Moj danas uči slovo I. Što se tiče informacija, kod nas počinju u ponedjeljak, učiteljica nas je podjelila po abecedi tako da smo mi u prvoj grupi u ponedjeljak, ostatak je podjeljen na cijeli tjedan.
Printable View
Moj danas uči slovo I. Što se tiče informacija, kod nas počinju u ponedjeljak, učiteljica nas je podjelila po abecedi tako da smo mi u prvoj grupi u ponedjeljak, ostatak je podjeljen na cijeli tjedan.
jel ste dobili pernice od policije?, moja ni dobila ono kaj su reklamirali, već pernicu poštujte napše znakove ( na rajsflušlus) unutra privjesak s znakom policije, olovka, penkala, ravnalo.
Prvi put čujem za to,
očito nismo dobili :aparatic:
Što se tiče preciznosti u pisanju,
L kako kada.
Nekada sve točno, nekada baš i ne.
Vjerojatno to ovisi o mnogo čemu,
nekada vidim da me zafrkava,
igra se samnom,
nekada si sam da kvačicu jer je dobro napisao,
nekada napiše sve brzo i točno,
nekada sjedi pola sata i piše tri reda.
ovo smo i mi dobili.
ja nemam namjeru jos ici na informacije, pa cemu? ionako se nista nije ni pocelo događati. vjerujem da cu otici krajem desetog mjeseca i prije zimskih praznika. (jos uvijek imam traume iz osnovne skole kad je jednoj curi mama na informacije dolazila svaki drugi put :roll:, mi ju skrivali, a ona bila 5,0 cijelo skolovanje).
U našoj školi informacije su obavezne jednom mjesečno.
Održavaju se 1xtjedno.
nas su samo upozorili da je prema nekom pravilniku potrebno prisustvovati na najmanje tri roditeljska sastanka godisnje, ali nista vezano za informacije.
nama uciteljica iz boravka uvijek napomene ako nesto nisu stigli rijesiti
kod nas su informacije svaki drugi tjedan počevši od 10 mjeseca,rekla je na početku da bi bilo poželjno jedamput u polugodištu doć, za velikog klinca je rekla 2x u polugodištu. Inače kod klinca su bile na informacijama i na sastancimauvijek obje učiteljice znači i ona iz boravka dok je bio boravak, valjda bu i sad tak.
moja je svako malo nešto zaboravila, od zadaće do pribora.... ovime smo rješili stvar.
mene pak muči to što ih učiteljica (na to nas je i upozorila) ostavlja po završetku nastave još kojih 15-20 minuta. Sad uhodavamo da sama dođe doma iz škole i ne znam, ne sviđa mi se to što je u školi duže nego joj treba pješke do doma... kako će u popodnevnoj smjeni uskoro poslije 5 biti mrak, bojim se za nju. Ima učiteljica uopće pravo na to?
cure, jesu vam poceli diktati?
gdje ste otprilike s gradivom? kako su se klinci snasli :-)
moja je imala u srijedu test iz matematike i u petak diktat iz hrv.... dobro je prošla, s pojednom greškom iz svakog predmeta
sad kreću na brojeve
Moja je zadnje ucila slovo V
Iz matematike su jos na geometriji
Diktat su do sada pisali dva puta
Ovaj mjesec ce imati prvu lektiru (Grimmove bajke)
Ona je uglavnom prezadovoljna :)
ni lektire, ni diktata, tu i tamo čitaju, jedino iz tog dobiju zvjezdice.... prošli su samo samoglasnike, još M, R, L, nešto sitno slova.... a matematika je na kraju s tijelima,samo ne znam koliko ce još vježbat... ja sam je danas tlačila 2 sata s geometrijskim figurama i tijelima na oba jezika jer vidim da sad na hrv. nema pojma kako prevest....
btw. muči me slovo R, ja sam u 1. osnovne cilu ploču ispred svih morala ispisat ponovno jer sam pisala donju nogicu od sjecišta okomice i trbuščića, a treba od pola trbuščića.... a sad njoj u radnoj oštampano,i uči od tog sjecišta (ne znam bolje objasnit).... zna tko što je zapravo sada pravilno?????
mi isto nozicu pisemo od sjecista.
nama je ovaj tjedan ispit iz prirode.
iz matematike je imala 40/40, a kad zavrse tocku i manje/vise, slijedi im jos jedna provjera znanja.
u srijedu idu u ZKM gledati neku predstavu, pa mi je sva sretna :-)
Oprosti, nisam uopće vidjela tvoj post pa nisam odgovorila. :oops:
Za vježbu analize i sinteze treba se što češće igrati kod kuće s djetetom rastavljanja riječi na glasove. Konkretno, za tvoj slučaj, reci joj da ćeš joj govoriti na tajnom jeziku a ona mora pogoditi što si rekla. Onda ti kažeš npr. "Donesi mi č-a-š-u" a ona treba pogoditi što si rekla. Neka i ona tebi zadaje riječi na "tajnom jeziku".
Ja sam se to igrala sa svojim klincem kada je imao 4 godine i brzo je skužio. Njemu se to toliko svidjelo da smo stalno morali tako razgovarati (meni je već bilo pomalo dosadno) ali on je bio uporan: maaaama, razgovaramo slovački!!! (slovima :lol:
)
Ako dijete još nije svladalo početni i završni glas u riječi tu su savršene igrice kao ona "došla tetka iz Afrike i donijela punu torbu stvari koje počinju/završavaju glasom..." (sada on treba smisliti što više riječi koje počinju tim glasom.) Može i igra "kaladont" i sl. Bitno je da sve ide u opuštenoj atmosferi. (Ako netko ima baš velikih problema u svladavanju tehnike čitanja neka mi se javi na pp, ja imam učenika s lakom mentalnom retardacijom za kojega sam radila materijale i napravila mali priručnik s aktivnostima za vježbu - dijete je naučilo čitati i pisati!!!)
LIMA, tvoji su savjeti baš korisni! Što da radimo mi koji imamo "neuredne" pisače?
Ako dijete neuredno piše može biti da ima poteškoća u grafomotorici. (Kako boja - tj. je li dijete neuredno samo u pisanju ili prelazi crtu i kada treba obojiti nešto? Kakvi su pokreti rukom dok piše - je li zglob ruke gibljiv ili "krut"?)
Evo kako ja radim: nikada ne križam neuredna slova nego zaokružim najljepše slovo koje je pobjednik u ljepoti i kažem djetetu neka pokuša napisati još tako lijepih. Ako prelazi crtu našalim se da slova prelaze granicu bez putovnice, a to je zabranjeno, pa im je onda zabavno paziti na to :lol:
(Napominjem, ja radim u malom razredu u kombiniranom odjeljenju, pa se imam više vremena posvetiti pojedinom učeniku, da ne ispadne kako se hvalim da sam ja nešto super). Ako vidim da dijete piše slovo ukrivo uhvatim taj krivi pokret, sjednem pokraj njega dok piše i "navijam": hajde, ne daj mu da ti pobjegne... :lol: Kupila sam si priručnike "Ples pisanja" gdje se pokreti pisanja uvježbavaju kroz razne pokrete, pa i to primjenjujem.
Ja na ploči ispišem pravilno slova i dam klincima hrpu kreda u boji pa oni ponavljaju preko tih mojih slova, pa pišu sami... tek kada svladaju pokrete rukom šaljem ih na mjesto pisati u pisanku.
A za vježbu grafomotorike npr. printam im (imate na netu) točkalice (ili engleski dot to dot) - to je ono kada trebaju spojiti točkice po redu i dobiju sliku.
Isto tako zgodne su i mandale, ako netko ne zna što je to http://www.mandali.com/sample/ a možete ih i sami iscrtati. Uključiti neku lijepu glazbu + bojanje mandale = predivno opuštanje za dijete!
da bar limine savjete mogu procitati nase uciteljice.
a sto da radimo mi koji imamo urednu djecu koja bez problema citaju i pisu, ali su jako spora?
LIMA, sviđaš mi se :-) :klap:
LIMA, imaš super pristup.
kod nas bio diktat iz hrvatskog i uzela im je bilježnice na pregled. Moram se pohvaliti da mi je dijete dobilo pohvalnicu za diktat i urednost bilježnice :-). Imali su i dva testa (u informativki piše da su svi dobro riješili).
Uglavnom, zadovoljna je (a onda i mi).
a smiješna je, ponekad kaže da je najsporija, da su svi već na dvorištu a ona se još nije popiškila (prvih par dana nije mogla vodu zatvoriti jer joj je bilo teško pa su joj jači pomagali. Eto kakvu pahuljicu ja imam :-)).
naši svako malo dobe pokoju rečenicu da sami napišu, u petak je pravi diktat od 3-4 rečenice , došli do S. Ali diktat će bit pisan samo velikim slovima, jer su se učiteljice tak dogovorile, kod klinca pred 4 godine nije bilo tak. Rekla je da samo imena pišu malim slovima da klinci skuže kak se to u stvari piše.
Bio i ispit iz matematike, sve točno bilo.
:ispala mi vilica:
Divno, LIMA, koji uvidi! Nemam pojma, gledat ću mu ručicu, pa ću onda dalje reći ti što da radim, a ovi savjeti su neprocjenjivi. On već ima uočeno to da mu grafomotorika kasni za kogitivnim razvojem; ne drastično, ali osjeti se! Kupit ću si tu knjigu, da mu pomognem!
Znaš što, tako je divno imati stručne ljude po školama, ja ti se sva rastopim na to! :rastop: :zaljubljen:
Hvala :heart:.
Trebat ću i ja vas nagodinu, kad moj I. krene u 1. razred. :-)
Lima, puno ti hvala. :-) I oprosti što ti se tek sad javljam, posve sam previdjela tvoj post. :oops:
Igramo se otprilike na načine koje si navela, jedino što moje djetešce ima vrlo slab prag tolerancije na neuspjeh, pa kad nešto ne krene od prve, sva se uzruja. Čini mi se da joj je čitanje krenulo, kuc-kuc u drvo da se ne ureknem...
uh, nama je ovaj tjedan bio .......
i moje dijete ima nizak prag tolerancije na neuspjeh. sva se uzruja, oci joj zasuze. imala je ovaj tjedan dvije greske iz ispita iz mat, a prirodu jos cekamo.
u boravku su radili neki listic(mat) i zaokruzila joj je tri zadatka da nisu dobra. u dva je zaboravila po jedno sjeciste zaokruziti i ja sam joj jos kuci rekla da nesto nije dobro iako je dobila kvacicu (sumnjam da bi ju za isto dobila na ispitu).
i sad joj je, naravno, matematika najtezi i najgori predmet.
Moja danas piše ispit iz matematike. Baš me zanima kako će to proći. Završavaju sa geometrijom pa je to završni test iz toga, a od petka ili ponedjeljka kreću sa brojevima. Inače je dobra u školi, učiteljice ju hvale :). Samo neka tako i nastavi :)))
moja je jučer isala matematiku i bila gotova za pol sata, išli smo u bolnicu k ortopedu i rekla sam joj da čim preda ispit dođe doma. Inače sve je bilo točno
Muku mučim kako svog prvašića natjerati da istu pjesmicu pročita triput...
Ili možda da pročitaš Majku uspjeha?
(ŠALIM SE)
Odglumite predstavu: neka se popne na stolac s nekim metalnim lončićem u rukama (koji će poslužiti kao "mikrofon" - neka recitira u njega pa će mu to promijeniti boju glasa) i neka bude voditelj koji najavljuje ili netko tko nastupa u predstavi. Ti ga napr. najaviš, a on onda "nastupi". Mijenjaj lonce pa će ga zanimati kako pjesma zvuči u raznim "intonacijama".
:iskusna: