Stranica 17 od 69 PrviPrvi ... 715161718192767 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 801 do 850 od 3421

Tema: Homeschooling?

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

BAzična kemija, fizika ili gramatika na razini osnovne škole je ipak lagana i banalna
    samo ću kratko jer nemam vremena, ali oprosti ifigenija, ovom svojom izjavom ti toliko vrijeđaš nastavnike i profesore osnovnih škola

jer ako je to tako lagano i banalno, onda koji bog se oni tamo k.urče i traže bolje uvjete i plaće kad svaka šuša koja nešto pročita o tome može to bolje i ljepše ispredavati od njih

malo psujem, ali to sve zbog poezije o kobasici
    Posljednje uređivanje od magriz : 14.12.2010. at 14:25

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa Vidi poruku
    samo ću kratko jer nemam vremena, ali oprosti ifigenija, ovom svojom izjavom ti toliko vrijeđaš nastavnike i profesore osnovnih škola

jer ako je to tako lagano i banalno, onda koji bog se oni tamo k.urče i traže bolje uvjete i plaće kad svaka šuša koja nešto pročita o tome može to bolje i ljepše ispredavati od njih

Nije Ifigenija izmislila ovu tvrdnju - to je generalni stav HS pobornika - bili oni sveučilišni profesori ili poljoprivrednici.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ifigenija, nije iluzija. To je šansa, šansa koju neće svi iskoristiti, ali je tu.

Imam prijatelja iz osnovne koji je doslovno iz obitelji gdje su bili kruha gladni, sjećam se da je imao dvije majice za školu i nosio ih naizmjence dok se skroz ne raspadnu, ali o jednom s njegovom mamom nije bilo pregovora- obrazovanju. Završio gimnaziju pa faks, sve bez plaćanja školarine i danas radi jako ugledan i dobro plaćen posao. Nije to garancija sreće, naravno, nije ništa garancija sreće samo po sebi, ali on je svoju šansu iskoristio. I nije jedini kojeg znam.

Spominjala sam tu na temi svoje bake, koje su pukim slučajem uopće pismene. A sva njihova djeca, pa tako i moji roditelji su oboje fakultetski obrazovani i najviše zahvaljujući tome su pronašli devedesetih nove poslove kad su im firme pokradene i upropaštene u privatizaciji.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Nije Ifigenija izmislila ovu tvrdnju - to je generalni stav HS pobornika - bili oni sveučilišni profesori ili poljoprivrednici.
    savršeno
    samo mi reci jel bi dala da ti dijete operira i liječi houmskuliran nazovikvazi kirurg

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

savršeno
    samo mi reci jel bi dala da ti dijete operira i liječi houmskuliran nazovikvazi kirurg
    Ne postoji HE visoko (fakultetsko obrazovanje). HE djeca upisuju normalne fakultete. Iskreno, nemam pojma da li su mi dijete operirali ljudi koji su u jednom djelu svog života imali HE obrazovanje (nisam pitala), ali sigurna sam da su završili normalne fakultete , jel bez njih nebi mogli biti kirurzi.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

savršeno
    Ne (usporedba mi doduše nije baš na mjestu) - iako naginjem alternativnijim načinima izlječenja ako je moguće. Isto tako neću dati da mi dijete "operira" učitelj u školi.
    Jel ti znaš jednako dobro skuhati kao neki profesinalni kuhar u restoranu? Mislim, ja za sebe tvrdim da znam, s tom izjavom ne vrijeđam kuhare, jednostavno ne smatram da je kuhanje nešto toliko komplicirano da je rezervirano samo za one kojima je profesija. Ili sam sad skroz degradirala učitelje usporedbom s kuharima? Sigurna sam da bi se i neki doktor osjećao degradiran usporedbom sa učiteljima...i tako u krug, svakog sve vrijeđa

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

a moja je generalna tvrdnja da su svi oni umislili da razumiju fiziki i kemiju, kao i da razumiju jezik i glazbu.
    a kako ćeš predavati na nižoj razini nešto što ne razumiješ na višoj, to ne znam-ali je dobra iluzija.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Jel me napao slastičar kad sam djetetu napravila tortu, pa još s ticinom, po receptu s foruma? Nije. Jel on to radi bolje, ljepše, češće, jel ima sistem, struku, opremu? Ima. a jel i ja mogu napravit tortu? Mogu. Jel mogu stotinu torti? Ne mogu, a on može. Ali tu jednu - mogu. I dvije, i pet. Nastavnik, kao i slastičar, ovlašten je da radi određeni posao, slažem se - profesionalno, i na veliko, i ima čitabu. I može pisati udžbenike, stručne članke, ima veliko iskustvo, svašta nešto.

Ali ljudi dragi - pa djeca NE MOGU skontati stvari struke koje bi im oni mogli prenijeti, čisto znanstveno. Djeca, ako su prosječna, mogu taman toliko koliko su im roditelji u stanju objasniti.

Za nastavnike je važno da znaju to neko znanje, ali više od toga važna je didaktika, pedagogija, psihologija, sam karakter čovjeka, osobnost. I ne bore se nastavnici za prava jer znaju sve valencije elemenata ili sve padeže ili štojaznam, nego jer rade težak posao u nemogućim uvjetima, s puno djece, bez opreme; osnovnoškolski nastavnik neće ispredavati ne znam koju nauku djeci od 10 godina, ali može ih odgojiti, zainteresirati, pripremiti tlo za daljnji rast, motivirati. A to može i roditelj; onaj koji procijeni da bi radije učio dijete doma, naravno. Za sve nas ostale - tu je nastavnik, ili taj slastičar koji profesionalno peče torte, ili pekara kruha (možemo sami peć, a možemo i kupit).

HS mislim da realno sagledava pitanje individualne nastave; ti vrlo brzo vidiš jel ti dijete vudreno na jezike, matematiku ili je zemljoradnik u duši, pa ćeš možda potražiti nastavnika kemije, ili više knjiga, ili CD.ova na tu temu; ili ćeš vidjeti da dijete pada u trans pri ideji da mu kupiš traktor i da sadi krumpir cijeli život, pa ćeš možda malo sjašiti sa valencija, i dati mu taman toliko kemije za prolaz, odnosno za ono što mu u životu treba. Ja znam tih valencija koliko te volja, a opet cijelog života nisam bila niti u jednoj situaciji da to primijenim, čak niti u križaljci. Ali bi mi neke druge stvari dobro bile došle; ali nije moja mama gledala u mene i formirala program za mene, po meni, nego neki čiča kojem su dali da formira kemiju za svih. Pa sad - nekom to da neku bazu, nekom uzme vrijeme za nešto u čemu bi se mogao puno više razviti. Ali deri po općem programu, pa ćemo vidit što će bit.
    Uostalom, ovdje se na forumu i jest koncenzus da u školama nedostaje individualni pristup. U HS-u se sve bazira na tom pristupu.
    Npr. da ja HS moje dijete, ono od mene ne bi dobilo ne znam kakvu tehničku naobrazbu. Ali ako skužim da ga to zanima - naučila sam ga čitati, računati, pretraživati Net, enciklopedije, znam naći relevantnu literaturu, odvesti ga u adekvatne muzeje, potaknuti ga i rasti s njime u njegovu proučavanju - pa nek uči. To je postavka HS-a.
    HS-leri često nemaju klasičnu podjelu na 45 minuta - rade projekte, rješavaju probleme putem, i tako osposobljavaju djecu za istraživalačke procese, ohrabruju intrinzičnu motivaciju...

Naravno, HS dijete može i izgubiti - što ne bi imalo genijalnog, naobraženog učitelja kemije, fizike ili tjelesnog? I to je istina. Ali kad su na vazi svi faktori školovanja, ja sam uvijek iznova za to da postoji mogućnost izbora.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Ne postoji HE visoko (fakultetsko obrazovanje). HE djeca upisuju normalne fakultete. Iskreno, nemam pojma da li su mi dijete operirali ljudi koji su u jednom djelu svog života imali HE obrazovanje (nisam pitala), ali sigurna sam da su završili normalne fakultete , jel bez njih nebi mogli biti kirurzi.
    ali što ako roditelj i dijete drže da je fakultet nepotrebna institucija, te da svaka iole načitana osoba može to doma odradit
    mislim, ako ne zna mama, zna tata, ako ni on zna deda, susjed... netko sigurno zna, pa u zamjenu za kobasice može naučit 19ogodišnjaka

