audrey, ako te to tješi, iste upiute ja moram pisati svom mužu. I onda me još nazove iz dućana kako bi provjerio jel dobro shvatio
Printable View
audrey, ako te to tješi, iste upiute ja moram pisati svom mužu. I onda me još nazove iz dućana kako bi provjerio jel dobro shvatio
ajde još bi mogla vjerovati ako u taj trošak ulazi kompletan špeceraj i kozmetika, sredstva za čišćenje, pranje itd,, ali samo na hranu, ne. u švicarskoj je najskuplja hrana u europi pa bi trošak hrane došao tamo toliko u slučaju kad bi se samo kupovala bio hrana koja je i do 3 x skuplja, čak ni tamo ne bi izašlo toliko sa ne-bio namirnicama.
Nas je pet u kući, od toga samo 1 dijete. Ne štedimo na hrani jer nam nije potreba, ali se niti ne razbacujemo.
Subotom se ide u nabavku na plac po voće i povrće, piletinu i puretinu kod provjerenih prozvođača. Planiramo tjedne jelovnike.
Špeceraj se kupuje jednom mjesečno ili u mjesec i pol. Gledam gdje mi se ukaže kakav popust (10 %na Diners ili slične akcije).
U DM kupujem deterđente, kozmetiku, toaletni papir, mjesečno ili dvomjesečno pa uvijek imam onaj popust od 15%. A u Sigetskom DM često dobijem bon za popust na sljedeću kupovinu.
Peremo veš u noćnoj tarifi.
Ah, čuj, ako jedu vani (djeca i odrasli) ili naručuju hranu izvana svaki dan, lako ti dođe na toliko (red veličine 1000 eur)...
Ja sam se tako čudila susjedi koja je godinama djeci plaćala obroke u školi (ne samo mliječni nego i ručak), ne samo maloj djeci nego klipanima u višim razredima, koji bi uredno mogli podgrijati, pa i skuhati nešto. Dodaj tome jedan obrok vani za odrasle (gablec u štajaznam Mercatorovom restoranu, svaki radni dan) i eto ti cifre! ALI to nikako nije za ovaj topic, a još manje za moju kuću.
Odnedavno postoji mogućnost da i moja djeca jedu ručak u školi (mliječni obrok jedu otkad su izašli iz boravka). Pitala sam ih, ali ne žele, nisu više bebe i radije si griju ručak doma. Odahnula sam, jer za lovu koliko košta obrok vani, mi uredno jedemo svi četvoro kuhano doma. Istina, to ne može svatko (ne radi se samo o lovi, mnogi ne stignu, ima raznih razloga) ali mi pojedemo gablec vani možda 2 do 3 puta godišnje, naručimo pizzu doma isto toliko (kad je veliko čišćenje ili kad nešto slavimo) a dečki si sami kuhaju tjesteninu, polako dolazimo i do krumpira i tako ... sve korak po korak. Hrana vani puno košta, a i volimo domaće.
ma tako da, ali ona je spominjala zbrajanje svojih računa kupovine u dućanima i normalno neko kuhanje koliko sam shvatila iz posta s obzirom na temu, pa usporedila sa frendicama, pa nemre toliko ispast ako kuhaš da se postaviš na trepavice, osim velim ako su to neki ekstra jelovnici.
i mi volimo domaće, kuham svaki dan, kupujemo biloško, odnosno organsko još uvijek, štedimo na drugoj strani i to dosta zbog toga, ali dobro to je naš osobni izbor, dosta i količniski jedemo, ali ne jedemo skoro kruh uopće, tjesteninu isto rijetko, uglavnom integralno leća, grah, jećam, palenta, riža, proso i tako te kobinacije sa povrćem, riba 2 x tjedno obavezno, meso tu i tamo. slatkiše ne jedemo niti kupujemo, ako da onda radim sama domaće kolače i onda opet ne toliko puno čokolade, više sir, vrnje, jogurt, jabuke, šljive itdd..
makar dobro činjenica je da ako se jede svaki dan meso, ako ljudi količinski još mogu puno pojesti, ono 2 šnicle po osobi i slično još ako su djeca već velika, to se onda jasno nabere, ako su to još po pol litre sladoleda svaki dan za njih 4 ili kutija napolitanka dnevno i slično, to je onda druga stvar.
ovo je i meni zapelo za oko :-)
kupujemo nas 3 skupa za 3 obitelji, i bude onda uvijek sa popustom.Citiraj:
ja ne kupujem često u dm-u i treba mi par mjeseci da skupim.
doduše meni dm nije neki super dućan za uštede, više velik izbor.
sve za pranje/čišćenje kuće mi je jeftinije u lidla ,
u dm-a najviše potrošim na alnaturu
Zašto ne možeš vjerovati? 160 do 200 kuna za hranu dnevno se lako nabere. Samo svakom srednjoškolcu 20 kn za marendu. Zatim ručak za mamu, tatu, nonu, nonića, troje djece ( velike i male). Doručak i večera. Voće, keksi, čokolada. Kava, kakao, mlijeko. Pokoje pivo, vino, Coca-cola, mineralna. Kolači.
Mislim da sam već prešla iznos. Pa i sa jeftinijim namirnicama. A o kvalitetnijima da i ne govorim.
napisala sam već gore zavisi što se jede/pije i u kojim količinama. kekse, čokoladu, kakao, mlijeko, colu, kolače mi npr. ne konzumiramo, pogotovo ne svakodnevno, kavu, pivo i vino isto ne svakodnevno...itd, 1000 eura za hranu za 4 mjesečno je čak i za hrvatsku ipak malo previše, pa i uz dnevne obroke djeci u vrtiću, školi...
ti trošiš toliko mjesečno na hranu?
to je mjesečno preko 7000 kn samo za hranu
Previše je jer minimalni broj ljudi u Hrvatskoj ima toliko novaca za potrošiti na hranu, ali da je to neka enormna, nepotrošiva svota - pa i nije.
Ne radi se o četvero ljudi. Uglavnom 7, ali mijenja se, jer nekad smo svi, nekad ne.
Tu ubrajam i obroke u školi. Ima dana kad se ne potroši skoro ništa, naročito ljeti kad je pun vrt, ali da, trošim oko pet tisuća na hranu. Podijeljeno sa sedam i nije tako puno.
Kolače pečem, alkohol samo povremeno, ali moraš imati kad ti gosti dođu, mlijeko je neizostavno i čokolada ( jučer sam ju sama radila, ali je i kupujem, jednostavno toga se ne odričem). Ali, nitko ne puši, ne idemo u restorane. Zato se volimo voziti. Po lijepoj našoj. Sa pohanim u sendvičima :).
naravno da nije enormna cifra, ili recimo kod plaće od 30tak i više kn mjesečno pogotovo, bahatiji biti tada i nije neki problem, ali to nije tema ovdje...
Beti3 baš na hranu ili i na gricklaice, pijaču i slično? pitam jer meni keksi, čips, kolači iz slastičarne, mineralna, sokovi, pivo nisu hrana, već extras, dakle ono bez čega se može, čak i poželjno da se bude. ako još imate i vrt, da čini mi se malo puno 5k kn, ali to je samo iz moje perspektive.
Mi imamo cetvero klinaca izjelica i trosimo blizu 4000 na hranu i higijenske potrepštine. A imamo i vrt.
Ne kupujem grickalice ni kekse ni sokove osim iznimno.
Upravljanje osobnim financijama - Kako uskladiti primanja i troškove:
http://www.hub.hr/Default.aspx?sec=666#o_projektu
Koliko vi članova imate? Ja s troje male djece i nas dvoje odraslih trošim 2500-3000kn, bez ovih "extras"
Beti3 je nabrojala uglavnom 7, i koliko pratim to su velika djeca, i odrasli ljudi. Dakle, njezinih 5000 nije usporedivo s npr. četveročlanom obitelji (s dvoje male djece).
Naravno da nije usporedivo uspoređivati troškove za hranu obitelji koja ima tri člana (a jedno je malo dijete) i 5 članova od kojih su većina odrasli i muška djeca u pubertetu. Prilično je jasno da postoji razlika i u količini hrane koja je potrebna, a ne samo vrsta.
e pa to, da, što veli sirius.
treba uzeti sve parametre u obzir kada se govori o troškovima života.
Vrijeska vidiš ja nemam pojma koliko su djeca od Beti3 velika ne pratim njene postove niti znam tko je, ali kad mi netko napiše da za njih 7 od toga 3 djece (bez navoda starosti) troši 5k kn, a ima i vrt, a ponekad ne troši ništa kad je vrt pun onda tu dosta činjenica nije baš točno i precizno. ako krenem samo od toga da 6 mj recimo troši netko 5k kn, a ostalih 6 mjeseci recimo 3k kn onda to više nije prosječno 5k kn mjesečno , već 4k kn mjesečno kroz 12 mjeseci, a ako tu dodamo da nekad ne troši ništa, kako je i sama navela, dakle očito ni kunu, onda je opet računica malo drugačija, odnosno prosjećno još manje.
da čudim se da neki ovdje spominju prilično velike cifre za hranu od 5k kn +, a sa druge strane prosjećna plaća u hr je toliko, a gdje su sve ostale potrebe. živim u njemačkoj, ali često dolazim u hr, odnosno zg. nas je 2 odraslih i 2 godišnja curica. hranimo se vrlo kvalitetno, ribu jedemo obavezno 2 x tjedno, škampe barem 1 u 2 tjedna, losos obavezno 1 x tjedno nas troje pojedemo na primjer cca. 1/2 kg lososa, svatko do nas file od 150 g, uključujući i malu, kupujemo isključivo organske namirnice, kuham svaki dan, pa me izađe oko 4-5k kn preračunato. cijene su ovdje iste ili nešto malo više nego u zagrebu normlanih namirnica, biloške se nedaju suporedit, ovdje koštaju sve od reda po 3 x skuplje od normlanih. zato mi računica jednostavno nije jasna. znam da naši prijatelji, njih je petero, 2 odraslih, 3 manje djece troše na hranu oko 3,500kn i hrane se također kvalitetno, sve kupuju, nemaju vrt, niti susjede ili rodbinu koja ga ima.
pa eto zato mi neke stvari nisu jasne kad ljudi spominju za 4 članu obitelj u hr oko 1000 eura samo hrana.
forumašica koja je napisala da njene prijateljice toliko troše uopće ne živi u Hrvatskoj.
Ja bih u Hrvatskoj bez problema u mjesec dana SAMA skašila 100 ojra na hranu po izboru. I pojela naravno. Bez ikakvih problema. Trenutno nisam u mogucnosti, ali radim na tome. :lol:
@Mima to ne igra ulogu jer očito dosta ljudi troši i u hrvatskoj jednako
Da, to je točno i logika je ispravna za dijete u trećem razredu koje tek izlazi iz boravka. Rekla sam da to ovisi o puno stvari.
Kad su moji završili s boravkom prije par godina, te mogućnosti jednostavno nije bilo u našoj školi. I ne čekaju moja djeca mene da jedu ručak. Imaju skuhano, servirano u tanjure, to im je u frižideru. Ugriju u mikrovalnoj i jedu.
Da je bilo mogućnosti da jedu ručak u školi u toj dobi, svakako bih to prihvatila. ALI morali smo se ovako snaći, silom prilika. Od tada su prošle dvije odnosno tri godine, a dečki su naučili sami skuhati tijesto, uzeti si paprikaš koji sam ja skuhala dan ranije ili ujutro, sami začiniti salatu i slično. Sad mi je blesavo vraćati ih na ručak u školu kad su se lijepo osamostalili.
