Dok ja kucam roman, ti to puno kraće.
Printable View
ah, pa kako HPV od korone...
preddijabetes razumem, ali HPV je virus i jedino sto mogu povezati s koronom je razbuktavanje vec prisutnog virusa pri oslabljenom imunitetu od korone, ili se osoba zarazila u vreme zaraze koronom a inace, da joj sistem nije bio angazovan odgovorom na koronu, ne bi.
inace i ja mislim da postoji znatna mogucnost dugorocnih posledica po zdravlje dece koja su bila inficirana, bez obzira na tezinu toka bolesti.
Koliko sam ja citala (u Nature-u) velika je sansa dugorocne posljedice izaziva ne virus, nego anti tijela koja su se otela kontroli. I da se cak davanjem imunosupresiva u pravom trenutku moze postici znacajno smanjenje smrtnosti. Sto mozda za one s dugorocnim posljedicama moze znaciti da se mogu razviti/primijeniti lijekovi koji ce im pomoci.
E sad, koliko sam isto skuzila, i cjepiva, bar AZ, mozda mogu razviti takva antitijela
No, svakako se slazem, da bi se trebalo pratiti dugorocne posljedice.
Da, nije dobila HPV od korone, ali ga ima trenutno, identificirano prvi put i uneseno u medical record kao aktivacija nakon preboljene korone. Imala je los PAPA test prije 25 godina, kad nije bilo moguce identificirati HPV. Od 2019 (zadni dobar test) do danas se nije zarazila spolnim putem.
Kod iste osobe je rijec i o preddijabetskom stanju, prvi put u zivotu. Inace je zdrava, bivsa college-level sportasica. I to je uneseno u karton kao post-covid problem. Okus se donekle vratio, od njuha u pravilu jos nista (osim nekih citrusa i nekog bas izuzetno parajuceg smrada, ali i to samo nakratko). Zaraza koronom je bila u studenom i to "samo" malo umora i blage prehlade.
Druga inace posve zdrava osoba ima samo 21 godinu. Pozitivna na koronu u listopadu. Jos uvijek ne moze okusiti ni pomirisati doslovno nista i ima ruzne glavobolje barem jednom u deset dana. Dvadesetogodisnjakinja ne moze doci do daha kad se popne uz stepenice, tipa na prvi kat. Nije debela, nema invaliditet, nije imala nikakvih drugih zdravstvenih problema. Ostali za koje znam uglavnom imaju glavobolje i kronican umor. Jednoj (47 godina) je nedavno dijagnosticiran kakoliseveczove mentalni poremecaj nakon korone.
Tako da dugorocnih posljedica svakako ima. Najgora je smrt, no na srecu sam poznavala samo jednu osobu koja je imala gadan oblik korone (hospitalizacija, respirator) koja je od nje i umrla, a prije 46. rodjendana.
Djecu s posljedicama, na srecu, ne poznajem. No uglavnom poznajem mladju djecu gdje stvarno broj zarazenih nije ogroman.
Prijateljicin otac (75+) je cijepljen Pfizerom ili Modernom (zaboravila sam sad tocno koje, mislim Moderna) u Kaliforniji i nakon prve doze je dobio shingles. Sazvali su konzilij jer je inace i onkoloski pacijent (u remisiji) i zakljucili da je, zbog zaokupljenosti organizma antitijelima protiv korone pala zastita na "drugom kraju" i probudio se dormantni virus, s obzirom da je nekad davno imao vodene kozice. Pricekali su da se rijesi shingles, zatim se cijepio protiv shingles, a nakon toga primio drugu dozu cjepiva protiv korone. Zakljucili su da je tako najbolje.
aktivirana/dijagnostifikovana HPV infekcija nakon preboljene korone da... moguce da se slicno desava s latentnim virusnim infekcijama u odredjenim okolnostima, ko zna.
