Pa pogledaj satnicu na webu, meni ne zvuči loše
HJ 3, 3, 3, 3
EJ 2, 2, 2, 2
MAT 4, 4, 3, 3
FIZ 2, 2, 2, 2
uz tjelesni, vjer/et i PiG to su im jedini opći predmeti, sve drugo je strukovno.
Printable View
Fiziku moraju imati ako je boduju za upis.
Ni ja ne bih bila oduševljena, ali svijet ide u tom smjeru...
Probaj objasniti sinu da kao obični računalni tehničar ili elektroničar može imati daleko veće mogućnosti zapošljavanja, a da ovo nije isključeno: https://www.jutarnji.hr/life/gaming/...jekta-15075335
Ja baš bacila pogled na program. Stručni predmeti zvuče super i cijeli program zvuči nekako cjelovito i multidisciplinarno (i programiranje i grafika/zvuk i marketing i testiranje i projektni rad...). No kao i uvijek, upitno je kakva je realizacija/kvaliteta istih. Bilo bi dobro vidjeti par završnih uradaka :mrgreen: Ali svakako razumijem zašto bi netko tko ne voli povijest, geografiju, biologiju, kemiju i likovni a voli računala i programiranje odabrao takav program uz perspektivu kasnijeg studija istog. Bar bi većinu vremena u školi radio što voli. I nema onih glupih naslijeđenih predmeta koji služe tome da nastavnici koji postoje od prije predaju lemljenje i piljenje šperploče pod "tehnička kultura".
Ajme sillyme ne diraj tehnički :mrgreen: to je još jedino što je ostalo da djeca bar malo koriste ruke, nema više domaćinstva ni sličnih predmeta zapravo korisnih za svakodnevni život. Ja bih recimo to vratila,a ne da ne znaju zašiti dugme ako im to netko nije doma pokazao. Sigurna sam da danas ima puno takve djece.
Pod dojmom sam tehničkog jer mi je kćerka jučer pokazala uradak (ona i prijateljica su imale zajednički projekt) - predivnu drvenu kuću, s balkonima, prozorima, klupicom ispred, cvijeće na prozorima, divna okućnica cvjetna...oduševila sam se :zaljubljen: nije to samo manualni rad nego i razvijanje mašte, kreativnosti. Oduševljena sam bila i još sam :-)
Finci imaju tehnički i domaćinstvo ne zato da nauče prišivati puce ili zakivati, nego baš da rade nešto rukama jer je to korisno za mozak. Ali onda to treba biti tehnički baš s lemljenjem i piljenjem, a ne još jedan sat buljenja u udžbenik i ppt.
Pa u osnovnoj da. U srednjoj bi se valjda trebali usmjeravati prema onome što te interesira. Inače ćemo završiti u 12-godišnjim općim smjerovima od igle do lokomotive. Evo dan danas ne kužim čemu je meni u PM gimnaziji služilo 4 sata turpijanja komada čelika da napravim savršeno ravnu stranicu za ocjenu. Radila sam to tad i nikad više u životu.
Istina.
Hm, ja nisam ni tad, ne sjećam se da smo imali tehnički u srednjoj?! Inače, tehnički je meni bio stvarno divan predmet, ali kod moje kćeri bezveze, jako malo praktičnog rada, ali zato učenje gluposti napamet, to da.
Baš tako. Sin je išao u dvije osnovne, u ovoj sadašnjoj tehnički čak i ima smisla, stvarno se radi rukama.
U prvoj u 2 godine nisu nijedan tehnički crtež napravili, samo bubanje teorije.
Bome ni ja nisam imala tehnički u PM gimnaziji. Da nisi možda sillyme pobrkala kraj osnovne s gimnazijom?
Ovo je totalno šteta što navodite da vam djeca samo bubetaju tamo, naši fakat jako puno rade s rukama, stalno su u nekim projektima. Kćerka je oduševljena.
Nedavno je radila vodenicu koja je radila kao prava :-)
Pri tome moraju nakon svog uratka napraviti svu tehničku dokumentaciju, faze izrade i putem ppt prezentirati ostaku razreda, što je isto super jer tako uvježbavaju prezentacijske vještine.
To je bio famozni PTO. I zaista se cijelu godinu pilio komad metala da se napravi vijak, matica ili što već.
(nisam ja pilila, sestra je, u matematičkom usmjerenju, rođena 1965.)
Ja jesam, nisam sigurno pomiješala jer se jako dobro sjećam tog podruma gdje smo imali radionu. Ja sam taman bila neki prijelazni period sa šuvara na novi sustav. Nije da mi je naštetilo ali tim stavom "baš je super da znaju i ____) nikad se ništa ne izbaci. Pa imamo 15+ predmeta po godini. Suludo...
Pa je previše je predmeta zasigurno, al mislim da im manualni rad baš treba jer današnja djeca su jako slaba u tome, a velike su prednosti/benefiti istoga:
https://hr.larafornm.com/working-wit...our-brain-6153
Evo samo jedan link, prvi na koji sam naletila.
PTO je išao u 1. ili 2. srednje za vrijeme Šuvarovog sistema.
E da, na obrani i zaštiti je već bilo praktičnog rada, morali smo napraviti minu iznenađenja kao da se školujemo za terorističku jedinicu :mrgreen:
Ja na svu sreću nisam imala ništa od toga u srednjoj, tehnički mi je bio jedan od najmrskijih predmeta u osnovnoj. Jedinu jedinicu u cijeloj osnovnoj sam dobila iz tehničkog
Eto, kako onda PTO, tako i sad tehnički. Različito, a program isti. Moja djeca na tehničkom NIKAD NIŠTA nisu napravila. Samo bi jednokratno naštrebale gradivo dan prije usmenog.
No, u svakom slučaju bi bilo dobro da se smanji broj predmeta u srednjoj školi, najbolje da se uvedu izborni predmeti.
Uglavnom, po progarmu ovaj za video-igre program izgleda stvarno primamljivo. Taman toliko da jako posumnjam u realizaciju istog, jednostavno sam skeptična prema ideji da nešto tako moderno i korisno je iznjedreno u našem školskom sustavu.
A kako je već napisano, imaju i En, i Hr, i Mat, i Fiz. Prema tome ne bi trebalo biti problema s maturom nekome tko dalje cilja na teh fakseve.
O izbornim se govori otkad ja pratim školstvo, a to je od 1992.:mrgreen: .
Inače, kad smo već offtopic, najkorisnije osnovnoškolsko iskustvo za moje oblikovanje ideje o budućem zanimanju je mislim bilo tjedan dana radne prakse u TOZ. Dizanje u pola 6 ujutro da počnem sa smjenom u 6, odlazak tamo po mrklom mraku i snijegu, ubitačno dosadan rad u smradu isparavanja kemikalija u lakirnici i treštanje lepe brene s radija. Ako me išta uvjerilo da trebam studirati to je bilo tih par dana :mrgreen: S druge strane neki su se oduševili lovom koju su dobili, meni nije značila ništa (a nismo bili dobrostojeći, dapače)
Možda nekome bude koristan ovaj postupak upisivanja sportaša:
24. - 31.5. Kandidati koji se upisuju u razredne odjele za sportaše iskazuju interes za upis u razredne odjele za sportaše u NISpuSŠ-u
4.6. Ministarstvo turizma i sporta šalje nerangirane liste kandidata po sportovima nacionalnim sportskim savezima u svrhu izrade rang-lista po sportovima
5. - 13.6. Nacionalni sportski savezi izrađuju preliminarne rang-liste prijavljenih kandidata prema kriterijima sportske uspješnosti
14.6. Nacionalni sportski savezi službeno objavljuju preliminarne rang-liste na naslovnicama svojih mrežnih stranica kako bi kandidati mogli upozoriti na moguće pogreške prije objavljivanja konačne rang-liste
15. – 20.6. Prigovor kandidata na pogreške (pogrešno upisani podaci, neupisani podaci...) Nacionalni sportski savezi ispravljaju rang-liste
21.6. Nacionalni sportski savezi službeno objavljuju konačne rang-liste na naslovnici svojih mrežnih stranica te ih dostavljaju Ministarstvu turizma i sporta
21. – 24.6. Unos zaprimljenih rang-lista u NISpuSŠ te dodjeljivanje bodova kandidatima na temelju algoritma
Nije o srednjoj, neg o faksu. Ak me išta natjeralo na završetak faksa, to je posjet Željezari Sisak
Jod nas je tehnički bio i ostao manualni rad , sada sa dosatkom bubanja napamet.
Ma ne znam, mislim da će se on ohladiti od Siska kad uvidi da mora žrtvovati sport.
Mi imamo punu familiju ICT stručnjaka (mm i sva tri njegova brata ) i J bi baš htio raditi nešto kao oni, ali ja mu stalno posvješćujem da su oni svi završili fakultete.
Još me muči dio u kojem je on sad vidio da za sve te škole ima dosta bodova , pa bi se mogao sad opustiti i pokvariti ocjene na kraju. Do sad je bio u blagom grču.
A moj se za ne falit razbolio, bakterijska upala grla i propustio ovaj tjedan 3 testa. Sad ga slijedeći čeka 7.
Je on učio i za ovih 3, ali stvarno ne vidim načina da u 4 dana napiše 7 testova kako treba.
A kako bi išao u školu u Sisak?
on bi kaže, putovao vlakom. svaki dan. nema on blagog pojma što to znači u praksi. vlakom je oko sat i pol.
a druga opcija mu je dom. opet, nema pojma. i apsolutno nije dijete koje je materijal za domski život.
on i mm fantaziraju, ja sam grinč
lili, pa osmi razred. piše u potpisu, a i ne pratiš na satu :mrgreen:
Ja bih na tvojem mjestu nastavila biti grinč i prizemljila ih obojicu.
Odgovarajućih tehničkih škola ima i u Zagrebu, pa i ako se želi voziti sat i pol u jednom smjeru svaki dan :mrgreen:
Školovanje za tehničara za videoigre ne znači da će po cijele dane igrati te igre :mrgreen:
Moje dijete je 6. razred :-), pa onda nikad nisam sigurna ako računam po godištima je li netko krenuo ranije ili kasnije u školu :-)
Neke forumašice čija su djeca vršnjaci s mojom kažu da na tehničkom i sada samo bubetaju i ne rade praktično. Neke su napisale da im djeca nisu nikad u osnovnoj imala takve projekte na tehničkom.
Moj je na tehničkom u petom i šestom imao samo teoriju, u sedmom i osmom uopće ne pita teoriju. Različiti profesori su u pitanju.
ma ni ne misli on da će čitav dan igrati. on sad i na ovo malo programiranja na inf u školi uživa ko malo prase. i stalno sa stricem koji je programer nešto petlja oko toga.
druga stvar koju voli najviše na svijetu je boks. bez treninga će svakako ostati ako upiše ovu školu i mislim da će ga ta činjenica najbolje prizemljiti.
Nije pobrkala. Ja sam u šuvarici (matematičko-informatički smjer) isto imala tehnički i to prilično zahtjevno - strojarske stvari tipa obrada metala (iz tih dana pamtim što je drekštal) s turpijanjem u radionici, rezanje lima škarama, čak i zavarivanje, a uz to rukovanje pomičnim mjerilom i slično. Od elektrike pamtim akumulator, što je korisno za sve vozače.
Ono što mi je bilo teško bila je tehnička dokumentacija - tolerancije mjera i koso tehničko pismo.
Puno kasnije to mi je dobro došlo, jer mi na faksu nismo puno učili o tome. Kad je moj mlađi sin imao tehničko dokumentiranje u tehničkoj školi, rekla sam mu da zapamti za sva vremena da tehničko dokumentiranje i tehničko crtanje nipošto nije ista stvar. Dokumentiranje podrazumijeva sustav. To nije jednostavno... Ja sam to učila u šuvarici, a moj stariji u miocu nije o tome čuo ni riječi.
U osnovnoj školi je bila izrada maketa od papira i obrada drva, puno jednostavnije stvari.