Cijepila sam jer sam smatrala da je manji rizik od nuspojava nego od potencijalne bolesti i njezinih komplikacija.
To je jedini razlog. Ne zbog pritiska ili upisa u vrtic.
Printable View
Cijepila sam jer sam smatrala da je manji rizik od nuspojava nego od potencijalne bolesti i njezinih komplikacija.
To je jedini razlog. Ne zbog pritiska ili upisa u vrtic.
Citali smo dokaze i slusali lijecnike. Suocena sa statistikom, cijepljenje je logicna odluka jer su puno vece sanse komplikacije i smrri od bolesti nego komplikacije od cjepiva. Sto je tebe toliko prepalo vezano za cjepiva? Koje izvore si citalalala?
Nakon pojave ospica u dbk sam docijepilq i sebe. Svake god se cijepimo protiv gripe jer je dijete astmaticar.
Dakle, gleda se postotak komplikacije i tezine komplikqcije od bolesti vs. postotak komplikacije i tezine komplikacije od cjepiva.
Cijepila sam djecu jer time stitim njihovo, ali i kolektivno zdravlje. Cijepila bih svoju djecu i da cijepljenje nije obavezno. Da nema cjepiva dala bih sve od sebe da ga nabavim. Lijecnica sam i zbog potencijalne izlozenosti docijepila sam i sebe prosle godine u jeku epidemije ospica u Du. Nisam presjecala nikakve osobite strahove jer su sanse od pogubnih nuspojava cjepiva puno manje od pogubnih nuspojava voznje bicikla ili setnje gradom.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Dakle, meni je jasno da ženu ponesu razne informacije, skoro pa da sam bila podložna paranoji oko svega, sve-ga, ali negdje se mora povući crta.
Moja je bila ta da ne bih mogla sebi oprostiti bolest koju sam mu mogla spriječiti. Odnosno, svaku nuspojavu si mogu oprostiti, ali nedjelovanje ne mogu. Ako se i desi, a nije, desila se višom silom i to stvarno ne možeš znati. Ali za bolest, to nije višom silom i znaš jako, jako dobro da se može desiti. Ne samo da može, već je vjerojatnost puno veća.
Ono što sam primijetila kod necjepiša jest to da ne vjeruju da su te bolesti stvarne,da su posljedice stvarne. U tom je problem,što je to postalo pitanje vjere. A oko vjere rasprave nema, ljudi ili vjeruju ili ne. Sad ovisi s kojeg si spektra. Vjeruješ li da te svi zadnjih 70 godina, ili koliko već, lažu, ili ne.
No, to ne bi smjelo biti i nije pitanje vjerovanja već isključivo vjerojatnosti, statistike i zdravog razuma.
Pa sad, ti vidi s čime bi mogla živjeti da se desi.
Sent from my ZTE BLADE A910 using Tapatalk
Maminja,buduci da ti je beba tek rodjena,vjerujem da imas vremena za promjeniti misljenje pa ti u to ime sugeriram da malo pogledas izvrsnu Facebook grupu naziva Cijepljenje-vakcinacija-grupa za sve koji imaju pitanja/nedoumice. U grupi pisu ljudi koji su strucnjaci (pedijatri,imunolozi,znanstvenici)i na laiku razumljiv nacin odgovaraju na pitanja. Pitanja se mogu postaviti i anonimno. Primjetila sam da je nekoliko ljudi iz kategorije “neodlucni” promjenilo stav nakon sto su im neke stvari odlicno objasnjene u grupi. Znam da nije bilo pitanje,ali eto,cisto navodim svoje pozitivno iskustvo.
Ako ne postoje realni razlozi, ne odgađaš nego odeš na cijepljenje.
Prije toga se informiraj o prednostima i rizicima, tako da ne donosiš odluku samo na temelju forumskih komentara i svog mišljenja.
Ont. ja sam bila zahvalna do neba kad je moje dijete napokon primilo sva cjepiva i sustiglo ostale po kalendaru, jer je to značilo da se njegovo zdravstveno stanje poboljšalo toliko da može primiti sva cjepiva. Sad je ok. Prije toga me uvijek mučio strah hoće li mu se štogod nakalemiti, što bi mu dodatno pogoršalo zdravlje (alergijska astma).
Potpisujem.
Ovako smo i mi cijepili.
Davne 2000. godine smo kupovali i skupo plaćali 3u1 cjepiva, zatim ona druga, protiv rubeole te cjepivo protiv hepatitisa b koje tada nije bilo po kalendaru pa smo i cjepivo protiv kozica platili jer je kći ušla u tinejdžerske godine kada obolijevanje vuče razne komplikacije.
I na kraju cijepljenje protiv hpv virusa koje je jedino cjepivo protiv raka od koje svake godine umre 100 žena u RH.
I tko iole normalan to ne bi iskoristio?!?
I isto kao što smatram da nije u redu kada gripozni kolega ipak dođe na posao i kašlje po svima nama pa se svi i razbolimo, nije u redu da necijepljeno dijete pohađa bilo koji kolektiv i to oslanjajući se na kolektivni imunitet, a znamo da za kolektivni imunitet treba procijepljenost biti 95%
Konkretno naša te (iznimno cijenjena) pedijatrica ne bi tužila, ali te ne bi ni primila.
Nama je preporučila navrijeme cijepljenje protiv pneumokoka. To se pokazalo odličnim. Isto tako dok nam je dijete koje nije dojeno bilo jako malo, preporučila nam je da se mi cijepimo protiv gripe da mu ne prenesemo gripu. Obavijestila sam i bližu rodbinu za tu preporuku i oni koji i danas najviše vole moje dijete su se cijepili, iako se inače ne cijepe. Ostali su odabrali da se ne smiju približavati u vrijeme gripe.
Sad tek vidim da mi je u proslom postu ostao citiran dio koji nema veze s odgovorom, jer sam se zapravo suzdrzala komentara.
Cula sam toga i uzivo. Ne znam pristojno odgovoriti pa bolje da i dalje ne odgovaram.
Ja ne bih raspravljala o opravdanosti ili neopravdanosti cijepljenja nego me zanimaju prakticne i pravne stvari. Opet ponavljam: pronalazak pedijatra, placanje eventualne kazne, hendlanje sa socijalnim sluzbama i drzavom, upis u jaslice/vrtic/skolu...itd.
Poslano sa mog EML-L29 koristeći Tapatalk
Da, antiwaxeri više nisu u modi, pa ni na Rodi. Sry, zakasnila si jedno 10+ godina...
Antivakserski tutoriali su navodno banani s vecine siteova tako da ces u nekom trenu morati s nekim razgovarati o tome, praksa sustava ce te s tim suociti
Ja se još nadam da ovo nije ozbiljno napisano, nego kao provokacija. Inače mi zvuči zbilja za socijalnu službu. Ako je ozbiljno, onda mi je skoro drago da nema mjesta u vrtićima pa otpadaju neopravdano necijepljena djeca. Nadam se da je sustav krut u tome i da nema velikih rupa kako izigrati svu našu djecu.
Ma ne, vjerojatno je žena isprepadana raznim strahovima da cjepivo izaziva autizam i ne znam ni ja kakvim čudesima.... Treba se informirati, objektivno i kako treba. Možda je malo i zakasnila (to se obično radi prije rodilišta) ali dobro, nadam se da će uspjeti prikupiti sve informacije koje treba i donijeti odluku u skladu s tim. Inače, može se s pedijatrom dogovoriti odgoda ako je dijete boležljivo - ali u protivnom postoji regulativa.
Ja iz tog posta ne vidim volju da se informira kako zastititi svoju djecu, a i našu od njezine. Sloboda izbora je tu jako drska, ako svojom odlukom ugrozava zdravlje i tudje djece. Da sad ne ponavljamo ispocetka da je procijepljenost bitna za kolektivnu zastitu, a ne antivakserski argumenti o slobodi izbora da se moje dijete cijepi pa ga njezino kao ne ugrozava, a njezino je sigurno jer je vecina cijepljena.
Ma istina, ali opet - bez potvrde o cijepljenju neće moći upisati dijete u vrtić ni u školu. Nema tu baš tak puno slobode. Ima malo fleksibilnosti i to je sve. Do škole obično većina roditelja uspije skupiti informacije. S druge strane - procijepljenost jest bitna, ali ima slučajeva u kojima djecu koja nisu cijepljena štiti imunitet ostalih (moj mlađi je bio takav) pa treba imati određenu razinu razumijevanja. Naravno, s mjerom, jer kad bi svi tako razmišljali - ode i kolektivni imunitet nizbrdo. Nadam se da će maminja naći pedijatra s kojim će biti zadovoljna i koji će joj sve lijepo argumentirano objasniti.
Peterlin, osnovna skola je obavezna, moraju upisati dijete
a tvoje dijete je primjer zasto je kolektivni imunitet bitan i spada u onu skupinu koju su necjepise ugrozavali
i ja sam kao i Cathy prosle godine strepila kad je pocela epidemija ospica, jer najmladja jos nije bila cijepljena po kalendaru
i moram se sloziti s Jelenom, ne vidim ni ja nikakvu volju o dodatnom informirani
Maminja, za to jednostavno odi kod privatnika.
