o, da - par vrsti papra ravno iz mlinca - neprocjenjivo :)
Printable View
oh, super, brza si! hvala :)Citiraj:
evo nazvala sam MM-a - ako hoćeš ljutooo, postoji kajenska paprika, a i ekstra ljuta mljevena. ima u prahu i grubo mljevene, a od onih u komadu je bird's eye ta od koje boli glava :-) te su isprobane iz Kućarina.
to si rekla da je u centru negdje, ta kućarina? kad mi aleks bude u prolazu da joj znam reć... :mrgreen:
našla sam na internetu, hvala
Ma bit će to ipak "Kućarin" (žličica), a ne Kućarina :D.
Ja sam za prošlogodišnje maškare jela krafne pune kurkume. Vodili smo malu u Čarobni grad (klub-igraonica) i tamo su nam cijelo popodne pekli krafne, žute-žute. M. je na kraju dogovorila posjet kuhinji (uredi ona sama šta naumi). Kažem ja kuharici da se to tijesto stvarno pošteno žuti i da koliko je tu jaja. A kaže žena: Ni jedno, žute su od kurkume!
Odlične su bile.
Ja više skoro uopće ne koristim začine jer sam se odvikla dok mi je dijete bilo malo a sad mi se ne da.
(kupim npr. curry pa bacim itd jer nemam više naviku korištenja)
Ajde imam doma đumbir u prahu i stavljam ga u juhu od bundeve.
Ali vidim da se spominje kurkuma pa da podijelim omiljenu foru sa njom - grubo se samelje tofu, dakle ne u pastu nego na komadiće, i to se ispeče na tavi i posipa kurkumom, i to je onda "veganska kajgana" - jako fino.
Zaboravih tabasco - zeleni i crveni.
Ali kao i kod vas, to mm i mlađi sin kemijaju s tim ljutim paprikama, ja baš nisam oduševljena. I mali sve zna - jalapenyos, pa ovakve, pa onakve, ne znam to ni napisati.... Ufff....Ja se ne mogu sjetiti ni kak se ostale zovu.
Cesto je kod nas na meniu umak od rajcice( domaci sos mamin),pa cu bas probati bosiljak i origano..Variva cesto radim,puretinu sa prilogom tipa kelj na leso,riza i sl..Bas cu se odvaziti i krenuti u nabavku nekih zacina koje mi se cine zanimljivim sudeci prema vasim postovima..
To su bosiljak,origano,ruzmarin,ljupcac,papar u zrnu..
Pa krecem..bas me zanimaju novi okusi vec isprobanih jela
Koristim puno zacina i volim indijsku i bliskoistocnu kuhinju do te mjere da me sin zna moliti da mu napravim "obican" bolonjez. Sve vec ovdje nabrojane trave, u susenom i svjezem obliku, vise vrsta soli i papra- sad mi je najfiniji neki tasmanijski iz harisse, dimljenu crvenu papriku, garam masaalu, kurkumu, korijandar, zvjezdasti anis, djumbir, cesnjak, lovor..
je, ja sam bila jednom kupila tu vegetu natur i zaboravila na nju, pronašla je u ormaru nakon godinu dana i bila je sva pljesniva, puna kultura i civilizacija, tako da očito nije čisti otrov.
đumbir ide u kolace, a bez njega neide kineska kuhinja,a kad se radi sweet and sour sauce je neizostavan
dobar je i za sokove i za caj protiv prehlade
majcinu dusicu nebi preporucila za pocetak jer je s njom lako pretjerati, treba dosta dok se naucis koliko treba kojem jelu i velika je razlika u svijezem, susenom i kupovnom, za przena jela tj meso,i marinade je tesko pretjerati, ali u ostalom lako upropasti jelo ako nisi naviknut na taj okus i miris
moram si dodati taj ljupcac na popis :) jel ima netko sjemena mozda, za razmjenu?:mrgreen:
za rizu su mi super curry i kurkuma
zaboravih pitati-piment...
jel ga koristite? za sto osim za kolace?
