Baš tako. Sin je išao u dvije osnovne, u ovoj sadašnjoj tehnički čak i ima smisla, stvarno se radi rukama.
U prvoj u 2 godine nisu nijedan tehnički crtež napravili, samo bubanje teorije.
Bome ni ja nisam imala tehnički u PM gimnaziji. Da nisi možda sillyme pobrkala kraj osnovne s gimnazijom?
Ovo je totalno šteta što navodite da vam djeca samo bubetaju tamo, naši fakat jako puno rade s rukama, stalno su u nekim projektima. Kćerka je oduševljena.
Nedavno je radila vodenicu koja je radila kao prava
Pri tome moraju nakon svog uratka napraviti svu tehničku dokumentaciju, faze izrade i putem ppt prezentirati ostaku razreda, što je isto super jer tako uvježbavaju prezentacijske vještine.
To je bio famozni PTO. I zaista se cijelu godinu pilio komad metala da se napravi vijak, matica ili što već.
(nisam ja pilila, sestra je, u matematičkom usmjerenju, rođena 1965.)
Posljednje uređivanje od čokolada : 26.05.2021. at 08:59
Ja jesam, nisam sigurno pomiješala jer se jako dobro sjećam tog podruma gdje smo imali radionu. Ja sam taman bila neki prijelazni period sa šuvara na novi sustav. Nije da mi je naštetilo ali tim stavom "baš je super da znaju i ____) nikad se ništa ne izbaci. Pa imamo 15+ predmeta po godini. Suludo...
Pa je previše je predmeta zasigurno, al mislim da im manualni rad baš treba jer današnja djeca su jako slaba u tome, a velike su prednosti/benefiti istoga:
https://hr.larafornm.com/working-wit...our-brain-6153
Evo samo jedan link, prvi na koji sam naletila.
PTO je išao u 1. ili 2. srednje za vrijeme Šuvarovog sistema.
E da, na obrani i zaštiti je već bilo praktičnog rada, morali smo napraviti minu iznenađenja kao da se školujemo za terorističku jedinicu![]()
Ja na svu sreću nisam imala ništa od toga u srednjoj, tehnički mi je bio jedan od najmrskijih predmeta u osnovnoj. Jedinu jedinicu u cijeloj osnovnoj sam dobila iz tehničkog
Eto, kako onda PTO, tako i sad tehnički. Različito, a program isti. Moja djeca na tehničkom NIKAD NIŠTA nisu napravila. Samo bi jednokratno naštrebale gradivo dan prije usmenog.
No, u svakom slučaju bi bilo dobro da se smanji broj predmeta u srednjoj školi, najbolje da se uvedu izborni predmeti.
Uglavnom, po progarmu ovaj za video-igre program izgleda stvarno primamljivo. Taman toliko da jako posumnjam u realizaciju istog, jednostavno sam skeptična prema ideji da nešto tako moderno i korisno je iznjedreno u našem školskom sustavu.
A kako je već napisano, imaju i En, i Hr, i Mat, i Fiz. Prema tome ne bi trebalo biti problema s maturom nekome tko dalje cilja na teh fakseve.
O izbornim se govori otkad ja pratim školstvo, a to je od 1992..
