zapravo je rekla "podrazumijevanje je majka nerazumijevanja".Citiraj:
pretpostavljanje je majka nerazumijevanja.
enivej,to je tu negdje..
Printable View
zapravo je rekla "podrazumijevanje je majka nerazumijevanja".Citiraj:
pretpostavljanje je majka nerazumijevanja.
enivej,to je tu negdje..
nije li primalja iz onog članka koji sam linkala trebala ovo znati?
e sad, ili ona to nije znala, ili je znala pa nije uspjelo.
kako žena koja rađa doma može biti sigurna da babica iako stigne zna sve što treba poduzeti u slučaju komplikacija?
stalno se spominje da su žene prije rađale doma.
da jesu, ali je bilo puno mrtvorođene djece.
moje obje bake su rađale doma, jedna 12 djece od kojih je dvoje mrtvorođeno, druga sedmero djece od kojih je isto dvoje mrtvorođeno.
znači porod im nije bio nešto novo, znale su što ih čeka, ali se ipak negdje nešto dogodilo.
Odgovorit cu samo na pitanje o primalji... neka joj treba 3 sata (ako joj treba vise, za vjerovati je da nece pristati doci).
Ako ju zena nazove sa prvim (drugim) trudom, vrlo je vjerojatno da ce stici na vrijeme.
U suprotnom, dogodio se lagani porod (ja bi bila slobodna tako definirati porod do kojeg je od prvog truda doslo za manje od 3 sata) i čvrsto vjerujem da su u takvom porodu komplikacije iznimno rijetke, a i tada unaprijed prepoznatljive.
Realna opasnost kod kucnog poroda je npr prolaps pupkovine. On zahtijeva hitni transfer u bolnicu. Činjenica je da se iznimno rijetko dogadja kod spontanog puknuća vodenjaka, ali nije skroz nemoguće (molim nekoga da to podkrijepi statistikama). U tom slučaju zenu se mora staviti sa zdijelicom prema gore i pozuriti u bolnicu.
To, uz odljustenje posteljice koje je isto jako rijetko i cesto i u bolnicama zavrsi fatalno po dijete su realne komplikacije.
Hitna pomoć nigdje (ispravite me ako grijesim) nema ginekologe, pa ni u zemljama gdje su ppk zakonom regulirani, tako da za te slucajeve smatram da je sigurnije sam krenuti u bolnicu i vjerujem da su svi koji su rodili kuci tako i planirali i bili svjesni koliko se daleko nalaze od bolnice.
Stvar je da iz mog kuta gledanja zene koja je potpuno upoznata s fizioloskim procesom poroda i koja je rodila i u bolnici i kod kuće, znam o svim tim rizicima i situacijama puno vise od prosjecne rodilje (ne znam koliko zena zna ili bi prepoznalo prolaps pupkovine da im se dogodi kod kuce ili na putu u bolnicu), ispravite me ako grijesim.
Znajuci sve sto znam upravo me to znanje primoralo na porod kod kuće.
Htjela sam smanjiti rizike ostecenja mog djeteta (dr me molio tjedan dana prije poroda, kad sam vec prenjela da idem na indukciju bebe procjenjene na 4500, znajuci sto znam, bila sam sigurna da bi tako puno vise riskirala njen zivot i zdravlje nego porodom kod kuće) i bas zato sam rodila kod kuce, relativno neometano, stojeći u svega par sati.
pa mene muči to što bi se desilo da sam bila doma. jer kad se postavim u tu situaciju, isto bih si vjerojatno dala vremena da vidimo jel ide ili ne ide, pa tek onda krenula u bolnicu. jel bih stigla, nemam pojma, to nitko ne može znati. ja sam nekako sumnjičava.
e sad, što bi se desilo, prirodno, fiziološki, kako bilo, da ne mogu medicinski intervenirati. (jer ja sam uvjerena da su moji trudovi ipak gurali bebicu van, nije išlo, ali je malac imao već popriličnu oteklinu na glavi od tog pokušavanja i vraćanja)
kaj bi tijelo samo prestalo s trudovima?
Evo jedne situacije, dogodila se dvjema mojim prijateljicama: pad otkucaja srca djeteta, detektiran ctg-om, ili, pretpostavimo, stetoskopom u kućnom porodu.
Obje su išle na hitan carski rez, odvezene zajedno s krevetom u operacijsku salu.
