Stranica 22 od 34 PrviPrvi ... 12202122232432 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,051 do 1,100 od 1658

Tema: Opasnosti poroda kod kuće

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    Uvelike bi pomoglo kada bi svi znali dosta toga o fiziološkom porodu, što on je, vjerujem da bi tada drugačije gledali na porode kod kuće i razumjeli zbog čega se te žene odlučuju na njega.

Pa evo, drago mi je da si to spomenula jer znam ponešto o fiziologiji. Doduše, možda najmanje o fiziologiji ljudske vrste, ali poslužit će i ovo moje poprilično općenito i površno znanje.

Stalno se naglašava da je porod prirodni proces, barata se terminima adrenalin vs. oksitocin kao da se ne radi o složenim hormnonalnim procesima nego o dvije pipe koje ne mogu istovremeno točiti hormone, spominje se fiziološki porod itd.

Ali nigdje do sada nisam pročitala da se pisalo o konstrukciji ženske zdjelice, koja koja je kod ljudi posve drugačije nego kod ostalih primata.
    Zašto? Jer od oko 250 vrsta reda Primates samo jedna hoda na dvije noge - čovjek.

Ženska zdjelica klasičan je primjer evolucijskog kompromisa jer njezina konstrukcija mora zadovoljiti dvije potrebe, hod na dvije noge i prolaz bebe.

Mladunče drugih primata jednostavno i brzo prolazi kroz majčinu zdjelicu i izlazi iz nje u ravnom hicu, s licem prema gore tako da ga majka može sprijeda izvući i odmah prinijeti grudima. Kod njih je ovalni porođajni kanal orjentiran u istom smjeru od početka do kraja.

Kod ljudi je porođajni kanal spljošten u jednom smjeru, a onda mijenja orjentaciju za 90 stupnjeva tako da je spljošten u drugom smjeru. Da bi beba mogla proći kroz takav porođajni kanal, njena glava i ramena moraju pratiti njegov oblik. Upravo zato možemo reći da je prolazak kroz porođajni kanal vjerojatno najsloženiji gimnastički manevar u životu čovjeka.
    Dakle, ljudska beba se tijekom poroda mora dva puta okrenuti kako bi prošla porođajni kanal. Na kraju poroda, dijete iz porođajnog kanala izlazi sa stražnjim dijelom glave okrenutim prema preponskim kostima, licem na suprotnu stranu od majčina. Upravo zbog toga je majci teško pridržavati i voditi dijete dok izlazi, a da mu pri tom ne ozlijedi kralješnicu pa žene pri porodu uglavnom trebaju pomoć.

Uspravno držanje potaklo je niz anatomskih preinaka u građi ljudskog tijela. Biomehanika uspravnog hoda jako se razlkikuje od četveronožnog kretanja pa su se ljudske kosti morale drastično promijeniti. Između ostalog i kosti zdjelice - ona se iz izdužene tanke zdjelice morala preoblikovati u široku i plosnatu zdjalicu, koja težinu trupa prenosi na noge. To je poboljšalo stabilnost tijela i povećalo učinkovitost dvonožnog hoda, ali je znatno suzilo porođajni kanal.

Da zaključim ovaj ogromni post (sorry )
    Porod jest prirodan proces, ali je dvonožno kretanje iznimka i tipično je za samo jednu vrstu primata – čovjeka. A cijena našeg uspravljanja (i ne samo toga, nisam ovdje spominjala rast glave kao posljedicu rasta mozga, široka i tvrda ramena kao prilagodbu za branje plodova s visećih grana itd.) je – težak i opasan porod.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    Tako da bih ja jako rado da se ova tema lijepo splita )
    samo da još kažeš od kud da se splita, kad je od početka krenulo off topik. mam nakon ifinog uvodnog posta i pokušaja beti i peterlin.
    evo, podsjetnik na prvu stranicu:
    http://forum.roda.hr/threads/59738-O...roda-kod-kuće
    anchie i felix su odmah blog ocijenile nevjerodostojnim jer se radi o ginekologici, itd itd, bilo je malo pošalica na račun stare teme, i tako.
    tema udruge i njenog rada se pojavila tek puno poslije.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

pčelice, istovremeno smo pisale. zanimljivo. zanimljiv bi bio i podatak koliko je smrtnost mladunčadi ostalih sisavaca na porodu, okotu, kako već. ima li koja veterinarka?

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Pčelice, super mi je tvoj post.
    I ja ću se dodatno educirati na ovu temu.

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

eto...baš mi je ovo sve zanimljivo...pratim vas ja...ali nešto mi vremena nedostaje za rasprave...nažalost....

ja nisam veterinarka...ali sam bila babica svim svojim mačkama...a imam ih podosta...
    i što mi je zanimljivo...gotovo svaka je imala jednostavan i brz okot...
    osim jedne...izlegla 3...jedva...prvi išao na zadak...gotovo sat vremena ga je kotila...što je jako dugo za macu...po mom iskustvu...druga dva tik tak...glavica...
    i onda...blokada...nikud...nema pomaka 2 sata...a vidim u trudovima je...to mi je bio prvi okot..zato sam i čekala tako dugo...babica puna neznanja...
    i trk usred noći veterinaru...hitni carski...macu je spasio...a preostala dva mačića nije....mislim da je moje odugovlačenje nažalost bilo presudno...
    i rekao mi je da nisam došla na carski, umrla bi i maca....
    eto, svagdje se zavuče taj rizik...

oprostite na ovoj pričici...ali i životinjama se zalomi težak porod...

Beti...ja suosjećam s tobom skroz na skroz...to sam već par puta i rekla...ali ta ista odgovornost koju ti spominješ je misao vodilja i kod pkk...samo je kut promatranja drukčiji.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

zanimljivi su mi ovi podaci od pcelice mare, ali ne mogu da ne razmislim koliko na zemlji ima ljudi, a koliko drugih vrsta. mi smo najbrojniji stanovnici zemlje, a bili smo to i prije nego se porod preselio u bolnice, vjerojatno i prije pojave opstetricije. tako da ne bih zakljucila da je priroda ljudski porod uredila kao tako riskantan, to je zakljucak koji ovako laicki donosim ne temelju brojki.

znaci mi i kukci. nas i komaraca 300 miliona
    Posljednje uređivanje od mikka : 16.11.2010. at 21:27

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    Ali nigdje do sada nisam pročitala da se pisalo o konstrukciji ženske zdjelice, koja koja je kod ljudi posve drugačije nego kod ostalih primata.
    Vezano uz konstrukciju zdjelice, pisalo se na više mjesta do sada da je u čučećem položaju s raširenim nogama kod trudnica promjer zdjelice veći za oko 30%. Koji postotak trudnica rađa u našim rodilištima u tom položaju?

Porod jest prirodan proces, ali je dvonožno kretanje iznimka i tipično je za samo jednu vrstu primata – čovjeka. A cijena našeg uspravljanja (i ne samo toga, nisam ovdje spominjala rast glave kao posljedicu rasta mozga, široka i tvrda ramena kao prilagodbu za branje plodova s visećih grana itd.) je – težak i opasan porod.
    Koliko znam, smatra se da kod negdje oko 80% žena porod protiče normalno, bez komplikacija, pa ne znam na osnovu čega konstatacija da je cijena evolucije težak i opasan porod.
    Posljednje uređivanje od VedranaV : 16.11.2010. at 21:58

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    pčelice, istovremeno smo pisale. zanimljivo. zanimljiv bi bio i podatak koliko je smrtnost mladunčadi ostalih sisavaca na porodu, okotu, kako već. ima li koja veterinarka?
    Ja mogu malo o mačkama

Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku
    zanimljivi su mi ovi podaci od pcelice mare, ali ne mogu da ne razmislim koliko na zemlji ima ljudi, a koliko drugih vrsta. mi smo najbrojniji stanovnici zemlje, a bili smo to i prije nego se porod preselio u bolnice, vjerojatno i prije pojave opstetricije. tako da ne bih zakljucila da je priroda ljudski porod uredila kao tako riskantan, to je zakljucak koji ovako laicki donosim ne temelju brojki.

znaci mi i kukci. nas i komaraca 300 miliona
    I ja sam o tome razmišljala nedavno. Toliko se priča kako žene ne mogu roditi same nego baš u bolnici, i to ležećki, zbog te čudnovate zdjelice. A zavladali smo zemljom kao najgora pošast Meni se čini da je to neki urbani mit, više nego što bi bilo znanstveno utemeljeno. Ali to je samo laički, naravno.

Ako nekog zanima koji sisavci ne mogu rađati vaginalno, to su buldozi i mopsovi. Zato što su se ljudi poigrali s njihovom genetikom. Imaju prevelike glave.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Na kraju svih ovih prepirki, koje sam marljivo pročitala, htjela bih vam postaviti pitanje.

Možete li zamisliti ( samo zamisliti, jer nas je na sreću malo koje ne moraju zamišljati) da vam dijete umre na porodu? Zdravo, donešeno dijete. Zbog komplikacije koja je moguća, ali gotovo zanemariva statistički. I da se to dogodi doma, a ne u bolnici.

Ne znam tko bi mogao preživjeti tu grižnju savjesti. Ovako možete dio krivice svaliti na doktore i babice i malo si olakšati. A traje i traje godinama pitanje: što sam krivo učinila? I da znate kako je silno teško izaći iz samooptuživanja! I postanete drugačiji čovjek.

I ovo je odgovor na pitanje koje su opasnosti poroda kod kuće. Opasnost koju ne možete zanemariti: ODGOVORNOST za tuđi život.
    Ako ti umre dijete nečijom tuđom krivicom mislim da ti malo vrijedi što ti nisi kriv. Vjerojatno se tada kriviš zašto si rodio tu gdje si rodio , zašto si vjerovao onima koji su pogriješili.
    Još nešto o strahu, strah koji je imalo medicinsko osoblje kada sam ja rađala bolesno djete bio je meni užasno opipljiv i grozan blokator , jer sam se tada uz svoje brige morala nositi i sa njihovim strahovima. A to je teško, jako teško kada ti ginekologica na pregledu deset dana prije poroda (na kojem je sve ok osim činjenice da je dijete bolesno) ispriča priču o trudnici koja je bila sličan slučaj kao ja pa je samo jedan dan došla na kontrolu , a na CTG je pokazao da je djete mrtvo.
    Ili ginekologa koji me je primio na porod sa puknutim vodenjakom i u trudovima , te je (opet usputno komentirao) nakon što je vidio papire: "Što kaže kardiolog ? Oće li uopće biti što od tog djeteta?".
    Što zapravo želim reći? Pa vjerojatno da je strah nešto što trebamo prihvatiti i nedopustiti da nas on vodi u odlukama.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

ali ne mogu da ne razmislim koliko na zemlji ima ljudi, a koliko drugih vrsta. mi smo najbrojniji stanovnici zemlje
    Nismo.
    Najbrojniji su člankonošci, ako ne brojimo stanovnike zemlje vidljive samo mikroskopom

tako da ne bih zakljucila da je priroda ljudski porod uredila kao tako riskantan, to je zakljucak koji ovako laicki donosim ne temelju brojki.
    Nažalost, tako je, priroda nije uvijek sasvim savršena.
    Ali ako počnem sad nabrajati sve nesavršenosti prirode otići ću debelo offtopic. Mogu na pp elaborirati o tome ako nekog zanima.

Sad ću citirati jednu znanstvenicu koja o konstrukciji ljudske zdjelice kaže: "Ona funkcionira, ali jedva. To nikako nije sustav koji bismo napravili da smo ga sami projektirali. Ali evolucija je očito kotlokrpa a ne inženjer; ona radi s prošlogodišnjim modelima."

Uz to, zavladali smo zemljom kao vrsta ne zbog toga jer najlakše rađamo, nego zato jer imamo najrazvijeniji mozak.

Vedrana, vezano uz konstrukciju zdjelice se pisalo samo u navođenju nedostataka većine naših rodilišta. Međutim, nije se o tome pisalo kao o otežavajućoj okolnosti za porod kod kuće.
    To ujedno ukazuje na objektivnost vaših tekstova kad je o porodu riječ.
    Konstatacija da je porod ljudske vrste opasan dolazi iz poznavanja ljudske anatomije, fiziologije, evolucije... Nije to moja konstatcija, s tim bi se složila većina stručnjaka na području medicine i biologije, posebno evolucijske biologije.
    Zanima me odakle tebi suprotna konstatacija (samo molim bez lijepljenja linkova ).

Čovjekoliki majmuni su se prije 6-7 milijuna godina uspravili i počeli povremeno hodati na stražnjim nogama. Vjerujem da vam je svima poznata Lucy za koju se smatra da je živjela prije oko 3 milijuna godina, a za koju je utvrđeno da se kretala dvonožnim uspravnim hodom. Dakle, od prvih pokušaja do dvonožnog hoda kao osnovnog načina pokretanja prošlo je dosta vremena.
    Hoću reći, evolucija je spora. Proći će još dosta godina (pri tome mislim na milijune) dok se naša tijela (možda) posve prilagode takvom, za svijet sisavaca ustvari vrlo neobičnom i bizarnom načinu hodanja.

Naš težak i opasan porod je cijena dvonožnog hoda (kao i učestali problemi s leđima tj. kralješnicom i sl.).

Mogu i ja o macama, i ja sam svojima ponekad asistirala na porodima

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

tako i za pcele kazu da prema zakonima aerodinamike (ili cega vec) ne bi uopce trebale moci letjeti. pa lete.

nisam strucna kao ti, ja samo ovako "naglas" razmisljam, sve mi je to sumnjivo, ako je vec doslo evolucijski do uspravnog hoda, onda porod mora to nekako pratiti. znam da smo brojni jer imamo najveci mozak, ali da je porod toliko opasan, pa ne bi nas bilo toliko samo na temelju pameti valjda

ok, ja sam pristrana, imam toliko divljenje prema prirodi i njenim mehanizmima da jednostavno ne mogu vjerovati da je nesto manjkavo uredeno

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisam sigurna da dobro razumijem. Dakle, zajedno s većinom stručnjaka na području medicine i biologije, posebno evolucijske biologije, smatraš da su prilagodbe zdjelice na dvonožni hod i usporedna prilagodba djeteta razvojem rotacija tijekom poroda, učinile ljudske porode teškim i opasnim, pa je zbog toga jedino sigurno mjesto za porod postalo rodilište?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

sirius

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pčelica Mara, tvoj citat me podsjetio na jedan koji se meni svidio: "Mnogi liječnici na Zapadu vjeruju da možemo sve poboljšati, čak i prirodan porođaj zdravih žena. To je filozofija ljudi koji misle da je žalosno što ih se nije konzultiralo pri stvaranju Eve, jer bi oni bili bolje obavili taj posao" (Kloosterman 1994)

seni, veselim se tvom postu o kliku.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Vedrana, ja nisam napisala da je jedino sigurno mjesto za porod rodilište.
    Ali ostatak - da. Ne kažem to ja nego znanstvene činjenice.
    Jesi ti znala za ove rotacije pri porodu, ne razumijem što ti je nejasno?

Mikka, da pristrana si
    I ja sam zaljubljena u prirodu, toliko sam očarana prirodom da sam upravo proučavanje prirode i živih bića izabrala za svoj životni poziv.
    Stvar je u tome da evolucija nije brz proces, došlo je do uspravnog hoda, porod će to možda pratiti, ali ne ide sve istim tempom.

I da - veliki mozak je presudan za našu dominaciju.
    Uz neke druge naizgled ne tako važne osobine, poput postavljanja palca u pravi kut u odnosu na ostatak šake, a što nam je omogućilo korištenje oruđa itd.
    Zanimljivo je recimo i tumačenje kako su sisavci postali dominantni s obzirom da su jedno vrijeme dijelili planet s tada nadmoćnim gmazovima. Naime, iako su bili sitniji i ne tako dominantni kao gmazovi imali su jednu prednost koja se pokazala kao presudna - stalnu toplinu tijela.
    Itd. itd.
    Biologija je zanimljiva znanost

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

opet se tema razvila u nekoliko smjerova, nisam sigurna da cu poloviti sve.

pcelica mara, na temu zdjelice sam citala zanimljivu knjigu janet balaskas, active birth (i jos puno drugih, ali ova se bas usredotocila na zdjelicu). naravno, pise o rotacijama i spustanju bebe niz porodni kanal, preklapanju kosti glavice. ono sto se stalno naglasava, a sto je bitan element normalnog fizioloskog poroda, je da u okomitom polozaju djecja glavica ima najbolje sanse da prodje. i ramena isto tako. 30% je sira i nekoliko centimetara kraca. svatko normalan bi zakljucio da ako zelis da izgon bude siguran, treba omoguciti zeni da se postavi u okomit polozaj (cucanje, klecanje, stajanje, na sve cetiri...).

bila sam doula na dvama porodima u bolnici, na onom standardnom krevetu koji se podize u polusjedeci polozaj, i osupnulo me koliko je tesko tako roditi. dijete doslovno moras izgurati UZBRDO. i sve te rotacije dijete mora obaviti stisnuto sa svih strana, jer zdjelica je u tom polozaju tijela najuza. s druge strane, porod u cucecem polozaju mi je bio cisti uzitak. beba je samo spuznula van. nisam uopce tiskal. a ako prosvrljas pricama s poroda, vidjet ces da su doma, u okomitom polozaju u kojem je zdjelica najsira i pokreti bebe najoptimalniji, rodjene bebe od 4 i pol do tocno 5 kila, velikih glava i ramena, i to bez ikakvih problema i poteskoca, vrlo lako i brzo, bez savova. da ocekujem veliku bebu, sto je uvjetno receno moguc rizican porod, mislim da bih se odlucila roditi doma upravo zato da izbjegnem moguce komplikacije do kojih bi u bolnici moglo vrlo lako doci zbog neadekvatnog polozaja.

reci mi jednu stvar. sto mislis, sto se moze dogoditi ako zena zaista ima preusku zdjelicu za svoju bebu, a radja doma? kakva se HITNA situacija moze dogoditi?

moze se dogoditi to da beba naprosto ne ide dolje. da je zena potpuno otvorena, ima trudove, ali beba se ne spusta jer se ne moze spustiti. to moze trajati satima bez posljedica za bebu. iz razloga sto prirodni trudovi NIKAD nece na silu gurati bebu van, za razliku od medikaliziranog poroda. ako ne ide, ne ide. nakon par sati zakljucis da ne ide i odes u bolnicu na carski. to se desilo jednoj mojoj poznanici koja je htjela roditi doma. ne mora biti da je bilo zbog uske zdjelice, ali kako god, beba je bila u odlicnom stanju.

i ja tu opet ne vidim opasnost i hitnu situaciju koja se mora rijesiti u roku odmah.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cvijeta, glede portala... znam, portal hitno trazi veliku cistku i nove tekstove, ali vec dugo nemamo dovoljno kapaciteta za tako opsezan posao. dosta tekstova bi se trebalo izbaciti, trebalo bi dodati tekstove na teme koje nisu pokrivene na portalu, sve to stoji, ali tako je kako je. nitko od nas nema vremena za tako opsezan posao.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sto je jos bilo...

beti, glede straha i odgovornosti. ono sto ja stalno ponavljam je da ako radjam u bolnici, nisam skinula odgovornost sa sebe. itekako se i dalje osjecam odgovorna za sve sto se desi mom djetetu. da rodim kod kuce i nesto se djetetu desi, naravno da bih osjecala ogromnu griznju savjesti i krivnju. da rodim u bolnici i djetetu se nesto desi, opet bih osjecala ogromnu griznju savjesti i krivnju. kad si majka, uvijek se osjecas krivom za sve lose sto se desi tvom djetetu (generaliziram, mozda sam u krivu, ali cini mi se da sve majke tako osjecaju, ja definitivno).

i opet, vracamo se na ono temeljno. vjera, povjerenje, iracionalno. ako svim svojim bicem vjerujes da je porod nesto iznimno opasno i tesko, naravno da ces uciniti sve da izbjegnes one najgore ishode, dok ces srednje lose ishode prihvatiti kao neminovne. ako vjerujes da je porod normalni i prirodni proces, onda ces razmisljati na potpuno drugaciji nacin. nastojat ces uciniti sve da taj proces prolazi neometano, jer ce tako biti najsigurniji. i srednje losi ishodi ce biti nesto ne bas prihvatljivo.