Posljednje uređivanje od čokolada : 26.05.2021. at 09:10
Inače, kad smo već offtopic, najkorisnije osnovnoškolsko iskustvo za moje oblikovanje ideje o budućem zanimanju je mislim bilo tjedan dana radne prakse u TOZ. Dizanje u pola 6 ujutro da počnem sa smjenom u 6, odlazak tamo po mrklom mraku i snijegu, ubitačno dosadan rad u smradu isparavanja kemikalija u lakirnici i treštanje lepe brene s radija. Ako me išta uvjerilo da trebam studirati to je bilo tih par danaS druge strane neki su se oduševili lovom koju su dobili, meni nije značila ništa (a nismo bili dobrostojeći, dapače)
Možda nekome bude koristan ovaj postupak upisivanja sportaša:
24. - 31.5. Kandidati koji se upisuju u razredne odjele za sportaše iskazuju interes za upis u razredne odjele za sportaše u NISpuSŠ-u
4.6. Ministarstvo turizma i sporta šalje nerangirane liste kandidata po sportovima nacionalnim sportskim savezima u svrhu izrade rang-lista po sportovima
5. - 13.6. Nacionalni sportski savezi izrađuju preliminarne rang-liste prijavljenih kandidata prema kriterijima sportske uspješnosti
14.6. Nacionalni sportski savezi službeno objavljuju preliminarne rang-liste na naslovnicama svojih mrežnih stranica kako bi kandidati mogli upozoriti na moguće pogreške prije objavljivanja konačne rang-liste
15. – 20.6. Prigovor kandidata na pogreške (pogrešno upisani podaci, neupisani podaci...) Nacionalni sportski savezi ispravljaju rang-liste
21.6. Nacionalni sportski savezi službeno objavljuju konačne rang-liste na naslovnici svojih mrežnih stranica te ih dostavljaju Ministarstvu turizma i sporta
21. – 24.6. Unos zaprimljenih rang-lista u NISpuSŠ te dodjeljivanje bodova kandidatima na temelju algoritma
Nije o srednjoj, neg o faksu. Ak me išta natjeralo na završetak faksa, to je posjet Željezari Sisak
Jod nas je tehnički bio i ostao manualni rad , sada sa dosatkom bubanja napamet.
Ma ne znam, mislim da će se on ohladiti od Siska kad uvidi da mora žrtvovati sport.
Mi imamo punu familiju ICT stručnjaka (mm i sva tri njegova brata ) i J bi baš htio raditi nešto kao oni, ali ja mu stalno posvješćujem da su oni svi završili fakultete.
Još me muči dio u kojem je on sad vidio da za sve te škole ima dosta bodova , pa bi se mogao sad opustiti i pokvariti ocjene na kraju. Do sad je bio u blagom grču.
A moj se za ne falit razbolio, bakterijska upala grla i propustio ovaj tjedan 3 testa. Sad ga slijedeći čeka 7.
Je on učio i za ovih 3, ali stvarno ne vidim načina da u 4 dana napiše 7 testova kako treba.
on bi kaže, putovao vlakom. svaki dan. nema on blagog pojma što to znači u praksi. vlakom je oko sat i pol.
a druga opcija mu je dom. opet, nema pojma. i apsolutno nije dijete koje je materijal za domski život.
on i mm fantaziraju, ja sam grinč
lili, pa osmi razred. piše u potpisu, a i ne pratiš na satu![]()
Moje dijete je 6. razred, pa onda nikad nisam sigurna ako računam po godištima je li netko krenuo ranije ili kasnije u školu
Neke forumašice čija su djeca vršnjaci s mojom kažu da na tehničkom i sada samo bubetaju i ne rade praktično. Neke su napisale da im djeca nisu nikad u osnovnoj imala takve projekte na tehničkom.
Moj je na tehničkom u petom i šestom imao samo teoriju, u sedmom i osmom uopće ne pita teoriju. Različiti profesori su u pitanju.
ma ni ne misli on da će čitav dan igrati. on sad i na ovo malo programiranja na inf u školi uživa ko malo prase. i stalno sa stricem koji je programer nešto petlja oko toga.
druga stvar koju voli najviše na svijetu je boks. bez treninga će svakako ostati ako upiše ovu školu i mislim da će ga ta činjenica najbolje prizemljiti.
Nije pobrkala. Ja sam u šuvarici (matematičko-informatički smjer) isto imala tehnički i to prilično zahtjevno - strojarske stvari tipa obrada metala (iz tih dana pamtim što je drekštal) s turpijanjem u radionici, rezanje lima škarama, čak i zavarivanje, a uz to rukovanje pomičnim mjerilom i slično. Od elektrike pamtim akumulator, što je korisno za sve vozače.
Ono što mi je bilo teško bila je tehnička dokumentacija - tolerancije mjera i koso tehničko pismo.
Puno kasnije to mi je dobro došlo, jer mi na faksu nismo puno učili o tome. Kad je moj mlađi sin imao tehničko dokumentiranje u tehničkoj školi, rekla sam mu da zapamti za sva vremena da tehničko dokumentiranje i tehničko crtanje nipošto nije ista stvar. Dokumentiranje podrazumijeva sustav. To nije jednostavno... Ja sam to učila u šuvarici, a moj stariji u miocu nije o tome čuo ni riječi.
U osnovnoj školi je bila izrada maketa od papira i obrada drva, puno jednostavnije stvari.
Tehnički u srednjim školama gimnazijskog tipa ukinut je 1990.
Dakle, tko je išao u srednju školu prije te godine - imao je tehnički (ili PTO ili kako se već zvao predmet), tko je išao poslije, u gimnaziju - nije ga imao.
Zbrku stvara naziv "gimnazija" jer su gimnazijski programi službeno ponovo uvedeni 1990., a imena gimnazijama su vraćena 1991., iako su i oni koji su krenuli malo prije 1990. završili srednju školu po gimnazijskom programu.
Upogoni strica da mu prosvijetli pamet. Prije toga odradi s njim ozbiljan razgovor da stric shvati u čemu je problem. Neka mu stric kao osoba od povjerenja kaže da su te i te tehničke škole u Zagrebu bolji odabir od bilo koje škole izvan Zagreba. Da ne nabrajam sad koje sve škole imaju te programe - znaš vjerojatno bolje nego ja...
Treninzi su također dobra udica.
Sretno!
Putovat svaki dan u Sisak je stvarno radikalno. Moj ce prijavit web programera, mozda tako nešto u ZG da prijavi?
X
babyboys - sigurno si već sve istražila, ali evo, nek se nađe špajskarta škola koje nude slične programe:
Tehnička škola Zagreb (Palmotićeva): http://ss-tehnicka-zg.skole.hr/nasta...mi/racunalstvo - oni imaju baš predmete vezane uz vizualno programiranje i igre: http://ss-tehnicka-zg.skole.hr/Proje...miranje/osnove
TŠRB - tehničar za računalstvo (to je moj mlađi završio): https://www.tsrb.hr/tehnicar-za-racunalstvo/ (ima link gdje se može vidjeti nastavni plan i program sa svim predmetima)
Elektrotehnička škola Zagreb (ex Končareva): http://ss-elektrotehnicka-zg.skole.h...ovi?ms_nav=aab
Strojarska srednja škola Fausta Vrančića (kolegin sin upravo to pohađa i super mu je): http://ss-strojarskotehnickafvrancic...stava/smjerovi
Nisam spomenula srednje škole u Dugom Selu, Sesvetama i Velikoj Gorici, ali treba i lokaciju uzeti u obzir. Nije to za svakoga. Nekom je možda bliži Sisak![]()
Tesla i Samobor
Posljednje uređivanje od jelena.O : 26.05.2021. at 15:07
Kurikulumi ovog u Sisku/Novskoj i ovih tehničkih srednjih je neusporediv. Makar, i meni je jasno da je svakodnevno putovanje prepreka... no shvaćam i zašto se zainteresirao.
Baš sam nešto bacila pogled, koliko sam shvatila kurikulum je razvijan u suradnji s industrijom (a vrlo malo ili nimalo s MZOS) - i to se stvarno vidi. Jer odskače od "a mile wide and an inch deep" principa hrvatskog školstva (koje doduše glumi one feet deep). Šteta što nema u Zg, vjerojatno bi trebao prijemni i viši prosjek nego za MIOC![]()
S takve srednje će netko puno prije na Algebru nego na FER, što u mojim očima isto nije loše. Pričaju ovi iz Siska/Novske da planiraju i oni spec studij kao nastavak te srednje, to će isto bit popularno ako bude kvalitetno.
Ma nemam ja problem s čitavim konceptom te škole. Super je, kad bi bar bilo više takvih on the point škola, mozda bi nam i tržište rada drugačije izgledalo.
Muči me dio u kojem oni nemaju feedbacka još, ako sam shvatila tek dogodine prva generacija tog smjera završava školu?
Ne muči me ni algebra kao mogući studij, znam dosta ljudi koji su to završili i sasvim im je dobro.
Ustvari su mi najveći kamen dpoticanja te tehničke stvari tipa dom, putovanje, ostatak vanškolskog vremena...
Hvala rekla sam mojem da se raspita pa je i on čuo da su otvorene prijave u sustav upisi.hr
Hvala da ste spomenuli!
Nadam se da ovo pomaže.Kandidati prvo trebaju iskazati interes za upisivanje sportskog odjela unutar vremenskog okvira definiranog u Kalendaru. Na kartici "Moji podaci" treba odabrati sport kojim se kandidati bavi, navesti ime kluba i mjesto u kojem se klub nalazi. Nakon što iz izbornika "Sport" odabere sport kojim se bavi, prikazat će se polja za odabir kluba i mjesta kluba. Moguće je unijeti više od jednog sporta klikom na gumb "Dodaj novi". Klikom na gumb "Detalji" mogu se izmijeniti podaci, a klikom na gumb "Briši" može se obrisati odabrani sport. Napominjemo da sport trebaju odabrati samo kandidati koji se žele natjecati za upis u razredne odjele za sportaše. Nakon odabira sporta, kluba i mjesta u kojem se klub nalazi potrebno je kliknuti na "Spremi promjene" kako bi uneseni podaci ostali spremljeni u sustavu.
Pravo prijave za upis u razredne odjele za sportaše imaju kandidati koji su uvršteni na rang-listu određenog sportskoga saveza. Na najviše 80 bodova, temeljem zajedničkoga elementa vrednovanja, ovi kandidati dobit će još najviše 80 bodova temeljem sportske uspješnosti na način opisan u Pravilniku i brošuri “Umjetnički programi i odjeli za sportaše”.
Nakon što Središnji državni ured za šport pošalje nerangirane liste kandidata po sportovima nacionalnim sportskim savezima i nakon što nacionalni sportski savezi objave preliminarne rang-liste na naslovnicama svojih mrežnih stranica, kanadidati imaju mogućnost prigovora na objavljene rezultate. Završetkom roka za prigovore objavljuju se konačne rang-liste na naslovnicama mrežnih stranica nacionalnih sportskih saveza na temelju kojih se kandidatima dodjeljuju bodovi za upis sportskog odjela. Kad se što objavljuje i unosi potrebno je pomno proučiti u Kalendaru u brošuri “Umjetnički programi i odjeli za sportaše”.
Završetkom procesa iskazivanja interesa i dodjeljivanja bodova kandidatima za sportske odjele počinju prijave obrazovnih programa kao i za ostale učenike.
Ova stranica ima dosta precizne upute: http://gimnazija-sportska-zg.skole.hr/skola/upisi
E super, puno ti hvala. To smo jučer napravile kad sam ažurirala svoje podatke (mail i broj telefona), odabrale smo sportove koje trenira i klubove niti ne znajući da je to iskazivanje interesa.Zapravo dalje ne moramo ništa, bodovi će se upisati kad sportski savez unese podatke i to je to. Jednostavnije nego sam mislila.
Ne znam da li tko ima info po kojem principu ovo ide ili to ovisi od škole do škole.
Naime,moja kći želi u opću gimnaziju(već sam o tome pisala) i još uvijek analiziramo sv opće
I u tom istraživanju,došli smo do kontakta profesora koji predaje u VII gim. i na moje pitanje kako ide sa drugim stranim jezikom-odgovor je da ako je učila u OS njemački(učila 1 g. fakultativno,i def. NE želi učiti u srednjoj) onda takve učenike stavljaju u razrede za njemački,jer je velika navala na tal. pa onda za tal. idu oni koji nisu u OS učili njemački?!
Da li je ovako svugdje ili?!