Što učiniti ako se takva situacija dogodi kod kuće?
smedja ne znam jesi li meni odgovarala, ali ako jesi nisi odgovorila na ono što sam pitala.
naime rodilji je umrlo dijete jer je zapelo ramenima i predugo bilo u porođajnom kanalu.
ako postoji tako jednostavno rješenje za tu situaciju, zašto ga babica nije primijenila?
Smatram da se pad otkucaja ne dogadja bez razloga, najcesce se dogadja radi (ne)odgovarajuce kolicine "dripa". U kucnom porodu zena puno vise osluskuje svoje tijelo i bebu (jer nema ometanja), pa osjeti mice li se dijete normalnim intenzitetom ili se dogodi nagla promjena (umirenje ili uznemirenost bebe) u svakom od tih slucajeva babica poslusa kucaje i po potrebi uputi zenu u bolnicu.
O. kaze ako sve ide svojim tokom u neuznemirenoj i sigurnoj okolini i odjednom stane bez vanjskog uzroka, tada postoji prepreka za normalan porod i potrebno je otici u bolnicu i napraviti carski rez. Najcesce se ovo dogadja kod bebe u poprecnom polozaju, placente previe, mnogostruko omotane pupcane vrpce ili slicnom slucaju. Steta je samo sto doktori i primalje nisu povezani u dovoljnoj mjeri da znaju ako je primalja nakon pokusaja kucnog poroda u idealnim uvjetima poslala zenu u bolnicu da joj bez pokusaja vaginalnog poroda treba napraviti carski rez.
Druga je situacija pak kad zena nakon odlicnog pocetka, svojim strahom ili nekom unutarnjom traumom "zaustavi" porod ili se dogodilo neko ometanje koje zaustavi porod, tada cesto uz koju kap dripa zena uspije brzo roditi vaginalno.
Nazalost cesto se dogodi da dijete naprosto jedan dan umre (pricala sam o tome s dr i on kaze nekim bebama jednostavno u jednom trenutku prestane kucati srce, bez nekog posebnog razloga). To je grozna situacija i nazalost znam ljudi kojima se to dogodilo u 38. ili 40. tjednu trudnoce, a nekima i na porodu. Obdukcijom nije nista pronadjeno, tek srce je bez posebnog razloga prestalo kucati. To je situacija koja se podjednako dogadja u trudnoci u porodu u bolnici ili kod kuce i na nju se ne moze utjecati. :(
Tash nisam tebi odgovarala, iskreno nisam ni cula za tu situaciju. Pretpostavljam da se to dogodilo na kucnom porodu. Ne mogu ovako procijeniti je li do problema doslo zbog pogreske primalje, neodgovarajuceg polozaja zene, ometanosti iste ili je beba bila "prevelika" uvjetno receno... Moguce da je primalja previdjela znakove zaustavljanja poroda ili nekom intervencijom pokusala omoguciti vaginalni porod koji je tada nazalost lose zavrsio. Mozda je zena inzistirala na istom... Ne mogu znati. (Ali, for the record, primalja sa sobom ima i drip i raznu homeopatiju koja je isto vrsta intervencije)
Nijednoj nije prokinut vodenjak, jedna je dobila drip, druga nije.
smedja, ne razumijem - majke koje bi u slučaju kućnog poroda trebale ići u bolnicu napraviti carski rez zbog razloga koje si navela - placenta previa, poprečan položaj djeteta - zar nisu upoznate s tim prije poroda?
smedja ne znam od kuda imaš podatke, ali u porodu ne možeš osjetiti da li se beba miče uobičajenim intenzitetom, da li miruje jer spava ili jer joj srce ne kuca, da li se uznemiri(!). I ja sam bila još doma kad se sve to dogodilo, a tek sam po mahovinastoj boji plodove vode shvatila da ništa ( a ne nešto) nije u redu. Tako da mi unezvjeren i sućutan pogled babice nakon prijema u rodilište nažalost nije bio neočekivan.
Ali, čak ni takva "smetnja" ( saznanje da rađaš dijete koji nije živo ) neće zaustaviti porod. I bez dripa i epiziotomije rodila sam je par sati kasnije. Tako da mi je čudno da pričate o smetnjama koje mogu zaustaviti porod. Neudoban položaj, loše svjetlo, kriva muzika...ma dajte - nema toga što može zaustaviti porod!
