kod nas stoji osoba/roditelj/skrbnik koji zivi u istom kucanstvu s djetetom i ne spada u rizicnu skupinu, i odnosi se samo na prvase
Printable View
kod nas stoji osoba/roditelj/skrbnik koji zivi u istom kucanstvu s djetetom i ne spada u rizicnu skupinu, i odnosi se samo na prvase
Mi smo inicijalno dobili dokument od skole u kojem su bila navedena neka ogranicenja, tipa da u skolu ne smije dijete s kojim u kucanstvu zivi osoba starija od 65 godina, i slicne mudrolije... ali izjava koju smo dobili na potpis ne sadrzava nista takvo. Nadalje, uz izjavu smo dobili upute HZJZ-a te upute Skole za zivot. A koliko ja vidim (al priznajem gledam povrsno), upute HZJZ-a su samo preporuke. Posebno ne vidim da igdje pise da roditelji moraju biti zaposleni da bi dijete moglo ici u skolu. Tko je onda stavio taj dodatak? Same skole? Na izjavi od nase skole uopce ne pise niti se igdje trazi da roditelji ne rade od kuce, samo da su oboje zaposleni.
ja bih rekla da je svaka škola za sebe sastavljala izjavu
vidjeli smo da su neke bile posebno obeshrabrujuće
ne znam čija je to inicijativa al je degutantno
Prema fotkama tih papira koji kolaju okolo zaključujem da ih je svaka škola samostalno sastavljala.
Znaci svaka skola samovoljno odlucuje koje ce grupe djece primiti (odnosno udostojiti se uloziti trud da njihove roditelje odgovori od slanja). Otkud im ovlasti da tako nesto provode?
Da, ni na našoj izjavi to ne piše. A gle, stožer je napravio sve da odvrati roditelje da pošalju djecu u školu. I uspio je i više nego što je možda namjeravao. Sad će učitelji držati nastavu za max. 3 djece u razredu?
Ma ne mogu reći koliko mi se bljuje i od njih i od Ministarstva, ne znam od kojeg više.
To su isti oni ljudi koje smo zdusno podrzali u strajku.
ne bih rekla da su u pitanju ovlasti nego propust ministarstva obrazovanja u izradi standardizirane izjave
općenito, kada se čitaju smjernice HZJZ, tek tu i tamo piše da je nešto neophodno (npr neophodno je osigurati dezinficranje površina dva puta dnevno ili zaposlenici ustanove koji imaju povišenu temperaturu ne smiju dolaziti na posao)
kod većine odredbi stoji "kada je god je moguće", pa čak i kod famoznih 9 učenika u učionici
Ministarstvo je svakako napravilo propust dopustivsi svakoj skoli svoje uvjete. Ali je li itko donio tu odredbu o oba zaposlena roditelja? Ili o roditeljima koji ne rade od kuce? (Koliko kuzim i potonje je na nekim izjavama). HZJZ nije. Je li Ministarstvo?
I ja imam dojam da je nasa skola odgovarala roditelje da posalju djecu u skolu. Svaka od uciteljica jecu gruoe napisala ne preporucaju da djecu ide koliko toliko nastava je ok a uvjeti za nastavu u skoli su losi. To je cista laz. Na kraju je ispalo da na cca 200 djece samo jedan ce u pon.u skolu?!?! Jucer ih je bilo 10...ja znam da ih je bilo i vise. Zvali su pojedinacno i ispitivali sto i kako...tako da su mi ostavili dojam da nasi NE ZELE djecu u skoli. I tako gombaj se kako znas jos 2 mjeseca...ma.svi mi....interakcije... napisao je netko vec nema niti kod nas. Posalju se poruke stranica ta i ta i gotovo. Moje dijete je reklo da ce samo otici u skolu da ne moze on vise tako :(
Tu su preporuke, a unutar teksta je i link na upute HZZJZ
https://skolazazivot.hr/preporuke-za...W8kBJAWO0tYAlc
Da, Ministarstvo.
Citiraj:
Prema uputama HZJZ-a, u učionicama u pravilu ne može biti više od devet učenika u prvom razdoblju od dva tjedna. U preporukama Ministarstva navodi se pak da, ako je broj učenika koji su prijavljeni za dolazak u pojedini razredni odjel prekobrojan i ne postoji mogućnost da se osposobi novi razredni odjel, ravnatelj škole treba postaviti prioritete prema kojima će učenici biti na nastavi u školama od 11. svibnja. Prioritet su djeca čija oba roditelja/staratelja rade izvan kuće i nemaju druge mogućnosti zbrinjavanja djece.
