Hah...kako neočekivan potez, pa ja sam iznenađena!
:rofl:
Ali virus nije šampion skoka u dalj.
Bože idiota.
Hah...kako neočekivan potez, pa ja sam iznenađena!
:rofl:
Ali virus nije šampion skoka u dalj.
Bože idiota.
Znači dijete će mi 5h sjediti bez maske u zatvorenom s još 27 djece i onda će na izlazu staviti masku. Zanimljivo. Osim ako ovo ne znači i da će niži razredi nositi maske. Ili je primjena prigodno od petka pa onda dalje vidimo kako će škola nakon praznika...
Po meni, i nizi bi trebali nosit maske, nemaju americka djeca drugacija pluca od nase. Ja je stavim i vani u centru grada u guzvovitim ulicama i bez naredbe.
Ja nemam ništa protiv maski, najčešće ju nosim i na otvorenom, no nažalost mislim da je jasno da neće biti ništa od pada slučajeva, a možda čak niti od pada rastabez novog lockdowna ..
Pitanje je samo kad će ga cepnut. Po meni, trebali bi nositi maske u zatvorenome, u RH nisu obavezne nikad bile - jesu u dućanima itd., ali i zaposlenici dućana nose s nosom van - kvartovski Spar, mlađi zaposlenici. U uredima je đir da si razmaknut, dok sjediš nema maske, kad se digneš ima maske. Znači, dosad nije niti u uredima bila obavezna, pretpostavljam da su škole isti đir. Ja sam se izborila (valjda, nemam načina to provjeriti) da nose maske u školi dok sjede u odvojenim klupama makar tijekom glazbenog jer mi je suludo da pjevaju bez maski (njihovi argumenti: prozor je na kip, sjedimo razmaknuto).
Ma ja sam se n puta uhvatila da sam je zaboravila skinuti. Navikla sam već previše.
Ali da, ovo teško da će imati neki efekt. Možda da produlje praznike, ostave nakon njih većinu online kao nakon zimskih, da netko pazi na broj ljudi u javnom prijevozu, da uredske ljude pošalju max doma raditi a ove koji moraju raditi da se pazi na maske i sl - ali znamo i sami kakav je "prijem" tih mjera kod većine, pogotovo sam primjetila da oni koji su preboljeli često imaju "meni to ne treba" i "na mene se to ne odnosi" stav.
Evo, sad su za ZG nešto ovako rekli:
"Korištenje zaštitnih maski bit će obavezno u svim zatvorenim prostorima gdje se odvijaju okupljanja, a bez izuzetaka se uvodi i obaveza nošenja maski na svim otvorenim prostorima."
Klasično su jasni. Što su to zatvoreni prostori u kojima se ne "odvijaju okupljanja". Što im znači "odvijanje okupljanja"?
Mislim da i cijepljeni imaju stav "meni to ne treba". Suluda je mjera "na svim otvorenim prostorima", to pak ne može značit to što znači. Mislim da bi trebali uvest mjeru da se u svim zatvorenim prostorima nosi maska, osim u svom domu (bez ikakvih modifikatora pa da Pitija razmatra što je "odvijanje okupljanja"), a da otvorene prostore trebaju modificirat. Sigurna sam da ovo rade namjerno... Da svoje propuštaju, a tuđe kažnjavaju.
Rekli su na stožeru da to moraju vidjeti, ali ne bude tako prošlo
Hvala na ohrabrenju za ići na pregled.
A što se tiče maski, meni ona ne smeta, mogu je nositi, kad god ima ljudi oko mene.
Posljednje uređivanje od Beti3 : 31.03.2021. at 15:15
Kazu svugdje vani.
Sta to znaci da vozimo bicikl, rolamo i trcimo s maskama???
Ili pusti sport ionako nije bitno jacanje imuniteta![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 31.03.2021. at 15:17
Vidim i vaši su kraljine kao i naš krizni štab...
Kod nas 5,5 hiljada dnevno već 10 dana, punimo bolnice, punimo respiratore, punimo i groblja, ali to je sve odlično, ako niste znali, jer znači da smo dostigli plato i sad možemo da razmišljamo o ukidanju mera!
U prevodu crknite kako hoćete, nije nas baš jako mnogo briga, a nije zapravo briga ni vas, tako da svima dobro...
Oni plašljivi nek se vakcinišu a deca su nam jeftina svakako, i dalje ćemo da vrtimo priču kako je za decu sve bezopasno iako zapravo nemamo pojma šta može doneti toj deci preležana korona za 5, ili 25 godina.
