To kakva će im pomoć trebati i koliko stručna su već detalji, i znat će sami procijeniti, a sigurno neko ovdje zna kako dobro dođe bilo čija pomoć kod berbe grožđa ili maslina....
Printable View
To kakva će im pomoć trebati i koliko stručna su već detalji, i znat će sami procijeniti, a sigurno neko ovdje zna kako dobro dođe bilo čija pomoć kod berbe grožđa ili maslina....
Pa evo mi imamo veliki vinograd, "plantažu" oraha, plastenik, veliki voćnjak, ogromni vrt, a moji roditelji su godinama uzgajali razne životinje (krave, svinje (za prodaju), telad (farma) , purane, kokoši, čak i nutrije, a imali smo i "plantažu" puževa), tako da imam dosta realan uvid u to u kojim poljoprivrednim poslovima ti bilo tko može pomoči, a u kojima ipak nešto treba znati.
Uopće ne sumljam da će se RozaGroza i njezin muž o svemu dobro informirati, kao što sam i puno puta napisala, ideja mi zvuči odlično, ali mislim da ima puno nedorečenih i nerealnih momenata.
Ma ljudi malo ste zabrijali, ne pišem ja o trampi samo u kontekstu da ćemo mm i ja trampit hranu za radnu snagu - o tom po tom, imamo dosta pomagača već, a ako se netko baš javi dobrodošao je.
Ja uskoro pokrečem web site sličan onom kojeg sam gore linkala, dakle na njemu če se moči trampiti sve, od knjiga, dvd-ova, robe, radnih usluga, domače hrane do sličica iz albuma, domačih životinja itd itd ma nemam pojma što sve ne. Na ljudima koji trampe je da si dogovore uvjete trampe i kako gdje kuda, ja samo imam web gdje se ulogirate, ponudite što imate i popunite kategorije onog što prihvačate zauzvrat i to je to. Naravno pokrečem ga da bih mogla lakše dolaziti do stvari koje meni trebaju (nikakva komercijalna korist).
A ovo za trampu mojih proizvoda na imanju, pa to je skroz druga stvar i 100% sam sigurna kad dao Bog neka od vas bude došla na naše imanje, htjet če i nove cipele trampit za moju veličanstvenu mermeladu, med i mirišljave sapune :mrgreen: Apsolutno se slažem s tim da ne možeš baš trampit tjednu "košaricu" sa nekim koga ne poznaješ. Isto tako sam sigurna da ne bihj ni ja primila baš bilo koga da mi dođe na ranč, ali sam apsolutno otvorena za te opcije, dakle ako je netko koga znam fakat OK, kao evo ovdje npr par vas, sigurno znam da bi ih htjela na ranču, ma dala bi vam meda za godinu dana da dođete, ali sigurna sam da ima ljudi koje apsolutno ne bih htjela.
Tako ajmo priča o trampi kao konceptu, načinu da dolazimo do određenih stvari bez korištenja novca, a ne kao načinu na koji mm i ja želimo nač nekog da na preore njivu ;-)
Roza - odlična ideja!
Vec dugo razmišljam u tom smjeru i trampim sve što mogu, više-manje u nekom krugu prijatelja i poznanika. za sada funkcionira savršeno, svi sretni!
moj cilj je što više zaobići novac, to me čini sretnom. Primijetila sam da takvim načinom razmjene više cijenim i stvari i rad i vrijeme.
To je stvar osobnog izbora i mogućnosti i drago mi je što mnogi prepoznaju dobrobiti trampe.
Pridružujem se trampanju, imam štošta za ponuditi ;)
ja bi se trampila i dosta razmišljam o tome
i sviđa mi se trampa nekih proizvoda za neke usluge - jučer sam malo čitala o onoj njemici i puno razmišljala - ali moj mali mozak ne može to povezati pa još uvijek mislim.
kako li se organizira neka kružna trampa - jer npr. ja imam med a trebam sir a osoba B hoće med ali nema sir, a ima dekicu! i sad moramo naći osobu C koja treba dekicu a ima sir? ili se širi na osobu D.
ili bi ti Roza npr meni dala sir i uzela moj med iako ti ne treba, pa da ti stoji na štandu dok ne naiđe netko kome treba?
:zbunj:
Roza super za stranicu
i zanima me kako trampiti odjeću za dijete - netko je spominjao da se razmjenjuje među frendicama - jel se to onda skupite više vas sa različitim veličinama pa se mijenjate?!?!
Meni je ideja super, riješiš se viškovas, pročistiš kuću, a dobiješ ono što ti treba... ok to funkcionira u gradskom uvjetima dok svi sene razmijenimo XD, ali imali bi se čime zabljava jedno vrijeme....
onda kaj ja znam špiri ne ide mat kroz pat godina i ja odradim matematiku s njim u zamjenu za besplatni smještaj i eko hranu i tako .....
plemenski koncept ....
btw. ja uopce ne sumnajm ni malo u koncept trampe
prosle godine sam pred bozic ja radila ljudima cestitke, a oni meni za uzvrat davali rakiju, pekmeze i slicno
i trampa kakvu sam ja htjela skroz je fino funkcionirala, bit je u tome da se moraju naci ljudi koji ce procjeniti da je rec imo moja cestitka dovoljno vrijedna njihovog pekmeza i obratno
i to je to
ak ides preracunavat u kune kolko vrijedi tvoj pekmez, a kolko sat mog rada u banani si jer uvijek ce se netko osjecati ostecen
Nisi me shvatila, ja bih tebi odmah dala gotovi pekmez, ako ga želiš, ali ja ne bih uzela pekmez od nikoga, jer sam takva picajzlasta za jestive stvari. Nije to ništa osobno protiv nikog, nego jednostavno hranu uzimam provjereno ili nikako (to nikako je onda radije industrijsko).
koncept trampe funkcionira i u poslovnom svijetu u HR. jednostavno kad god je nedostatak novca i tesko se naplacuje svoj rad, krene nesto sto se tamo zove kompenzacija. bila je jako popularna 90-tih, a bome i sad je sve aktualnija i aktualnija nazalost. time se pokazuje mogucnost toka novca. ako je kompenzacija aktulana u svim segmentima drustva, ekonomsko stanje je prilicno tuzno.
a sad o konceptu trmpe kakav roza zeli/zagovara. kod mene ne bi funkcionirao, jer ako mi se jede nesto tad odmah odem u ducan i kupim to sto mi se jede. svidja mi se birati od koga zelim, volim izbor. ne sumljam da ce i rozino lijepo izgledati ali meni nece biti odmah na raspolagnaju.
naravno kao sto je i njih par reklo meni je to romanticno, ali sto bi MM rekao ja sam cijpljena za realnost, ruzicaste naocale ne nosim, pa mi ne novac ipak drazi od trampe. daje mi mogucnost izbora, a stim i osjecaj slobode.
Kompenzacija u poslovnom svijetu je nešto sasvim drugo. (Na žalost radim ih skoro pa cijeli dan). Tu se u konačnici radi o zamjeni u lipu jednakog duga. Nikoga se tu ne može zakinuti kad se prebijaju potpuno jednaki novčani iznosi, za razliku od trampe gdje bi moglo biti zakinutih.
kompenzacija je prebijanje dugova. trampa je mijenjanje onoga sto imas viska ili ti ne treba za ono sto ti treba a vrijednost odreduju osobe koje se trampe. ako ne volis tudi pekmez, neces se za njega mijenjati.
Propustila si dio sa "mijenjanje onoga sto imas viska ili ti ne treba". Nece dvije osobe koje nisu sigurne u tudi pekmez razmjenjivati pekmez. No sigurna sam da u kuci ovaj cas imas sigurno bar 5 stvari koje ne koristis ili ti ne trebaju, a trebale bi nekome. Ili netko ima servis za caj koji mu bas i ne odgovara, a netko drugi volis bas takve stvari. Zasto se ne bi zamijenili? Ili primjer marie koja dode kod roze dati malome instrukcije i usput provede antistres vikend. Ako je i jednoj i drugoj ok, zasto ne? Mozemo razgovarati koliko vrijedi sat instrukcija ili vikend boravak na farmi, i tko je bolje ili lose prosao no to je nasa perspektiva. Bitno da njima odgovara.
Storma, i to je bit cijele priče, kako kome paše i kako ko voli, vjerujem da je tako Rozi i zamislila, ovo drugo su sve nepotrebni detalji.
Ja cu ju preporuciti!:yes:
Iako smo se iz moje bogate zbirke (ja sam se samo htjela rjesiti bilo cega) trampile za stvari koje mi se bas i nije cinilo da ce mi trebati (pa je dio njih opet zavrsio na burzi, a u pekmezicu buraz uziva - jer on ih voli, a mi bas i ne prevec), ja prezadovoljna! Moja je krama nasla novu sretnu vlasnicu, nesto se dogodilo, upoznala sam zanimljivu osobu - ja mislim da trampa ima puno prednosti nad klasicnom trgovinom! I mislim da ce u buducnosti to sve bolje funkcionirati! Doduse, mi smo se pomogle odokativnim odredjivanjem novcane vrijednosti razmijenjenog a i cisto zbog onih koji vole egzaktne stvari, mozda bi i Roza trebala ostaviti i mogucnost novcanog placanja svojih proizvoda! Mozda netko bas zeli 5kg tog domaceg meda, ali bas sad nema nista za ponuditi zauzvrat!
ma ja mislim da svako od nas ima bar nešto za ponuditi
prošetati psa, pričuvati dijete, ispeglati veš, obaviti plac, neku knjigu viška . . .
ma ja mislim da svako od nas ima bar nešto za ponuditi
prošetati psa, pričuvati dijete, ispeglati veš, obaviti plac, neku knjigu viška . . .
trampa uvijek zaživi kad je nelikvidnost velika.
podizvođači neke stambene zgrade nisu plaćeni za svoj posao nego im se daje za kompezaciju jedan stan koji moraju prodati da bi svojim radnicima isplatili plaće.
evo već postoji nešto slično: http://www.barterklub.hr/kakofunkcionira.php
Ulaze li u trampu ideje i pametni savjeti za, recimo, orahe? ( Oni dobro uspijevaju u ravnici, zar ne? Mislim na orahe, naravno. Idejama baš i nije bitno mjesto nastajanja) Da li bi to bila poštena trampa? Da li je trampa poštena? Ovisi o tome koliko jako kome što treba, zar ne?
Meni pocesto jako treba netko da mi procuva klince (al isto tako je to pocesto u SV, a ne u Hr na zalost). Znam da bi za takvu uslugu bila spremna stvarno puno trampiti/ponuditi jer ih je troje i djedovi i bakovi ih ne zele cuvati sve skupa!
Super mi je ovaj koncept. I ja bi u nekoj blizoj buducnosti voljela tako nesto i u mom okruzenju. Super ideja! Ali, puno je ljudi danas koji imaju problema s povjerenjem, nazalost. drzim fige da si stvorite idealno okruzenje i da to sve profunkcionira!
spajalice, i meni je to isto.
npr. Roza nema dovoljno mušterija kojima bi prodala pekmez/med. Ljudi bi kupili kad bi imali novaca i tu onda nastupa trampa/kompezacija. Nemam para da platim pa ću kopati vrt za teglu meda.
mislim da je puno jednostavnije prodati 100 tegla meda po 50kn, pa onda od tih novaca plaćati nadničare koji znaju raditi u vrtu.
Ima i borovnica, mi smo ih tako brali ove godine...ima čak i cvijeća..je, mrak ideja, ali u Hrvatskoj ne bi zaživila.
Ja sam uvijek za trampu, iako je kod mene to više poklanjanje na kraju :D Sad smo brali u vrtu hrpu, ali hrpu jabuka-nismo imali dovoljno ljudi da ih poklonimo, a da nam ne trunu na kraju.
A Heidelmarie je inspiraciju u svakom smislu, hvala na linku!
Dakle, Roza ja sam za trampu uvijek!
kompenzacija krece s osnove obostranog dugovanja i vezana je uz novcani iznos. trampa je svojevoljna razmjena i kako nije obvezujuca (u smislu prebijanja dugova i vezanja uz odredeni iznos) puno je fleksibilnija.
u biti svi mislimo isto al eto ja davim :D
Savršena ideja. Tako mi funkcioniramo u susjedstvu, 3 nara za kilu pomidora! I na poslu sam se stalno trampila s domarom koji mi je pekao predobre bosanske pite u zamjenu za ribe koje bi ulovio MM! Ali to je koncept za neopterećene ljude, koji neće gledati na kunu, tj. dekagram ko je bolje prošao u trampi, ili gadljive ljude. Ali dovoljno ti je naći desatak istomišljenika sa raznim proizvodima pa da imaš dovoljno za vlastite potrebe, a mislim da to neće biti teško. Evo ja se prijavljujem s pomidorima i shiitake gljivama :klap:
meni se ideja jako svidja...
a ova me rasprava podsjetila na silnu skepsu i mišljanje kako rodina rasprodaja, kao koncept, nikako ne moze zazivjeti kod nas, jer nitko kod nas ne kupuje polovno, jeftino itd. Pa, vidi sad :)
samo hrabro Roza, ako ne probas ideja se sigurno nece ostavriti.
Meni se ideja u startu sviđa.
Vjerujem da ima svojih ograničenja i vjerujem da ćete i vi raditi neke greške.
Zgodan je ovo topic, po meni. Realan je, jer otvara teška pitanja, jel ovo utopija, kako ocijeniti vrijednost nečeg što ti je višak, jesi li sklona obezvrijediti/precijeniti to(npr.kad imaš pokvarljive robe mnogo)...s druge strane optimističan s primjerom Rodine rasprodaje, osobnih iskustava- istina u manjem obimu...
Čuj, ja sam ziheraš, počela bih s malim, pa vidila kako će krenit.
I još bih jednu stvar podvukla: Čini mi se izvrstan koncept - turizam za gradsko stanovništvo, al mislim da tu ima više posla kad ti se netko mota po imanju nego što će ti oni pomoć. Mislim da je to svima zgodna zabava, ti bi mogla nešto zaraditi, al ozbiljne poslove bi trebao napravit netko s iskustvom, a to u principu nije gradsko stanovništvo. Mislim da je slično spominjala i Anemona ranije.
Ja imam iskustvo sa kravama, al da bih se sad bavila preko vikenda uz moje 2 djece i muža...malo bih obavila. Ja se ne znam "ponašati" s tvojim/tuđim životinjama(faza prilagodbe), moji će se zabavljat gledajuć me pola sata, al to je toliko koliko bi trajala seoska olimpijada, dulje bi im dosadilo. Oni se ne znaju uključiti...rekoh, dosadilo bi im. Takve boravke bi trebalo nešto pomnije osmislit. Što ne znači da je ideja za odbacit, dapače.
Nadam se da sam pripomogla.
P.S. Imam perjanicu od brokata za bračni krevet, nisam pojma imala da joj je vrijednost u dućanu današnjih 4000 kn, trampim za mnogo manje, nečega...