Ja sam se i okupala i osunčala, kad nismo sve troje bili u moru onda je MM "dadiljao" našeg trogodišnjaka, plivali su, igrali se u moru, a ja se lipo sunčala. Hvala Ti Bože na njegovom strpljenju, doma je već malo drugačija stvar haha
Printable View
Ja sam se i okupala i osunčala, kad nismo sve troje bili u moru onda je MM "dadiljao" našeg trogodišnjaka, plivali su, igrali se u moru, a ja se lipo sunčala. Hvala Ti Bože na njegovom strpljenju, doma je već malo drugačija stvar haha
meni baš žao dođe kad čitam kako se mučite, stvarno.
ja sam svako ljeto bar dva tjedna sama s djecom u dalmaciji, poslije dođe il mama il mm, preklani sam bila sama tri tjedna s dvoje djece, od 2,5 i 8,5 godina.
sama, mislim u kući, inače imam veliko društvo ljudi koje znam od djetinjstva jer svi godinama ljetujemo/žive u istom mjestu. i sad je to, naravno, i hrpa djece.
sad kad M ima 4 godine, a J 10, djecu više nit ne osjetim.
dok sam sama jedini bed mi je što ne mogu navečer, poslije ponoć, biti vani.
možda je razlog mom uživanju na godišnjem i činjenica da se opustimo i raspustimo. :mrgreen: jedino ručak svaki dan kuham, predugo je mjesec dana da smo na pi**arijama. dok sam sama, skuham veće količine, pa zaledim. neš ti, na kuhanje mi, u slučaju da su npr punjene paprike, ode max sa svom pripremom, 2 sata. to je najduži ljetni ručak, al onda imamo šta jest tri dana.
druga stvar - na plažu nosim jedino ručnike i kupaće za presvući. i novac za sladoled, kavu, pivu, radler - kako kome :mrgreen: nikakve điđe miđe, nikakva hrana. ručamo u dva, šta im u pet treba jest. srećom, nisu svi kao ja, pa se dok su bili manji, nađe koja kantica na plaži : mrgreen:
treće - idemo spavati kad nam se spava, ovisno kakva je situacija, jel je zabava il ne, uglavnom oko ponoć.
četvrto - svaki dan se kupamo u moru, ne treba se svaki dan tuširati. svaka 3 dana - aman taman. kosu još rjeđe. jedino se ja svaki dan tuširam jer mi smeta sol, njima niš ne smeta (nije ni meni kad sam bila dijete).
peto - jutarnje kupanje, naročito dok sam sama s njima - preskačemo. do kasno spavamo (vidi točku 3), dok dođemo sebi, već je deset i pol, kavica u selu, pjaca, igranje dok mi pijemo kavu, spiza, kuhanje ručka, ručak, spavanje - kako ko, i kako kad, i na kupanje oko 4 i pol. pa do osam - čak i do devet na početku ljeta. kući, svi gladni ko vukovi (vidi točku 2 :mrgreen:), večera i izlazak. sad u osmom mjesecu je svaki dan bilo neko događanje (smanjim i tu kriterije što se tiče muzike, u rijeci nikad ne bi išla na koncert magazina, npr :mrgreen:), hrpa ljudi, hrpa djece, uživaju ono, uživamo bome i mi.
ako baš od gladi ne izdrže na plaži samo sa sladoledom, nešto im kupimo - pomfrit na njih 10 il tako.
kad su bili manji, valjda je bilo drugačije, teže, ne znam, ali nemam nikakvih trauma od ljetovanja. osim njihovih bolesti. dok su zdravi - sve je genijalno, kad se razbole, a imali smo i upalu pluća, pa u bolnicu u šibenik, i gadan rota virus, pa opet u bolnicu u šibenik. jadan taj šibenik, lijep grad, a meni odmah asocijacija - bolnica, i šalter od elektre za platit struju :mrgreen:
Sunce ti zarko, tu mi pod nosom ljetujes a ne bi se javila.
