A što je dva sata dnevno nego par sati ;) Nisam niti ja učila 5 ili 6 sati dnevno u srednjoj školi (na faksu naravno jesam, kad sam spremala ispite).
Printable View
A što je dva sata dnevno nego par sati ;) Nisam niti ja učila 5 ili 6 sati dnevno u srednjoj školi (na faksu naravno jesam, kad sam spremala ispite).
x
Ima onaj vic kad "rođo" traži "rođu" da mu nađe posao za malog,
pa ovaj kaže da mu može naći nešto za 20 000 kn/mj, a ovaj kaže da ne treba, može za manje,
onda ovaj kaže pa jel može za 10 000 kn/mj, a ovaj kaže: ma ne, nađi mu nešto za 4-5.000,
a ovaj odgovori: "e za to ti treba fakultet!"
:(
ja mislim da su priče o svakodnevnom učenju par sati dnevno pretjerane. i za današnji MIOC. možda u tim vašim zagrebačkim fensi šmensi školama :mrgreen:
sve ovo ostalo je za neku prosječnu djecu, kojima škola ide više-manje dobro, koji uče lagano i bez nekih većih problema.
plus, koji sebi ne postavljaju cilj da u gimnaziji moraju imati sve petice kako su imali do sad u osnovnoj. a, naravno, nisu spremni zapeti pošteno. i žele, osim učenja, baviti se onime čime su se i do tad bavili. ako žele samo učiti, nek uče, bome ima i takvih.
u svakom slučaju, ne bih radila te panike od prezahtjevnih škola svojoj djeci, odnosno ne da ne bih nego neću :mrgreen:
Ja sam isla u seosku gimanziju. Ne sjecam se da me ucenje uopce opterecivalo a kamoli par sati dnevno. Zavrsila sam medicinu bez ikakvih teskoca, ali sam na pocetku faksa uslijed ludjackog ucenja bila fakat u soku. Poslije sam se navikla. Ali iz moje skole nas je svaga par iz razreda zavrsilo faks. I stvarno se svakako upisivalo, izmedju ostalog klince koji fakat nisu bilo za gimnaziju.
mima, mislim da si nešto krivo shvatila.
pitam se čemu toliko bubanje, kakva je to srednja škola u kojoj djeca provode po pola dana i još doma uče po 2, 3 sata-što rade u školi?
jesi prolistala udžbenik iz biologije npr. (bilo za srednju, bilo za osnovnu školu)? tebi je to normalno?
djecu treba učiti razmišljati, potaknuti u njima interes za neko područje, njegovati taj interes ako već postoji, da ne vjeruju slijepo autoritetima...ne smatram da je svakodnevno višesatno učenje nužni dio toga.
ali eto, nije ni čudo da nam školstvo ne valja kad u školi radi osoba koja smatra da je učenje i znanje bezveze :mrgreen:
cvijeta, ja sam sigurno učila i radila za školu 2-3 sata svaki dan u 1. i 2. srednje. Meni je to normalno.
Jednostavno smo morali puno učiti sve predmete jer su svi profesori puno tražili, kad su mi u 3. i 4. ostale samo matematika i informatika bilo je puno lakše.
Istina, imala sam uglavnom sve petice (ali opet ne baš sve).
Ne znam što je to danas, i u čemu je problem, ali vidim da djeca imaju zaista jako velikih problema u SŠ. U čemu je stvar, da li ne znaju, ili nisu navikli na učenje, ili su stvarno neki grozni kriteriji - pojma nemam.
Uglavnom, moji nećaci, sve odlični đaci u OŠ, u srednjoj imaju doslovce dvojke i jedva prolaze matematiku npr. Ja ih pitam što to tako teško uče - a oni kažu- jednadžbe.
suncokret, nisam prolistala udžbenik iz biologije, ali se jako dobro sjećam učenja biologije u SŠ. Profesorica je bila kao neka seoska učiteljica, sva cvrkutava i vesela, ali kad bi krenula pitati i ispravljati kontrolne nikome nije bilo do veselja. Srednja škola nije osnovna pa da bi čovjek očekivao da se sve može naučiti na satu, mislim da to baš i nije moguće jer je gradivo puno obimnije.
pa to ti je to, mima. tako je bilo i kod nas.
samo, ja sam prolazila s 4, i imala sam i trojke :mrgreen:
i neopravdane :mrgreen:
iako, meni se 2 sata dnevno i ne čini tako straaašno previše učenja, ako ćemo pravo.
u stvari, ja se slažem s mimom.
bome, pred kontrolni matematike, rješavao se demidovič, i zadaci s tri zvjezdice :mrgreen:
al to sam voljela pa ne pamtim kao tlaku.
Lako za demidoviča, mi smo i marksizam morali učiti :mrgreen: i to opako!
mima, zaista ne znam-nisam izgleda išla u srednju :)
a ako ipak jesam, očito je bila neka falša, jer sam bez svakodnevnog učenja imala prosjek preko 4.8 (iako, se ne sjećam da su se ocjene dijelile kapom i šakom), i ništa me baš na faksu nije previše iznenadilo- osim činjenice da se ne razlikuje puno od srednje škole (ja očekivala neke rasprave i diskusije s profesorima, a ono šipak-ajd ne baš kod svih)
di mi je aleks, da se prisjetimo naše prof iz marksizma :mrgreen:
koji se pretvorio mojoj generaciji u PiG - politika i gospodarstvo.
a obrana?
majko mila koje smo mi glupave predmete imali.
jedan od glupljih, ja imala, "tehnologija obrade metala" :lol:
aaaleeeks, javi se :mrgreen:
A čuj, moguće je i da si jako pametna.
Pa da, nevjerojatno. Trebalo je izgledati kao neki obični predmet, recimo ja sam napravila u kutijici, pa kad otvoriš ima neki mehanizam koji bi kakti eksplodirao.
i ja sam imala prijemni
hrvatski i strani jezik (ne sjećam se da je još nešto bilo)
i isto sam gledala ozdola, je da nisam morala tako daleko ići :mrgreen: kao ti
(u kulturi sam bila negdje u sredini liste, zato sam u medicinskoj bila 7. od nekoliko stotina:alexis:, kad se već hvalimo, ali je nisam upisala)
inače tvoja priča, sve u zadnji tren, podsjetila me na moj prijemni na fax
je totalno OT, ali moram to ispričati
prijemni u 9h, ja idem iz mog sela, na autobus u 6.30
navečer pripremila novac i osobnu
ujutro toga nema
cijeli stan okrenem, nema, kao da je u zemlju propalo
uzmem novac što smo imali za neke hitnoće, putovnicu i jurim na autobus, on otišao
idem stopirati, dođem nekako do rijeke, već kasnim, trčim na faks, hoću poprijeko kroz riječku bolnicu, dođem do stražnje lese bolnice, zatvorena
ajde natrag, pa okolo......
zakasnila sam, ali su me ipak pustili unutra
nekada se pitam je li mi to svemir nešto htio poručiti i jesam li ga trebala poslušati
Mina iznenađenja je gubitak vremena, ali ima i puno gradiva u današnjim gimnazijskim programima koji su također gubitak vremena.
je, boro. al u neko doba mi je bila i ona tvoja.
a petek iz marksizma.
super su mi bili oboje.
ja sam voljela marksizam :škartoc:
ok, ovo prelazi granice topika.
al kad si već tu, imaš li traume od previše učenja iz srednje?