Važno je samo da nikad ne odeš kod državnog pedijatra, jer sve dok ne odeš, za HZZO-ov sustav tvoje dijete "ne postoji" i nikad te neće pitati ni za što.
Mi smo dugo išli samo kod privatnika, i sve je išlo glatko, bez gnjavaže i bez ikakvog pritiska.
Ako te zanima više detalja, pošalji svoj email. Forumske poruke ne funkcioniraju, osim za fancy članove.
Ako ti se slučajno dijete razboli, naravno da i tome služi privatnik, a ne samo za sistematske preglede. A naročito ako si sklona potencijalne tegobe rješavati naprednijim medicinskim praksama od onih barbarsko-zapadnjačkih - praktikanti takvih struka se obično ozare kad kažeš da dijete nikad nije cijepljeno, nema ni govora da bi te netko gnjavio radi toga. Kad se naša beba prehladila, riješili smo stvar homeopatski, i došla je sebi u roku od keks.
Što se tiče vrtića i škole - to ne znam kako bi se moglo riješiti u HR jer nikad nisam ni pokušao naći rješenje - mi smo se u međuvremenu odselili u državu u kojoj možemo un-schoolati (btw. ovdje ni cijepljenje nije obavezno i - gle čuda čudnoga - nije se dogodio nikakav pomor stanovništva :mrgreen: ). Ali ne mogu zamisliti da bi te u nekakvom, recimo, valdorfskom vrtiću/školi gnjavili oko necijepljenja. Samo dobro pronjuškaj izvan mainstreama, i sigurno će se naći lijepo rješenje. A ako ništa drugo - pa jednostavno se preseliš tamo gdje je klima povoljnija za tvoje sklonosti - mislim, pa nije sad u toj Hrvatskoj toliko dobro da čovjek mora ostati po cijenu sistematskog filanja svojeg djeteta teškim metalima, neurotoksinima, itd.
Evo i malo literature u vezi forumske dogme da cijepljeni ne prenose ospice:
http://www.greenmedinfo.com/blog/mea...rchers-confirm
http://www.greenmedinfo.com/blog/why...e-vaccinated-2
U RH se ni fakultet (konkretno medicinski) ne može upisati bez pregleda i potvrde školske liječnice ( ona je državna, nema privatnih) koja pak traži potvrdu od obiteljskog liječnika o eventualnim dijagnozama i terapiji i knjižice cijepljenja.
Takav postupak je i pri upisu u osnovnu školu, valjda i vrtić.
Tako da bi najbolje bilo da svi koji se ne misle držati pravila, jednostavno odsele i problem riješen.
Vjerujem da će u državama koje su uređenije od naše spokojno živjeti i raditi što hoće (sarkazam).
Opcija za slanje privatnih poruka se uključuje nakon nekog minimalnog broja postova, nije za fancy članove, ali nije ni odmah od prvog posta. Strpite se, pišite još malo i uključit će vam se opcija.
Kao prvo, sto tocno mislite kada kazete "da cijepljeni ne prenose ospice"?
Koliko sam ja do sada shvatila to se odnosi na tvrdnju da osoba koja je upravo cijepljena moze zaraziti drugu osobu sa cijepnim sojem ospica.
A, kopiram s jedne rasprave "ta teoretska mogućnost nije dovela niti do jednog jedinog slučaja horizontalne zaraze cijepnim sojem morbila u preko pola stoljeca primjene cjepiva protiv morbila i milijuna doza koje su davana sirom svijeta (čak i u iznimno rijetkim slučajevima dokazanog cijepnog soja u izlučevinama cijepljenih s postvakcinalnim osipom)?
Ta teorija osipavanja virusa se naziva kolokvijalno shedding i to je doslovno teorija mjerljiva u astronomskim jedinicama. Čak i u slučaju osipanja komponente za zausnjake i rubelu šansa da vas netko zarazi cijepnim sojem je desecima puta manja no vaša šansa da osvojite EuroJackpot. Toliko su takvi slucajevi rijetki da redovno završe kao case-study reports publicirano u stručnoj literaturi."
Tu je i jedna studija koja o tome govori: A systematic review of human-to-human transmission of measles vaccine virus.
To sto ste vi linkali s time nema nikakve veze i govori o necem sasvim drugom i ocito da po obicaju netko tko pojma nema iskrivljuje i tumaci stvari kako mu drago.
Nikola, da, u “razvijenim” zemljama cijepljenje nije obavezno ali je procijepljenost svejedno jako visoka jer su valjda i ljudi “razvijeniji” pa razume da je cijepljenje jako bitno.
