juha od brokule, pileći rižoto, zelena salata, palačinke
juha od (ledove) škarpine sa rižom i prosom, njezino veličanstvo na lešo, malo blitve s krumpirima
Juha od povrća i junetine
Pohani juneći šnicli, zelena salata
desert: mačje oči (ne volim ime tog kolača, radije bi da se zove npr. dvostruka rolada sa bananom)
danas: zelena manistra, umak od piletine i kukuruza
cak imamo i desert, sladoled (kupljeni naravno)
Peceni picek s krumpricima, zelena salata i pecene paprike
Skuhala sam za sutra:
- varivo: ječam, leča, grah, povrće, malo suhog mesa.
File lososa na maslacu i karfiol, mrkva i grašak u vrhnju...
Mi smo jučer imali lasagne (bez goude) a danas karfiol cušpajz i hrenovke (jasno vam je da lažem, hrenovke su zlo).
Posljednje uređivanje od Mima : 08.02.2010. at 19:00
danas je bilo juha+leso, a sutra neman pojma, mogla bi lecu, nismo to odavno jeli.... ili nekakvu pitu... o tome cu razmisljati sutra :grin:
Sarmu s pileće- perećim mesom, već miriši!
pečem meso s krumpirima
Piletinu za zaposlene majke (file pilećeg zabatka s parmezanom, u woku)
Pire ili palentu (vjerojatnije palentu, brže je gotova)
Zelenu salatu kristalku
(zaboravih juhu - ima od jučer)
kiseli kupus
svinjeće šnicle
malenome janjeća juhica s knedlicama
Pilecke bocke u slatko kiselom umaku, riza, mjesano povrce na woku
krem juha od poriluka
rolani lungić punjen sirom i domaćom šunkom
šampinjoni na žaru
Pileća juha i tjestenina sa umakom od paradajza
- zelje s grahom na slatko
- pire krumpir ili palenta
- za malog kuhana piletina
- za odrasle pizza
Ostatke od prekjučer (mješavina mahunarki i žitarica na varivo, da ne velim fantazija), eventualno gris štrudla sa šampinjonima za večeru, ako stignem ispeći. Ako ne stignem, složenac na istu foru (red palente, red dinstanih gljiva, red ribanog sira u vatrostalku, pa u mikrovalnu). Dakako, svježa salata. Možda radič... ako mlađi sin OPET ne bude tražio kristalku. Ponekad mi se čini da mu kristalka raste iz ušiju... Jučer je izjavio da je bila i u školi, ali nije tak fina ko doma. Naravno da nije, u školi ne stavljaju bučino ulje!
polpete u saftu, pire krompir i kristalka, za desert ću ušećeriti bademe
Ma bio je cijeli topic s tim... evo ovdje (ima i slanih varijanti): http://www.roda.hr/forum/threads/490...ćem?p=1434498
Ja imam mali pleh (dimenzija otprilike A4 papira, samo malo uži) i u njega mi idu samo 2 deblja savitka, taman dosta za večeru. Za standardni protvan treba dupla smjesa i idu 3 ili 4 svitka.
Evo kako radim baš ovu(iz glave, otprilike):
4 tanke kore za savijače
Nadjev - gris osnova:
1 - 1,5 tekući jogurt
1 jaje
1 žličica soli
1 čaša pšeničnog grisa
1/2 čaše kukuruznog grisa
1/2 čaše ulja
To zamutim najprije s jednim jogurtom (po potrebi dodam još pola ako je jako gusto, ako nemam drugi jogurt dodam običnog mlijeka). Može to i bez jaja, ali onda svakako treba staviti na vrh noža sode bikarbone ili praška za pecivo.
Kad odstoji nekih 15 min (može i dulje) mora biti relativno rijetko, ali da se može mazati (tj. da ne curi).
Dalje, na duplu koru razmažem taj nadjev, naribam gore šampinjone (ne treba ih puno), posolim prstohvatom soli, začinim (papar, vlasac, peršin) i posipam naribanim sirom (bilo kakav u kocki, čak i parmezan valja ako nema ništ drugo). Pleh premažem uljem.
Malo nadjeva ostavim za premaz (ili zamutim jaje i vrhnje za kuhanje, kak mi padne na pamet i koliko ima), ponekad posipam ribanim sirom, kak mi dođe... Peče mi se nekih dvadesetak minuta. Ne znam, ne gledam na sat nego zavirujem u pećnicu.
Ovo je dobro i s mljevenim mesom (ako ima ostataka od jučer), s porilukom ili špinatom (blanširanim) i unutra se može ugurati doslovce sve... bilo kakvi ostaci mesa sjeckani. Jedino valjda s ribom nisam radila.
Eto, valjda nisam ništ zaboravila. Tips & Tricks potraži na linku!
Kod nas rijetko sto dolazi iz vrecica, jednostavan umak od Ane Ugarkovic za slatko/kiseli umak:
malo ljute papričice (ja koristim cileanske svjeze feferone)
4 žlice ketchupa
2 žlice šećera
2 žlice blago tostiranog sezama
sok od pola limuna (meni je bolje limeta)
kupus na paru
salt im boca (svinjeći)
varivo od prokulica, mrkve, krumpira i junetine
Posljednje uređivanje od mandy : 11.02.2010. at 12:37
Carica je za danas narucila 'balanjez'![]()
OT: to se kod nas zove Sovine oči. hahaha. Uglavnom, u pitanju su nečije pči. Stvarno morbidno.
