a mi u tri tjedna, vjenčanje je bilo u crkvi
Printable View
a mi u tri tjedna, vjenčanje je bilo u crkvi
e to se ne sjećam :predaja:
Kao i svaki ugovor, potrebno ga je raskinuti. Znači, odeš bilježniku i potpišete da je tog i tog dana prestala zajednica. A ako druga strana odbija potpisati, pokreneš sudski postupak za prekid izvanbračne zajednice. Slično kad razvod nije sporazumni nego ga pokreće jedna strana.
Kažeš da si skoro sigurna, no nažalost ne ide to tako. Ako muškarac koji nije u braku sa majkom, premine prije rođenja djeteta, potrebno je dokazati očinstvo DNK analizom. Jedino ako je svjestan da će umrijeti, može se u oporuci napisati da priznaje očinstvo.
Sve te izjave kod bilježnika o vanbračnoj zajednici važe dok su oba partnera živa. U slučaju smrti jednoga, onaj drugi treba zajednicu dokazati, a pri tome će mu sigurno pomoći ti papiri potpisani kod bilježnika.
Znači, da i ja napišem,kao i mnoge forumašice prije, bez papira se ne računa. S tim da je s papirom potpisanim kod matičara, sve puno jednostavnije i treba potpisati samo jednom. Da ne naglašavam da se papirom potpisanim kod matičara zavjetujete jedno drugome na ljubav (i vjernost :) ), a ne samo na čiste tehnikalije kao ovi papiri kod bilježnika. Hihihi...ja i romantika.
nicky, izvanbračna i bračna zajednica razlikuju u mnogočemu, što pišemo već više od 20 strana. A pisati: "kolko kužim situaciju" i "skoro sam sigurna" je pravi put do nesporazuma u ostvarivanju svojih prava.
Onaj koji više ne želi biti u izvanbračnoj zajednici, samo ode, baš ga ništa ne sprečava u tome. I jedan i drugi partner mogu otići kad god to požele, čak mogu sa sobom odnijeti sve što uspiju, slobodni su ljudi, a na onom drugom je da ih ganja policijom i sudom.
Koliko god ova moja rečenica grubo zvučala, to je baš tako. U slučajevima gdje su ljudi OK, to se ne bi trebalo dogoditi, ali u zajednicama gdje žive ljudi događa se svašta, pa tako i kraj može biti svakakav.
Naravno da se u slučaju zajedničke djece još više komplicira, ali ako nema djece, a jedno ode, taj papir od bilježnika neće vrijediti ni papira na kojem je napisan. Ili hoće, ako se nađe dobar advokat, koji košta puno više od jednog običnog vjenčanja.
Ma, ustvari, meni se čini da su oni koji ne žele brak, ustvari jako romantični kad im ni na kraj pameti ne padaju problemi koji mogu nastati.
Zakon te demantira.
Citati iz zakona:
https://gov.hr/moja-uprava/obitelj-i...-zajednica/529
Obiteljski zakon:
http://www.digured.hr/cadial/searchd...3d&annotate=on
Članak 83.
(2) Ocem djeteta začetog darovanim sjemenom ili darovanim zametkom u postupku medicinski pomognute oplodnje smatra se izvanbračni drug majke koji je dao pisani pristanak za odgovarajući postupak medicinski pomognute oplodnje i izjavu o priznanju djeteta prema odredbama propisa kojima se uređuje medicinski pomognuta oplodnja.
Mjenjam izjavu "skoro sam sigurna" u "sigurna sam" nakon čitanja zakona.
Stvar je banalna. Ista su prava, a da i nisu, nije da treba preplivati La Manche da bi dokazali ubračenost. Samo se treba znati potpisati.
Naravno, ako je živ u času rođenja djeteta.
