U Splitu smo ih i na zvonik Sv. Duje vodili. Bit ce da je i to neprimjereno za ne-katolike :D
Printable View
Ja sam upravo to isto napisala, totalno mi je deplasirano ne ici u turist.posjet bilo kakvoj znamenitosti jer eto nisam pripadnik te zajednice.
Meni je bas lijepo bilo u Cordobi da smo u istom danu posjetili i crkvu i sinagogu i nekadasnju tvrdjavu koja je simbol arapske kulture i bas je dala lijep prikaz njihove povijesti i tadasnjeg nacina zivota, ukljucujuci njihove vjerske obrede, al ja to zaista gledam ocima turiste. Sve ostalo mi je isključivo i meni neshvatljivo.
Bit ce izleta osim M.Bistrice i u Kumrovec, na Brijune, u Vukovar, razne povijesne cinjenice ce cut, za sve ce bit pomalo :mrgreen: ja mislim da sva ta putovanja i izleti djecu obogacuju.
Ovdje je riječ o izletima za djecu nižih razreda osnovne škole, ne o turističkim obilascima koje poduzimamo u vlastitoj organizaciji.
A od svega što nudi okolica Zagreba za djecu tog uzrasta, izabrati baš svetište i prigodni obilazak crkve je upravo ono što Jelena kaže, agresija na sve koji nisu katolici.
Uostalom, to se službeno vodi kao "terenska nastava". Odlazak u svetište je terenska nastava iz kojeg predmeta?
I da ne bi sad krenuli tko je što obilazio. Mi smo totalno ireligiozni, pa smo sa svojim djetetom obilazili i crkve i zvonike i sinagogu i džamiju, on sam se upravo vratio s putovanja na kojem je obilazio pravoslavne manastire. I sam voli ponekad ući u crkvu da doživi atmosferu, bez ikakve konfesionalne konotacije. Ali to radi sad, kao praktički odrasla osoba, to je njegova slobodna volja.
A u nižim razredima je itekako bilo komentara i podbadanja od strane druge djece kad su išli u obilazak zagrebačke katedrale (u stilu: "ti ne smiješ ući u katedralu jer ne vjeruješ u boga"). Ok, on je to izignorirao i nije bio traumatiziran ni izopćen. Ali čemu djecu uopće izlagati takvim situacijama u toj dobi? Doći će vrijeme kad će sami obilaziti crkve kao turističke ili arhitektonske znamenitosti, a kladila bih se da obilazak u sklopu školskog izleta u nižim razredima nije takvog karaktera.
Ah, uvijek se nađe taj jedan pametnjaković s komentarom da ne smiješ u crkvu jer nisi vjernik, ili čak u dvorište crkve, ko da si vampir
Nevjerojatno mi je kako se u karikiranju skroz iznegira kontekst. Žuta je rekla da vidi da je učiteljica vrlo vjerski orijentirana, i onda se za izletište izabere svetište kao centralna lokacija. Pretpostavljam da je to samo jedna od brojnih nijansi koje vas čekaju, događaja koji pojedinačno izgledaju kao "pa dobro neš ti", al ne daj, žuta, da te gaslightaju. Predlažem da se udružite kad vas već ima više, i zajednički birate bitke kad ćete na nešto zažmirit, a kad ćete postavit ipak granice.
Kao što tanja kaže, taj teret na njih u ranoj dobi uopće nije lagan, preživi se, ali ponekad im treba stat u obranu, pogotovo u trećem razredu
Ne znam je li zvonik svetište, mislim da nije. Uopće nije riječ o arhotektonskoj uspješnici u slucaju Marije Bistrice, usporedivo bi bilo da idu na maturalac u Muđugorje, jer je krasna priroda tamo. I što kaže tanja_b, nije to isto kao kad dođeš u privatnom aranžmanu negdje i posjetiš crkvu. Ušla sam i ja više puta s djetetom u crkvu i objasnila mu što je što. Ja ovaj izlet vidim ili kao provokaciju ili kao onu ininu vjeroučiteljicu što joj je žao djece na hodniku, ne shvaćajući (ili shvaćajući, želeći pokazati svu dobrobit vjeronauka, ali bez zle namjere) simboliku svog čina.