A danas, evo još smišljam i došla da nađem ideju ovde, ali mi je fridž poluprazan. Zato ću verovatno kuvati:
krompir-paprikaš sa noklicama (koji nisam jela, niti pravila 100 godina)
salata od cvekle i/ili kupusa
a za desert ? hm.... nemam pojma, ali nisam nešto u raspoloženju za apravljenje. Više bih jela nešto gotovo. Npr. sladoled (to sam prepisala od malene bebe![]()
grah, salata od svježeg zelja i knedle sa šljivama(kupovne iz lidla)
Složenac od palente i mljevene puretine, zelena salata.
Mahune varivo (žute). Za mm-a kobase, ako mu se bude prohtjelo mesa.
- juha od puno povrća s noklicama
- nekakva piletina
- prilog: valjda riža s graškom i mrkvom
- radić salata
Za sutra još nemam ideju, a moram danas skuhati. Ima tko kakvu ideju?
Odnosno, sutra najvjerojatnije oslić, ima kakav zanimljiv način pripreme oslića osim pohanog ili ne znam kak se to zove, ali pečen u roli s krumpirom i paradajzom, začinima (izgleda ko musaka). To su uglavnom moje ideje što se oslića tiče.
Posljednje uređivanje od Anemona : 11.02.2010. at 15:19
Dok su moja djeca bila manja, ja sam oslića redovito radila na najjednostavniji način: U plitku tavu s poklopcem sasvim malo ulja, na to oslić iz leda (još dok nije sasvim ugrijano, da ne zašprica sve okolo) i gotovo...
Ne, nije gotovo: trik je u začinima:
- krupna morska sol
- kopar (svježi ili suhi, posipati)
- lovorov list
- grančica peršina (može i celera, ali malo, 1 listić, da ne prefarba druge začine)
- papar 2-3 zrna
- kapari 1 žličica
- češnjak 2 češnja cijela
- bijelo vino 1-2 žlice (stavljam odmah, da ispari alkohol)
- kriška limuna
Zadihtati i za čas je gotovo. Ako su ribe smrznute, ne podlijevam vodom, ali to ovisi o tavi - možda će trebati koja žlica vode. Kad je gotovo, može se dodati 2 žlice maslinovog ulja. U drugoj posudi na kocke narezani krumpir (sam ili s brokulom, zeljem, blitvom... po želji) samo u slanoj vodi.
To sam radila često dok djeca nisu dorasla do omiljenog dalmatinskog toća: češnjak/peršin/žlica vrućeg ulja od ribe/hladno maslinovo ulje
u, i ja bi vaki osilc jela
neznam zasto ali ja ga jos nikad nisam kupila, iman neku averziju prema smrznutoj ribi.
dajte jos koji dobar receptic, mozda se i odlucim
danas sam pravila gulas, eto nista pametnije nisam smislila. sutra po nalogu sefice pohana piletina i pomfrit (danas se
zalila kako ga nikad ne jedemo - sta je stvarno istina)
Integralni fusili sa šparogama i shitake gljivama.
Za balerinu tjestenina sa brokulama u vrhnju.
Recept za oslića:
Na tavi popržiti češnjak na maslinovom ulju, dodati malo čili papričica, ubaciti filete oslića, zaliti paradajz umakom.
Pred kraj ubaciti šaku svježe sjeckanog peršina. Sol, papar prema želji, malo limunovog soka.
Za sutra:
- ponovno juha ista kao i za danas, ali friško skuhana (puno povrća + noklice)
- kuhana leča (posebno sam kuhala leču, posebno dinstala luk, papriku, paradajz, mrkvu), na kraju izmješala zajedno
- oslić (još ne znam kako) - njega ću sutra pripremiti ja ili mama ako stigne
- salata
da se i ja priključim na ovaj divan pdf, nisam ni znala da postoji
danas: juha, bolonjez i kolač od čokolade...
sutra: juha, pašticada s palentom i kolač od danas
Danas (krem) špinat na mlijeku i pire krumpir![]()
- opet ista juha (ali friška) puno povrća raznog + noklice, djetetu se dopala, i stvarno ju odlično pojede i potamani kompletno povrće, pa koristim priliku
- junetina (šnicli) nešto kao naravni u ekspress loncu, ispali su odlično
- cvjetača kuhana
- radić salata
- malo tijesta
- krafne s pekmezom
Pizza! Mljac! Sa pršutom i mozzarelom, i napravila sam tijesto od graham brašna!
puretina i gljive u bijelom vinu zamotano u lisnato tijesto i zelena salatica...
zarrin zvuci odlicno!!
mi smo pizzu za rucak, za veceru imamo goste, eno tortilje cekaju da ih ispecem![]()
tortilje, eto meni ideje za dalje
juha s povrćem, krumpir s blitvom, pečeno pilence, salata
danas nemam volje kuhati...![]()
danas rizot od piletine, gljiva i kukuruza
sutra bi mogli pitu![]()
Danas sarma kod moje mame, a bude i za sutra.