Bitno je da smo sigurni da grozna vakcina izaziva sterilitet i da zato mladi ne treba da je prime![]()
Posljednje uređivanje od pulinka : 31.03.2021. at 15:53
Evo jedna dobra vijest iz SD županije za nestrpljive:
"Cjepivo stiže, sad ga stiže više. Do jučer, u dva dana, 7800 doza. Idući tjedan imamo naznake za još i više. Jako dobro funkcionira sve to, samo čekamo još više cjepiva. Imamo i naznake da ćemo kroz tjedan dana možda moći početi pozivati i skupine koje ne spadaju u one dvije prioritetne" Karin
I jedna kontra vijest...
Sudeći po ovom s AZ, bar zu njih, ovo sa sigurnim cjepivom ne izgleda daleko od istine. Teško da bi se iti jedan drugi lijek nastavio primjenjivati nakon što se ustvrde takve nuspojave. Koliko sam shvatila, u Njemačkoj ih je sve više (a u Britaniji uopće ne??), i sad više uopće ne preporučuju cijepljenje mlađih od 60 tim cjepivom.
Pulinka, ali ne znaš ni šta može doneti mRNA vakcina isto tako za 5 ili 25 godina?šta može doneti toj deci preležana korona za 5, ili 25 godina.
Ovo što govoriš za sterilitet, to sam već čula iz usta nekih stranih imunologa. Ne kao gotovu činjenicu, nego kao nešto što će se tek vidjeti.
Htela sam da napišem svašta nadugačko ali nisam medicinar.
Ukratko, da, virusi mogu da ostave dugotrajne posledice, pa zašto bismo inače za neke uvodili vakcine, polio i ospice su baš tipični primeri. I neki blaži virusi mogu biti okidač za razne autoimune bolesti.
A deca su i dalje ljudi, nije njihova fiziologija toliko različita od odraslih ljudi. Ako korona izaziva upalu endotela krvnih sudova kod odraslih, onda je sigurno da i kod dece izaziva slične procese bar u određenoj meri. Dečji krvni sudovi se lakše regenerišu, ali sve ima svoje granice. Jaka upala pluća ili miokarditis mogu imati posledice godinama, a mogu proći bez posledica.
Ukratko, možda posledica neće biti, ali niko nema pravo da to tvrdi u ovom trenutku. Kao što ni ja ne tvrdim da će posledica sigurno biti. Samo da je neodgovorno ne pretpostaviti takvu mogućnost.
Zvuči mi (laički) da se sve dugoročne posljedice o kojima pričaš javljaju kad je tijek bolesti bio takav da je sama bolest bila teška - što s koronom i djecom u velikoj većini slučajeva nije. Iako nekad zaista je.
Kod odraslih iz mojeg relativno blizeg kruga ljudi (odraslih) tzv. long hauler ili neke druge posljedice iskacu neovisno o tijeku same bolesti. Vecina nije imala vise od obicne prehlade s umorom, a dugotrajne posljedice ukljucuju, na primjer, preddijabetsko stanje i HPV.
I ja bi rekla isto kao i ti - da će posledice imati oni sa težim tokom bolesti.
Ali za koronu kod odraslih se do sada pokazalo da nije tako, nažalost.
Ima puno odraslih koji zapravo nisu imali puno teških simptoma na početku, niti temperaturu, niti naizgled jaku upalu pluća, niti kratak dah - međutim puno njih je zapravo razvilo long kovid i mesecima nisu potpuno zdravi.
Najgore je što puno njih ima baš tegobe sa srcem, neki i baš gadna pogoršanja sa upalom porebrice ili srčane maramice, vodom oko srca ili pluća...
Čak i neki od tinejdžera sa baš blagim simtomima, skoro neprimetnim, nisu vratili čulo mirisa po 4-5 meseci. Zvuči banalno, ali zapravo nije. Jer virus koji izaziva tako dugotrajne posledice, u kom trenutku možemo reći da smo sigurno ozdravili od njega?
Meni se jednostavno ne sviđa ta nepredvidivost simptoma i toka. I ta ubeđenost da su deca potpuno sigurna samo zato što imaju tihe i neprimetne simptome.
Super ako je tako, ali ja bih pre pokušala da od nepoznatog virusa zaštitim one koji bi trebali da žive još minimum 50-60 godina nego one koji imaju pred sobom u najboljem slučaju 20- 30.
ah, pa kako HPV od korone...
preddijabetes razumem, ali HPV je virus i jedino sto mogu povezati s koronom je razbuktavanje vec prisutnog virusa pri oslabljenom imunitetu od korone, ili se osoba zarazila u vreme zaraze koronom a inace, da joj sistem nije bio angazovan odgovorom na koronu, ne bi.
inace i ja mislim da postoji znatna mogucnost dugorocnih posledica po zdravlje dece koja su bila inficirana, bez obzira na tezinu toka bolesti.
