aha to je smiješno, a kad se linkaju američke statistike onda se to lako preslikava na Hrvatsku?!
Naš je primjerice zdravstveni sustav još uvijek milijun puta sličniji skandinavskom nego američkom recimo. Zar ne Ifigenijo?
Printable View
Ma za osnovnoškolsko smo već zaključili da je jednostavno i da ga baš svatko može prenijeti.
Sad čekam da netko to napiše i za srednjoškolsko :mrgreen:
Ja ne vjerujem, pogotovo sto se tice skolstva. A otici van iz HR u neku obecanu zemlju je peace of cake, inace.Citiraj:
vjerujem u bolje sutra. Ne znam zašto onaj tko ne vjeruje ne ode živjeti van iz HR?
Ali daj boze da bude tako kako ti ZV prognoziras.
Eh, da kolika je razlika izmešu učitlejskog fakulteta i pmf-a na primjer se vidi po prelasku iz 4 u 5 rz. Neću trošiti riječi svi ste to prošli. Prvo farbamo jabuke na svim predmetima 4 godine i raspravljamo koliko se ljudi toplije oblače svaku jesen, a onda vas zaskoče stručnjaci za svoje područje koji su 90postotnom preciznošću pedagoške predmete na svojem faxu prespavali, a onda se tresli na hospitacijama.
U Americi, na primjer, jednostavnije nego kod nas jer ovdje do fakulteta, u principu, ne moras znati gotovo nista (u usporedbi s Hrvatskim skolama). Uzasno je niska razina znanja koja se trazi, a tek na fakultetu se upisuju tzv. GenEd predmeti (general education) koji studenta uce onome sto je, u velikom broju slucajeva, u hrvatskoj skoli pokriveno vec unutar petog do osmog razreda, najkasnije u ranoj srednjoj skoli.
Drugi je par kobasica je li to potrebno (kod nas) bas tako ili nije. S obzirom da sam skroz pro-edukativno nastrojena, mene u principu uopce ne smeta sirina hrvatskog obrazovnog sustava. Objasnila sam na vlastitom primjeru zasto (i bojim se i pomisliti gdje bih bila da me netko pokusao skolovati unutar svicarskog modela, na primjer).
apsolutno si točno rekla. sve POPULARNIJE. tome i teži većina - popularnosti
i nekad su postojale obitelji koje je posao nosio svijetom, i djecu nisu upisivali u škole, nego su imali privatne učiteljice koje su jednako dobro učile vezenje goblena i astonomiju.
no daleko od toga da je moguće. naravno da jest. ako putuješ svijetom zbog posla, onda sigurno putem školuješ dijete.
roza, neki ljudi su sposobniji i načitaniji bez obzira na stupanj obrazovanja (koje nam je ifigenija lijepo servirala). to je činjenica i nitko ju ne osporava. može se, i tko voli, neka. mene ne smeta. samo mi nije jasno iz tvoje rečenice - jel i oni koju su zatupljivani u školama ikad postanu, kako ti lijepo veliš, rispektid membrs of sosajeti?
ili je to samo privilegija hs djece?
na pmfu kojeg si lijepo popljuvala, studira nešto više od tvojih navedenih 10% studenata koji savjesno odrađuju sve obveze
Ja sam upoznatija sa UK HS tako da...oni su ipak jači na opčem obrazovanju od Amera, a ipak homeschool parents sasvim dobro odškoluju svoje klince i pripreme ih za nastavak školovanja, poneki i bolje od državnih/privatnih škola.
Magriz - baš zato što su danas extra popularni šoping centri, cajke, agresivne kompjuterske igrice, debilni holivudski filmovi, glupe serije poput desperate housewifes itd. svijet ide tamo gdje ide. Moja izjava o popularnosti prirodnog načina lječenja je imala više veze s tim da izgleda da se stvara nekakva kritična masa ljudi koji su odlučili ipak koristiti prirodne resurse koji su nam bogom dani a na koje smo zaboravili - a ne sljepo prihvaćati ono što im "sveta struka", u ovom slučaju doktori, serviraju - kao savršen primjer dajem obavezno cjepljenje - totalni nonsens - al ajde, neću vas previše bockat.