Kakva je situacija ako umre prije rođenja? Vjeruj mi da ni ja nisam o tome razmišljala, dok prije neki dan nisam upoznala ženu kojoj se baš to dogodilo. Pisala sam na prethodnim stranicama. A i druge forumašice su isto pisala. Koga zanima, će pročitati.
Da, ista su prava, osim kad nisu.
To su tehnikalije. Ne radi se o tom da partner nema prava već oni moraju utvrditi da umrli jest bio vanbračni partner. Nešto kao kad ti ne mogu u dm-u dat popust na tvoju lijepu riječ da imaš dovoljno bodova već te traže karticu. S druge strane, u braku dijete ne mora nužno biti očevo, a sustav ga tako obilježava. To je medalja s dvije strane. Može biti i ovako i onako. Samo rubni primjeri koji statistički čine koliko? Dva posto?
Pa i u bilo kojem postupku, npr ostavini, dokazujete brak. Tj navodite da su xx i xy bračni drugovi i prilažete izvadak iz matične knjige vjenčanih. Koja je točno razlika? To što kod upisa djeteta vi prilažete vjenčani list (tj matičar valjda na licu mjesta izvrši uvid) a mi dokaz izvanbračne zajednice, tj donesemo komad papira? Velika razlika, nema što.
Kakvu ubračenost? Valjda izvanbračnost , da žele biti ubačeni, bili bi, bar je to jednostavno.
Da žele iste obveze kakve imaju bračni partneri, bili bi u braku, nije mi jasno kako očekuju i posve ista prava. Slična da, ista ne.
Već mi je stvarno dojadilo. Koga nije briga za svoja prava i obveze, neka nije.
Da razrešimo i taj misterij, našla sam papir pod nazivom 'zapisnik o priznanju očinstva'.
Nicky, točno. Papir jedno, papir drugo.
Bolje piši jasno i precizno što hoćeš reći, i ovaj put, umjesto non sequitura.
To samo znači da oni već imaju informaciju o tome, a ne da im ta informacija nije bitna.
Možda zato kaj sad sve imaju elektronički spojeno i neke papire više i ne traže. Prije nisi mogao jedan pregled obaviti da te ne traže zdravstvenu karticu. Sad me više nigdje ne traže da im izvadim zdravstvenu karticu. Neka padne sustav i opet će tražiti papir za sve.
Sad čitam citirane linkove i pročitam:
Otac izvanbračnog djeteta dužan je uzdržavati djetetovu majku za vrijeme trudnoće, ako nema dovoljno sredstava za život.
Roditelj izvanbračnog djeteta dužan je uzdržavati drugog roditelja koji skrbi o djetetu i nema dovoljno sredstava za život, u trajanju godinu dana od rođenja zajedničkog djeteta.
Samo godinu dana!! Zar je to stvarno? Alimentacija se dobiva bar do 18. rođendana djeteta ili do završetka redovnog školovanja. Zar nakon prekida izvanbračne zajednice to traje samo 1 godinu?
Ili ovo, ako nema djece:
Ako je prestala izvanbračna zajednica, izvanbračni drug koji nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti od svoje imovine te nije sposoban za rad ili se ne može zaposliti, ima pravo na uzdržavanje od izvanbračnog druga.
Tužba za uzdržavanje podnosi se najkasnije u roku od šest mjeseci od prestanka izvanbračne zajednice.
Obveza uzdržavanja u pravilu traje do godinu dana, osobito ako je izvanbračna zajednica trajala kratko, a prestaje i prije ako je osoba kojoj se plaća uzdržavanje sklopila novi brak ili izvanbračnu zajednicu te životno partnerstvo.
Ovo oboje je totalno nepravedno, ni slično situaciji nakon rastave braka. Možda sam ja stvarno krivo pročitala linkove u postu nicky 111?
Tu se radi o uzdržavanju drugog roditelja, tj. partnera, a ne djeteta, i mislim da je isto kao u slučaju rastave braka.
Sasvim sam uvjerena da i vanbračni parovi mogu isposlovati alimentaciju kada to žele.
beti, ona udovica koju si spominjala, to je potpuno druga priča, njeno dijete nije iz postupka MPO. navedena izjava o priznavanju očinstva daje se unaprijed, upravo za zaštitu budućeg djeteta. to je priznavanje očinstva unaprijed, ono što bi, da je preživio, njen partner pred matičarem morao priznati, sad priznaje unaprijed. nicky_111 je apsolutno u pravu glede svojih i prava budućega djeteta u nekom crnom scenariju.
da bih skratila rečenicu ispalo je potpuno nejasno, "sad" uopće nije mjesto u rečenici, ali mislim da je jasno da budući otac, partner iz MPO, priznaje unaprijed ono što bi partner udovice trebao priznati da je preživio.
partner iz MPO ne mora kasnije ništa priznavati, on je svoje priznanje odradio.
ovo stvarno nisam znala, ali ako piše baš ta svrha onda i mora biti tako.
e sad, kada razmislim, može se u postupku desiti i neka greška, odnosno zloupotreba, zamjena "materijala"... oni doktori koji su koristili svoj materijal...pa dobro, ima neke logike i svrhe, ali stvarno je, kao što sam negdje davno na početku teme napisala neprihvatljivo da za neke potrebe jesi, a za neke nisi u izvanbračnoj zajednici, ako jesi onda bi to trebao biti za sve, u braku ili jesi ili nisi, pa tako bi trebalo biti i sa IBZ.
E da, Riječanka. Baš u to vrijeme MPO-a je moj partner bio par mjeseci nezaposlen. I kada sam otišla na poreznu da ga stavim sebi kao poreznu olakšicu, službenica mi je ladno odvratila da "porezni zakon ne priznaje izvanbračnu zajednicu". Dakle, za oplođivanje - da, za oporezivanje - ne :)
Koji cirkus.
Da, u obiteljskom pravu priznala se vanbračna zajednica , ali u poreznom ne. Ali čini mi se da se nešto promijenilo po tom pitanju, nisam sigurna .
Danas pročitam na netu da ni u obiteljsku grobnicu ne može izvanbračni partner:
"Nedavno nam se javila i čitateljica kojoj je preminuo roditelj nevjenčanog supruga s kojim ima dvoje djece i žive zajedno. Suprug je kupio obiteljsku grobnicu, a po zakonu bi i ona trebala imati pravo na ukop u nju.
No upozorili su ih da to pravno nije tako. Kako bi i ona jednog dana mogla u grobnicu, cijela suprugova obitelj mora potpisati suglasnost da je se u nju smije pokopati"
https://www.24sata.hr/news/zbog-hrva...acebook+status
Ako mi je to jasno?
Ili:
"Stan su kupili po pola, upisani su u zemljišne knjige po pola, žive u tom stanu i prijavljeni su u njemu više od deset godina. Porez na promet nekretnina od četiri posto vrijednosti darovane nekretnine bračni drugovi inače ne plaćaju.
- Mislili smo da su izvadak iz gruntovnice i potvrda od prebivalištu MUP-a dovoljni za oslobađanje plaćanja poreza nakon darovanja. Ali nisu. Odvjetnica nas je upozorila da Porezna uprava redovito naplati porez na promet nekretnina što bi u našem slučaju bilo između 15.000 i 20.000 kuna za darovanu polovicu stana. Nismo mogli vjerovati – dodali su ogorčeno.
Kažu ipak: “Kvaka 22” je u dokazivanju izvanbračne zajednice.
Ostatak piše u članku.
No, to je ipak samo portal 24 sata.
Bez obzira jel to 24 sata ili neki drugi,vjerujem da nije daleko od istine,jer očito svako čita ono kaj mu paše
Da li ste vidjeli novi prijedlog obiteljskog zakona?
Kamo li nas vraćaju? U viktorijansko doba?!