Onaj tekst što je dragonfly prije linkala:
http://blog.vecernji.hr/zvonimir-despot/2011/11/02/silovane-zene-u-vrtlogu-ponizavanja/
Ja to ne mogu rauzmjeti. Možemo li o tome razgovarati? I o drugim žrtvama, koje hodaju istim gradom kao i njihovi mučitelji.
Shvaćam da zvučim glupavo, ali ja to ne razumijem i ne razumijem o čemu se tu radi, a želim znati.
Svjedočanstva silovanih žena su užasna. Ono što ja ne znam, i fali mi u tekstu, su fakti. Što znači da su napuštene od svih? Je li ovakvo sustavno silovanje u ratu drugdje priznato kao ratni zločin, a u nas nije? Zašto im se ne da status žrtve? Što znači da državno odvjetništvo za njih ne mari? Je li to znači da im prepušta da same dižu privatne tužbe (što mora biti nezamislivo teško), umjesto da država to radi na nivou ratnog zločina? Kad žrtva bilo kakvog mučenja vidi svog krvnika u gradu, može li otići na policiju i reći: ovaj čovjek me mučio? I je li onda policija dužna to istražiti, a državno odvjetništvo podignuti optužnicu? Je li možda bilo tužbi, ali (možda samo tobože) bez dovoljno dokaza pa su zločinci oslobođeni? Je li sve to načelno trulo (ako jest, zašto - zašto se država načelno ne želi time baviti), ili se sve ruši na nekim nižim instancama (zbog loših ljudi, potplaćenih, nemoralnih, krivih, šta ja znam kakvih...). Kažu žene da nemaju podršku niti svoje okolone, često niti najbližih. Zašto? U tekstu se tvrdi da se i visoki državni dužnosnici oglušuju na njih. Zašto?