A ovo drugo, ja nisam nikad rekla da dijeca školovana u školama ne postanu cjenjeni u društvu, pa zato i postoji škola da ih modelira da bi funkcionirali u ovom društvu, samo sam rekla da se i oni koji nisu školovani u školi već kod kuće, sasvim dobro mogu i znaju uklopiti u društvo.
stoposto slušaju cajke jerbo su se školovali
Žalosno je to da upravo djeca danas masovno slušaju cajke - i to se navlaće na taj šund uglavnom po školskim hodnicima jedni od drugih. A školovanih ima i previše koji briju na Halida i ekipu - tako da se neka razlika u ukusima bazirana na obrazovanju ne može uočit. A pod termin "cajke" bi ja zaokružila svo smeće koje nas intelektualno nagriza, a to je 90% sadržaja koji nam serviraju kroz medije.
pa da, samo ne postoji uzročno posljedična veza između škole i cajki. A takva se veza može iščitati iz tvojih postova.
pa što, ako je homeschoolirano, to znači da se neće družiti i socijalizirati??
Hoće. Ali u školi je primoran biti među 30 klinaca s kojima uglavnom ima zajedničko samo godine, nisu to prijatelji koje je sam izabrao, nisu to klinci sa radionica i slobodnih aktivnosti sa kojima djeli zajedničke afinitete prema određenim stvarima. To je 30 različitih malih ljudi od kojih neki znaju biti real pain in the butt i nameću se ostalima. Dijete od svojih 8-9 godina se rijetko zna nositi sa izazovom čopora, koji mu možda uopće ne paše, ali mu se mora pridružiti i podrediti jer drugačije ne može opstati u tom kolektivu.
I da nadodam - vjerovati da je HS "spas" od svih mogućih negativnih utjecaja na dijete mi se ne čini realnim.
čitajući ifigenijine i rozine postove (taman toliko želuca sam imala, za zadnje 2 strane) i degradiranje učiteljske profesije iz usta sirius, sretna sam i zadovoljna što možemo samo razglabati o hs, a što ifi, roza i istomišljenice nemaju nikakve teoretske šanse za hs svoje djece.
a roza, ako od djeteta želiš učiniti asketu bez kontakta sa "kvarnim tuđim kvasom" možeš to i bez hs. samo mu svaki dan pričaj o svojim pogledima na svijet i osuđivanju drugih. vrlo vjerojatno ćeš uspjeti u svom naumu i bez hs.
A gle, svi mi gledamo stvari iz svoje prespektive - ja govorim u svoje ime. Meni su te osobine nešto što ne želim za svoje dijete, nekom drugom su dio svakodnevnog života i nešto što mogu tolerirati. Ja zaiste ne želim da moje dijete sa 10 godina psuje, laže, a sa 14 se počme sexati - a puno mojih poznanika oduševljeno plješće kad dijete od 3 godine govori "ebem ti misa" itd.
Roza, koliko god ja podržavam HE ne mislim da bi u njega trebalo ulaziti iz straha (naravno kada bi u teoriji bio moguć u Hrvatskoj).
U svakom slučaju znam da ćeš si ti osobno dati vremena i vidjeti što će vam vrijeme donijeti i u kakvog će se momka Špiro razviti. :)
Što se tiče socijalizacije mom školacu škola ne predstavlja nikakvo oduševljenje, ali druženje na stanici dok se čeka autobus (kojim se vozi 2 vrlo kratke stanice) je vrhunac dana. Danas sam ga dočekala pred školom da ga odvezem kući , ali on me je poslao doma samu da može ići busom na -3 stupnja.:roll:
kako možeš biti sigurna da će ti se dijete družiti s prijateljima koje sam izabere? halo!!! dijete ispod 10 godina? što ćeš mu ponudit kao izbor? od tebe probranu elitu, zar ne? što će im biti zajedničko? samo roditelji ogorčeni ostatkom svijeta. na taj način, draga moja, dijete ne može izrasti u kompletnu osobu
da se razumijemo, ja nisam protiv HSa ako se omogući kao opcija. za mene nije i neće nikad biti. HS kao opcija kod recimo izrazito boležljivog djeteta, ako roditelji putuju, ako žive daleko od škole/mjesta, i naravno, ako imaju znanja i mogućnosti, ali istovremeno ne uskraćuju djetetu uvid u "normalan" život, da. zašto ne.
ali HS kao bijeg i potreba da se dijete ukloni iz zlog svijeta, da ga se poštedi nekog lošeg utjecaja jest paranoja roditelja i bijeg od stvarnosti. e to ne. nikako. a kad netko to shvati, obično bude prekasno
Ma, naravno, jednostavno! A srednjoškolsko još jednostavnije!
Pogotovo kad prenašate svome djetetu srednjoškolcu, koji unaprijed smatra ( kao i svaki pubertetlija) da je pametniji od svoga roditelja (bez obzira na stupanj obrazovanja roditelja).
Cure moje, sjetite se što se mislili o roditeljima u tim godinama, i koliko vam je ono što su govorili bilo drago. Bez obzira koliko dobra curica ste bile.
Ma, oni misle da su pametniji i od svojih profesora. Pričekajte da narastu, pa ćete vidjeti. Ovo vam piše jedna mama koja je ovaj vikend provela uz f(x) i g(x), linearne jednadžbe i probleme. Ma znam ja to rješavat, ali prenijet način...e, to je već teže.
Profesori, klanjam vam se!!:naklon:
Meni je dosta i da ih moram odgajati i povremeno učiti i napraviti ljude od njih. Svaki dan ih učiti?! Hvala, NE!! Sreća da to vi, dragi profesori radite za mene i to besplatno!
Nitko iole razuman ne želi te stvari za svoje dijete.
Samo ne mislim da je rješenje u HS-u - kad bi barem bilo tako jednostavno... Škola nije uzrok svih zala na svijetu; ako se dijete počne seksati s 14 godina, to se dogodilo jer ide u školu? :unsure:
Beti, :kiss: od jedne profesorice:heart:
Zašto se osjećate ugrožene ako ja iskreno govorim o nekim stvarima. To mi je zapravo extra licemjerno jer sam SIGURNA da je masu vas, zapravo većina, ponekad komentirala nečije dijete kao užasno, neodgojeno, ovakvo ili onakvo i sigurno ne želite da se vaše dijete druži sa takvima.
I jesi ti ovo Pinky pokrenula round 3 vrijeđanja RozeGroze - jer ja ne vidim da ikog od vas vrijeđam, ja pišem o svom stavu prema sistemu. Što to tebe u mojim postovima toliko vrijeđa da mi moraš reći da su moji pogledi na svijet toliko užasni da ću bez problema odgojit asocijalnog mrzitelja ljudi? Svašta...
Pinky , upravo je nevjerojatno što ti uspiješ čitati između redaka i još biti bezobrazna. Ja sam samo ispričala priču o mojoj baki koja je 50 godina bila cijenjena učiteljica od 1-4 razreda (a školu trogodišnju srednju je završla za vrijeme 2 svj. rata) , i mnoge je generacije učila osnovnom znanju. Vrlo sam tužna kako ti uspjevaš to prevesti kao bezobrazluk i uvredu.
Ali mene se kao obično skroz krivo shvaća, ovo je skroz izvučeno iz konteksta. Dodirnuli smo se cajki i ja sam se usudila reći da ne bih volila da se moje dijete fura na cajke i druži sa klincima kojima su cajke domet. Big deal, vjerujem da svi tako razmišljamo. To ne znaći da se ja "cajki" bojim jer sam svjesna da će moje dijete upoznat "cajke" i morat se naučiti nositi sa njima; jednostavno ga dok je tako mali želim koliko-toliko zaštititi od negativnih utjecaja, mislim da je to skroz normalno.
sirius, evo ovo:
"Ne vidim da je učiteljski fakultet uvjet za poučavanje vlastite djece posebno u nižim razredima."
zbog čega onda ljudi idu na fakultete kada se to može raditi i bez? ili možda smatraš da hs djeca moraju dobiti neke niže nivoe poučavanja? to opet ne valja.
I od još jedne!:kiss:
on topic:
Čitavši ove stranice zbilja mi je sinulo da sam valjda imbecilna kad mi je trebalo toliko godina grijanja stolice da bih mogla podučavati jedan jedini predmet,a sad tek vidim da je dovoljno čitati iz udžbenika.
Koje prosvjetljenje!
O tome da svaki dan i nakon 11 godina rada u školi još uvijek tražim najbolji način, pristup klincima, ali i najbolju metodu prezetiranja svake nove lekcije da ne govorim.
Al, eto, ja sam očito imbecilna.
Ovdje je sila sposobnih koji rasturaju u svemu, pogotovo u forumašenju 24/7.
I ne, nisam isključivo contra HE, kontra sam načina na koji se ovdje već na ne znam koliko stranica s visoka i s gađenjem ili u najmanju ruku omalovažavanjem govori o školstvu i radu prosvjetnih djelatnika.
povlačim se iz daljnjih rasprava. nisam trebala ovaj topic niti otvarati. odo mazit bebe u svom stomaku i ne nervirati se bez veze.
sretna vam daljnja diskusija!