Inače, meni je potpuno neprihvatljivo da djeca čekaju pet popodne za ručak, a većina roditelja baš tako radi. Naši isto jedu s nama kad dođemo s posla - mi ručak, oni popodnevni gablec (često to bude nešto od ručka ako im je bilo jako fino).
Istina, ovakav način prehrane uvjetuje ograničenja jer se ne može svaka vrsta hrane pripremiti unaprijed, ali moji vole variva od mahunarki, zelenje i slično, a npr. francuski krumpir jedemo vikendom, kad smo doma. Crni rižoto jedemo za večeru, pečeni krumpir isto. Ručak je obično varivo od zelenja s mesom ili varivo od mahunarki bez mesa, kako koji dan. Ričet je zakon, fantazija je zakon, a sve se to fino može grijati. Jedu se svježe salate - moji odavno znaju sami napraviti salatu od krastavaca, paradajza i slično. Prije sam im stavljala sve začine (sol, ulje, ocat...) u šalicu da samo preliju, ali sad već sami to rade.
Kakav ručak u pet popodne pa da pokvare večeru? Offt. danas je poriluk s rižom + sušeni prsni vršci skuhani odvojeno
moia, šta ti znači 5k kn (3k kn, 4k kn itd)?
je li to 5 tis. kn?
nije tu ništa neprecizno. jedino što s odraslom djecom možeš potrošiti i više.Citiraj:
ali kad mi netko napiše da za njih 7 od toga 3 djece (bez navoda starosti) troši 5k kn, a ima i vrt, a ponekad ne troši ništa kad je vrt pun onda tu dosta činjenica nije baš točno i precizno.
posve je normalno da 7 ljudi (uključujući djecu bilo koje dobi) može pojesti cijenu koštanja hrane (ne količine) od 5 tis kuna, samo je pitanje može li si priuštiti.
mislim u biti zanimljivo je ovo jer očito ljudi i u hrvatskoj i vani troše podjednako na hranu, a pošto je tema recesija i mjere štednje u recesiji, hrana je očito nešto na čemu se ne može proći jeftinije
Eh, da - računica: Obrok u školi košta 12 kn dnevno (samo ručak) i još toliko za mliječni obrok u 9 ujutro, dakle 24 kn dnevno (nisam potpuno sigurna jer ne plaćamo ručak, pa ne znam, mogu provjeriti ako treba)
Nije to puno kad čovjek bolje razmisli. Nije problem djeci platiti taj obrok. Trošak je ako cijela obitelj jede vani 1-2 obroka svaki dan. U tu svrhu mm i ja uredno nosimo gablec sa sobom, a ručamo doma.
@AdioMare k znači kilo = 1000, k = tisuću npr. 30k = 30.000, znači jedinica, grama, eura, metra...
da se ne lupa .000 lakše je napisati k, često se koristi posebno u neformalnoj komunikaciji..
Koliko ja imam iskustvo eko ili bio proizvodi (robne marke sa eko i bio certifikatom ) su u Njemačkoj npr. za trećinu ili najviše za 50% (a ne 3X) skuplje od onih običnih. Da ne kažem da su organska jaja koštala u Njemačkoj 1,20 e za 10 komada prije godinu dana kada sam tamo bila , što je jednako cijeni naših običnih iz kaveznog uzgoja. Povrće i voće isto tako , cijena je bila neznatno veća od našeg običnog , a njihovo obično je bilo jeftinije.
Ja bih rekla da je Njemačka (pogotovo eko i bio sa cetrifikatom) značajno jeftinija nego Hrvatska.
Ja nisam vidjela da ljudi kažu da toliko troše, nego da bi toliko mogli trošiti i da to nije neka nevjerojatna cifra.