Taman citam. Da su prioritet to mi je jasno. Al prioritet nije uvjet.
Doduse na kraju dokumenta pise da pisanom izjavom potvrdjuju da su zaposleni. Ali to onda moze sluziti samo za utvrdjivanje prioriteta nikako za zabranu dovodjenja u skolu (ako je grupa mala).
Nije nitko decidirano napisao.
Ali dovoljno je da vidim da ne žele djecu u školi, plus što sumnjam da će držati nastavu za nekoliko djece, svest će se na čuvanje - dovoljno da je ne pošaljem. A tako i vjerojatno i drugi roditelji koji su prvobitno mislili poslati dijete.
pročitala sam upute HZJZ-a i MZO-a više puta i doista ne razumijem kako smo došli do toga da djeca roditelja koji rade doma ne smiju u školu
što je najvažnije, u nijednim od tih uputa ne piše da nastava može održavati samo ako su ispunjene sve preporuke
a to je osnovni argument kojim se sve škole koriste kako bi odvratili roditelje (i djecu)
gdje god piše "po mogućnosti" - nije obvezno, odnosno ako se ne može ispuniti uvjet, nije presudno
Zapravo su se pobrinuli da im ne saljemo djecu. Zbog svih sjajnih uciteljica, ucitelja, profesorica i profesora koje znam, suzdrzat cu se od pisanja onoga sto jos mislim o svemu ovome.
Pa sve je u svim uputama PREPORUKA. Tako i HZZJZ snažno preporučuje da se ne šalje djecu u školu ako baš jako, jako ne mora. Kako da to roditelji i učitelj "prevedu"?
Ni rad po programu škole na HRT3 nigdje jasno naređen, ali se nastava "treba uskladiti"...
Odgovornost za ovaj kaos ne snose ni roditelji ni učitelji, nego autori ovakvih uputa.
Uglavnom moram priznati da mi je ova kampanja zastrašivanja/nagovaranja/ucjenjivanja/forsiranja na davanje lažnih izjava iza kojih nitko ne može stajati/nastavi niz da roditelji da ne šalju djecu + sindikalne akcije dodatno zgadile sustav. Duboko sam uvjerena da je ovo orkestrirana akcija raznih fb grupa nastavnika i ravnatelja, skrivena od očiju javnosti ali nesumnjivo koordinirana akcija kojom se svim silama trude spriječiti zaposlene roditelje da djecu pošalju u školu.
Licemjerni mail koji je poslao predstavnik u RV na sve nas gdje nas moralno i na razne druge načine praktično ucjenjuje da svi odluče ne slati djecu bez imalo osjećaja za potrebe drugih kojima je teško ostaviti dijete od 8 godina samo 10 sati dnevno je točka na i, do sad sam msilila da je izbjegavanje kojekakvih viber, whapp i sl spas ali sad mi dođe da zamolim da me se i iz te mail grupe obriše.
ODVRATNO
Ma neka samo nastave tako, jedva čekam još jednu "budite solidarni s nama" akciju nastavnika... ali ne sumnjam da će bit dovoljno onih koji ništa nisu naučili ni iz ovoga... Ja svoje dijete ne šaljem jer mi ne pada na pamet izlagati ga ovom organiziranom šikaniranju od strane škole i sustava koji se (i opet) odlučio iskaliti na najranjivijima. Ali to dovoljno govori o njima...
Ali, pogledaj kakav se kaos tu stvara: preporuka je 9 učenika, ali nije uvjet. Što to znači, da može i 28?
Je l moguće da je iza svega stoji jedno obično kolektivno “ni mi ravnatelji, i ni mi nastavnici, ne želimo preuzeti nikakvu odgovornost za ono za što bi mogao biti kriv virus”?
upute konkretno kažu - kada god je moguće
to bi po meni značilo da je škola dala sve da osigura da se upute provedu, ali npr nije bilo moguće organizirati 1a jer ih 12 dolazi i u 1a će stoga biti 12 učenika, nema drugog učitelja koji bi preuzeo višak učenika ili npr su se učenici rasporedili u tri odjeljenja po 10 učenika
da mi je vidjeti inspekciju koja bi spriječila takvu nastavu
što se tiče fizičkog razmaka, citirat ću upute:
ponavljam, preporuke uopće nisu neprovediveCitiraj:
Fizičko udaljavanje od 2 m. Rad ustanove neophodno je organizirati na način da se osigura u štovećoj mjeri socijalno distanciranje (fizički razmak) kao i pojačana osobna higijena i higijenaprostora. Fizički razmak od najmanje 2 metra u zatvorenom prostoru posebno provode djelatnici uodnosu na druge djelatnike, te se navedeni fizički razmak preporuča održavati kada je god mogućeizmeđu djelatnika i djece, s iznimkom njege djeteta koja se provodi u što kraćem vremenu.
odnosno jesu jer se nitko ne želi nimalo potruditi
Mislim da nije do škola, to je stožer zakuhao- capak vedri i oblači državom trenutno.
On je nonšalantno izjavio da online škola funkcionira sasvim dobro i da nema potrebe otvarati škole.
I otprilike je tako i napravljeno, otvorili su ih, jer su najavili da budu, a kao i da nisu, jer su dali tako restriktivne preporuke da je jasno kao dan da ti samo direktno u facu ne žele reći da ne šalješ dijete u školu. Vuk sit i koza cijela.
a ako škola jedan veliki razred želi smjestiti u školsku dvoranu, prema ovim uputama bi mogla
Istekao edit
I cijeli taj cirkus im nije trebao jer su nas dodatno izhebali u mozak, kud smo i ovako izhebani.
Mogli su otvoreno reći da će se u školama organizirati čuvanje djece, za one koji stvarno nemaju nikakvog izbora, kako je to bilo i za vrijeme štrajka.
A to da se on line nastava provodi od fantastičnih načina (kad privatna škola ima love platiti licencu za platformu koja ne pada i ima kompletnu nastavu u realnom vremenu), preko angažiranih nastavnika u državnim školama koji se ubijaju dan i noć da slože video-lekcije ili zoom meetinge te isprave sve zadaće, do onih koji pošalju broj stranice udžbenika i "odgovorite na pitanja, riješite RB, zadaće ću pregledati kad se vratite u školu" - to je klasični raspon, tj. preslika školstva prije korone samo što je sad sve svima vidljivo.
Ne slazem se. Po meni su trebali ovo virusno zatisje iskoristiti da pokusaju vratiti sto vise djece u skole... i da pronadju bolje nacine funkcioniranja ukoliko se prijetnja vrati na jesen. Plus da istovremeno smisle kako ucitelje i uciteljice osposobiti da sto bolje izvode on-line nastavu.
pa da, pitanje je kakva je vibra spuštena od MZO-a i HZJZ-a prema školama
da su htjeli, mogli su poticati škole da se vježbaju za jesen i drugi val pandemije, da djecu uče disciplini
očito je vibra ili izostala ili je bila suprotnog predznaka
Glavno da se uređena država vodi vibrama koje se spuštaju neformalnim kanalima. Užas.
Ja sam sigurna da je krenulo od ministarstva i stožera, i da se odgovorni kolektivi učitelja i nastavnika boje bez podrške ministarstva i stožera primit djecu koju ne može pokupiti imaginarna odrasla osoba... Žao mi je ljudi koji rade u školama savjesno i marljivo. I ne razumijem, tko bi trebao pokupiti djecu u idealnom slučaju kakav je capak zamislio.
To sa dovodjenjem/odvodjenjem djece je vrlo konfuzno napisano u onim uputama da uopce nije jasno treba li dijete dovesti roditelj/skrbnik ili moze bilo tko. U raznim tockama pisu razliciti tekstovi. Takodjer nije sasvim jasno treba li zaista netko dovoditi dijete u skolu. A ako treba, na temelju kojeg zakona/propisa se to zahtjeva. Moze se traziti zurno ocitovanje Ministarstva po tom pitanju. Nekako sumnjam da bi napisali da je to uvjet bez kojeg dijete ne moze u skolu.
Pratim situaciju kod vas i jedino zbog čega cenim našeg ministra je što je čvrsto zauzeo stav da nema povratka u škole do jeseni. (na stranu što je naša i vaša epidemiološka situacija totalno različita).