Je, cini mi se da je netko na mom poslu to pokusao objasniti ( to sa visokim antijelima) Ne znam od kuda mu izvori, ali u pouzdanim izvorima nisam na to jos naisla( to su specificna antijela na virus, ne znam kako bi ona zapravo utjecala na druge reakcije. )
Ono na sto sam naisla jest da svako cjepivo moze uzrokovati pojavu krvnih ugrusaka ako postoji genetska predispozicija. Za koju se vecinom ne zna dok se ne dogodi pa cjepivo moze biti okidac kao i npr. oralna kontracepcija. Ali nazalost i covid utjece na pojavu krvnih ugrusaka, samo u vecoj mjeri, ne samo na one sa genetski povecanim rizikom.
da, mislila sam bas na sutuacije kakvu je kaae opisala gore, ali pisale smo simultano.
Eto ti ga... Isto kao onaj hpv nakon preboljenje korone.
No, da ne ispadne da sam protiv cijepljenja, nisam. Cijepit cu se. Al da su i virus i cjepivo neistrazeni, cini mi se da jesi.
Sirius, mislim da je ovo pouzdan izvor za anti tijela i kovid (ne za anti tijela i cjepivo)
https://www.nature.com/articles/d41586-021-00149-1
Pisala sam već ovde ranije - znam za gojaznog tinejdžera koji je razvio kompletan dijabetes nakon korone, prolazan ili ne, ne znam ali trenutno se lekovima teško kontroliše, na bolničkom je lečenju, pretpostavljam jer je to novo stanje a nije još sasvim oporavljen. Uglavnom, možda je on i imao urođenu sklonost ali ovakvo stanje nije imao.
To je srećom jedini pouzdano loš ishod kod dece za koji znam, ako se višemesečni gubici njuha tinejdžera računaju kao "ništa posebno", takvih znam više.
Ali ja sam paranoična iz sasvim ličnih razloga... za mog sina sa jednim bubregom loš ishod korone može značiti razliku između njegovog normalnog života i doživotnih zdravstvenih problema :/. I jednostavno me umara balansiranje dečjeg psihičkog i fizičkog zdravlja. Meni se vakcina za decu i dalje čini kao manji rizik od bolesti, možda i grešim, ali eto. Dejstvo vakcina uglavnom poznajem, dejstvo bolesti ne baš.
Valjda je to moj oblik pandemijskog zamora...
Nista cudno da se tako osjecas s obzirom na toliko losih iskustava oko tebe.
No, cijepljenje kod vas ide dobro, ti i suprug ste cijepljeni, drzite se svih mjera, dobre su sanse da se djeca ne zaraze (posebno, ako nisu u skoli), a, ako se i zaraze, sanse da ce preboljeti bez nekih jačih simptoma su ogromne.
A sto ce bit za 5, 10, 20 godina... hoce li biti nekih posljedica, tko to moze sad znati. Cak, i ako se pokaze da moze biti posljedica (u sto bas ne vjerujem, narocito za ove s nikakvim simptomima), i medicina ce se razvijati i mogu se naci lijekovi koji ce pomoci ukloniti te posljedice. Evo npr. ovi sto pisu o vlastitim antitijeloma koja napadaju organizam, ako se ne varam, nude i neka potencijalna rjesenja...
Bolje ne razkisljati tako daleko nego se sad skoncentrirati na ono sto mozemo, a mozemo bit odgovorni, i mozemo misliti na zdravlje, a ne na bolest (mislim da je to Radman rekao) - pri tome mislim, zdravo se hraniti, vjezbati, biti na suncu, graditi imunitet. Svakim malim postupkom si povecati sanse da se ne razbolimo, a ako se vec razbolimo, da nam se organizam sto brze oporavi.
Zar u Splitu i do sad nije važila maska za pijacu? Zašto se to toliko naglašava?
A zašto se onda toliko naglašava za st posebno?
Nastojim se previse ne uzivljavat oko dobre vijesti za djecu za pfizera jer mi lose cini psihicki razmisljanje da postoji sansa da cemo se cijepiti prije nego je poberemo, pokusavam te vijesti svrstat u rubriku elon musk lansirao raketu, najs za covjecanstvo, but 0 impact to me. Nije realno, sad sam skoncentriranija nekako se boostat da necemo proc tako lose, da cemo udahnut malo 'cita' jer se cuvamo.
Krivo sam se izrazila...nastojim se suzdrzat jer su nade da cemo se cijepit prije pobola nerealne, ma kolilo to cijepljenima izgledalo...ma, budete, sad cete, samo sto vas nisu bocnuli. I doc u mentalni sklop slusanja vijesti o elonu musku, kokice djir.
U Zg svi nose maske na tržnici već dugo.
Vodite racuna da je dobar broj zg trznica natkriven, dalmatinske nisu.
Istina ina33.
Ali evo naša je bila na otvorenom (nedavno su ne natkrili) i svejedno su bili oni redari na ulazu, nema šanse biti na tržnici bilo kao prodavač ili kupac bez maske. Jest da ih prodavači znaju nositi svakojako jer su valjda tamo po cijele dane a i na razmaku su od drugih, al uredno su ih nosili svi.
Splitska je djira npr zg cvjetnog trga, nema mogucnosti za redare, osim ako neces napravit policijski kordon. A na cvjetnom se ne nose maske, evo sad zamjenica bandica nastavlja njegovu politiku 'spasavanja zagrepcana' od zg stozera. Dakle, ako se ne zgrazate na zg cvjetni trg, nema potrebe nit isticat kako zg trznice itd. Prostorno su drugacije.
Pa i Trešnjevka je na zraku ,pa su imali još rigorozni je nego kod nas na parkingu
Evo prijavak kako super funkcionira cijepljenje 80-godišnjaka u ST: tata trebao dobit dozu 19.3. (21 dan), ali po hrv. paradigmama (6 tjedana) druga doza je trebala biti ovaj petak, kad ističe tih 6 tjedana. Javio se općoj praksi i rekao da ističe u petak i da kad će dobit 2. dozu, rekli su provjerit će i zvat će ga. Provjerili su i rekli mu da ima termin 20.4. u Areni ST, to bi bilo znači nakon 9 tjedana od prve doze. Šiznuo je i eskalirao i na kraju dobio dozu. Kaže da je ipak propao među rupe te promjene - 21 dan, 6 tjedana, da je većina ST staraca ipak cijepljena i da nije u situaciji primit drugu dozu nakon 9 tjedana. Bok te pita je li sve to OK, nije OK, jer ako može 6 tjedana, što ne bi moglo 9 tjedana, 12 tjedana... bilo koje random vrijeme ili samo 1 doza. Obećao je da će idućih 6 mjeseci dok je cijepljen živjet normalnije... vidjet ćemo.
6 mjeseci je carobna granica jer proslo tek 6 mj . od kad su cijepili ( i pregledali rezultate nalaza ) volontera koji su cijepljeni prije sluzbenog pustanja cjepiva u promet.
Pretpostavka je da ce se granica pomicati kako vrijeme prolazi i kako ce se pratiti statistika ( koja ce biti dobra nadamo se).
Da, nadajmo se. Zao mi je sto ga u tih 6 mjeseci mozda necu stic vidjet jer ode na otok, a mozda ga zahvati i nesto optimizma i kulerstine cijepljenih, sad spominje da je markotic rekla da ce mozda imunitet i 3 god trajat pa je odmah optimisticniji. Magicni ubod promijeni mentalni sklop, nadam se da ce ga drzat. Ne zeli vadit antitijela bas zbog toga da se ne ispuse taj optimizam i slazem se s tim.
Ne kuzim pa nije Cvjetni trg trznica s vocem, povrcem, mesom, sirom, jajima...tamo je samo par cvjecarni.
I kod nas je bilo skroz na otvorenom al su postavili one metalne stalke/ "noge" kao prepreke povezali ih trakama i samo si mogao ulaziti na jedan ulaz a izlaziti na drugi. Redar stoji na ulazu.
Ina33, drzim fige da se tata opusti i uziva na svom otoku, a i vi mozete malo skoknut tamo obici ga. Tko zna kakva jesen nas čeka :/
Mislim na spicu cvjetno, ne mislim da ima veze jel taj buljuk ljudi prebire po cvijecu, vocu, il kafickom meniju. Nenatkriveni guzvasti prostor.