Cvijeta, imaš skoro isti raspored ko ja (samo što ja imam te neretne apartmane svaki par dana čistiti, jedno dijete više i trudna sam)
cvijeto, meni se čini da je lakše kad ideš na mjesec dana
pa možeš lagano i boli te đon ako preskočiš jutarnje kupanje
mi koji idemo na sedam dana... pokušavamo iskoristiti svaki trenutak i onda je presing ujutro da se ide na plažu, pa da se popodne ide na plažu... i tako
Svi mi imamo različite kriterije odmora i umora. Mislim da je jako velika razlika gdje smo i u kojem aranžmanu na moru. Je li ti more na dva koraka ili pješačiš po ravnome ili uza skale 10-20 min. Jesu li djeca mirna ili živa. Je li nama odmor ako samo sjedimo na plaži i pazimo na njih ili je to isključivo ako na istoj plaži sklopimo oči i ležimo potrbuške. Kuhamo li ili nas obroci čekaju, idemo li u nabavke ili je sve all inclusive.
Moja je starija do 4.g.isključivo trčala po plaži (kupanje ju UOPĆE nije zanimalo) verajući se na najopasnija mjesta. Mislim, kako da se odmorim u tom slučaju?
S 8 mjesečnom bebom i preživom 4.godišnjakinjom uopće nisam mogla sama ići 350 skalina nizbrdo i uzbrdo (zapravo to nismo mogli niti u dvoje).
Sad su 7,5 i 3,5 i prvi put sam na plaži sjedila. I gledala stalno u njih. I dvaput sam se okrenula na doslovno minutu i pol - mlađa se skoro utopila (spremali se doma, ona bila bez mišića, dok sam se presvlačilaa starija ju je odvukla natrag u more "gledat ribice"...pa tako do nosa, do tjemena, a starija je i dalje gledala ribice...). Dvaput skoro identična situacija. Nisu sva djeca ista.
Što se tiče bivanja doma, ove sam ih godine prvi put pustila kod susjeda (i kod nas naravno) na igranje. Sve je ograđeno i sigurno. Ipak su (skupa s prijama i rođakinjama) skoro usmrtile kornjaču, 300X pale s ljuljačke.........
Zbog tog "presinga plaže" ja bih bila kadra odreći se odlaska na more. Uostalom, to sam i činila, sve dok nisam dobila dijete :mrgreen:
I mi idemo na more na 7-8 dana, ali ne dozvoljavam nikakve pritiske. Uostalom, sve do ove godine dijete nije ni bilo tako oduševljeno boravcima na plaži, tako da smo uvijek kombinirali kupanje sa šetnjama, manjim izletima, i sl. Jedini kojem je zaista jako bilo stalo do kupanja je MM, ali on je to rješavao ranojutarnjim plivanjem u 6 ujutro.
Istina je, što je dijete starije, to je lakše. I put i sve ostalo. Recimo, bez problema odspavam popodne dok dijete-nespavač sjedi za stolom i sam nešto crta, lista knjigu ili rješava zadatke, ne treba ga stalno nečime zabavljati. A dok ga je trebalo zabavljati, trebao je i spavati popodne, pa sam i opet uspijevala dobiti svoju porciju dnevnog drijemanja.
Ali nije nam bila tlaka ni kad je bio sasvim mali; prvi put smo bili na moru kad je A. imao 10 mjeseci, i MM i ja smo uspijevali otplivati svoje, na smjenu.
Samo se neke životne navike prilagode situaciji, i sve bude ok.
S time da mene boravak na moru u cjelini ne odmara dovoljno, ali to nema veze s djetetom, ja ni inače nisam ljubitelj mora. Za mene je pravi odmor u planinama.