Koliko sam ja citala (u Nature-u) velika je sansa dugorocne posljedice izaziva ne virus, nego anti tijela koja su se otela kontroli. I da se cak davanjem imunosupresiva u pravom trenutku moze postici znacajno smanjenje smrtnosti. Sto mozda za one s dugorocnim posljedicama moze znaciti da se mogu razviti/primijeniti lijekovi koji ce im pomoci.
E sad, koliko sam isto skuzila, i cjepiva, bar AZ, mozda mogu razviti takva antitijela
No, svakako se slazem, da bi se trebalo pratiti dugorocne posljedice.
Da, nije dobila HPV od korone, ali ga ima trenutno, identificirano prvi put i uneseno u medical record kao aktivacija nakon preboljene korone. Imala je los PAPA test prije 25 godina, kad nije bilo moguce identificirati HPV. Od 2019 (zadni dobar test) do danas se nije zarazila spolnim putem.
Kod iste osobe je rijec i o preddijabetskom stanju, prvi put u zivotu. Inace je zdrava, bivsa college-level sportasica. I to je uneseno u karton kao post-covid problem. Okus se donekle vratio, od njuha u pravilu jos nista (osim nekih citrusa i nekog bas izuzetno parajuceg smrada, ali i to samo nakratko). Zaraza koronom je bila u studenom i to "samo" malo umora i blage prehlade.
Druga inace posve zdrava osoba ima samo 21 godinu. Pozitivna na koronu u listopadu. Jos uvijek ne moze okusiti ni pomirisati doslovno nista i ima ruzne glavobolje barem jednom u deset dana. Dvadesetogodisnjakinja ne moze doci do daha kad se popne uz stepenice, tipa na prvi kat. Nije debela, nema invaliditet, nije imala nikakvih drugih zdravstvenih problema. Ostali za koje znam uglavnom imaju glavobolje i kronican umor. Jednoj (47 godina) je nedavno dijagnosticiran kakoliseveczove mentalni poremecaj nakon korone.
Tako da dugorocnih posljedica svakako ima. Najgora je smrt, no na srecu sam poznavala samo jednu osobu koja je imala gadan oblik korone (hospitalizacija, respirator) koja je od nje i umrla, a prije 46. rodjendana.
Djecu s posljedicama, na srecu, ne poznajem. No uglavnom poznajem mladju djecu gdje stvarno broj zarazenih nije ogroman.
Posljednje uređivanje od Kaae : 31.03.2021. at 17:35
Prijateljicin otac (75+) je cijepljen Pfizerom ili Modernom (zaboravila sam sad tocno koje, mislim Moderna) u Kaliforniji i nakon prve doze je dobio shingles. Sazvali su konzilij jer je inace i onkoloski pacijent (u remisiji) i zakljucili da je, zbog zaokupljenosti organizma antitijelima protiv korone pala zastita na "drugom kraju" i probudio se dormantni virus, s obzirom da je nekad davno imao vodene kozice. Pricekali su da se rijesi shingles, zatim se cijepio protiv shingles, a nakon toga primio drugu dozu cjepiva protiv korone. Zakljucili su da je tako najbolje.
aktivirana/dijagnostifikovana HPV infekcija nakon preboljene korone da... moguce da se slicno desava s latentnim virusnim infekcijama u odredjenim okolnostima, ko zna.
Je, cini mi se da je netko na mom poslu to pokusao objasniti ( to sa visokim antijelima) Ne znam od kuda mu izvori, ali u pouzdanim izvorima nisam na to jos naisla( to su specificna antijela na virus, ne znam kako bi ona zapravo utjecala na druge reakcije. )
Ono na sto sam naisla jest da svako cjepivo moze uzrokovati pojavu krvnih ugrusaka ako postoji genetska predispozicija. Za koju se vecinom ne zna dok se ne dogodi pa cjepivo moze biti okidac kao i npr. oralna kontracepcija. Ali nazalost i covid utjece na pojavu krvnih ugrusaka, samo u vecoj mjeri, ne samo na one sa genetski povecanim rizikom.
da, mislila sam bas na sutuacije kakvu je kaae opisala gore, ali pisale smo simultano.
Eto ti ga... Isto kao onaj hpv nakon preboljenje korone.
No, da ne ispadne da sam protiv cijepljenja, nisam. Cijepit cu se. Al da su i virus i cjepivo neistrazeni, cini mi se da jesi.