Ma ne mogu ništa, samo jedno drugo dijete je izvan vjeronauka, pretpostavljam romske nacionalnosti, ostali su mlakonje. Meni je okej da djeca imaju doticaj s vjerskim sadržajima jer ne možemo ignorirati činjenicu da živimo u vjerskom društvu. Bolje je upoznati ono s čime se nosiš. Ako osjetim da se loše ponašaju prema njoj naravno da ću reagirati. Za sada su korektni, a i uostalom moja najmanja je pametno dijete.
Flashback from the past: jedna od bff-ica tad i sad pitala je mene tada ispred kceri da zasto nismo vjernici, zar ne zelimo biti sveti? Ja ispalila spontano da ne, zelimo bit normalni. Pitanje je bilo cisto i nevino, a odg spontan. I dalje su bff-ice, cura je super, obitelj je bas ok ko sto je i nasa.
A tete a tete tad s casnom telefonski, koja je na kraju razg bila u muci jer kako da me pozdravi...da ne bi sretan bozic bio provokacija spremam u skatuljicu smoje like sjecanja.
Ta je casna jednom kao uspit spomenila mojoj kceri, a, ides ljeti u skolu stranih jezika, ima se mani, mani (lova). Pa smo to doma komentirali. A nakon toga ju je moja kcer vidjela u a1 shopu di kupuje iphone i komentirala "aaa, ima se mani, mani". Smoje doslovno, i prilika za ucenje.
Jel vama u škole dolaze svećenici blagoslovit kruh? Ne sjećam se toga u prethodnoj oš. Hm.
Nemam pojma. Nikakav poseban događaj nije bio na razini škole. Je l netko dolazio na vjeronauk, ne znam.
kaže raska svi prvi razredi za sv. nikolu idu u kazalište, ona se odlučila za terensku nastavu u mariji bistrici, izrada licitarskih srca, muzej i posjet bazilici. bilo bi štosno da dobiju poklone od sv. nikole kad već idu tamo na taj dan
Kod nas u školi Nikola da svakom školarci neki slatkiš na ulazu
A ovo za Bistricu je dosta edukativno, izrada licitara, UNESCO zaštićeno, razgled Bazilike je i način da im se pokaže različitost stilova , pa valjda bi i ti decu odpeljala u koju crkvu da nekaj vide bez obzira na tvoju ( ne) vjeru.
Tak si možda išla i u Kumrovec bio ti lijep izlet , a usput se vidi i dalje od kvarta.
ne sjećam se jesmo li išli u kumrovec
pa bilo bi, da, posjet umjetnini, kad ne bi priča i kontekst uz to bili vjersko sugestivnog karaktera, ali jesu, a ne informativnog "cijenimo kulturu i različitost", to sam ja koja moram napraviti mentalnu gimnastiku da si tako to predočim, a i djetetu koje ne ide na vjeronauk pa će tamo imati hrpu neugodnih pitanja koja će je izdvojiti kao dibidusa, ... jesam li je trebala kulturno obrazovati prije škole i voditi po crkvama?
Eh, bilo je starih tema na ovom forumu, jer vjerojatno se svaka generacija roditelja s tim sretne. Nema štete da djecu uputiš u kulturno nasljeđe ove sredine. Mnoga neponovljiva umjetnička djela povezana su s religijama. Ja bih tako napravila. To je dio tradicije i kulture.
Ja sam iz obitelji u kojoj se vjera isto tretirala kao dio kulture. Čitala sam Bibliju, prvo dječju a kasnije standardnu (nismo ju imali doma nego sam našla kod tete koja je bila sve prije nego vjernica) zato jer me zanimalo, isto kao i grčki mitovi, ali to je bilo u teen godinama kad je vrijeme za propitivanje stavova.
