fali vam gauda:
bešamel
lazanje
bolonjez
gauda (naribana)
bešamel
lazanje
itd...
i ne malo pošpricat bešamela nego natopit u bešamelu
Printable View
jota
kiseli kupus i suhi fažol sa suhim mesom... ima recept na štrigicinom topicu...
Pileće faširance po receptu Male Sirene, nadam se da ga nije izmislila.
Uz to pire od krumpira i prokulica po preporuci dille .. uh :-|
- juha (piletina, povrće, gris - noklice)
- piletina
- krpice sa zeljem
- crveni radić na salatu
L i ja vec sve pojele :oops:
krem juha od rastike poriluka i brokule i musaka od cvjetace
za desert palacinke od integralnog brasna za L a meni jabuka
Nema nekog recepta, skuhaju se prokulice i krumpir i zgnječe u pire. Može se dodati maslac, mlijeko, vrhnje - kao u pire od krumpira. Dille kaže da ne valja miksati ali ja ću danas baš tako probati jer zgnječeno sa onom spravicom za raditi pire krumpir Lea baš nije htjela jesti.
juha od brokule, pileći rižoto, zelena salata, palačinke
juha od (ledove) škarpine sa rižom i prosom, njezino veličanstvo na lešo, malo blitve s krumpirima
Juha od povrća i junetine
Pohani juneći šnicli, zelena salata
desert: mačje oči (ne volim ime tog kolača, radije bi da se zove npr. dvostruka rolada sa bananom)
danas: zelena manistra, umak od piletine i kukuruza
cak imamo i desert, sladoled (kupljeni naravno)
Peceni picek s krumpricima, zelena salata i pecene paprike
Skuhala sam za sutra:
- varivo: ječam, leča, grah, povrće, malo suhog mesa.
File lososa na maslacu i karfiol, mrkva i grašak u vrhnju...
Mi smo jučer imali lasagne (bez goude) a danas karfiol cušpajz i hrenovke (jasno vam je da lažem, hrenovke su zlo).
danas je bilo juha+leso, a sutra neman pojma, mogla bi lecu, nismo to odavno jeli.... ili nekakvu pitu... o tome cu razmisljati sutra :grin:
Sarmu s pileće- perećim mesom, već miriši!
pečem meso s krumpirima
Piletinu za zaposlene majke (file pilećeg zabatka s parmezanom, u woku)
Pire ili palentu (vjerojatnije palentu, brže je gotova)
Zelenu salatu kristalku
(zaboravih juhu - ima od jučer)
kiseli kupus
svinjeće šnicle
malenome janjeća juhica s knedlicama
Pilecke bocke u slatko kiselom umaku, riza, mjesano povrce na woku
krem juha od poriluka
rolani lungić punjen sirom i domaćom šunkom
šampinjoni na žaru
Pileća juha i tjestenina sa umakom od paradajza
- zelje s grahom na slatko
- pire krumpir ili palenta
- za malog kuhana piletina
- za odrasle pizza
Ostatke od prekjučer (mješavina mahunarki i žitarica na varivo, da ne velim fantazija), eventualno gris štrudla sa šampinjonima za večeru, ako stignem ispeći. Ako ne stignem, složenac na istu foru (red palente, red dinstanih gljiva, red ribanog sira u vatrostalku, pa u mikrovalnu). Dakako, svježa salata. Možda radič... ako mlađi sin OPET ne bude tražio kristalku. Ponekad mi se čini da mu kristalka raste iz ušiju... Jučer je izjavio da je bila i u školi, ali nije tak fina ko doma. Naravno da nije, u školi ne stavljaju bučino ulje!
polpete u saftu, pire krompir i kristalka, za desert ću ušećeriti bademe
Ma bio je cijeli topic s tim... evo ovdje (ima i slanih varijanti): http://www.roda.hr/forum/threads/490...ćem?p=1434498
Ja imam mali pleh (dimenzija otprilike A4 papira, samo malo uži) i u njega mi idu samo 2 deblja savitka, taman dosta za večeru. Za standardni protvan treba dupla smjesa i idu 3 ili 4 svitka.
Evo kako radim baš ovu(iz glave, otprilike):
4 tanke kore za savijače
Nadjev - gris osnova:
1 - 1,5 tekući jogurt
1 jaje
1 žličica soli
1 čaša pšeničnog grisa
1/2 čaše kukuruznog grisa
1/2 čaše ulja
To zamutim najprije s jednim jogurtom (po potrebi dodam još pola ako je jako gusto, ako nemam drugi jogurt dodam običnog mlijeka). Može to i bez jaja, ali onda svakako treba staviti na vrh noža sode bikarbone ili praška za pecivo.
Kad odstoji nekih 15 min (može i dulje) mora biti relativno rijetko, ali da se može mazati (tj. da ne curi).
Dalje, na duplu koru razmažem taj nadjev, naribam gore šampinjone (ne treba ih puno), posolim prstohvatom soli, začinim (papar, vlasac, peršin) i posipam naribanim sirom (bilo kakav u kocki, čak i parmezan valja ako nema ništ drugo). Pleh premažem uljem.
Malo nadjeva ostavim za premaz (ili zamutim jaje i vrhnje za kuhanje, kak mi padne na pamet i koliko ima), ponekad posipam ribanim sirom, kak mi dođe... Peče mi se nekih dvadesetak minuta. Ne znam, ne gledam na sat nego zavirujem u pećnicu.
Ovo je dobro i s mljevenim mesom (ako ima ostataka od jučer), s porilukom ili špinatom (blanširanim) i unutra se može ugurati doslovce sve... bilo kakvi ostaci mesa sjeckani. Jedino valjda s ribom nisam radila.
Eto, valjda nisam ništ zaboravila. Tips & Tricks potraži na linku!
Kod nas rijetko sto dolazi iz vrecica, jednostavan umak od Ane Ugarkovic za slatko/kiseli umak:
malo ljute papričice (ja koristim cileanske svjeze feferone)
4 žlice ketchupa
2 žlice šećera
2 žlice blago tostiranog sezama
sok od pola limuna (meni je bolje limeta)
kupus na paru
salt im boca (svinjeći)
varivo od prokulica, mrkve, krumpira i junetine
Carica je za danas narucila 'balanjez' :-)
šrek juhica(krem od brokule), musaka i zelena salata.