Citiraj RozaGroza prvotno napisa
    Jel ti znaš jednako dobro skuhati kao neki profesinalni kuhar u restoranu?
    ne.
    ali znam jako dobro skuhati

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ama, krasno, malo sjašiš s periodnog, pa kad mu za 3godine dodje da više ne želi za plug nego u labos-papala maca.

ja osjetim vrijeđanje profesora, baš osjetim. Onaj tko ne razumije višu matematiku, može učiti dijete baznoj matematici, ofkors, ali ne mogu opisati razinu skepse prema prenošenju nečega čiju esenciju-uopće ne razumiješ.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    I ne bore se nastavnici za prava jer znaju sve valencije elemenata ili sve padeže ili štojaznam, nego jer rade težak posao u nemogućim uvjetima, s puno djece, bez opreme;
    eto rješenja! ajmo se svi houmskulirati pa će u školama biti manje djece i nastavnici će imati bolje uvjete

još da nam to vlada shvati...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ali što ako roditelj i dijete drže da je fakultet nepotrebna institucija, te da svaka iole načitana osoba može to doma odradit
    mislim, ako ne zna mama, zna tata, ako ni on zna deda, susjed... netko sigurno zna, pa u zamjenu za kobasice može naučit 19ogodišnjaka

U teoriji moguća je takva ideja, ali onda se tada takva osoba ne bi mogla zaposliti u bolnici na operacijama ili bilo gdje je potrebna diploma. Znaći takva osoba ne bi mogla u sustav osim kao, recimo, slobodan umjetnik.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

savršeno
    O, Bože! Ne! To ne postoji HS je do kraja srednjeg obrazovanja.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

sirius, i za učitelja se fakultetski obrazuješ.

Roza, podupirem tvoju želju da se HS legalizira kao opcija (naravno ne bezuvjetno), ali ovime

neću dati da mi dijete "operira" učitelj u školi.
    ostavljaš dojam da uopće nisi pro-HS zbog HS-a, nego da je tvoj stav najjednostavnije rečeno prije svega PROTIV nečeg drugog s čime se ti u ulozi roditelja nisi ni susrela. Čemu tolika negativnost, potreba da se omalovaži baš sve što je većini način života? Mnoge stvari su "mainstream" baš zato što su se u praksi pokazale kao dobre.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ne.
    ali znam jako dobro skuhati
    Pa eto, "jako dobro" je sasvim dovoljno.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Zubic vila prvotno napisa Vidi poruku

Roza, podupirem tvoju želju da se HS legalizira kao opcija (naravno ne bezuvjetno), ali ovime

ostavljaš dojam da uopće nisi pro-HS zbog HS-a, nego da je tvoj stav najjednostavnije rečeno prije svega PROTIV nečeg drugog s čime se ti u ulozi roditelja nisi ni susrela. Čemu tolika negativnost, potreba da se omalovaži baš sve što je većini način života? Mnoge stvari su "mainstream" baš zato što su se u praksi pokazale kao dobre.
    OK znala sam da sam trebala dodati nastavak rečenice, al kuham sa Špirom u rukama i nije mi jednostavno tipkat - nastavak je bio:
    "...neću dati da mi dijete "operira" učitelj u školi, i nudi mu znanje filtrirano od strane sistema za koji smatram da općenito ne radi za dobrobit pojedinca."

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

da, da, samo što matematiku ne zna jako dobro-nitko tko nije završio-MATEMATIKU!
    ni blizu dobro
    ma ni osnove
    eventualno srodne fakultete.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

U teoriji moguća je takva ideja, ali onda se tada takva osoba ne bi mogla zaposliti u bolnici na operacijama ili bilo gdje je potrebna diploma. Znaći takva osoba ne bi mogla u sustav osim kao, recimo, slobodan umjetnik.
    znači onda, što? ideja roditelja mu je isplanirano, od malena, uništila život. zar ne?