Imala si potpun mir i neuznemirenost i sasvim svoje trudove bez imalo dripa, ljekova protiv bolova i sl? Pretpostavit cu da nisi bila pod utjecajem ljekova, ali potpun mir i neuznemirenost ipak necu pretpostaviti. Bi li tako bilo drukcije ili ne to ne mozemo znati. Mozda bi porod stao ranije i ne bi doslo do tih trudova za izgon, mozda bi se u uznemirenom okolisu ranije poceli stisavati a mozda ne bi... Moguce je da bi zavrsilo fatalno, moguce je da bi stigla do bolnice na vrijeme a ja vjerujem da je moguce i da bi uspjela roditi bez intervencije. Nitko nema staklenu kuglu, pa tako ni ja...
I kod oba moja poroda ima stvari koje mi nisu do kraja jasne i nikad nece biti, dal je moglo nekako drukcije i kako (s jos boljim ili gorim ishodom), pa se vodim svojim unutarnjim osjecajem.
na ovo što pitaju Tiwi i n.grace je nemoguće odgovoriti jedbostavno s a ili b.
jer šbbkbb da se radilo o kućnom umjesto bolničkom porodu
je jako teško reći bez nekih "ako".
jel su te žene ležale ili se slobodno kretale, jesu li bile na dripu,
jesu se osjećale sigurno...sve je to moglo utjecati na ishod.
npr., moguće je da bi i kod kuće došlo do neke hitne situacije i hitnog transfera (slučaj za koji pita n.grace)
ili "običnog" transfera (za kojeg pita Tiwi).
a moguće je da do svega toga u nekim drugim uvjetima
(ne nužno kod kuće)
ne bi uopće ni došlo.
jer na porod zaista utječe to gdje ste i u kojoj okolini,
što se događa oko vas, jel se slobodno krećete ili pak radi protokola ležite,
jel imate osjećaj promatranosti (kojeg je u bolnici nemoguće u potpunosti mimoići), kako se osjećate i što vam (ne) rade,
i to ne nužno na svjesnoj razini (recimo, razumom želimo u bolnicu jer je smatramo sigurnim mjestom,
ali podsvjesno se bojimo i trudovi stanu kad dođemo tamo,
pa treba vremena da se opustimo, da adrenalin padne i da trudovi opet mogu krenuti...ili ne dobijemo to vrijeme pa se ne opustimo,
ili pak imamo nezaustavljive trudove ali nepovoljan položaj i strah, nelagodu, promatranje, votever, što koči ili ne dozvoljava
potpuno otvaranje... ).
ako je dokazano da konstantni ctg monitoring (o čemu smo već pisale u nekoj
ranijoj fazi ovog topica, stavila sam i link na studiju)
ne nosi stat. razliku u smrtnosti djeteta u odnosu na povremenu provjeru, recimo fetoskopom,
osim što znatno povećava mogućnost da porod završi carskim rezom,
onda je nezahvalno reći što bi bilo kad bi bilo tim ženama kojima je taj isti ctg mogao prouzrokovati upravo to nešto
zbog čega su ih zatim u bolnici spašavali.
možda bi se isto desilo nešto što traži transfer,
ali u skroz drugim uvjetima smanjuje se potreba za brojem intervencija.
zna se da normalan porod kojem asistiraju primalje ima puno veće šanse da završi s manje intervencija nego porod kojem asistira liječnik.
to je naprosto dokumentirana činjenica.
ako pokušate sagledati stvari iz tog kuta, drugačije sve izgleda.
ne tvrdim da je uvijek i nužno tako
i ostaje činjenica o nekom postotku beba koje se ne mogu roditi bez intervencija
(isto kao što postoji jedan manji postotak žena koje iz zdravstvenih razloga ne mogu roditi),
ali to je onda odmak od normale, a ne uobičajena i očekivana stvar.
dakle nemoguće je dati odgovor na šbbkbb bez da se sve ovo i još štošta ima u vidu.
Pa misliš li, ako si ti tako rodila, da je to idealan položaj za rađanje, obzirom na sve što je rečeno o našim zdjelicama?
Ako nije, zašto se tako rađa?
Ja sam u istom položaju rodila u suludim bolovima od kojih sam urlala i plakala i gubila se između trudova, rodila sam tako da su mi nalegli na trbuh, bila sam rezana i uz to pukla i dobila sam bezbroj šavova.
Što se tiče opstanka vrste, ja sam zaključila da bi davno izumrli da žene tako moraju rađati, jer bi u nekadašnjim uvjetima vrlo vjerojatno umrla od sepse da me nije imao tko zašiti u sterilnim uvjetima. Tako da su meni bili potrebni doktori na porodu da popravljaju štetu koju su sami počinili.
Ovo me zanima: kako se prepoznaje prolaps pupkovine?
Što se tiče odljuštenja posteljice guglam pa ću valjda i sama postati nešto pametnija.
Mene sad zanima, taj mir i neuznemirenost o kojem priča smedja, govorimo li o subjektivnom osjećaju ili objektivnim okolnostima?
Što ako cijela strka i zbrka i gungula koja (navodno, kod mog poroda to nije bio slučaj, ja sam bila sMM-om uglavnom cijelu vrijeme sama u rađaoni) se odvija tijekom bolničkog poroda uopće ne uznemirava rodilju, odnosno ništa joj ne znači, ne smeta joj, može li i tada, po vama, to omesti normalan tijek poroda?
Ne znam kako se osjecas i mogu ti samo izraziti iskrenu sucut i suosjecanje zbog tragedije koja ti se dogodila.
Mozda nisam tako opcenito trebala napisati ali imam podatke na temelju svoja dva poroda (trudnoce). Cijelu trudnocu sam osluskivala svoje bebe i osjetila sam ih skoro svaki trenutak. Osjetila sam njihov strah i uznemirenost, bas kao i srecu i zivahnost kako u trudnoci tako i u porodu...
Pogrijesila sam sto sam to generalizirala. To sto je meni bilo tako ne znaci da je i ostalima, ali iskreno tesko mi se uziviti u to (bas kao sto se tebi tesko uziviti u moj dozivljaj). Nisam razmisljala niti sam puno s ljudima o tome pricala pa ne mogu donositi zakljucke.
Beti, uz svo poštovanje i iskreno suosjećanje za tvoju tragediju, da, porod je vrlo lako omesti.
ne možemo naprosto sve suditi po sebi, nekome neće toliko smetati a svjetla,
ni x ljudi oko tebe koji naizmjence vaginalno pregledavaju,
ni buka, i čistačice u prolazu s pogledom na tebe dok rađaš...
a nekome drugome će biti dovoljna i jedna od tih stvari pa da uspori sve.
porod se može usporiti i stati.
pitajte bilo koju primalju, ginekologa.
pa ili će se nekako opet pokrenuti ili će se pak medicinski intervenirati da se dovrši operativno dok za to još ima vremena.
Aha, eto mi odgovora.
pomikaki, pa danas u puno rodilišta imaš i alternativu - stolčić, kadu...
nema više ležanja na boku, imaš u rađaoni lopte, nema više zabrane pijenja vode i tako. slažem se da treba još puno.
i još nešto, kako znaš da ne bi imala te iste sulude bolove od kojih se gubiš i doma?
sve to drugačije zvuči u teoriji, ovako napisano. :-/
Opet kazem tesko mi se u to uzivjeti, ali moguce da postoji npr. osoba koja bi mogla na trgu bana jelacica, gola na nekoj tribini npr obaviti nuzdu (stolicu). Vjerujem da bi to bilo moguce iskljucivo snaznom voljom radi nekog viseg cilja, straha po zivot ili neke opake oklade, a mozda ni tada.
Nekima mozda promatranje ne igra veliku ulogu. Meni nije (naoko) pri prvom porodu, jer nakon sto su mi bez indikacija i trudova probusili vodenjak moji trudovi su ubrzo krenuli sami i snazni i u niti sat vremena sam se otvorila punih 10 cm uz muza, posjetitelje u radjaoni i dekor dvije rodilje (svaka s jedne strane) koje su urlale kao da ih kolje netko. Rodila sam ubrzo sa 2,5 truda uz navijanje babice i prijekor zasto sam (prvi put od kada sam usla u bolnicu) malo zastenjala, neka sutim i tiskam. To naoko nikakvo ometanje je mene posramilo, pocrvenila sam od srama i prestala slusati sebe i nastavila tiskati kao luda i nakon trudova jer je babica tako rekla.. time sam si priskrbila epiziotomiju (kasnije nestrucno zasivenu) koja mi je donijela mnoge probleme u slijedecim godinama...
Tako da je skliski teren reci sto je ometanje i kako utjece...
na ovo sam odgovarala:
Citiraj:
Svimbalo prvotno napisa
Upravo tako, nemoguće je izmjeriti. Ja uopće ne osporavam da netko želi biti neometan i nepromatran, samo kažem da postoje i oni kojima to nije bitno. Ne govorim samo o sebi, znam još nekoliko takvih poput mene.
Može li se i neometan porod zaustaviti?
I moram nadodati da sam od onih koji ne mogu dovesti u poveznicu porod i vršenje nužde, ta analogija mi nema smisla.
Slažem se, cvijeto.
Iskreno, ne mogu bas garantirati da bi se "usudila" roditi doma da nisam u dosluhu s bebom...
nisam ni ja osjecala bebe. mislim znala sam kad se mrdaju i to. f. nisam opce osjecala na porodu, a k. se batinala izmedu trudova pa sam znala da je ok. nisam se ni odmah povezala s bebama, ja sam neki cudni tip. prvo imam samo osjecaj da se moram brinuti za njih, a tek kasnije dolazi ljubav :-/
može, u nekim rubnim situacijama.
npr. kod poprečnog položaja kolika ja znam nema šanse roditi ikako drugačije nego carskim rezom, bez obzira na savršeno neometanje.
zadak i posteriorni položaj (beba je licem prema majci) ili jako velika beba će tražiti još veću razinu neometanja jer su u startu teži nego kod idealnog položaja (glavica dolje,
licem prema majčinoj kralježnici).
mamma Juanita, hvala ti na strpljenju. maria71 je u pravu, ti uistinu jesi dobri duh foruma.:heart:
Ne, ne, ne, JA sam dobri duh foruma.
Inače, skroz svimbam cvijetu, i meni je osjećaj bebe totalni SF. Ja i sad osjećam bebu, iako uopće nisam trudna :lol:
n.grace, hvala :love:
nadam se da ćemo nastaviti topic u dobrom duhu :)...
što se tiče analogije poroda i pražnjenja crijeva,
ako se samo zadržiš na "opipljivoj" razini- i cerviks i anus su anatomski sfinkteri,
, kružni mišići koji se mogu opustiti i stisnuti, a lakše to čine kada smo opušteni.
evo što Ina May Gaskin kaže o sfinkterima,
a njena tehnika opuštanja čeljusti je nazvana "sfincter low"
bdw, vi koje puno pitate 8-), ima u Rodinoj knjižnici knjiga,
nisu sve uvijek dostupne ali nađe se ;)...
evo i filmića :-DCitiraj:
Your sphincters (including your excretory, cervical and vaginal) are responsible for releasing your baby into this world. If your sphincters are tight you may not progress, you will probably experience more pain, and you may be given pitocin to help force those sphincters open.
So what exactly is Ina May's "Sphincter Law"?
•Excretory, cervical, and vaginal sphincters function best in an atmosphere of intimacy and privacy. For example, a bathroom with a locking door or a bedroom where interruption is unlikely or impossible.
•These sphincters cannot be opened at will and do not respond well to commands such as push or relax!
•When a person's sphincter is in the process of opening, it may suddenly close down if that person becomes upset, frightened, humiliated, or self conscious. Why? High levels of adrenaline in the bloodstream do not favor (sometimes, they actually prevent) the opening of sphincters. This inhibition factors is one important reason why women in traditional societies may have mostly chosen women, except in extraordinary circumstances, to attend them in labor and birth. ( Have you double checked your birth plan? Have you officially chosen who you want to attend your birth?)
•The state of relaxation of the mouth and jaw is directly correlated to the ability of the cervix, the vagina, and the anus to open to full capacity.
What can you do?
Practice breathing exercises with your mouth open...practice groaning nice an loud, like you are making love, with your mouth open. Have your partner prepare some funny jokes while you are in labor, or think of funny incidents that you have encountered together!
If you want to read more on Ina May's Sphincter Law get her book, Ina May's Guide to Natural Childbirth.
http://www.google.com/search?q=sphin...ed=0CEgQqwQwCQ
sfincter law :oops:Citiraj:
"sfincter low"
probam kod slijedeće tvrde stolice pa javim rezultat :mrgreen:. rađat više neću, al bome bi mi ovo dosta pomoglo u prvom slučaju.Citiraj:
The state of relaxation of the mouth and jaw is directly correlated to the ability of the cervix, the vagina, and the anus to open to full capacity.
What can you do?
Practice breathing exercises with your mouth open...practice groaning nice an loud, like you are making love, with your mouth open.
:mrgreen:
kaže ona da pomaže ono puhanje zraka kroz usta kao što rade konji :mrgreen:
ili ono kad ti nešto ide na živce, teško ti je pa puhneš kroz usta tako da usne vibriraju.
Felix kaže da je njoj pomoglo u porodu ;)