prelazi granice, ali nadam se da nitko od djece neće imati onakvog "profesora" kao što je bila ona iz ono i dsz
jer od nje imam traumu iz srednje
zbog nje nisam prošla s 5. u prvom razredu
ok nisam ni trebala ako mi je ovisilo o njenoj ocjeni, ali me je tako povrijedilo, da i danas, skoro 30 godina kasnije pamtim
na polugodištu sam imala 2 iz ono i dsz (i to radi 1 iz zalaganja i bilježnice:roll:) , a drugo polugodište 4
i ona mi zaključi 3, ok, ne bi to mene povrijedilo da jedna cura nije imala 3 1. polugodište, 5 drugo i njoj je zaključila 5
(ja sam imala tićaku :heart: i županićku :voodoo: iz marksizma)
nemam traume od učenja, ne sjećam se da sam se nešto previše lomila, bila sam kampanjac, tako da je pred test bilo udarno, a mimo testa luftanje
meni je fax bio šok, kao što je rekla sassa
ali moja frendica, koja je poslije završila pravo, i to kao najbolja studentica generacije, kaže da dan danas sanja kako prof biologije (znaš koji:-)) okreće imenik i sadistički gleda u svakog koga okrene i čeka njegovu reakciju
ona kaže da joj se srednja toliko ogadila, dok je na faksu procvala i da joj je bio 100x lakši, sama si je diktirala tempo, znala je kad ima ispit, nije imala strah hoće li je pitati, što će je pitati...
Ja moram priznati da padam na guzicu od ovih par sati učenja.
S miocom i muzičkom nisam imala vremena udahnuti, domaći se pisao na kavi u pauzi, autobusu (preko matematike :)), u jednom trenu sam dosegla nevjerovatnih 28 predmeta tjedno. I nisam bila jedina.
Naravno da mi prosjek nije bio odličan, bio je kako kada-od 3.4 do 3.9.
vi sve neke pametne
i još se poudale za pametne
mi se moramo izvlačiti na ljepotu
Pa ja bih rekla da su ove kaj nisu učile pametne, a ovima koje jesu je malo više trebalo.
ja sam isla u skolu u zaostaloj republici SFRJ, iz koje dolaze sveneki glupi. upisala faks u zagrebu, bez neke frke. htjela sam medicnisku biokemiju, ali eto zvijezde su rekle nemoj idi na biotehnologiju.
u srednjoj skoli bila sam zajdeno sa jos jednom djvojkom najbolja i nisam ucila non stop. bome sam svaki dan izlazila van. ali su mi prve tri ocjene u srednjoj bile 1. onda sam se malo stresla i eto na kraju zavrsila cijelu srednju s 5.0
matematika mi je bila draga, imala sam jednog profesora koji je izgledao ko neki ruski general, onako kockast kako ih crtaju. trazio je i davao je, ali kako je i cvijeta rekla to mi je bilo drago pa zagrijes stolicu prije testa.
ONO I DSZ mi je bio super zabavan predmet, jedino mi je zao sto sam prva generacija kojoj su ukinuli ono gadjanje.
MISS o boze OUR, SOUR, RO, SIV i ostale skracenice, srecom u 4. se pretvorilo u filozofiju.
sve us vemu s tom skolom u kojoj nisam ucila, nisam imala nekih problema na faksu. matematika mi je bila kao sto je neko reko srednjoskolska, fizika mi je bila bez veze, ali zbog neljubavi koji nas dvije imamo medjusobno nisam ucila vec samo jedan vikend i opet sam prosla. cinizam u mom zivotu je da sad radim s fizicarima 8-)
i gledam kcer od kolegice na poslu ide u V zgb gimnaziju. pa to djete samo uci, a majka joj fizicarka i kaze da zadatke koje oni rjesavaju su zbilja pretjerani. za neke i ona treba uzeti literaturu i raditi. kome nakon takve srednje se da jos uciti, ici na faks. ispada kao da su faks i srednja zamjenila mjesta :unsure:
Tu bi se slozila sa tanjom_b. MOzda ce i skuzit da se od njega/nje ne trazi neki poseban angazman, pa se pridruziti gomili i tako ne razvijati svoje potencijale- no ovdje se radi o srednjoj skoli.
Upravo se u sklopu jednog seminara bavim temom socijalne selekcije uspjeha u (osnovnoj) skoli, faktora koji na njega utjecu, ali u austrijskom skolstvu. Joooj, bolje bi mi bilo da sve to ne znam sto sam na tu temu procitala! Mislim da cu sici s pameti kad moja krene u skolu.
Daklem, bavljenjem tom temom, stekla sam dojam da je temelj koji je postavljen u osnovnoj skoli vazan (a u to spada utjecaj roditelja na dijete tj. vaznost obrazovanja unutar obitelji, kvaliteta skole, radne navike stecene u skoli i kod kuce). Neka laksa gimazija nece "zaglupiti" dijete, a ipak nece imati neke nepremostive deficite na faxu i kod upisa. I ja bi definitivno odabrala tu soluciju. Radne navike se vjerojatno nece pokvariti i nauciti ce dovoljno. Treba malo i zivjeti:-).
Poticajna ili nepoticajna okolina ostavlja vise traga na dijete kad se to desava u osnovnoj skoli. A tu se desava svasta:evil:. Jedan mali dio toga dobro ilustrira jedna eksperimentalna studija: ucitelju je nekoliko ucenika predstavljeno kao daroviti iako to nisu bili, nego prosjecni. Na kraju (ja mislim) godine, ti ucenici su imali bolje ocjene i kompetencije od ostalih, jer su bili vise poticani od strane ucitelja. Austrijsko skolstvo je jako selektivno i vazan je odabir Hauptschule i taj odabir utjece na ostatak skolovanja.
Kod odabira hrvatskog faxa nema veze jel dijete islo u tezu ili laksu gimnaziju, bitno je da ima dobre ocjene i da polozi prijemni, sto je izvedivo i sa laksom gimazijom. Ispravite me ako se varam:-).
To su stvari o kojima u ono vrijeme nisam razmisljala - zavrsila sam primjenjenu i upisala filozofski i bas me bilo briga za neke tamo matematike, fizike i kemije.
Uh-puh, onda si valjda briljirala kod Seiwertha jer on je zbilja puno tražio.
Gledam sada predmete u Primjenjenoj i više nema fizike. Onaj što je predavao fiziku više nije na školi, ali to je zbilja bila smijurija sa njegovim lovačkim.:roll: pričama.
moja necakinja ide u prestiznu zg gimnaziju, zeli upisati medicinu i -puno uci. sigurno se nece sokirati kad dodje na fax ko sasa LOL.
ok, usput izlazi, ima decka s kojim provodi dosta vremena, nije da nema zivota, ali ce npr, vikendom, kad dogovaramo neki izlet, odgovoriti da ne moze pa nabrojati sve obaveze
ja se sjecam da mi vikendom nismo uopce ucile, preko tjedna ok, napisati domaci, ponavljati za test, ali nikad nekoliko sati, a pogotovo ne nikad navecer kao sto sad djeca uce. nasa mama je smatrala neprihvatljivim da se vikendom uci, vikend je bio za izlete i druzenja s prijateljima. ja sam se npr za prijemni pocela pripremati vrlo rano, kroz 4. razred sam nadogradjivala opcu kulturu koja je nasem provincijskom miocu bila manjkava, i pravilo je bilo isto - ako ces uciti, ides s nama na izlet pa nosaj tu enciklopediju i uci tamo.
sad ni roditelji djeci ne postavljaju takve granice, pretjerano ucenje je vrlina, kao i pretjerani rad. sasvim krivo.
a i toliko je distraktora oko nas da vjerojatno nekadasnje ucenje od sat vremena odgovara danasnjem trosatnom
Wow moji roditelji su zaista bili ispred svoga vremena :mrgreen: - ne mogu zamisliti da bi me tjerali na izlet ako sam imala učenja, škola je bila na prvom mjestu.
Inače, stalno se pitam zašto je djeci danas tako teško u školi, pa ako je razlog tome to što moraju učiti 2-3 sata dnevno, a vidim da je mnogim roditeljima to čudno i puno, to me zaista ispunjava zadovoljstvom jer znači da se stvari ipak nisu promijenile od moga vremena (iako svi tvrde da je danas puno teže)
bravo za mamu!
nisu prije sve mame imale takav zdrav odnos prema životu