Nikolaa, puno hvala na odgovoru. Privatni pedijatar je svakako opcija, al u slučaju da će se morati više pregleda obavljati ipak bih htjela i socijalnog jer nemam bas toliko para da malog za sve vodim privatno. Evo, zovem privatnog neuropedijatra, kompletna obrada kosta 1050 kn, pregled kukova 400 kn! A ja sam ipak prosječan građanin što se tiče platežne mogućnosti.
S ostalim forumašima ne bih raspravljala o korisnosti/štetnosti cijepljenja jer sam se već potrošila na drugim forumima oko te teme i stvarno više nemam snage. Ja nisam antivaxer, neka se cijepi tko god želi, ja stvarno nemam ništa protiv. To sam sve već rekla pa da se ne ponavljam. Međutim, moje osnovno ljudsko pravo je da odlučim što će se ubrizgati u moje tijelo i smatram da me nitko ni na što ne smije prisiljavati. Isto vrijedi i za dijete kojem sam roditelj i zakonski skrbnik. Također, svim zagovornicima cijepljenja bih preporučila da malo sami istraže tematiku, da slijepo ne vjeruju niti medicinskom establišmentu (čitaj: farmaceutskim firmama) niti osobama poput mene. Ukoliko znate engleski pročitajte znanstvene radove ZA i PROTIV pa procijenite sami.
Znači, teoretski sve preglede mogu obaviti kod privatnika, to se priznaje u sustavu? Dakle, nije da moram biti prijavljena kod nekog socijalnog? Da li je taj privatnik dužan prijaviti me socijalnim službama? Našli smo socijalnog pedijatra prema mjestu stanovanja, imamo prvi pregled uskoro pa čisto da znam ako mi bude pravio probleme oko cijepljenja da se pokupim privatno.
Što se tiče odlaska iz Hrvatske, to je za sad teoretski opcija (ne samo zbog cijepljenja, naravno), ali do moguće realizacije će proći dosta vremena. Bumo vidli.
Poslano sa mog EML-L29 koristeći Tapatalk
U kakvom sustavu? Misliš da neki sustav kontrolira vodiš li ti dijete na preglede pedijatru?
Zasto ste toliko uvjereni da zagovrnici cijepljenja nisu i sami istrazivali i da upravo stoga sto ne vjeruju osobama poput vas, te provjeravaju i informacije koje ste vi prihvatili zdravo za gotovo, ne mogu bolje odvagati ZA i PROTIV od vas koji to ocito niste ucinili?
Obzirom da se pozivate na znanstvene radove onda trebate znati i da je konsenzus struke i znanosti taj da dobrobiti cijepljenja daleko nadmasuje moguce nezeljene nuspojave od istog, zbog cega se uostalom i dalje cijepimo.
Pa, privatni pedijatar koliko ja znam (kao ni bilo koji privatni liječnik) ne može dati uputnicu za hospitalizaciju.
Također, razmislite jesu li vam u privatnom sektoru dostupne - bilo logistički, bilo financijski - sve pretrage kojima u državnom sektoru imate pristup bez problema. Zamislite samo vrlo uobičajenu situaciju da npr. dijete mora ići vaditi treći krajnik.
A ovo o jednostavnom preseljenju u druge države me baš nasmijalo, mislim koliko moraš izgubiti kompas da bi se preselio u drugu državu radi cijepljenja i još to nazvao jednostavnim :lool:
pa može se treći krajnik izvaditi i privatno
skoro sve se može obaviti privatno
ali privatni i ne privatni moraju poštovati zakon
što znači da ne može privatnik na potvrdu napisati da je dijete cijepljeno, ako nije
e sad hoće li on tu potvrdu formulirati tako da se napravi grbav pa da cijepljenje uopće ne spominje
ne vjerujem
kao što ni ne vjerujem da će potvrda bez spominjanja cijepnog statusa proći u vrtiću
U gradskim vrtićima su jako strogi, Za privatne ne znam. A pri upisu u školu član stručnog tima je i školski liječnik koji i te kako nadzire te stvari.
Već smo sve prežvakali. Maminja kaže da želi imati kontrolu nd time što se unosi u njeno tijelo i tijelo djteta. Drugi roditelji isto tako imju pravo na to da njihov djeca ne budu u javnim ustanovama s djecom koja nisu zaštićena cijepljenjem. Još je rano, ali čini mi se da previše toga uzima zdravo za gotovo. Ne vrijedi tumačiti. Shvatit će, ako ne prije, kad joj pri upisu u školu na vrata zakuca czss zbog necijepljenja.
svi se ti necjepiše uzdaju u imunitet krda
i tuđu cijepljenu djecu
Socijani pedijatar ( onaj ojeg dobijes preko HZZO-a) je pravo djeteta , ali ne i obaveza.
Tvoja obaveza je brinuti o zdravlju djeteta i pruziti mu adekvatnu zdravstvenu zastitu tj. ne zanemariti njegove zdravstvene potrebe.
Da li te pedijatar ( privatni) treba prijaviti socijalnoj sluzbi?
Treba ako misli da zanemarujes dijete.
Da li ti to radis vjerojatni ce odluciti i po nekim drugim faktorima, ne samo zbog cinjenice da ne zelis cijepiti dijete.
Moram ti reci da ti je fokus previse na imunizaciji , a ne na najboljem interesu djeteta sto se tice zdravstvene zastite. Jer ocito nemate dovoljno novaca za pokriti moguce troskove zdravstvene zastite u slucaju potrebe.
Racunanaj i sa mogucim poteskocama ako ce dijete trebati bilo kakve zdravstvene usluge koje ne mozete dobiti izvan sustava. Npr. potreba za infuzijom kod eventualnog proljeva ili da ne spominjem nesto ozbiljnije.
Tada ce prvo putanje na prijemu biti ono o imunizaciji. Cisto da se pripremis .
Pisem iz iskustva.
E, ali tu ti je kvaka. Jednom kad se prijaviš kod socijalnog pedijatra, pa nakon toga prestaneš dolaziti, on je dužan istražiti zašto "više ne brineš za dijete" i zašto ga ne cijepiš. Za ovo prvo je više nego dobro opravdanje da ideš kod privatnog, ali radi ovog drugog te je dužan prijaviti socijalnoj službi - i onda ti stižu problemi za vrat, em će ti pedijatar soliti pamet, em će te pozivati na socijalnu službu na razgovore i tamo ti soliti pamet, em će te možda prekršajno prijavljivati, itd.
Ako se nikad ne prijaviš kod socijalnog - nikad te nitko neće za ništa pitati.
Pa sad ti vidi koliko ti se isplati ići kod socijalnog, i kolika bi ti bila ušteda nakon što (možda) platiš kaznu (ne računajući utrošene živce).
A ako nisi sigurna koji je stav tvojeg socijalnog pedijatra prema cijepljenju, idi unaprijed sama kod njega pa mu postavi (retoričko) pitanje.
Jednom kad se prijaviš kod njega, on je obvezan prijaviti te ako ne cijepiš (dakle, to nije njegov izbor ili slobodna volja, on bi nadrapao daleko gore nego ti ako te ne prijavi).
Privatni te ljubazno upozori da trebaš cijepiti (da se pokrije), također i u "povijesti bolesti" zdravog djeteta napiše da te upozorio, i sve ostane na tome.
Što se tiče ultrazvuka kukova, tu imam zanimljivu priču. Znači, bio sam u istoj situaciji - na prvom i drugom sistematskom pregledu je naša (privatna) doktorica navalila da beba mora na ultrazvuk kukova, da je to užasno važno, i mi smo se skroz uspaničili kako ćemo to riješiti, jer nismo htjeli ni prismrditi u državnu bolnicu, pa smo kopali, smišljali ovako-onako, potrošili hrpu vremena i mentalne energije - kadli, eto, naiđe naš kućni prijatelj koji je igrom slučaja ni manje ni više nego fizioterapeut specijaliziran za djecu. Ja mu ispričam moj gorući problem, a on na to kaže nešto tipa: Ke?! Kakve su to gluposti? Pa ako oni na tom ultrazvuku i nađu neki problem, i ti dođeš s bebom fizioterapeutu, fizioterapeut bi te poslao nazad doma i rekao da se vratiš kad dijete poraste jer na bebama nije moguće provoditi terapije, nego se to može samo kad dijete poraste. A kad poraste, onda vidiš jel ima problem s kukom ili ne i bez ultrazvuka. On sam nije svoju djecu uopće vodio na to i smatra da je to obično traćenje vremena i energije. Eto, je mišljenje osobe koja je kompetentnija od bilo koga drugog za to. Ali možda najbolje, ne znam koliko možeš imati povjerenja u mene jer ipak se ne poznajemo, preporučujem ti da lijepo sama odeš direktno kod fizioterapeuta za djecu pa ga pitaš što misli o tome.
Ja ovo zbilja ne razumijem, ali dozvoljavam da mi je ČSR oslabilo. Stvarno ste spremni riskirati nemogućnost liječenja u bolnici jer vam nema tko dati uputnicu s obzirom na to da imate samo privat. pedijatra/liječnika obiteljske medicine?