E da, i trudim se - ako je ikako moguće - izbjegavati kuhanje i odlaske u velike nabavke, to je ono što mi najviše smeta na "odmoru". Dok je A. bio mlađi, kuhala sam, sad više ne (uostalom, on ionako najradije jede pizzu).
evo već drugu godinu ljetujemo u omišu, kupamo se na gradskoj plaži koja je mila majka za obitelji s malom djecom. plaža je pješčana, max dubine cca metar dokle ti pogled seže. istina, nema hlada, pa na nju dolazimo oko 9, odlazimo oko 11, i popodne opet iza 4.
djeca (5 i 2,5) su se izguštala, natrčala, kupala, mi odmorili - doslovce smo ljenčarili na plaži i gledali ih kako se brčkaju i skakuću po plićaku, pravili s njima dvorce u pijesku ... milina. a uvijek nađu neku djecu svojih godina s kojima se nađu u igri.
tempo nam je bio ujutro kupanje, ručak i spavanje, popodne kupanje, a navečer luna park. do svega dolazimo laganom šetnjicom - to nam je bio kriterij za izbor apartmana.
Pa i ja bi se odfurala s mužem bogu iza nogu i poseksala se na nekoj stjeni dok mi more ladi guzu..Ali to što sada to ne mogu jer imam djecu ne znači da ću reći da mi je na moru bilo koma i odvratno i nikad više...
Na more idem jer obožavam more, jer guštam u zraku, moru, suncu, svemu...Sad imam troje djece pa guštam s njima, na drugačiji način...Ali i dalje guštam...A evo ja sam se okupala ovo ljeto svaki dan pomalo! S njih troje i sama...Pa kad slušam da dvoje odraslih ne može s jednim ne razumijem to. Misiim, pa kak to dijete mora biti živo da ga pol sata nemre pričuvati jedan roditelj?? I ne nemam bubice, imam jednog koji vrijedi za njih 10! Ne znam jesam li već negdje napisala kako su pored nas na plaži bili mama, baka, deda i limač malo stariji od Ele...Oni svi skaču oko malog, Ne znaš više tko ga čuva, nitko se od njih troje nemre opustiti, a ja se sunčam....:-P.
Jedan dan su čak i sami počeli o tome...A što da ja sad njimma velim, kak ja to mogu! Jer sam si sama složila da mi je to gušt, da u tome uživam, jer ne očekujem da s troje djece mogu ujutro čitati novine, popodne knjigu nakon koje ću malo i prileći, pa navečer guštati u tko zna čemu...Nego, da su mi obaveze takve i takve, da se prilagodim tome i da si vrijeme i obaveze organiziram tako da svi u tome uživamo!
I nije vezano za more ali me jako živcira kad mi treće osobe krenu dramiti oko toga kako ću ja sad jadna kad počnem raditi s njih troje, ovaj u školu, ove dvije u vrtić, ja na poslu, muž na poslu, smjene, ovo i on....Ajmedrame kao da će oni to sve raditi i obavljati a ne ja...Tlak mi je odmah na hljadu! :-x
eh, ovo savršeno razumijem, samo se sjetim sebe na skijanju :mrgreen:
i presing mm-a (on kao mimin, u zimskom ambijentu) koji mora biti na stazi cijelo radno vrijeme žičara, još i malo duže. onako, na knap, da ne bi propustio slučajno jednu vožnju. skupo smo sve to platili, pa moramo iskoristiti. na skupo plaćenom odmoru, ja, spavalica, se moram buditi s budilicom. :roll:
srećom, zadnjih par godina smo kratki s novcem :lol:
marta, slijedeće ljeto je naše :mrgreen:
tko o čemu, ana.m o seksu!
Heh, imala bih mu štošta za odgovoriti, jer... u našoj obitelji ja organiziram sva ljetovanja i izlete (od nalaženja smještaja, dogovaranja termina, itd, itd). I MM dobro zna što dobiva za to (ne mora razmišljati ni o kakvim praktičnim detaljima), pa zato i ne prigovara (ili se ne usuđuje :mrgreen:).
Ja se zezam, meni je to smiješno, a da i nije ne bih mu rekla da ide doma jer ako je on 55 dana na moru onda mi je i dijete toliko dana na moru.
Meni je jedini zakon na ljetovanju da se ništa ne mora. Sve ide ležerno, kako nam u tom trenutku paše i kako se dogovorimo. Pritisak zbog odlaska na plažu ne podnosim - srećom imam istomišljenike u obitelji. Ranoranioci iz obitelji odu se okupati čim se probude, a spavalice ostaju u miru spavati. Poslije se može otići na neku kavicu ili sladoled, izlet ili šetnju, pa pojesti nešto skuhano na brzinu ili otići jesti van. Na plažu se obično ide poslijepodne, ali ni to se ne mora.
Sinak vrijedi za desetoricu; uvijek je bio na turbo pogon i nije se smjelo ni sekunde oka skinuti s njega. Zato smo do njegove četvrte godine ljetovali u Lumbardi i vodili ga na Pržinu na kojoj se zbilja teško može nešto loše dogoditi. Kupali smo se s njim, jer nikad nije htio leptiriće ili smo ga stavili u mali napuhani čamčić, u majici i s kapicom, gurali ga između sebe i plivali. Kad je navršio pet godina moglo se već ići i na zahtjevnije plaže, ali smo ga uvijek pazili, jer i dalje nije nosio leptiriće, a nije još znao plivati. Poslije kad je došla i cura, također na turbo pogon, bilo je slično - morali smo ih paziti, ali je i nama bilo OK. Nastojala sam uvijek pomiriti njihovo poimanje odmora s mojim - njihovo - igra u moru i na plaži; moje - čitanje u hladu. Kako koje godine, ali uspijevala sam i to. Uvijek su išli rano spavati, pa sam čitala makar navečer, na terasi. Prošle godine, kad su bili 9 i 10 prvi put sam čitala i na plaži, jer su postali dobri plivači i pouzdani su, u smislu da se neće nikamo otputiti a da se ne jave. Ove godine je bilo još bolje: plaža na 20 sekundi od kuće, vrlo sigurna i ugodna za djecu. Išli smo s njima kad smo htjeli, ali smo ih puštali i same na plažu i u park. Ponekad smo ih odvukli na izlet na odredište koje je nas zanimalo, a zauzvrat smo par puta istrpjeli i iskeširali za luna-park. Pročitala sam masu knjiga - bio je to moj savršeni odmor.
Moja djeca spadaju u jako nemirne i zahtjevne, ali ipak uvijek sam uspijevala ostaviti makar malo prostora za sebe i svoje želje i potrebe. Nisam jako zahtjevna jer niti ne očekujem da s djecom mogu živjeti kao kad ih nisam imala niti to želim. Ali, za te svoje male zahtjeviće tražim razumijevanje. Jedna mama je napisala da djeci kaže da je i ona na odmoru: tako isto i ja.
Možeš to reći onima starijima od 5; ovi mlađi teško da to mogu pojmiti.
I, želim znati gdje je ta plaža 20 sekundi od kuće :-)
odmor ovisi uvelike o tome ideš li jedan tj. u kojem hoćeš iskoristiti svaki trenutak što samo po sebi nabija određeni stres jer već u startu imaš osjećaj da MORAŠ biti na kupanju ujutro i popodne. ako imaš recimo svoju viksu na moru ili roditelje pa ostaješ koliko hoćeš, naravno da si u startu oslobođen očekivanja da se iskupaš i odmoriš.
jer znaš da ćeš to i tako uspjeti u 3-4 tjedna.
zatim bitna sitnica, dob djece. s većima je to druga priča, ja s jednom na plaži sama stignem baš sve. i duge rute plivanja, koje sam jedva dočekala nakon 7 godina :mrgreen:.
do lani nije bilo šanse da se malo dalje otputim. em sam ja u strahu od utapanja, em dijete presigurno u sebe a ni plivti nije znala pošteno.
pa kad je manje dijete, ne možeš bez kantica, loptica, lopatica i dr. pi...darija. a mene to ubija u pojam, to teglenje pol kuće i dvorišta.
ove godine, ručnik, boca vode i vrećica voća, živjela jednostavnost!
a što se tiče roditelja koji ne mogu izorganizirati kupanje, što reći osim da nas ima ovakvih i onakvih, različiti smo i hvala Bogu na tome!
imam jednu dragu prijateljicu, uspješnu jako u svojoj branši, autoritet među kolegama i pametna i briljantna ali veli ona meni u povjerenju da ne može shvatiti kako ja mogu kuhati ručak s djetetom u jednoj a kuhačom u drugoj ruci. da ona jednostavno ne može taman da joj život ovisi o tome :lol:. i žena sasvim ozbiljna. što hoću reći?
da nisu svi za sve i nije to ništa za neko veliko isčuđavanje, neki ljudi su organizirani i spretni u hendlanju djece
neki u nečem drugom, neki u svemu a pojedini u ničemu...
Meni daj vlastiti apartman ili viksu i da vidiš kako ću ponovno zavoljeti ljetivanja. Ispod mjesec dana ne bih bila dolje. Nekako bih izmislila godišnji ako treba.:mrgreen:
Uopće se ne vidi da patim za vlastitim apartmanom.:lol:
Da ne bilo zabune, ja ne ljetujem mjesec dana niti u svojoj kući/apartmanu.
Prosika? To je gradska paška plaža?
I u mojoj vali je plaža na izlazu iz dvorišta, i ima četvero iznajmljivača. Jedan je dalje, na minutu od plaže.
Evo je, iz zraka.
nama ovo ljetovanje bilo totalna noćna mora.
od odmora ni o.
I ja sam se ove godine riješila veeeelikog dijela kuhanja, posve slučajno... U apartmanu je bio električni roštilj na terasi i mm je preuzeo kuhaču u potpunosti - uz ćevape (samo jedna velika porcija) na njemu su se našle ribe od kojih smo neke čak i ulovili :mrgreen:, palenta, patlidžani itd, pa se moje kuhanje svelo na rezanje paradajza i luka + eventualno juhu (radi mene, ne radi djece)... Nikad mi nije bilo bolje.
Epilog: kad smo se vratili u Zg, ja sam odjurila i kupila sličan roštilj i za doma. Ja trljam ruke, a mm cvate jer mu je to gušt. Godinama sam se pitala kako muža motivirati da participira u pripremi hrane, a sad se našlo rješenje. Volio je on to i prije, ali s ugljenom je to bilo komplicirano i nedovoljno često. Eto, našlo se rješenje (i ta stvar se čisti brzo i lagano). Ugodno s korisnim ;-)! Sad se i doma mogu iživljavati sa salatama, a mm će dobiti vlastitu pregaču.
To ti je situacija u kojoj si nesposoban reći djetetu 'i mama je na odmoru', ja bih rekla da je u tome stvar (kod mene definitivno je)
Meni ove godine bilo predobro: Vir kuca bez struje s dvoje klinaca- petogodisnjakinjom koja je taman proplivala i malisanom od 16 mjeseci...
Djeca bila prezadovoljna :) Mama postoji samo za njih
Kuhanje: variva s malo mesa
Spemanje: minimalno
Odjeca: pojela ju velika crna vreca (koja se prala u Zg)
Drago mi je čuti, nisam se tamo kupala sigurno 20 godina, a nekad to zaista nije bila čista plaža, znači da su je uredili.
(Inače, na Pagu su plaže uglavnom takve - pješčane i sa postepenim ulazom u more, i bez hlada. Meni se to ne sviđa, ali za djecu je dobro, jedino što su velike gužve pa je opet nemoguće ostaviti dijete bez nadzora)
prekrasno!!
mi smo zadnje 4 godine, do ove kad smo bili na Braču, ljetovali u uvali Solotuša kod Bogomolja
to je odmor i ljetovanje
nije mi ni ove godine bilo tlaka, ali nije to to što ja želim od ljetovanja i go
ja želim da sa svoje terase siđem i okupam se u moru i sad opet tražim nešto takvo
ja sam bila mjesec dana na moru. Svaki dan idemo i ujutro i poslijepodne s klincima na plažu jer mi je tamo s njima lakše, oboje obožavaju more i ne izlaze iz njega, ne treba ih niš posebno zabavljati. Meni je presing boravak u stanu jer kada su velike vrucine djeca malo mogu biti vani a ova mala trazi aktivno bavljenje cijelo vrijeme (crtice ne gleda :)). Slijedeca dva tjedna na Pagu je stvarno bio odmor za dusu i tijelo a cak je i muz svaki dan kuhao :)