Sirius, mislim da je ovo pouzdan izvor za anti tijela i kovid (ne za anti tijela i cjepivo)
https://www.nature.com/articles/d41586-021-00149-1
Pisala sam već ovde ranije - znam za gojaznog tinejdžera koji je razvio kompletan dijabetes nakon korone, prolazan ili ne, ne znam ali trenutno se lekovima teško kontroliše, na bolničkom je lečenju, pretpostavljam jer je to novo stanje a nije još sasvim oporavljen. Uglavnom, možda je on i imao urođenu sklonost ali ovakvo stanje nije imao.
To je srećom jedini pouzdano loš ishod kod dece za koji znam, ako se višemesečni gubici njuha tinejdžera računaju kao "ništa posebno", takvih znam više.
Ali ja sam paranoična iz sasvim ličnih razloga... za mog sina sa jednim bubregom loš ishod korone može značiti razliku između njegovog normalnog života i doživotnih zdravstvenih problema :/. I jednostavno me umara balansiranje dečjeg psihičkog i fizičkog zdravlja. Meni se vakcina za decu i dalje čini kao manji rizik od bolesti, možda i grešim, ali eto. Dejstvo vakcina uglavnom poznajem, dejstvo bolesti ne baš.
Valjda je to moj oblik pandemijskog zamora...
Nista cudno da se tako osjecas s obzirom na toliko losih iskustava oko tebe.
No, cijepljenje kod vas ide dobro, ti i suprug ste cijepljeni, drzite se svih mjera, dobre su sanse da se djeca ne zaraze (posebno, ako nisu u skoli), a, ako se i zaraze, sanse da ce preboljeti bez nekih jačih simptoma su ogromne.
A sto ce bit za 5, 10, 20 godina... hoce li biti nekih posljedica, tko to moze sad znati. Cak, i ako se pokaze da moze biti posljedica (u sto bas ne vjerujem, narocito za ove s nikakvim simptomima), i medicina ce se razvijati i mogu se naci lijekovi koji ce pomoci ukloniti te posljedice. Evo npr. ovi sto pisu o vlastitim antitijeloma koja napadaju organizam, ako se ne varam, nude i neka potencijalna rjesenja...
Bolje ne razkisljati tako daleko nego se sad skoncentrirati na ono sto mozemo, a mozemo bit odgovorni, i mozemo misliti na zdravlje, a ne na bolest (mislim da je to Radman rekao) - pri tome mislim, zdravo se hraniti, vjezbati, biti na suncu, graditi imunitet. Svakim malim postupkom si povecati sanse da se ne razbolimo, a ako se vec razbolimo, da nam se organizam sto brze oporavi.
Zar u Splitu i do sad nije važila maska za pijacu? Zašto se to toliko naglašava?
A zašto se onda toliko naglašava za st posebno?
Nastojim se previse ne uzivljavat oko dobre vijesti za djecu za pfizera jer mi lose cini psihicki razmisljanje da postoji sansa da cemo se cijepiti prije nego je poberemo, pokusavam te vijesti svrstat u rubriku elon musk lansirao raketu, najs za covjecanstvo, but 0 impact to me. Nije realno, sad sam skoncentriranija nekako se boostat da necemo proc tako lose, da cemo udahnut malo 'cita' jer se cuvamo.
Posljednje uređivanje od ina33 : 01.04.2021. at 10:09
Krivo sam se izrazila...nastojim se suzdrzat jer su nade da cemo se cijepit prije pobola nerealne, ma kolilo to cijepljenima izgledalo...ma, budete, sad cete, samo sto vas nisu bocnuli. I doc u mentalni sklop slusanja vijesti o elonu musku, kokice djir.
Vodite racuna da je dobar broj zg trznica natkriven, dalmatinske nisu.
Istina ina33.
Ali evo naša je bila na otvorenom (nedavno su ne natkrili) i svejedno su bili oni redari na ulazu, nema šanse biti na tržnici bilo kao prodavač ili kupac bez maske. Jest da ih prodavači znaju nositi svakojako jer su valjda tamo po cijele dane a i na razmaku su od drugih, al uredno su ih nosili svi.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 01.04.2021. at 13:54
Splitska je djira npr zg cvjetnog trga, nema mogucnosti za redare, osim ako neces napravit policijski kordon. A na cvjetnom se ne nose maske, evo sad zamjenica bandica nastavlja njegovu politiku 'spasavanja zagrepcana' od zg stozera. Dakle, ako se ne zgrazate na zg cvjetni trg, nema potrebe nit isticat kako zg trznice itd. Prostorno su drugacije.
Posljednje uređivanje od ina33 : 01.04.2021. at 14:03
Pa i Trešnjevka je na zraku ,pa su imali još rigorozni je nego kod nas na parkingu