Hipotetički sam sa MM-om komentarisala vaš "povratak u školu" i baš kaže da bi se on užasno osećao ako bi se neko od učenika i nakon toga njegova porodica razboleli, uprkos svim sprovedenim merama (ili zbog nesprovođenja mera, jer se teorijske mere npr. ne mogu ostvariti svugde u praksi). Pri tome, i on i ja smo ubeđeni da bi se sva odgovornost svalila na najslabiju kariku- sa ministarstva na svaku pojedinačnu školu, sa direktora škole na pojedinačno nastavno osoblje, eventualno na tehničko osoblje zaduženo za higijenu. Osim zakonske odgovornosti, ni bes roditelja sigurno ne bi bio zanemarljiv.
Postoji previše varijabli koje su se teško kontrolisale pre karantina. Ako opština ne daje sredstva za dezinfekciju, (ili se koriste za direktorovu kuću umesto za školu), nema dezinfekcije škole. Ako se iz privatnih budžeta nastavnika i kupe sredstva, ostane dobra volja spremačica da urade posao valjano. Ako spremačice nisu raspoložene da se posao valjano uradi, ostaje na savesti nastavnika da bude spremačica. Pri tome on istovremeno treba u apsolutno svakom trenutku vremena da bude i nadzornik koji će pucnuti bičem svaki put kad vidi da se neko od devetoro dece previše približio onom drugom. Da nekako ima uvid u to koliko dece iz škole koristi istovremeno wc i da li poštuju razmak. Pri tome bi trebalo i da održi kvalitetan čas. I da ne zaboravi da obrazuje i kvalitetno oceni i one učenike koji su ostali kod kuće. I da pri tome stalno bude svestan da postoji izvesna, iako vrlo vrlo minijaturna šansa, da se ne samo razboli već i da snosi nekakve zakonske posledice i osudu društva čak i kad je dao sve od sebe. Iskreno, ne znam kakva plata može platiti takve uslove rada, pa neka je to i samo tri sata dnevno sa decom ( i ostalo vreme uloženo u adminstraciju...).
Ja jednostavno ne vidim kako bi jedan nastavnik mogao obavljati po dve tri funkcije na različitim mestima istovremeno, a kvalitetno sprovođenje epidemioloških preporuka zavisi od previše ljudi i dece da bi bilo pouzdano. Zbog toga bi se bes roditelja na prosvetare koji neće da rade brzo mogao preokrenuti u bes na prosvetare koji su počeli da rade neizvodljiv posao. Budimo iskreni, kod vas je epidem. situacija vrlo mirna, ali na samo jedan eksces javno mnjenje bi sigurno reagovalo vrlo burno. (Uostalom, sama činjenica da se virus svuda širi najbrže po ustanovama, govori o složenosti njihove kontrole).
Ma Pulinka neš ti meni našeg javnog mijenja, ako je situacija premirna ljudi će reći da nisu mjere bile ni potrebne, nek je malo manje mirnija reći će zašto nisu mjere žešće. Nije se rodio taj tko bi nama ugodio. Struka se stvarno ne bi time trebala voditi, pogotovo ne u ovoj situaciji. Ovo što su sad napravili je baš ono ' nit smrdi nit miriši'. Kako su se ljudi do sada snašli tako su onda mogli pričekati još 2 tjedna pa donijeti konačnu odluku- djeca se vraćaju u škole ili ne vraćaju.
Ovo je sad najgora opcija. Djeca se zapravo vraćaju na čuvanje uz nametanje ogromne grižnje savjesti roditeljima koji ih vraćaju. Katastrofa!
Nije u pitanju samo grižnja savjesti roditelja, s tim bi čovjek još nekako i mogao na kraj. Problem je što sustav nije u mogućnosti osigurati propisane mjere, ovako kako je pulinka rekla. Što god napravili - nije dobro. Eto, nisam ništa pametno napisala... Imam sreće što su moji sinovi u dobi da im ne treba stalni nadzor, ali svejedno - vidim da je i njima teško. Za mnoge je ova školska godina upropaštena. Ne radi se tu samo o maloj djeci ili osmašima ili maturantima, svima će nedostajati dio gradiva koji je trebalo obraditi u vrijeme korone.