Mi smo recimo došli na to da od hrane u principu kupujemo najosnovnije stvari (što uopće nije loše), a svejedno se dosta troši. Hrana je postala užasno skupa, tako da recimo komad nekog dobrog sira košta pravo bogatstvo - a meni je nekad bilo normalno imati u frižideru finog sira, pršuta, pancete, maslina - dok danas takve stvari kupujem samo za ekstra posebne prilike. MM i ja bi nekad vikendom popili butelju ili dvije nekog solidnog vina, u kući je bilo piva, itd.
Joj , Mima, sad si me sjetila. Pravi drniški pršut, ručno rezan , 250 kn/kg , sline mi cure...
Moji isto jedu u školi (5. i 3. razred) jedini obrok koji kuham tokom dana je večera, a ona se jede iza 21h.
Ne mogu dozvoliti da djeca cijeli dan ne jedu ništa kuhano, pa mi je to najbolja opcija.
Ovo u 3. razredu je boravak, za nju bi ionako plaćala, pa mi je ovako jednostavnije.
Kada dođu iz škole/vrtića pojedu nešto slatko, i onda tako i tako prije treninga nesmiju pretrpati želudac. A da kuham u vrijeme ručka za sve a samo jedno dijete jede i onda to podgrijavam za večeru mi je suludo.
ma kod nas je ručak u 17
i svi jedu
jer se u školi i vrtiću ruča oko podne, pa do 5 taman ogladne
zato nema večere :-)
a suha hrana je najčešće skuplja od kuhane
komad sira me košta ko lonac leće :-/
nemoj me sad tjerat da idem radit popis namirnica koliko što košta i u kojim dućanima, jer da je njemačka značajno jeftinija od hrvatske po pitanju namirnica naprosto nije točno! a ako misliš na penny i slične lance u njima kupuje samo onaj koji doista mora, a oni nemaju niti svježe meso, a povrće i voće je katastrofa, više trulo, nego svježe, gdje nabavljaju itd.. nije tema sad ovdje...
ovo za organske proizvode nije baš tako, i tu postoje velike razlike gdje se kupuje i što. imaš kupiti palentu 500 g za 65 centi, a onu koju mi kupujemo u bio dućanu plaćamo ravno 3,75 eu, pa recimo brašno obično imaš i za 90 centi 1 kg, mi plaćamo vollkorn (integralno) bio 3,10 eu itd..a tako je i sa ostalim proizvodima, posebno teletina i posebno u odnosu recimo na lidl! bio jaja ne kupujem u bio dućananima, meso također, povrće i voće rijetko, uglavnom nabavljamo od seljaka koji proizvode samo za sebe, čak nisu niti farme za daljnju prodaju, već mala domaćinstva, a tu plaćamo papreno, no to je naš izbor. no namarnice u bio dućanima su značajno skuplje, tj. daleko više od samo 50%, skoro pa većina produkata je 3 x skuplje. ono što je 50% skuplje su neki jogurti, pelati, tjestenina (kako koja!)ima i one bio za 1 eu, a ima i za 3 eu 500 g, slatkiši su oko 50% skuplji, ali voće, povrće, meso, brašno, žitarice puno skuplji. ok nađe se i banane za istu cijenu kao i u normlanom dućanu i jabuke, a tu i tamo imaju i akcije na pojedine produkte pa te dođer isto kao i da kupuješ ne-bio, ali to je tu i tamo.
makar jedno je točno u njemačkoj ima robnih marki na tisuće, dakle ako tražiš nađeš brašno i za 15c, a imaš i ono za 5 eu kg, e sad pitanje je kvalitete i kvalitete, što je doista u onom brašnu od 15c, no to je tema za sebe, zato ovdje postoje stiftung warentest, eko test časopisi itd. gdje se svaki mjesec obrađuje hrpu namirnica koji služi potrošačima kao neki orijentir gdje i kako kupovati, što je stvarno nalazi u tim super jeftinim produktima, kolikoje štetno, nije štetno, da li je cijena odgovrajuća ili nije, kvaliteta (postoje ocijene) itd..