Djeca su ti još premala za takvu literaturu. Iz iskustva, oni u ovoj dobi uglavnom usvajaju stavove roditelja. Sve što možeš je poučiti ih toleranciji i otvorenosti. Mnogi vjernici baš to propuste, a bitno je, bez obzira na osobne stavove.
ma sve pet. obje idu ove g, već sam im pričala da smo baka i ja često išle, da su mi najdraže bile igračke i medenjaci, i tu sam se zaustavila, pitali su me zašto ne vjerujem rekla sam ne mogu, isto kao što ostali ne mogu vjerovati u neke druge stvari i da je u redu da vjeruju ako žele, svako bira za sebe
al ovako tu kažem da je moj dojam ovi izleti i sve guranje vjere jer je x drugih zgodnih mjesta na koja se može ići
Kod prvašića odabiru se neke bliže destinacije
Da, u pravu si, dojam ti je točan. I istina da se kod mlađe djece biraju bliže destinacije, ali oko Zagreba barem ima odgovarajućih destinacija na biranje. MB je u vašem slučaju očito izbor učiteljice koja naginje na vjersku stranu. Ali ne možeš sad tu ništa mijenjati, a i da možeš - ne isplati se. Razgovaraj s djetetom, što vjerojatno već i radiš, a neka se izletu veseli s one sasvim dječje strane - ipak će im to biti provod izvan učionice.
U osnovnoj školi kralja Tomislava u Zagrebu su često izleti koncipirani da se ide u nekoliko crkvi. Na terenskoj nastavi su išli u razgledavanje po dvije crkve dnevno minimalno. Ne znam samo gdje ih nađu.
Poslije izleta smo dobivali bijesne emailove razrednice jer u djeca bila, zamisli samo, nezainteresirana za razgledavanje crkvi :-)
Čuda li, nisu niti pozorno slušala vodiča, šaputali su međusobno i jedva čekali izaći van. Stalno su razrednicu pitali: kad ćemo na kupanje? Prema riječima razrednice, takvu neotesanu djecu koje zanima samo zabava naša razrednica dugo nije vidjela.
Roditelji su zamoljeni da ozbiljno porazgovaraju s djecom, tako da drugi puta kad ih odvedu na izlet budu zainteresirana za crkvenu tematiku. Također, i da kad šaljemo djecu na izlet u lipnju na 35 C, neka nikako ne nose kratke hlače (jer ne mogu takvi ući u vjerske objekte).
Kod nas su malo izgubili entuzijazam za crkvene izlete iz sličnih razloga kao kod kajse, a mislim da je prevagnulo kad je ekipa petačića (svi sa veronauke) opušteno potrpala u džepove sve novčane priloge sa oltara crkve na ekskurziji pre dve godine.
Slažem se sa Peterlin- važno je deci dati što potpunije informacije o kulturi u kojoj živiš, a to je teško ako preskočiš religiju.
Ali u principu odbojan mi je religijski turizam, prvenstveno zbog samog dočeka crkvenog osoblja.
Prevrtanje očiju i neljubazno obraćanje prema onima koji nisu ispoštovali kompletan ritual verničkog ulaska u crkvu nije ni hrišćanski niti domaćinski, u krajnjoj liniji ni ljudski ni pristojno. Ako ste pristali na školsku ekskurziju, onda se ponašajte civilizovano prema deci iz svih kulturnih miljea.
Tim pre što i religija, kao i drugi oblici kulture, ima svoju "modu" i skup "ispravnog" verničkog ponašanja se doslovno razlikuje godine do godine i od sela do sela, tj. valjda od sveštenika do sveštenika. Koliko sam shvatila, većina vernika ima jaku tremu da li će sve u crkvi "uraditi kako treba". Meni je to wtf momenat.
Od vjernika do vjernika je i sama ideja boga, vjere i sl
Ima onoliko bogova koliko ima ljudi, a vjrv i više jer se i vlastita shvaćanja boga mijenjaju vremenom.
i što reć i kod moje u srednjoj za pripremu za maturalac, je isto dan NAPUTAK da djeca moraju biti u nećem ispod koljena, mada je i to moglo biti potrgano na koljenu, i bez golih ramena zamisli išli su u Grčku !!!! a što nije da se i u Veneciji ne može šetati u ćem oćeš?????? značii treba se obući onak gdi se ide, posle pregleda možeš skinuti višak sa sebe ako želiš u slobodnije vrijeme.
nemojte zaboraviti , da se za svaki izlet u školi dobi plan i zna se što se posjećuje, ukopilo ste suglasni s time dijete upišete, potpišete i mirni ste tih par sati , dan ili već koliko traje sve skupa, ali tad se trteba pridržavati što više dogovora da ne kaska, jer to veže gubitke vremena ili kašnjenja kući . napose možeš ti reći da dijete neće ići na izlet, kino..., e tad (dijete ne bi bilo ni prvo ni zadnje što ne ide, ima gro klinaca koji ne idu ni na maturalce), ALI za osnovne školi važi pravilo da se taj dan treba odraditi u školi na nastavi ( u nekom drugom razredu). naravno može se i drugaćije odrediti, ali trebalo bi ići u neki drugi razred .
Za srednje nema odrada negdje drugdje
Ma to s izletima je postala industrija :-(
Kako je razred mog starijeg mogao sa svojom razrednicom ići PJEŠICE na terensku nastavu s Peščenice u Maksimir? Tako su obilježili i završetak 4. razreda. Išli su i po kvartu (knjižnica, kulturni centar, plac, što se već nađe...) bez ikakvih troškova. Aliiii ne znam može li se to sada. Imaju oni neke smjernice i lokacije (Sljeme, Novi Vinodolski - to su domovi Crvenog križa), a čini mi se da je bio i Pionirac. To se sad zove Grad mladih i mislim da je pod upravom Grada Zagreba, ali tamo uglavnom dolaze djeca koja ne žive u Zagrebu. S druge strane, zar to isto ne bi bila valjana lokacija za izlet? Ako nekom fali crkva u toj kombinaciji, Granešina nije daleko :mrgreen: (ne znam imaju li status marijanskog svetišta, ali to je crkva BDM, stanovala sam dugo godina u blizini).
je izleti bi trebali bit i posebna tema, jučer mi jedna teta iz susjednog kvarta rekla kak mala bi trebala ići u kazalište i da dojde 15 eura, kao 8 eura karta, a ostatak prevoz, i veli kak su prije koju godinu išli s učiteljicom do Trga tramvajem (direktna linija od njih ), a sad trebaju ići busom.
a i izleti općenito duplo skuplje nego da bi se išlo istu priču pojedinačno.
Peterlin, pisala sam kad i ti pa mi se zaštekalo, nije prošao post. Kako god slažem se. S tim da djeca ne smiju nego busom. Tako mi platimo za dijete bus za posjet kazalištu udaljenom 1,5 km od škole.
Evo što sam ja bila napisala kad nije prošlo :)
Religijska kultura je neupitno dio ukupne kulture, ali je i najjednostavnija opcija za organizirati za školarce. Crkve žude za vjernicima, svećenici nisu pod stresom zbog obima posla kojeg imaju, mogu prilično fleksibilno otvoriti vrata za posjet bilo kome.
Opcija ima mnogo, ali se nikome ne da potruditi da djeci slože neki zanimljivi izlet i pokuša dogovoriti s nadležnim institucijama.
Zašto se barem neke manje škole odvelo da pogledaju iza scene u HNK ili u Lisinski, da djeca nauče kako nastaju predstave, da vide kakva tehnička podrška je potrebna. Kad odem u Lisinski na klasični koncert, mlađa sam 20 godina od prosječnog gledatelja.
Dio fakulteta bi sigurno isto bio spreman povremeno pripremiti turu od sat-dva za osnovnoškolce, s prikazom zanimanja za koja obrazuju studente, prilagođeno uzrastu djece.
Neke tvornice bi pustile djecu da obiđu pogone.
Vjerujem da bi i neki manje popularni sportovi dopustili djeci da dođu i pripremili nešto, npr. ragbi, baseball, hokej na travi, ovi, ako se ne varam imaju vani ograđene terene na Mladosti, atletika bi bila super.
Mislim, svaki grad ima nešto, ja pišem za Zagreb i gradove koji gravitiraju Zagrebu, ali našlo bi se i drugdje. Poslije im se organizira piknik na Bundeku ili u Maksimiru ili bilo gdje već, da se malo poigraju i pojedu sendviče, sakupe svoje smeđe i razvrstaju po skupinama pa se vrate u školu i analiziraju koliko su smeća napravili jednim izletom.
HRT je primao našu djecu, naši su oduševljeni bili. Moj još nije bio ni u jednoj crkvi sa školom. Ja uđem s njim povremeno, objasnim mu što je što i who is who, i taman zaboravi do idućeg puta, pa mogu ponovo u nekoj drugoj usputnoj crkvi.
Djeca imaju različite interese, nije da svi žude za duhovnom obnovom. Meni je iz škole od hrpe bezidejnih izleta u soc-vremenu, kad smo se okupljali oko partizanskih spomenika, kao što se danas oko crkava okupljaju, najimpresivniji izlet bio u pivovaru, gdje sam bila impresionirana velikim spremnicima i objašnjenjem postupka dobivanja napitaka. Super mi je bila i partizanska bolnica u Petrovoj gori, u prvom redu s tehničke strane, toga vjerojatno više nema, a propali Bakićev monument je nacionalna sramota. Na doktoratu sam imala prilike posjetiti visokoautomatizirane vrhunske tvornice, sortirnicu smeća, sklonište za zlostavljane medvjede, vođenje iza scene državne opere. Nešto slično na razini koju već ima RH i koju djeca mogu razumjeti, se može i djeci ponuditi.
Vozači dobiju 200-300€ za to što prevezu djecu i pričekaju sat dva. Kad sam to pitala prošle g rasku objašnjeno mi je to je tako jer grad nema busove.
Za broj djece/razreda/škola koje idu na izlete nije moguće organzirati sve što si navela.
Takve izlete/obilaske (HRT, tvornice, fakulteti) organiziraju se "preko veze", dakle netko od roditelja radi tamo ili poznaje nekoga pa se dogovori posjet.Većini nastavnika se ne da s takvim izletima zafrkavati jer moraju dobiti suglasnosti roditelja, poseban dan izdvojiti za taj obilazak, djeca rijetko kada mogu putovati i ići na lokacije javnim prijevozom, nego se mora iznajmiti autobus (najam autobusa je postao beskrajno skup, nema vozača, nego školske izlete uglavnom voze umirovljeni vozači).
Izlete i rute koje agencije nude su u 99% slučajeva u dogovoru sa školom. Dakle škola (većinom su to razrednici, a ima ih bisera ...) koji traže određene lokacije da se obiđu i onda agencije slože ponudu prema zahtjevima.
I od svih izleta na koje je moje troje djece išlo, niti jedan izlet (a kvart je takav da je prije bila jako velika povezanost sa župom) nije bio povezan primarno s obilaskom određenog vjerskog lokaliteta (čak nisu ni u Mariji Bistrici bili). Jedina crkva koja ej bila u nekom od programa maturalaca je bio posjet katedrali sv. Jakova u Šibeniku, UNESCO-vom spomeniku.
Jedan od bezidejnih izleta je zadnji odlazak u Ljubljanu. Sva sreća da je bilo lijepo vrijeme pa su mogli šetati po gradu, inače je to totalno promašeno. Obilazak s vodičem traje 45 min (srednjoškolci baš i ne slušaju) i onda slobodno vrijeme. Vozili su se do tamo skoro 3 sata (vozači po zakonu moraju imati pauze). Da su bar uključili Postojnu, Bled ili sl.
Nema buseve i ne mogu ići javnim prijevozom, osim ako nastavnik ne želi u svoje privatno vrijeme otići na izlet ili posjet nekog lokaliteta s djecom. No, to je onda privatan aranžman i radi se o dogovoru s roditeljima. 99,99% nastvanika to ne radi.
Naša profa iz fizike je tako jednu subotu vlakom vodila zainteresiranu djecu u Ljubljanu, u Hišu eksperimentov. Išlo je 15-20 djece i to samo oni koji su bili zainteresirani, dakle ipak probrana garnitura.
Naši u višim razredima osnovne redovno idu gradskim (redovnim) autobusima na događanja u gradu (tipa kazaliste, kino, stogod) na koja ih vode profesori.
Naši su prošle i pretprošle godine išli tramvajem u kazalište (3.i 4. razredi). Nisam znala da je to zabranjeno.
Za nasu skolu bi se moglo organizirati, kod nas nema 50 djece u generaciji. Ima takvih dosta škola. Nek idu ne znam u petom razredu u varazdinsko kazaliste, u backstage, a u sedmom da im se predstave neki fakulteti. To sve moze sat vremena trajati, a poslije nek igraju nogomet i granicara na nekoj ledini.
Nisam mislila da treba poseban dan, zar nemaju svi pravo na jedan dan izleta, netko ce u Mariju Bistricu, a netko se upoznati s nekim fakultetom ili s necim drugim, nek pitaju ima li roditelja da ih povezu s necim.
Ma ja fantaziram. Najlakse je odvest djecu u crkvu.