Citiraj Ifigenija prvotno napisa
    to je negdje propisano?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

.
    Čuj, moja baka učiteljica školovala je mnoge generacije osnovnoškolaca samo sa srednjom učiteljskom školom (koja je trajala 3 godine). Učiteljski fakultet je završila tek krajem sedamdesetih (mislim samo dvije godine -uvjet) i predavala je do svoje mirovine u osamdesetima. Mnogi od te djece su završili fakultete iako im je učiteljica imala samo srednjoškolsko obrazovanje. Ne vidim da je učiteljski fakultet uvjet za poučavanje vlastite djece posebno u nižim razredima.
    Naravno da je fakultet danas norma za poučavanje unutar sustava i to je normalno.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    da, da, samo što matematiku ne zna jako dobro-nitko tko nije završio-MATEMATIKU!
    ni blizu dobro
    ma ni osnove
    eventualno srodne fakultete.
    ma daj krumpiric, dovoljno je da uzmeš slikovnu slovaricu i fido uči brojati, pa si podoban

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

I još da dodam - ja ne omalovažavam nikog i ništa. Sasvim sam sigurna da je društvo kakvo jest za nekog idealno - ne zato jer je taj netko po mom totalni kreten, nego zato jer taj netko možda za razliku od mene ili ima mogučnost nalaženja nečeg jako pozitivnog u današnjem načinu života, ili se osjeća dobro u ovom kolektivu, ili bla bla bla...za mene kao pojedinca, ovo društvo je takvo i takvo, i to što za tebe nije ne ćini tebe niti boljom niti lošijom od mene, samo drugačijom. I da ti meni rečeš: Za mene je HS užas, ja to svom djetetu nikad ne bi priuštila, ali ti svakako provaj - ja se ni 5% neću naći uvrjeđenom niti ću mislit da ti misliš da si bolja od mene. Ne znam, jel kontaš što želim reći? Pa ja imam mainstream frendica koliko hoćeš, ne bi ih mjenjala za neke cool alternativke nikada, ali one šalju klince u školu i cjepe ih, ja ne - ta razlika nas niti malo ne ugrožava.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

znači onda, što? ideja roditelja mu je isplanirano, od malena, uništila život. zar ne?

Čuj, nekad ideja roditelja uništi dijetetu budućnost i unutar formalnog obrazovanja.
    Ali rado bi da se ne razmišlja tako da roditelj želi loše dijtetu i da fura svoje ideje (u svakom sistemu) ako one ne koriste dijetetu.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Magriz, idem živit život, neću više diskutirat o ovome, ali ne kužim časna riječ zašto i kako se ide jahat po nekoj temi - a bez da se uopće zna o čemu se tu radi. Znam HS obitelj iz vana koji HS sa čvrstom idejom da djecu što bolje pripreme za karijere o kojima ovi sanjaju, a za koje treba ne faks, nego doktorat. Oni puno putuju, vode djecu sa sobom, na svoja radna mjesta, i njihov život, i dječji bi bio puno lošiji da moraju negdje utefteriti djecu, pa onda ostaviti sve svoje poslove i ambicije zato da djeca idu u školu. Ovako oni putem školuju djecu, daju im životno važna iskustva, omogućavaju im dragocjene susrete, vrhunska predavanja... nije svaki HS zemljoradnik.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

OK znala sam da sam trebala dodati nastavak rečenice, al kuham sa Špirom u rukama i nije mi jednostavno tipkat - nastavak je bio:
    "...neću dati da mi dijete "operira" učitelj u školi, i nudi mu znanje filtrirano od strane sistema za koji smatram da općenito ne radi za dobrobit pojedinca."
    Nije mi popravilo dojam. Nema tog učitelja koji će na tvoje dijete utjecati više nego ti i TM. Neće mu nitko napravit lobotomiju ako bude išao u školu, niti zatrti njegove talente. Relax.
    Ako želiš, nadam se da ćeš imati izbor, HS-aj svoje dijete, ali ne zato što zazireš od sistema i što je on zao.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Magriz, idem živit život, neću više diskutirat o ovome, ali ne kužim časna riječ zašto i kako se ide jahat po nekoj temi - a bez da se uopće zna o čemu se tu radi. Znam HS obitelj iz vana koji HS sa čvrstom idejom da djecu što bolje pripreme za karijere o kojima ovi sanjaju, a za koje treba ne faks, nego doktorat. Oni puno putuju, vode djecu sa sobom, na svoja radna mjesta, i njihov život, i dječji bi bio puno lošiji da moraju negdje utefteriti djecu, pa onda ostaviti sve svoje poslove i ambicije zato da djeca idu u školu. Ovako oni putem školuju djecu, daju im životno važna iskustva, omogućavaju im dragocjene susrete, vrhunska predavanja... nije svaki HS zemljoradnik.
    čas u kupe, čas u špade
    čas su stručnjaci
    čas su poljoprivrednici koji mogu djecu obrazovati jednako kao i profesori.
    Ne kužim. al dobro.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Čuj, moja baka učiteljica školovala je mnoge generacije osnovnoškolaca samo sa srednjom učiteljskom školom (koja je trajala 3 godine). Učiteljski fakultet je završila tek krajem sedamdesetih (mislim samo dvije godine -uvjet) i predavala je do svoje mirovine u osamdesetima. Mnogi od te djece su završili fakultete iako im je učiteljica imala samo srednjoškolsko obrazovanje. Ne vidim da je učiteljski fakultet uvjet za poučavanje vlastite djece posebno u nižim razredima.
    Naravno da je fakultet danas norma za poučavanje unutar sustava i to je normalno.
    Jasno. Samo sam htjela naglasiti da podučavati makar samo svoju djecu nije isto što i ispeći im rođendansku tortu ili skuhati ručak. Iako i tu poštujem struku i ne bi mi nikad palo napamet reći da znam bolje od profesionalca.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

A što se medicine tiče, jako puno "neobičnih" načina lječenja je počelo biti sve popularnije i ljudi se zapravo često okreću alternativi i kod najtežih bolesti.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

da. i gdje je otvorena opcija da ona njemu bude direktorica.
    A ja mislim da necemo jos dugo gledati ovaj film jer ce, kako je krenulo, skolovanje zaista biti omoguceno samo najbogatijima. Pogledajte sto se dogada na sveucilistima u Italiji i Engleskoj (otpusta se ogroman broj prosvjetnih radnika, ukida se dosta smjerova na fakultetima i to onih koji nisu profitabilni i ne idu niz dlaku potrosackom drustvu, sve manje novaca iz proracuna ide u obrazovanje, skolarine su se drasticno povecale). Konzumerizam je pojeo i kulturu.

(ali uvijek nam ostaje HS )

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

a da mi ukinemo školovanje općenito?

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

a da mi ukinemo školovanje općenito?
    Nema problema, ja ću svejedno HSat

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj fritulica1 prvotno napisa Vidi poruku
    A ja mislim da necemo jos dugo gledati ovaj film jer ce, kako je krenulo, skolovanje zaista biti omoguceno samo najbogatijima. Pogledajte sto se dogada na sveucilistima u Italiji i Engleskoj (otpusta se ogroman broj prosvjetnih radnika, ukida se dosta smjerova na fakultetima i to onih koji nisu profitabilni i ne idu niz dlaku potrosackom drustvu, sve manje novaca iz proracuna ide u obrazovanje, skolarine su se drasticno povecale). Konzumerizam je pojeo i kulturu.

(ali uvijek nam ostaje HS )
    mi pričamo o stanju u RH danas.
    U RH danas su opcije za većinu djece najbolje moguće, neovisno o imovnom i intelektualnom stanju ostatka familije. BArem što se školovanja tiče. Odškolovati se može (skoro pa) besplatno.
    Dokle će to durati-ne znam.
    Ja sam se odškolovala gotovo djaba.

KAsnije funkcioniraju drugi-kojekakvi truli principi-al poticati da i školstvo krene u tom smjeru-pa ja mislim da to nije cilj.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

A jeste pesimisti... Ja baš ne mislim da ćemo tako lako ostat bez jeftinog školstva i da je sve tako crno. Nitko ne spominje brojne razvijene zemlje koje ekstremno ulažu u obrazovanje (Finska, Estonija, Švedska mi sad padaju napamet jer sam nedavno čitala).

I nije to samo socijalno motivirano, to se i financijski isplati.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

mi pričamo o stanju u RH danas.
    U RH danas su opcije za većinu djece najbolje moguće, neovisno o imovnom i intelektualnom stanju ostatka familije. BArem što se školovanja tiče. Odškolovati se može (skoro pa) besplatno.
    Dokle će to durati-ne znam.
    Ja sam se odškolovala gotovo djaba.
    Istina, i ja isto i na zalost, mislim da nece jos dugo tako durati.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

aha, mislis li da ce tako i nasa vlada razmisljati?

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ali ljudi dragi - pa djeca NE MOGU skontati stvari struke koje bi im oni mogli prenijeti, čisto znanstveno. Djeca, ako su prosječna, mogu taman toliko koliko su im roditelji u stanju objasniti.
    na ovo ne znam sto bih rekla, pa necu nista reci.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    na ovo ne znam sto bih rekla, pa necu nista reci.
    taman sam pomislila isto.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

A jeste pesimisti... Ja baš ne mislim da ćemo tako lako ostat bez jeftinog školstva i da je sve tako crno. Nitko ne spominje brojne razvijene zemlje koje ekstremno ulažu u obrazovanje (Finska, Estonija, Švedska mi sad padaju napamet jer sam nedavno čitala).

Vilo, oprosti, ja ovo pročitala i suze mi krenule od smijeha.
    Od svih zemalja na svijetu, od svih politika i društvenih uvjerenja i morala ti nabola baš one koje s nama imaju ponajmanje veze.

Zamišljam skandinavske principe u svojoj zemlji i plačem, dal od žalosti ili smijeha, više ni ne znam

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj fritulica1 prvotno napisa Vidi poruku
    aha, mislis li da ce tako i nasa vlada razmisljati?
    Ne znam, ne očekujem od njih ništa posebno. Ali kad gledam vrunske stručnjake koji mi predaju na faksu i sjetim se svojih srednjoškolskih profesora ipak - vjerujem u bolje sutra. Ne znam zašto onaj tko ne vjeruje ne ode živjeti van iz HR?

Uostalom već nas dugo vode svakakvi diletanti, ali još se nije javio neki koji bi dirnuo u školstvo u smislu privatizacije.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Da, ali s načinom na koji su poneki zamislili HS bi se dijete vrlo teško/nikako upisalo na fakultet. Pod pretpostavkom da HS nitko ne "nadgleda" i da ga majka može učiti što god želi, kako god želi i koliko god želi.
    Slobodno me ispravite, no zar upad na fakultet nije uvjetovan dobrim prolaskom na maturi/prijemnom?
    A sigurna sam da će neki sad napisati da oni mogu djetetu prenijeti kompletno srednjoškolsko znanje iz svih predmeta, no jel to baš realno?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Nije realno ni da mogu osnovnoškolsko.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Vilo, oprosti, ja ovo pročitala i suze mi krenule od smijeha.
    Od svih zemalja na svijetu, od svih politika i društvenih uvjerenja i morala ti nabola baš one koje s nama imaju ponajmanje veze.

Zamišljam skandinavske principe u svojoj zemlji i plačem, dal od žalosti ili smijeha, više ni ne znam
    aha to je smiješno, a kad se linkaju američke statistike onda se to lako preslikava na Hrvatsku?!

Naš je primjerice zdravstveni sustav još uvijek milijun puta sličniji skandinavskom nego američkom recimo. Zar ne Ifigenijo?

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ma za osnovnoškolsko smo već zaključili da je jednostavno i da ga baš svatko može prenijeti.
    Sad čekam da netko to napiše i za srednjoškolsko

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

vjerujem u bolje sutra. Ne znam zašto onaj tko ne vjeruje ne ode živjeti van iz HR?
    Ja ne vjerujem, pogotovo sto se tice skolstva. A otici van iz HR u neku obecanu zemlju je peace of cake, inace.

Ali daj boze da bude tako kako ti ZV prognoziras.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Nije realno ni da mogu osnovnoškolsko.
    A kako onda objašnjavaš to da obični ljudi sa običnim obrazovanjem i ništa preposebnim pedagoškim sposobnostima, uz malo pripreme, odškoluju svoju dijecu koja kasnije nastave na fakultete i postanu respected members of the society?