Napisala ja da je to začin koji ide u krvavice. Doma ga imamo za slučaj da kupljene krvavice nisu dosta začinjene. Stavlja se u paštete, na jetrica i ostala jela iz iznutrica. Englezi ga stavljaju i na ribu, ali meni to ne paše - više mi se sviđa naš tradicionalni češnjak+peršin+maslinovo ulje.
Davor je svojevremeno napisao da je napravio genijalnu home-made vege paštetu s tim (hummus - baza mu je bila slanutak): http://forum.roda.hr/threads/77832-V...t=pa%C5%A1teta
Sigurno ide isto i s grahom, lećom i drugim mahunarkama.
Huh, koja tema, prava za mene!
Ja sam tu negdi kao Peterlin
Skupljačica začina, ljubiteljica miomirisne hrane,egzotičnih okusa, volim da hrana priča, da miluje nepca... Volim hranu koja je seksi, zapravo hrana me toliko uzbuđuje da se pitam jesam li normalna :psiholog:
Mogla bi cili dan pričati o hrani,kuhanju,kombinacijama okusa... Otkad se pingvinić rodio, nemam toliko vremena za kuhanje, kuham samo da se pojede... Al nekad uhvatim vremena za sebe i onda stvaram kombinacije, nekoliko slijedova jela. Ja sam osoba koja sebi nije kupila komad odjeće ni obuće više od godinu dana, ali zato sam svoju kuharsku kolekciju podebljala sa nekoliko noževa,raznog alata, a začine kupujem kad god stignem. Nažalost živim u malom mjestu, izbor je nikakav, al zato web shop harisse svako malo posjetim. :mrgreen: :zaljubljen:
Sol je kod mene samo jedna, morska sol, i to ona sitna i cvijet soli. Papar imam nekoliko vrsta, najdraži mi je svježe mljeveni šareni, no imam i obični bijeli i crni. Chillia imam nekoliko vrsta, najdraže su mi chilli papričice, one male okrugle, njih sama uzgajam. Onda uzgajam u vrtu bosiljak,ružmarin,timijan,kadulju,ljupčac,kopar, mažuran,origano,melisu,vlasac,selen i petrusimen. Sad pred zimu sam pobrala i osušila sve osim timijana,kadulje i rumžmarina. Korijandar mi ne uspijeva nikako.Mama je uzgojila i estragon i đumbir, tri mala korijena, njih smo brzo pojeli.
Od sjemenkastih imam kim,kardamom,korijandar,piment,muškatni,anis u zrnu i zvjezdasti anis. Od praškastih imam cimet,opet kardamom,đumbir,curry nekoliko vrsta,kurkumu. E imam i čubar, on je odličan,stari zaboravljeni dalmatinski začin,tj trava.
Sama radim mješavine začina poput 5spice, ili začin za piletinu (ružmarin,chilli,cimet i curry).
Pod začine mi spada i luk,mljevena paprika,senf. Vegetu ne priznajem, nikakve kocke,gotove juhe, to u moju kuću ne ulazi. Smatram da je industrijski prerađena hrana totalni shit,uvreda za pravu gastronomiju i namirnicu u njenom stvarnom obliku. Teško mi je reći koje začine stavljam u koju hranu, jer nikad nije isto, kombiniram,miksam razne stvari.
Za kolače koristim, vaniliju štapić, naručujem od jednog frenda, on mi šalje onu madagaskarku, ne žalim niti kune koju dam za nju. Ima na ebayu kupiti odličnih vannilla beans. Također tonka mi je odlična za kolače. Pod začine za kolače spada mi i ribana korica naranče,limuna,limete,klementine. Nikad se ne držim recepta i stavljam svašta u kolače,obavezno sol s karamelom, često papar i chilli sa čokoladom, kardamom. Zvjezdasti anis je moj najdraži začin,u stopu ga prati kardamom.
I tako, da ne duljim, moj životni san je da putujem svijetom i jedem, nije me briga koliko debela bila!!! :-D
I netko je kao isti začin naveo kim i kumin. To nikako nije isto, samo slično izgledaju. U pravilu to su potpuno dva različita začina. Kim se koristi za peciva,kruhove,dobar je sa zeljem. Kumin je više karakterističan za istočnjačku kuhinju, iako mu je talijansko podrijetlo, najbolje ga je dodat u jelo lagano poprženog.
Ja sam prije nekoliko godina izbacila vegetu iz prehrane i onda jednostavno moraš dodavati začine jer te pita pogotovo za juhe i umake, ja najčešće stavljam mediteransku mješavinu u skoro sve i pesto, sol naravno sad smo kupili himalajsku malo za promjenu i mljeveni papar, nekad chili papričice.
Znala sam i ribati đumbir sad ne baš kako dojim.
Ja imam neki recept za domaću vegetu od samog povrća a prefina je i zdrava pa ako ti baš nedostaje mogu ti prosljedit:yes:
Ovako ja koristim začine:
Juhe - sol, papar, peršin i kurkuma
Pečeno i mljeveno meso - sol, papar, crvena paprika, peršin, vegeta (ne volim okus mesa pa moram ubiti vegetom)
Umaci i variva: sol, papar, crvena paprika, peršin, bosiljak, lovor, kurkuma
Za specijalna jela kao npr. curry sos, bechamel umak, bijeli umak sa travama.. koristim i curry, đumbir, mljeveni češnjak, muškantni oraščić, korijander, timijan i majčinu dušicu.. kako već recept traži.
Milasova, ako ti nitko nije već napisao, postoji miješano sušeno povrće od Kotanyija, koje može zamijeniti vegetu.
Ne moraš na silu uvoditi začine u svoje kuhanje, ako ti je tako fino, što je bitno da se drugima sviđaju dodaci?
Omjeri u mojoj kući postoje samo kod kolača. Sve ostalo sama procijenim. Trudim se da stavim svega podjednako. Sečuanski papar ima kupiti na harissi, al nemam ga uvijek doma, pa stavim mješavinu papra.
Hvala ti na divljenju, nije to ništa! Ima luđih od mene :mrgreen:
Bas me zanimalo sta drugi koriste-ljudi oko mene slabo koriste zacine pa cisto da cujem iskustva..
A i zasto ne probati,pa mozda nam se i taj drugaciji okus svidi..
Fingertips,bas sam cekala da se ti javis s obzirom na tvoj fanatizam za hranom:-)
Ponukana temom bila sam jučer u Farissi.
Kupila mljevenu goruščicu :)
MaliMimi,proslijedi-necu se bunit:-)
I moram si kupiti mužar.
To si već dugo želim, i stvarno ne znam zašto nisam kupila.
A tekući dim... Nek me netko razuvjeri, ali mislim da živimo u svijetu umjetnih okusa i aroma...
a koja je fora s tim dimom? imaš okus roštilja? :mrgreen:
tekući dim? to mi u provinciji nemamo :mrgreen:
Pretplaćujem se na temu.
I ja sam jedna od onih koja nezna ništa skuhati bez vegete, baš ništa. A htjela bih se riješiti te navike.
Čitam vas i učim...
Milasova, super tema :)
a sad me taj dim podsjetio na knjigu "parfem" :roll:
i na p*zdin dim :lool:
A uredba 2065/2003 regulira proizvodnju i rpodaju aroma dima.
Očito je to popriličan biznis :/
nastranu to što vegeta nije zdrava ja asam nekad bila vegeta ovisnik. Kad sam ju izbacila skužila sam da su mi sva jela imala isti okus, sv eje mirisalo na begetu.
Nego kad pravim neko fino pečenje, tipa teletine ili janjetine ne pretjerujem sa začinima, sol i malo papra jednostavno uživam u okusu mesa. Najčešće eksperimentiram sa piletinom i svinjetinom.
ma super! do danas ne bih rekla da takvo što uopće postoji. imitacija okusa dima.