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa Vidi poruku
    opet se tema razvila u nekoliko smjerova, nisam sigurna da cu poloviti sve.

reci mi jednu stvar. sto mislis, sto se moze dogoditi ako zena zaista ima preusku zdjelicu za svoju bebu, a radja doma? kakva se HITNA situacija moze dogoditi?

moze se dogoditi to da beba naprosto ne ide dolje. da je zena potpuno otvorena, ima trudove, ali beba se ne spusta jer se ne moze spustiti. to moze trajati satima bez posljedica za bebu. iz razloga sto prirodni trudovi NIKAD nece na silu gurati bebu van, za razliku od medikaliziranog poroda. ako ne ide, ne ide. nakon par sati zakljucis da ne ide i odes u bolnicu na carski. to se desilo jednoj mojoj poznanici koja je htjela roditi doma. ne mora biti da je bilo zbog uske zdjelice, ali kako god, beba je bila u odlicnom stanju.

i ja tu opet ne vidim opasnost i hitnu situaciju koja se mora rijesiti u roku odmah.

ja bih se samo na ovo referirala, jer sam bila upravo u toj "nemogućoj" situaciji. moji su trudovi bili jaki, pravi, "izgon trudovi" i moje je tijelo tjeralo bebu van. a nije išla. i nije mogla. tako da to jednostavno ne stoji, da trudovi neće nikad gurati bebu na silu van. i da, trajalo je satima i nije bilo nimalo ugodno.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Felix, ja nisam napisala da neke žene imaju preusku zdjelicu, nego da ljudska vrsta općenito ima zdjelicu koja nije optimalna za porod.
    Evo recimo, misliš li da bi žena koja rađa doma trebala znati ove neke stvari, barem to da se beba neće roditi licem prema njoj (kako bi i bilo logično, kako uostalom i jest kod svih ostalih primata).

Nadalje, literatura koju vi čitate i ovdje spominjete je pristrana (ok, priznajem da nisam upoznata sa svim autorima, ali mogu zaključiti iz vašeg pisanja). Takav način proučavanja neke tematike vam ne daje dovoljno široko znanje o procesu rađanja.
    Rekla bi da vam se događa ista stvar koju prigovarate liječnicima, s tim da su oni, da se tako izrazim, stručnjaci za medikalizirane porode, a vi za orgazmičke.

I na kraju, ja sam u polusjedećem položaju na bolničkom krevetu bez ijednog ponta za 15 minuta rodila sina od 4400 g

E da, nadam se da ćete, po pitanju poroda, biti objektivniji pri uređivanju portala i veselim se promjenama.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa eto, iako imas zdjelicu koja nije optimalna za porod, uspjela si u tako neadekvatnom polozaju roditi brzo i lako veliku bebu

mislim da vecina ljudi zna takve stvari. ja zaista ne znam nikoga tko ne zna da se bebe radjaju licem prema maminim ledjima, i da je ljudska vrsta hodanje na dvije noge platila tezim porodom nego kod ostalih sisavaca.

sto se tice literature, nikako ju ne bih nazvala alternativnom, ako na to aludiras. citamo primalje, ginekologe, antropologe, neonatalne strucnjake, ljude koji su svjetski poznati i utjecajni vec desetljecima.

a stav o neometanom fizioloskom porodu koji stalno spominjemo s nama dijele sve bitne svjetske institucije tipa svjetska zdravstvena organizacija, svjetsko udruzenje primalja, svjetsko udruzenje ginekologa i opstreticara, itd. nije to nesto sto smo procitale u opskurnim knjigama na odjelu ezoterije i alternative, pa eto se malo igramo.

i ja cu uvijek vise vjerovati njima, na kraju krajeva mnoge od njih smo i uzivo upoznale i razgovarale, nego nekom lijecniku koji se 20 godina bavi aktivnim vodjenjem poroda i u zivotu nije vidio pravi, neuznemiravani fizioloski porod, i koji vjeruje da je porod izrazito opasan i rizican.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da pojasnim, ako mislis da su svjetsko udruzenje ginekologa ili primalja i who pristrani kad govore o porodu, ja onda stvarno ne znam tko je nepristran.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

mislim da vecina ljudi zna takve stvari. ja zaista ne znam nikoga tko ne zna da se bebe radjaju licem prema maminim ledjima, i da je ljudska vrsta hodanje na dvije noge platila tezim porodom nego kod ostalih sisavaca.
    Bilo bi zanimljivo napraviti anketu o tome, mislim da bi se razočarala znanjem ljudske vrste

Nisam nigdje rekla da je neometani porod nešto loše ili nepoželjno, dapače.
    Samo navodim neke činjenice o građi čovjeka i zašto porod nije tako bezazlen i jednostavan proces.

Također, nisam mislila da čitate alternativne knjige s odjela ezoterije, nego sam vam htjela ukazati da se bilo koja tematika, ne samo porodi, ne može kvalitetno istražiti i upoznati ako se ne sagleda s više raznih gledišta. Tj. ako preferiraš samo jednu skupinu autora, onu koja je tebi bliska po stavovima, ne možeš dobiti dobar uvid u cijelu sliku.
    Ajde, slijedeći put uzmi neku neutralnu knjigu, ne treba biti izravno o porodu, nego o evoluciji i anatomiji čovjeka ili nešto slično pa ćeš razumijeti o čemu govorim.
    Fali vam šira slika koja se može dobiti samo objektivnim pristupom istraživanju.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hm, dva pitanja

zasto mislis da je uopce bitno da li zena koja radja doma uz primalju ZNA u kom smjeru je okrenuta beba i kako se rotira? ne bi mogla roditi bez tog saznanja ili...? ne kuzim argument.

kakve veze ima rasprava o zdjelici sa opasnostima poroda kod kuce? preuska zdjelica -> carski, nije hitno. zapnu ramena -> okret na sve 4, to je poznata stvar, ali to u bolnici neces dobiti, nego kristellerov hvat ili carski.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Tiwi prvotno napisa Vidi poruku
    ja bih se samo na ovo referirala, jer sam bila upravo u toj "nemogućoj" situaciji. moji su trudovi bili jaki, pravi, "izgon trudovi" i moje je tijelo tjeralo bebu van. a nije išla. i nije mogla. tako da to jednostavno ne stoji, da trudovi neće nikad gurati bebu na silu van. i da, trajalo je satima i nije bilo nimalo ugodno.
    govorim u kontekstu teme ovog topica, tj. opasnosti poroda kod kuce i argumenta da neces stici do bolnice u slucaju te komplikacije. samo naglasavam da to moze trajati satima bez opasnosti za bebu (a da zeni nije nimalo ugodno, apsolutno vjerujem) i da nije neka ogromna hitnost.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ok, sad stvarno idem spavati, samo jedno pitanje za kraj. da se vratimo na temu topica - mozete li mi pobrojati sto konkretno smatrate za opasnost poroda kod kuce? dakle koje konkretne situacije?

zanima me da li pod opasnost smatrate samo hitne situacije, kad su minute bitne, ili i opcenito komplikacije koje mogu nastati u porodu a mogu se rijesiti unutar nekoliko sati (primjer, zena radja doma, porod napreduje, ali ona je umorna i nema vise snage za izgon pa odluci otici u bolnicu gdje dobije par kapi dripa i rodi bebu bez problema - da li je to opasnost pkk?)

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i opet citiram... ako beba nije isla, ocito ju ti trudovi ipak nisu gurali na silu van. kod trudova s dripom moze doci do ostecenja bebine glave jer ju gura prejako na zdjelicu.

ali ne bih o tvom konkretnom slucaju, uvijek je tesko analizirati nesto o cemu ne znas apsolutno sve cinjenice, a i nije neki stos secirati tudji porod bez da se to trazilo. bolje da se vratimo na temu.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

hm, dva pitanja

zasto mislis da je uopce bitno da li zena koja radja doma uz primalju ZNA u kom smjeru je okrenuta beba i kako se rotira? ne bi mogla roditi bez tog saznanja ili...? ne kuzim argument.

kakve veze ima rasprava o zdjelici sa opasnostima poroda kod kuce? preuska zdjelica -> carski, nije hitno. zapnu ramena -> okret na sve 4, to je poznata stvar, ali to u bolnici neces dobiti, nego kristellerov hvat ili carski.
    Zato jer žena koja u današnjim uvjetima u Hr rađa doma nema 100%-tnu sigurnost da će primalja stići na vrijeme.

Rasprava o zdjelici itekako ima veze s temom jer vam želim skrenuti pažnju na neke činjenice koje ukazuju da porod nije tako jednostavan proces.

A upravo ova pitanja, uz uporno ignoriranje iznesenih, znanstveno dokazanih činjenica (ili ćemo sumnjati i u evoluciju i ljudsku anatomiju) su mi samo još jedan dokaz da očito nemaš niti volje niti želje bolje se upoznati s tematikom rađanja i malo proširiti znanje o tematici koja te zanima.

Znam da je dug, ali jesi li pročitala moj post na vrhu ove stranice? Ne, nisam pisala o preuskoj zdjelici kao indikaciji za carski, pisala sam o evolucijskoj prilagodbi ljudske zdjelice na dvonožni hod. Ajme...

Mislim, zar je moguće da ti ništa od svega što sam ovdje u zadnjih par postova napisala nije niti malo zanimljivo ili vrijedno dodatnog proučavanja samo zato jer i dalje želiš bezrezervno braniti tezu da porod uopće nije opasan ako ga ne ometa bolničko osoblje?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pčelice, nema ignoriranja znanstvenih činjenica,
    fale ti još neke informacije u cijeloj slici.
    još o zdjelici:

zdjelica, makar možda tako na prvu loptu izgleda, NIJE kompaktan organ.
    sastoji se od kostiju koje su povezane ligamentima
    koji u trudnoći, pod utjecajem progesterona i ostalih hormona postaju izrazito gibljivi , elastični.
    mnoge se žene upravo zbog toga u trudnoći žale na bol u kukovima,
    neke se osjećaju "klimavo" i pred kraj trudnoće baš zbog neugode u kostima zdjelice teško
    nađu položaj u kom se da spavati (10 jastuka i to, znate o čemu pričam ).

dakle žensko tijelo nije s felerom (osim ako je bolesno ili doživjelo neku traumu)
    i čini mi se da nam je krajnje vrijeme da prestanemo prenositi te degradirajuće mitove i legende sa "suptilnom" porukom da nas u svoj toj nesavršenosti pod normalno treba stalno spašavati.

kao što se i rodnica u porodu može raširiti i kasnije (jer je mišić!) opet može stisnuti, osobito ako porod nije bio invazivan,
    tako se i zdjelica i mnogo šta drugog u trudnoći i porodu, pod utjecajem hormona mijenja.

ali da bi zdjelica u porodu bila gibljiva,
    NE SMIJE JU NIŠTA PROTISKATI,
    jer kako će se gibati ako je pritisnuta?
    dakle ako ležite, bez obzira na kojem boku ili leđima,
    jedan dio zdjelice će biti stisnut i dijete će se
    teže spuštati.

znači ako se poštuju činjenice da je zdjelica i inače gibljiva,
    da je u trudnoći još dodatno puno gibljivija,
    da u porodu mora imati slobodu gibanja
    i da u uspravnijim položajima nagnuta prema naprijed može
    doseći čak do trećinu (!!!) većeg promjera;
    ako bi uvažili činjenicu da porod pokreću hormoni
    i da o njima ovisi jačina trudova,
    a da su pak oni (hormoni tj. oksitocin) vrlo osjetljivi na vanjske utjecaje,
    na promatranje, razgovor, jaka svjetla, nelagodu i sve ono što se nekome čini kao glupost, nebitna stvar a MOŽE i zaista USPORAVA ili čak osjetljivijima zaustavlja porod,
    e onda mislim da bi se i pogled na porod i praksa u porodu znatno promijenila.

a ako se nešto ignorira onda su to upravo istraživanja koja
    idu u prilog "deindustrijalizaciji" poroda.
    a čiča u Svimbalinom avataru
    to naziva naziva cul-de-sac istraživanjima,
    jer se uporno ignoriraju takva istraživanja, ne kopa se dalje da se ne bi svašta nešto našlo i zatalasalo,
    a ponavljaju se ona koja su već x puta obavljena.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim, zar je moguće da ti ništa od svega što sam ovdje u zadnjih par postova napisala nije niti malo zanimljivo ili vrijedno dodatnog proučavanja samo zato jer i dalje želiš bezrezervno braniti tezu da porod uopće nije opasan ako ga ne ometa bolničko osoblje?
    inače ne volim biti nikome advokat, ali fakat ne razumijem zašto si napala Felix?
    niti je igdje rekla, niti, poznavajući je, ima šanse da je ne zanima daljnje proučavanje ove teme.

prije nego smo krenule s radionicama, imale smo komunikacijske radionice s jednom sjajnom ženom
    koja mi je osvijestila nešto što neću (nadam se) nikad zaboraviti,
    a često mi je prolazilo kroz glavu čitajući neke rasprave pa i ovu:
    pretpostavljanje je majka nerazumijevanja.

možda zazvuči pretenciozno a i sigurna sam da se i sama s tim borim,
    ali trudim se ...

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pretpostavljanje je majka nerazumijevanja.
    zapravo je rekla "podrazumijevanje je majka nerazumijevanja".
    enivej,to je tu negdje..

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

nije li primalja iz onog članka koji sam linkala trebala ovo znati?
    e sad, ili ona to nije znala, ili je znala pa nije uspjelo.
    kako žena koja rađa doma može biti sigurna da babica iako stigne zna sve što treba poduzeti u slučaju komplikacija?

stalno se spominje da su žene prije rađale doma.
    da jesu, ali je bilo puno mrtvorođene djece.
    moje obje bake su rađale doma, jedna 12 djece od kojih je dvoje mrtvorođeno, druga sedmero djece od kojih je isto dvoje mrtvorođeno.
    znači porod im nije bio nešto novo, znale su što ih čeka, ali se ipak negdje nešto dogodilo.

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Odgovorit cu samo na pitanje o primalji... neka joj treba 3 sata (ako joj treba vise, za vjerovati je da nece pristati doci).
    Ako ju zena nazove sa prvim (drugim) trudom, vrlo je vjerojatno da ce stici na vrijeme.
    U suprotnom, dogodio se lagani porod (ja bi bila slobodna tako definirati porod do kojeg je od prvog truda doslo za manje od 3 sata) i čvrsto vjerujem da su u takvom porodu komplikacije iznimno rijetke, a i tada unaprijed prepoznatljive.

Realna opasnost kod kucnog poroda je npr prolaps pupkovine. On zahtijeva hitni transfer u bolnicu. Činjenica je da se iznimno rijetko dogadja kod spontanog puknuća vodenjaka, ali nije skroz nemoguće (molim nekoga da to podkrijepi statistikama). U tom slučaju zenu se mora staviti sa zdijelicom prema gore i pozuriti u bolnicu.
    To, uz odljustenje posteljice koje je isto jako rijetko i cesto i u bolnicama zavrsi fatalno po dijete su realne komplikacije.

Hitna pomoć nigdje (ispravite me ako grijesim) nema ginekologe, pa ni u zemljama gdje su ppk zakonom regulirani, tako da za te slucajeve smatram da je sigurnije sam krenuti u bolnicu i vjerujem da su svi koji su rodili kuci tako i planirali i bili svjesni koliko se daleko nalaze od bolnice.

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Stvar je da iz mog kuta gledanja zene koja je potpuno upoznata s fizioloskim procesom poroda i koja je rodila i u bolnici i kod kuće, znam o svim tim rizicima i situacijama puno vise od prosjecne rodilje (ne znam koliko zena zna ili bi prepoznalo prolaps pupkovine da im se dogodi kod kuce ili na putu u bolnicu), ispravite me ako grijesim.

Znajuci sve sto znam upravo me to znanje primoralo na porod kod kuće.
    Htjela sam smanjiti rizike ostecenja mog djeteta (dr me molio tjedan dana prije poroda, kad sam vec prenjela da idem na indukciju bebe procjenjene na 4500, znajuci sto znam, bila sam sigurna da bi tako puno vise riskirala njen zivot i zdravlje nego porodom kod kuće) i bas zato sam rodila kod kuce, relativno neometano, stojeći u svega par sati.

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

i opet citiram... ako beba nije isla, ocito ju ti trudovi ipak nisu gurali na silu van. kod trudova s dripom moze doci do ostecenja bebine glave jer ju gura prejako na zdjelicu.

ali ne bih o tvom konkretnom slucaju, uvijek je tesko analizirati nesto o cemu ne znas apsolutno sve cinjenice, a i nije neki stos secirati tudji porod bez da se to trazilo. bolje da se vratimo na temu.
    pa mene muči to što bi se desilo da sam bila doma. jer kad se postavim u tu situaciju, isto bih si vjerojatno dala vremena da vidimo jel ide ili ne ide, pa tek onda krenula u bolnicu. jel bih stigla, nemam pojma, to nitko ne može znati. ja sam nekako sumnjičava.

e sad, što bi se desilo, prirodno, fiziološki, kako bilo, da ne mogu medicinski intervenirati. (jer ja sam uvjerena da su moji trudovi ipak gurali bebicu van, nije išlo, ali je malac imao već popriličnu oteklinu na glavi od tog pokušavanja i vraćanja)

kaj bi tijelo samo prestalo s trudovima?

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

mozete li mi pobrojati sto konkretno smatrate za opasnost poroda kod kuce? dakle koje konkretne situacije?
    Evo jedne situacije, dogodila se dvjema mojim prijateljicama: pad otkucaja srca djeteta, detektiran ctg-om, ili, pretpostavimo, stetoskopom u kućnom porodu.
    Obje su išle na hitan carski rez, odvezene zajedno s krevetom u operacijsku salu.
    Što učiniti ako se takva situacija dogodi kod kuće?

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

smedja ne znam jesi li meni odgovarala, ali ako jesi nisi odgovorila na ono što sam pitala.
    naime rodilji je umrlo dijete jer je zapelo ramenima i predugo bilo u porođajnom kanalu.
    ako postoji tako jednostavno rješenje za tu situaciju, zašto ga babica nije primijenila?
    Posljednje uređivanje od Tashunica : 17.11.2010. at 10:23

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ne, ne bi prestalo. Porod koji krene ništa ne može zaustaviti. Sve iz maternice mora izaći ( kroz zid maternice ili kroz vaginu ), to je tako i gotovo. Samo prestanak života majke će zaustaviti porod.

Recite mi ako smatrate da nisam u pravu.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    Evo jedne situacije, dogodila se dvjema mojim prijateljicama: pad otkucaja srca djeteta, detektiran ctg-om, ili, pretpostavimo, stetoskopom u kućnom porodu.
    Obje su išle na hitan carski rez, odvezene zajedno s krevetom u operacijsku salu.
    Što učiniti ako se takva situacija dogodi kod kuće?
    samo da prejudiciram pitanje od felix, da li je prije tog pada otkucaja bilo intervencija? drip? prokidanje vodenjaka?

i mene zanima odgovor na pitanje od tash i pitanje od tiwi.

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Smatram da se pad otkucaja ne dogadja bez razloga, najcesce se dogadja radi (ne)odgovarajuce kolicine "dripa". U kucnom porodu zena puno vise osluskuje svoje tijelo i bebu (jer nema ometanja), pa osjeti mice li se dijete normalnim intenzitetom ili se dogodi nagla promjena (umirenje ili uznemirenost bebe) u svakom od tih slucajeva babica poslusa kucaje i po potrebi uputi zenu u bolnicu.

O. kaze ako sve ide svojim tokom u neuznemirenoj i sigurnoj okolini i odjednom stane bez vanjskog uzroka, tada postoji prepreka za normalan porod i potrebno je otici u bolnicu i napraviti carski rez. Najcesce se ovo dogadja kod bebe u poprecnom polozaju, placente previe, mnogostruko omotane pupcane vrpce ili slicnom slucaju. Steta je samo sto doktori i primalje nisu povezani u dovoljnoj mjeri da znaju ako je primalja nakon pokusaja kucnog poroda u idealnim uvjetima poslala zenu u bolnicu da joj bez pokusaja vaginalnog poroda treba napraviti carski rez.
    Druga je situacija pak kad zena nakon odlicnog pocetka, svojim strahom ili nekom unutarnjom traumom "zaustavi" porod ili se dogodilo neko ometanje koje zaustavi porod, tada cesto uz koju kap dripa zena uspije brzo roditi vaginalno.

Nazalost cesto se dogodi da dijete naprosto jedan dan umre (pricala sam o tome s dr i on kaze nekim bebama jednostavno u jednom trenutku prestane kucati srce, bez nekog posebnog razloga). To je grozna situacija i nazalost znam ljudi kojima se to dogodilo u 38. ili 40. tjednu trudnoce, a nekima i na porodu. Obdukcijom nije nista pronadjeno, tek srce je bez posebnog razloga prestalo kucati. To je situacija koja se podjednako dogadja u trudnoci u porodu u bolnici ili kod kuce i na nju se ne moze utjecati.

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Tash nisam tebi odgovarala, iskreno nisam ni cula za tu situaciju. Pretpostavljam da se to dogodilo na kucnom porodu. Ne mogu ovako procijeniti je li do problema doslo zbog pogreske primalje, neodgovarajuceg polozaja zene, ometanosti iste ili je beba bila "prevelika" uvjetno receno... Moguce da je primalja previdjela znakove zaustavljanja poroda ili nekom intervencijom pokusala omoguciti vaginalni porod koji je tada nazalost lose zavrsio. Mozda je zena inzistirala na istom... Ne mogu znati. (Ali, for the record, primalja sa sobom ima i drip i raznu homeopatiju koja je isto vrsta intervencije)

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Nijednoj nije prokinut vodenjak, jedna je dobila drip, druga nije.

smedja, ne razumijem - majke koje bi u slučaju kućnog poroda trebale ići u bolnicu napraviti carski rez zbog razloga koje si navela - placenta previa, poprečan položaj djeteta - zar nisu upoznate s tim prije poroda?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

smedja ne znam od kuda imaš podatke, ali u porodu ne možeš osjetiti da li se beba miče uobičajenim intenzitetom, da li miruje jer spava ili jer joj srce ne kuca, da li se uznemiri(!). I ja sam bila još doma kad se sve to dogodilo, a tek sam po mahovinastoj boji plodove vode shvatila da ništa ( a ne nešto) nije u redu. Tako da mi unezvjeren i sućutan pogled babice nakon prijema u rodilište nažalost nije bio neočekivan.
    Ali, čak ni takva "smetnja" ( saznanje da rađaš dijete koji nije živo ) neće zaustaviti porod. I bez dripa i epiziotomije rodila sam je par sati kasnije. Tako da mi je čudno da pričate o smetnjama koje mogu zaustaviti porod. Neudoban položaj, loše svjetlo, kriva muzika...ma dajte - nema toga što može zaustaviti porod!

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

pa mene muči to što bi se desilo da sam bila doma. jer kad se postavim u tu situaciju, isto bih si vjerojatno dala vremena da vidimo jel ide ili ne ide, pa tek onda krenula u bolnicu. jel bih stigla, nemam pojma, to nitko ne može znati. ja sam nekako sumnjičava.

e sad, što bi se desilo, prirodno, fiziološki, kako bilo, da ne mogu medicinski intervenirati. (jer ja sam uvjerena da su moji trudovi ipak gurali bebicu van, nije išlo, ali je malac imao već popriličnu oteklinu na glavi od tog pokušavanja i vraćanja)

Imala si potpun mir i neuznemirenost i sasvim svoje trudove bez imalo dripa, ljekova protiv bolova i sl? Pretpostavit cu da nisi bila pod utjecajem ljekova, ali potpun mir i neuznemirenost ipak necu pretpostaviti. Bi li tako bilo drukcije ili ne to ne mozemo znati. Mozda bi porod stao ranije i ne bi doslo do tih trudova za izgon, mozda bi se u uznemirenom okolisu ranije poceli stisavati a mozda ne bi... Moguce je da bi zavrsilo fatalno, moguce je da bi stigla do bolnice na vrijeme a ja vjerujem da je moguce i da bi uspjela roditi bez intervencije. Nitko nema staklenu kuglu, pa tako ni ja...
    I kod oba moja poroda ima stvari koje mi nisu do kraja jasne i nikad nece biti, dal je moglo nekako drukcije i kako (s jos boljim ili gorim ishodom), pa se vodim svojim unutarnjim osjecajem.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

na ovo što pitaju Tiwi i n.grace je nemoguće odgovoriti jedbostavno s a ili b.
    jer šbbkbb da se radilo o kućnom umjesto bolničkom porodu
    je jako teško reći bez nekih "ako".

jel su te žene ležale ili se slobodno kretale, jesu li bile na dripu,
    jesu se osjećale sigurno...sve je to moglo utjecati na ishod.

npr., moguće je da bi i kod kuće došlo do neke hitne situacije i hitnog transfera (slučaj za koji pita n.grace)
    ili "običnog" transfera (za kojeg pita Tiwi).
    a moguće je da do svega toga u nekim drugim uvjetima
    (ne nužno kod kuće)
    ne bi uopće ni došlo.
    jer na porod zaista utječe to gdje ste i u kojoj okolini,
    što se događa oko vas, jel se slobodno krećete ili pak radi protokola ležite,
    jel imate osjećaj promatranosti (kojeg je u bolnici nemoguće u potpunosti mimoići), kako se osjećate i što vam (ne) rade,
    i to ne nužno na svjesnoj razini (recimo, razumom želimo u bolnicu jer je smatramo sigurnim mjestom,
    ali podsvjesno se bojimo i trudovi stanu kad dođemo tamo,
    pa treba vremena da se opustimo, da adrenalin padne i da trudovi opet mogu krenuti...ili ne dobijemo to vrijeme pa se ne opustimo,
    ili pak imamo nezaustavljive trudove ali nepovoljan položaj i strah, nelagodu, promatranje, votever, što koči ili ne dozvoljava
    potpuno otvaranje... ).
    ako je dokazano da konstantni ctg monitoring (o čemu smo već pisale u nekoj
    ranijoj fazi ovog topica, stavila sam i link na studiju)
    ne nosi stat. razliku u smrtnosti djeteta u odnosu na povremenu provjeru, recimo fetoskopom,
    osim što znatno povećava mogućnost da porod završi carskim rezom,
    onda je nezahvalno reći što bi bilo kad bi bilo tim ženama kojima je taj isti ctg mogao prouzrokovati upravo to nešto
    zbog čega su ih zatim u bolnici spašavali.
    možda bi se isto desilo nešto što traži transfer,
    ali u skroz drugim uvjetima smanjuje se potreba za brojem intervencija.
    zna se da normalan porod kojem asistiraju primalje ima puno veće šanse da završi s manje intervencija nego porod kojem asistira liječnik.
    to je naprosto dokumentirana činjenica.

ako pokušate sagledati stvari iz tog kuta, drugačije sve izgleda.
    ne tvrdim da je uvijek i nužno tako
    i ostaje činjenica o nekom postotku beba koje se ne mogu roditi bez intervencija
    (isto kao što postoji jedan manji postotak žena koje iz zdravstvenih razloga ne mogu roditi),
    ali to je onda odmak od normale, a ne uobičajena i očekivana stvar.

dakle nemoguće je dati odgovor na šbbkbb bez da se sve ovo i još štošta ima u vidu.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

I na kraju, ja sam u polusjedećem položaju na bolničkom krevetu bez ijednog ponta za 15 minuta rodila sina od 4400 g
    Pa misliš li, ako si ti tako rodila, da je to idealan položaj za rađanje, obzirom na sve što je rečeno o našim zdjelicama?

Ako nije, zašto se tako rađa?
    Ja sam u istom položaju rodila u suludim bolovima od kojih sam urlala i plakala i gubila se između trudova, rodila sam tako da su mi nalegli na trbuh, bila sam rezana i uz to pukla i dobila sam bezbroj šavova.

Što se tiče opstanka vrste, ja sam zaključila da bi davno izumrli da žene tako moraju rađati, jer bi u nekadašnjim uvjetima vrlo vjerojatno umrla od sepse da me nije imao tko zašiti u sterilnim uvjetima. Tako da su meni bili potrebni doktori na porodu da popravljaju štetu koju su sami počinili.

Citiraj smedja prvotno napisa Vidi poruku
    Realna opasnost kod kucnog poroda je npr prolaps pupkovine. On zahtijeva hitni transfer u bolnicu. Činjenica je da se iznimno rijetko dogadja kod spontanog puknuća vodenjaka, ali nije skroz nemoguće (molim nekoga da to podkrijepi statistikama). U tom slučaju zenu se mora staviti sa zdijelicom prema gore i pozuriti u bolnicu.
    To, uz odljustenje posteljice koje je isto jako rijetko i cesto i u bolnicama zavrsi fatalno po dijete su realne komplikacije.
    Ovo me zanima: kako se prepoznaje prolaps pupkovine?
    Što se tiče odljuštenja posteljice guglam pa ću valjda i sama postati nešto pametnija.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Mene sad zanima, taj mir i neuznemirenost o kojem priča smedja, govorimo li o subjektivnom osjećaju ili objektivnim okolnostima?
    Što ako cijela strka i zbrka i gungula koja (navodno, kod mog poroda to nije bio slučaj, ja sam bila sMM-om uglavnom cijelu vrijeme sama u rađaoni) se odvija tijekom bolničkog poroda uopće ne uznemirava rodilju, odnosno ništa joj ne znači, ne smeta joj, može li i tada, po vama, to omesti normalan tijek poroda?
    Posljednje uređivanje od Svimbalo : 17.11.2010. at 10:56

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

smedja ne znam od kuda imaš podatke, ali u porodu ne možeš osjetiti da li se beba miče uobičajenim intenzitetom, da li miruje jer spava ili jer joj srce ne kuca, da li se uznemiri(!). I ja sam bila još doma kad se sve to dogodilo, a tek sam po mahovinastoj boji plodove vode shvatila da ništa ( a ne nešto) nije u redu. Tako da mi unezvjeren i sućutan pogled babice nakon prijema u rodilište nažalost nije bio neočekivan.
    Ali, čak ni takva "smetnja" ( saznanje da rađaš dijete koji nije živo ) neće zaustaviti porod. I bez dripa i epiziotomije rodila sam je par sati kasnije. Tako da mi je čudno da pričate o smetnjama koje mogu zaustaviti porod. Neudoban položaj, loše svjetlo, kriva muzika...ma dajte - nema toga što može zaustaviti porod!
    Ne znam kako se osjecas i mogu ti samo izraziti iskrenu sucut i suosjecanje zbog tragedije koja ti se dogodila.

Mozda nisam tako opcenito trebala napisati ali imam podatke na temelju svoja dva poroda (trudnoce). Cijelu trudnocu sam osluskivala svoje bebe i osjetila sam ih skoro svaki trenutak. Osjetila sam njihov strah i uznemirenost, bas kao i srecu i zivahnost kako u trudnoci tako i u porodu...
    Pogrijesila sam sto sam to generalizirala. To sto je meni bilo tako ne znaci da je i ostalima, ali iskreno tesko mi se uziviti u to (bas kao sto se tebi tesko uziviti u moj dozivljaj). Nisam razmisljala niti sam puno s ljudima o tome pricala pa ne mogu donositi zakljucke.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa Vidi poruku
    dakle nemoguće je dati odgovor na šbbkbb bez da se sve ovo i još štošta ima u vidu.
    Naravno da je nemoguće dati odgovor.
    Felix je postavila pitanje koje situacije smatramo opasnim pri kućnom porodu, ja sam joj navela jednu.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tako da mi je čudno da pričate o smetnjama koje mogu zaustaviti porod. Neudoban položaj, loše svjetlo, kriva muzika...ma dajte - nema toga što može zaustaviti porod!
    Beti, uz svo poštovanje i iskreno suosjećanje za tvoju tragediju, da, porod je vrlo lako omesti.
    ne možemo naprosto sve suditi po sebi, nekome neće toliko smetati a svjetla,
    ni x ljudi oko tebe koji naizmjence vaginalno pregledavaju,
    ni buka, i čistačice u prolazu s pogledom na tebe dok rađaš...
    a nekome drugome će biti dovoljna i jedna od tih stvari pa da uspori sve.

porod se može usporiti i stati.
    pitajte bilo koju primalju, ginekologa.
    pa ili će se nekako opet pokrenuti ili će se pak medicinski intervenirati da se dovrši operativno dok za to još ima vremena.
    Posljednje uređivanje od mamma Juanita : 17.11.2010. at 10:59

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •