nam preostaje - divlji zapad, zakon jačeg? Ove komentare tipa 'trebali ste znati' doživljavam kao komentare tipa 'trebala si znati da kad obučeš minicu će ti se lijepiti kojekakvi bolesnici', da ne navedem nešto gore.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Audrey, ja sam se referirala na primjer koji je netko dao pat stranica prije. I ne mislim nista od ovoga sto si navela. Vec sam x puta rekla da mislim da treba sve duznike zastiti. Ne znam zasto impliciras nesto tako ruzno?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne znam za primjer, ali nikako nije bila ovakva razlika u ratama, nego nekih 15-20%.
    Ne bi to bilo teško niti izračunati kad bismo znali kolika je bila kamata.
    Kamata na CHF kredite je vrlo brzo rasla, i niska je bila samo na početku otplate. (nezakonito)

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nama je niska kamata (reklamirana , ona sa kojom smo mogli dobiti kredit , dok sa eurima i nesto vecom nismo mogli )bila samo prvu ratu.
    Nakon toga pocela je nezaustavljivo rasti.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Pa taj primjer je netko naveo par stranica prije. Imas na HNBu statistiku kamata od 1992. u svim valutama.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne mogu to naći,ali koliko se sjećam na CHF je kamata bila 4,5 a na euro oko 6, što je na moj kredit i na isti rok otplate oko 15% razlike u rati.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Hm, ja se sjecam da je kamata na stambene kredite u Eurima bila oko 8%, dok je u chf bila oko 4.9

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa stvarno ne mogu tvrditi, ali sad sam izračunala na kreditnom kalkulatoru, i rata u eurima mi ne bi bila tolika, sjećam se cifre.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

A ne znam ni ja tocno. I slazem se da je grozno to sto se desilo sa chf kreditima. Ali mislim da treba pomoci i ljudima koji su izgubili posao, razboljeli se, a imaju kredite, ne nuzno u chf. I njima je tesko. Znam da je svakome njegova nevolja najveca, ali i drugima nije lako. Moramo razmisljati i o drugima, i biti socijalno osjetljiviji za tudje probleme.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Apsolutno se slažem da treba pomoći svim socijalno ugroženim ljudima, no pitanje CHF kredita nije socijalno pitanje.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Da, definitivno treba vidjeti da li je trziste trebalo biti drugacije regulirano. Ali sad su chf krediti veliki drustveni problem.

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovo je izvrstan članak koji pokriva sve ovdje dotaknute teme, pa kome se da.... http://globus.jutarnji.hr/hrvatska/d...aluti-u-kunske---

Odaka izuzetno profesionalno cijenim.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne radi ti link.

Da upozorim ponosne vlasnice kredita u švicarcima: ako same uplaćujete rate, pazite da budete redovite, jer izgleda da se tečaj od 6,39 primijenjuje samo na rate koje su na vrijeme uplaćene.

NetkoMiOteoNick avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Barbi, za link kaže da stranica ne postoji, a kad idem na globus.hr samo je uvodni dio intervjua - za ostatak kaže da kupim tiskano izdanje.
    Ako ti imaš članak u cijelosti u el. obliku, možeš li poslati na pp?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •