andynoa prvotno napisa
slažem se i s tobom i sa Ifigenija...
sami možemo na sitnicama uštedit, evo vam i mog primjera..
buduća sam samohrana majka pa živim s roditeljima u kući (imaju mjesečne prihode do 12Tkn)
ja dobivam sa hzzo 4250 kn zbog jer sam na komplikacijama, danas otvorila porodiljni i trebala bi dobivati oko 6Tkn prvih 6 mjeseci, jer mi je taj prosjek plaće bio...
s nama u kući živi još baka od 85 godina koja ima svoju mirovinu od 1700 kn (ali da se razumijemo ne daje ni lipe u ništa, čak se nije ni ponudila da mojoj budućoj bebici nešto kupi jer se ne može pomiriti s činjenicom da sam solo)
dakle dok zbrojim svoje roditelje i sebe (ne računajući babu, a ni brata koji radi u ZG i uzdržava se sam od svoje plaće) naš kućni budžet mjesečno je oko 17Tkn neto...
e sad pošto 10Tkn ode redovno svaki mjesec na režije, i na dinerse i americane, kredite (moj i očev) ostane 7Tkn..
vjerujte mi iako se ova cifra čini velikom, redovito se kupuje po akcijama, od dječje robice za buduću bebicu (evo danas kupila 2 artikla kaj su snižena 40%), do hrane do svega (slavonci smo svi, pa se tu jede jako puno mesa)..
ja naravno ne izlazim, ne hodam po tertanama, ne šopingiram za sebe već za bebicu.. jedini užitak koji mi je ostao je popiti kavicu s prijateljicama, a to je u prosjeku 3 puta tjedno (kava je 6 kuna)... nažalost do trudnoće sam bila jako veliki pušač, sada ako popušim kutiju u 2 tjedna, i na tome sam uštedila podosta...
pošto su moji roditelji bivši pušači, i stalno žvaču žvake, mi ih kupujemo u getrou, i to cijelu onu veliku kutiju gdje je stvarno jeftinije, i na tome se štedi..
imamo i kućnog ljubimca, mačka koji jede hranu za 7 kuna ne za 15 kuna, i tako..
ali sve u svemu, koliko god da mi štedili na sitnicama, moji se roditelji kao i ja uvijek pitaju prije plaće (isplate naknade) kad će više sjesti.. uvijek postoji doza živčanoće i ljutnje kada dođe račun za struju, plin, vodu, kamoli da ne počnem o gorivu...
Istina je, koliko god da štedili na malim stvarima, troškovi života su postali preveliki... pa pogledajte malo cijene iznajmljivanja stanova u zagrebu, ljudi traže 300 eura za stan podrumski stan bez svjetla, ono 2 prozora koja gledaju na pločnik, vlaga u stanu, nered krš lom...pa svi oni silni zagrebački računi koji se još dodatno moraju plaćati, ordžavanje ovoga, onoga... ma kome to sve ide, njima u džep kako bi kupovali luksuzne vile, i hotele na Jadranu...
Država nam ide u k*****... i ako se uskoro nešto ne promijeni, ne znam kako ćemo preživljavati iz mjeseca u mjesec...