zibba prvotno napisa
Da roditelj je najbitniji u cijeloj toj priči, ali isto tak nije istina da ne treba ništa očekivat od odgojitelja i učitelja. Oprostite, ali i oni se bave odgojem VAŠEG djeteta isto kao i vi na njih isto tako utječu, ako ne i više, jer u grupi se lakše uči, a dobar i savjestan učitelj će primjetiti odstupanja od druge djece te ili slične dobi koje mnogi roditelji ne bi primjetili jer ne znaju što i gdje tražiti. Nova odgojiteljica navedenog djeteta je dobro postupila upozoriši roditelje da je primjetila navedne stvari kod djeteta, tako da roditelji mogu odlučiti hoće li što poduzeti li ne. Zašto prijašna odgojiteljica nije ništa rekla, da li je primjetila navedene stvari ili nije, možda je premlada i nema dovoljno iskustva koje bi joj reklo da bi bilo dobro provjeriti je li sve u redu, ili joj je možda svejedno, tu je sam da joj prođe dan, dobije plaću i stekne godine radnog staža ( ipak je večina vrtića još uvijek državna služba). Učitelji i odgojitelji ipak sa godinama iskustva imaju uvid u "normalan" okvir ponašanja i reagiranja djeteta na razne stvari i posao im je da primjete odstupanja, jednako kao što im je posao da primjete ako je neko dijete fizički zlostavljano i to prijave. Oni nisu samo učitelji naše djece, koji će im uliti znanje iz knjiga u glave i ćao đaci. Dobar učitelj će djetetu postaviti dobre temelje za ostatak života, dok loš može ostaviti traume za cijeli život.
Ja imam sreće da se učiteljica moje D zaista trudi, super surađujemo, dogovaramo se što i kako učiniti, a ne da samo sasluša što joj govorim i slijepo to slijedi. Često ona da neki prijedog koji bude dobitna kombinacija, ipak je ona iskusnija, dok drugi puta bolje ispadne ako napravimo po mome. U svakom slučaju suradnja je najvažnija. I važno je poslušati savjet osobe koja ipak bude i po 10 sati dnevno s vašim djetetom u slučaju da je u pitanu vrtićanac.