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Eh, da kolika je razlika izmešu učitlejskog fakulteta i pmf-a na primjer se vidi po prelasku iz 4 u 5 rz. Neću trošiti riječi svi ste to prošli. Prvo farbamo jabuke na svim predmetima 4 godine i raspravljamo koliko se ljudi toplije oblače svaku jesen, a onda vas zaskoče stručnjaci za svoje područje koji su 90postotnom preciznošću pedagoške predmete na svojem faxu prespavali, a onda se tresli na hospitacijama.
    Posljednje uređivanje od pikula : 14.12.2010. at 16:16

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

A kako onda objašnjavaš to da obični ljudi sa običnim obrazovanjem i ništa preposebnim pedagoškim sposobnostima, uz malo pripreme, odškoluju svoju dijecu koja kasnije nastave na fakultete i postanu respected members of the society?
    U Americi, na primjer, jednostavnije nego kod nas jer ovdje do fakulteta, u principu, ne moras znati gotovo nista (u usporedbi s Hrvatskim skolama). Uzasno je niska razina znanja koja se trazi, a tek na fakultetu se upisuju tzv. GenEd predmeti (general education) koji studenta uce onome sto je, u velikom broju slucajeva, u hrvatskoj skoli pokriveno vec unutar petog do osmog razreda, najkasnije u ranoj srednjoj skoli.

Drugi je par kobasica je li to potrebno (kod nas) bas tako ili nije. S obzirom da sam skroz pro-edukativno nastrojena, mene u principu uopce ne smeta sirina hrvatskog obrazovnog sustava. Objasnila sam na vlastitom primjeru zasto (i bojim se i pomisliti gdje bih bila da me netko pokusao skolovati unutar svicarskog modela, na primjer).

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

A što se medicine tiče, jako puno "neobičnih" načina lječenja je počelo biti sve popularnije i ljudi se zapravo često okreću alternativi i kod najtežih bolesti.
    apsolutno si točno rekla. sve POPULARNIJE. tome i teži većina - popularnosti

i nekad su postojale obitelji koje je posao nosio svijetom, i djecu nisu upisivali u škole, nego su imali privatne učiteljice koje su jednako dobro učile vezenje goblena i astonomiju.
    no daleko od toga da je moguće. naravno da jest. ako putuješ svijetom zbog posla, onda sigurno putem školuješ dijete.

roza, neki ljudi su sposobniji i načitaniji bez obzira na stupanj obrazovanja (koje nam je ifigenija lijepo servirala). to je činjenica i nitko ju ne osporava. može se, i tko voli, neka. mene ne smeta. samo mi nije jasno iz tvoje rečenice - jel i oni koju su zatupljivani u školama ikad postanu, kako ti lijepo veliš, rispektid membrs of sosajeti?
    ili je to samo privilegija hs djece?

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    Eh, da kolika je razlika izmešu učitlejskog fakulteta i pmf-a na primjer se vidi po prelasku iz 4 u 5 rz. Neću trošiti riječi svi ste to prošli. Prvo farbamo jabuke na svim predmetima 4 godine i raspravljamo koliko se ljudi toplije oblače svaku jesen, a onda vas zaskoče stručnjaci za svoje područje koji su 90postotnom preciznošću pedagoške predmete na svojem faxu prespavali, a onda se tresli na hospitacijama.
    na pmfu kojeg si lijepo popljuvala, studira nešto više od tvojih navedenih 10% studenata koji savjesno odrađuju sve obveze

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ja sam upoznatija sa UK HS tako da...oni su ipak jači na opčem obrazovanju od Amera, a ipak homeschool parents sasvim dobro odškoluju svoje klince i pripreme ih za nastavak školovanja, poneki i bolje od državnih/privatnih škola.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Magriz - baš zato što su danas extra popularni šoping centri, cajke, agresivne kompjuterske igrice, debilni holivudski filmovi, glupe serije poput desperate housewifes itd. svijet ide tamo gdje ide. Moja izjava o popularnosti prirodnog načina lječenja je imala više veze s tim da izgleda da se stvara nekakva kritična masa ljudi koji su odlučili ipak koristiti prirodne resurse koji su nam bogom dani a na koje smo zaboravili - a ne sljepo prihvaćati ono što im "sveta struka", u ovom slučaju doktori, serviraju - kao savršen primjer dajem obavezno cjepljenje - totalni nonsens - al ajde, neću vas previše bockat.

A ovo drugo, ja nisam nikad rekla da dijeca školovana u školama ne postanu cjenjeni u društvu, pa zato i postoji škola da ih modelira da bi funkcionirali u ovom društvu, samo sam rekla da se i oni koji nisu školovani u školi već kod kuće, sasvim dobro mogu i znaju uklopiti u društvo.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

stoposto slušaju cajke jerbo su se školovali

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •