https://www.index.hr/vijesti/clanak/...vijesti_prva_d
Lonni, pitala sam.
Informacija je bila kriva odnosno polukriva.
Sestra me pogresno razumjela kad sam je u Zg pitala za antitijela i cjepljenje te njem.praksu.
Dakle, ne provjeravaju im razinu kod docjepljivanja.
Medjutim uvijek im.provjeravaju razinu antitijela nakon preboljenja (Berosev slucaj) i prema razini odluce dal' osobu cijepiti ili odgoditi cjepljenje da ne bi doslo do preburne reakcije organizma (nakon preboljenja u kombinaciji s prebrzim cjepljenjem). Moram priznat meni je to logicno jer nije svaki organizam isti.
Ona ne zna koja je to tocno razina, no ocito da Nijemci imaju neka saznanja ili barem njohovi lijecnici imaju uputu/dobru praksu iznad koje razine antijela ljudima odgadjaju cjepljenje za kasnije.
Eto ako moze pomoci odgovor.
Kod nas nije uopce takvo stanje u skoli, potpuno suprotno. Nose maske, sjede zasebno svatko u svojoj monoklupi, s razmakom.Ne znam jel ih par ima.potvrdu. i profesori su u skoli kuc kuc nije bilo neke zamjetne zaraze, uglavnom cjepljeni.
E sad poslije skole razmak...dalo bi se raspravljat.
Vec vidim u krugovima protivnika cijepljenja natpis: Njemci imaju saznanja, ali ih ne zele podjeliti.
Kao netko tko se bavi testovima, i zna ponesto o tome kada i kako neki test postaje sluzben ovo sto pises u najboljem slucaju je poluinformacija.
Test razine antitijela sluzbeno se moze koristiti u dvije svrhe.
a) osoba ima nespecificne probleme, bez da ima saznanje o preboljenju. Pa se onda radi test antitijela koji bi mozda mogao objasniti te teskoce kao post covid ( koji nije potvrden brisom).
b) pracenje razine kod cijepljenih imunokompromitiranih osoba kojima tijelo mozda ne reagira na cjepivo ili im razina puno brze pada nego je ocekivano.
Pa i kod nas, ali svi prije godinu dana, između 1.11.2020. i 1.1.2021.
Pola razreda sigurno kod oboje klinaca tad imalo koronu.
I to im je vrijedilo 6 mjeseci i nakon toga više nije.
Pa od proljeća i ovu jesen opet cijeli razred u izolaciju, samo ih je par imalo “Fresh potvrde o preboljenju”.
Valjda je naš kvart to ranije odradio ;).
Kod male u vrticu isto taman sad početkom prosinca bili u izolaciji, samo par ih nije moralo.
Glede antitijela… ja sam ih sebi vadila točno 6 mjeseci nakon preboljenja i imala sam tu neku senzacionalnu brojku od 2000 antitijela i dvoje liječnika mi je reklo da ne žurim s cijepljenjem i da bi mogla vjerojatno preburno reagirati…
Na kraju sam prvu dozu uzela tek 2.5 mjeseca nakon tog vađenja antitijela i opet sam burno reagirala (2 dana simptoma kao i u koroni).
I onda sam nakon toga barem s 5 ili 10 raznih strana čula “sigurno imaš jako puno antitijela kad tako reagiraš na cjepivo” :mrgreen:.
Dakle mit ili urbana legenda o tome sigurno postoji.
Hvala svima na idejama kako do bržeg testiranja, ali nemam kapaciteta loviti to… termin je sad tu pa kako bude.
Misliš smak svijeta drugačiji od ovog trenutnog? :lool:
Hvala ti, al moram te podsjetiti da sam već danima na normabelima i spavam 12 sati dnevno. Kad ću biti nesalomljivog duha ako ne sad? :mrgreen:
Od danas je u Minnesoti dostupan booster za djecu 12+, Pfizer (kao i prve dvije doze), pet mjeseci nakon druge doze. Ne znam zapravo je li tako i drugdje po SAD-u, nisam stigla citati novine danas.
Znam da je tema cijepljenje ali stvarno mi je ovo čudno, kod naših u razredu je izuzeće godinu dana bilo od samoizolacija, tako da prakitčno nitko tko je prebolio nije trebao ići do nedavno - kod sina je glavni val bio sad u 11/21 kad ih je 10 pobralo iz jedne razredne izolacije ali on je uredno šalabajzao okolo s frendom koji je prebolio još u 12/20 jer oboje nisu bili u SI :zbunj:
Sad je opet promjena i da, sad će vrijediti samo 4 mjeseca od potvrde. Moram vidjeti što nakon toga, da li cijepljenje jednom dozom ih spašava, ili možda do tad prestane ovo sve skupa bar do jeseni :roll:
Stvarno, ali stvarno naše nisu puštali… možda mi je mozak trenutno pašteta, ali prilično sam uvjerena da bih iskopala mailove i poruke u grupama gdje klincima kojima je prošlo previše od preboljenja to ne računaju.
Mijenjala su se pravila o samoizolaciji učenika više puta. Ne se nervirati.
Sad je trenutno 120 dana. Opet će se to promijeniti
Ma ja u glavi vrtim kalendar natjecanja i kako "pogoditi" pravi trenutak da joj maksimalno protegnem izuzeće... plus naravno tu je i faktor X u kojoj je fazi epidemija i koja je šansa da bude nečiji kontakt. Previše nepoznanica...
Zaboravila napisati BB - drži se. Ovo vaše je organizacijska noćna mora, nadam se da su bar simptomi svima lagani...
Lonni, zaista ne znam vise od toga sto sam prenijela.
Znaci tako su postupali lijecnici u Njemackoj kod sekine 3 frendice nakon preboljenja, svima su im radjena antitijela prije ponovnog cjepljenja.
Zasto i kako promatraju te brojke ne znam, al da to rade ocito rade jer ne znam zasto bi mi sestra izmisljala :aparatic:
Vjerojatno imaju odredjene upute koje su im dane. Bilo bi super da.se javi jos koja forumasica iz Njemacke.
Sirius, nije nikakva poluinformacija da njem.lijecnici u Stuttgartu provjeravaju razinu antitijela nakon preboljenja. To je apsolutno tocna cinjenica.
A sta ce mislit necjepljeni i hoce li im to bit neki argument, nebriga me. Ja sam iznijela cinjenicu.
Pozadinu i svrhu ne znam,to sam napisala.
Hvala ti, al oguglala sam ja već :lool:.
Zapravo mislim da sam napokon otkrila smisao i glavnu mudrost života: možeš što možeš, što ne možeš ne možeš i to je to :mrgreen:.
Klinci prvi i drugi dan lagane temp., najstariji malo šmrkav… i to je to. PCR u srijedu će im sigurno još biti i negativan :lool:.
Ali MM je dosta zalegao, kašlje ponešto i nos mu dosta curi, al zapravo ga najviše ubija glavobolja koja mu već 3.-4. dan nimalo ne popušta uz bilo koje lijekove. Nije lagano, al nisu ni najgori simptomi.
Ja ništa - svemir/život/Bog/umetni sam - su valjda zaključili da mi je ovaj put išijas dovoljan.
Nece biti negativni ..uhvatiti ce ih pcr jos.
i ja mislim da će ih uhvatiti
poznajem par koji je imao simptome u subotu, u nedjelju više ne, jučer testirani kao pozitivni
BB meni je tvoj stav fantastican, u bilo kakvoj situaciji, jos uvijek imas smisao za humor :-) a bome i nas posteno nasmijes.:lool:
Drz se draga, ludo naša :kiss:
Dobar clanak, primjenjiv na sve (ne samo na Minnesotu, odakle je Dr. Osterholm, inace i dio Bidenove administracije oko korone): https://sahanjournal.com/education/o...R19RzJU-0-vsRI
Pretpostavljam da se moze citati van SAD-a, a ako ne, mogu ga kopirati, ako nekoga stvarno zanima. Pise o tome sto se ocekuje od omikrona i koliko se predvidja da ce trajati te sto pomaze, a sto ne.
Razmišljam kak je nekad najteža riječ bila otorinolaringologija, a sad je epidemiologija
Može se čitati najnormalnije.
Vrlo je odmereno i informativno napisan.
Pravo je osveženje videti konkretne statističke podatke a ne naše kategorije "malo ljudi, više ljudi, mnogi ljudi :roll:".
Ali meni je ovo upalo u oči o kućnim testovima:
These tests have been notably unreliable in the early days of infection, and we have many examples of people who have been tested multiple times with these lateral flow/antigen tests and are negative.
At this point, I think it’s very difficult to trust a negative. Positives are likely truly positive.
Može se čitati, hvala.
Ne znam da li da me tješi to što kaže da trebamo izdržati sljedeća tri-četiri tjedna pa će biti bolje ili me plaši pomisao da nema šanse da učinimo ono što on predlaže kao najbolje (smanjimo kontakte na minimum i slično). U situaciji gdje nam za dva dana počinje škola, a sada imamo ovakve brojke, strah me i pomisliti što nas
čeka... Još kad su sad povećali i produžili izolaciju za razne kategorije, zadnja dva dana svjedočim tome da se ljudi uvjeravaju "sigurno nije korona, ne'š ti, nije mi skoro ništa" ili još gore "pliz nemoj ići na test, ne mogu sad u izolaciju 20 dana, nije ti ništa...". Dodajmo tome čekanja na PCR i bojim se da ćemo svjedočiti gomili šmrkave djece i odraslih u odgojno-obrazovnim ustanovama sljedeći tjedan, što samo po sebi nije strašno, ako ne donese nove valove zaraze rizičnima...
Ne znam, vidjet ćemo. Svima je već dosta svega i svi želimo nastaviti sa životom. Naći balans ... to je najteže.
Ostaje nam i dalje raditi što možemo, čuvati sebe i čuvati druge i čekati da ta mećava o kojoj dr. Osterholm iz linka priča prođe.
Ja sam ovako misljenja
Nema sanse da cemo obuzdati broj dok djeca idu u skolu, javni prijevoz, aktivnosti... Istina je da se oni dosta druže i tu je velika mogućnost prijenosa.
Pa plus kafici, svadbe, druženja...
S druge strane nema smisla da se opet sve to zatvara, jer nece pomoci zarazi, samo ce nastetiti djeci.
Ako kužite sto mislim. Nema tu vise pomoci
Nažalost, Vrci, i ja sam sličnog stava i mislim da nema pomoći od "zatvaranja". I također mislim da nije fer da nam djeca "ispaštaju" i da se njih "zatvara" i šalje on-line, a mi odrasli se ne možemo niti malo disciplinirati. O stopama procijepljenosti ni neću, osim da mi se kosa digne na glavi kad čujem kako nam "djeca prenose" i da se njih treba ograničiti. Uvijek mi je zanimljivo gledati i slušati kako najneodgovorniji rješenje, a i problem, uvijek vide u drugima, dok sami ne bi ni prstom mrdnuli. Jer valjda je lakše zatvoriti školu nego staviti masku i oprati ruke.
Dok god mislimo da će nam problem riješiti drugi, a ne mi sami, bit će kako će biti.
I dok god mislimo da se ovo događa drugima, a ne nama. Svima.
Meni se čini da je realna konstatacija iz gornjeg članka - da škole u jednom momentu neće imati ni ljudstva ni dece za čestitu nastavu, ali to nas nije sprečilo ni u dosadašnjim naletima pa ne znam zašto bi u ovom...
Iskreno me je začudilo što su kod nas srednjoškolce prebacili na on line ove nedelje, verujem da ćemo od one tamo svi krenuti redovno.
Kako god da se odluči- a mislim da će se uglavnom ići redovno kao i do sada- mislim da su idućih 3-4 nedelje prilično izgubljene što se gradiva tiče, a pošto nama nikad nikakvo zatvaranje niti mere nisu pomogle, prilično mi je svejedno kako će se nastava držati.
Kod nas svakako nema samoizolacija ni dece ni razreda jer se pravila maksimalno izbegavaju i zaobilaze, tako da mi je perspektiva malo drugačija od vaše, tj. nemam bojazan od mogućih samoizolacija dece, ako se do sada nijednom nisu kvalifikovala za nju, sigurno neće ni ubuduće.
U nasem distriktu je izolacija i dalje kao prije tako da me taj detalj ne brine. Osim ako se ne razboli netko u nasoj kuci, nemamo brigu oko zabrane odlaska u skolu jer izolacija nije obavezna i na kraju krajeva bismo odlucivali mi, a na temelju pruzenih informacija iz skole, plus naravno testova i simptoma, odnosno nedostataka istih. Plus su djeca cijepljena pa zapravo uopce ne spadaju u kategoriju koja mora ostati kod kuce (ako nisu simptomaticni i/ili naravno pozitivni).
Skole ce se vjerojatno zatvarati jer vjerojatno nece biti osoblja. S tim se nosimo vec neko vrijeme, a sad se stvarno ocekuje jos gora situacija. Vrtici moraju zatvoriti vrata na 14 dana kod svakog pozitivnog slucaja (bilo dijete, bilo odrasla osoba) sto znaci da negdje neki roditelj automatski ne moze na posao tih dva tjedna. Ti roditelji su, izmedju ostalog, ucitelji. Ili kuhari, domari, pomocno osoblje u skoli. Zadnji dan skole prije zimskih praznika je neka "uciteljica duge kose kojoj ne znam ime" (ispalo je da je rijec o pomocnom osoblju koje u normalnim uvjetima ne boravi u ucionici bez prisustva ucitelja) bila u razredu moje kceri na zamjeni prvih sat vremena (iliti cuvala djecu dok nije stigla kvalificirana zamjena) i u tih sat vremena su razdijeljeni neki paketici koje je donijelo dijete kojemu je bio rodjendan. Long story short, u popodnevnim satima sam bila na hitnoj intervenciji jer je petogodisnjakinja pojela nesto iz tog paketa (sto vjerojatno nije smjela), od toga ju je svrbio jezik... uglavnom, sve je dobro zavrsilo.
Nakon sastanaka i sastanka ovaj tjedan (mi smo u skoli od ponedjeljka, gotovi su praznici), skola revidira planove i, izmedju ostalog zbog situacija kao ova gore, zapravo ne moze pokupiti bilo koga da "pricuva djecu" dok je netko bolestan ili negdje drugdje.
Dakle... zatvarat ce se skole kad zagusti. I raznorazna druga mjesta.
Kaae grrrr. Znam kak ti je
Slažem se, mi smo u začaranom krugu. Odrasli ne žele nikakve mjere, a kad škole kolabiraju, vikat će se - ne zatvarajmo djecu. A nastava s prepolovljenim razredima i prepolovljenim osobljem bit će legalna, svi sati "odrađeni", gradivo u e dnevnik upisano, znanje nikakvo. Ali neka smo se proveselili za BiNG.
a najbolja fora je
kaj se sad ljudi ljute kaj se dugo ceka na pcr da ne izgube potvrdu...
nekak mi se čini necijepljeni pogovoto..
Ja sam to napisala u svojim zadnjim postovima, ali ja se uopće ne ljutim zbog toga, uživam samo u svim ljepotama života :lool:.
A kao kruže i ove ideje:
“Ali neće moći dobiti službenu covid-potvrdu bez službenog štapića u nos i zato država razmišlja o dogovoru s privatnicima da primaju PCR na uputnicu, dakle besplatno. Vučina kaže da se o toj soluciji razmišlja, ali još se ne zna kada će do toga doći.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/...u/2331038.aspx