šafran prvotno napisa
Mislim da ne. Inače prečesto mi se nekako koristi taj izraz u ovakavim kontekstima kada pričamo o našoj djeci, to liječenje trauma iz vlastitih djetinjstva. Ja nekako ne bi rekla da je to uvijek tako, evo obrazložit ću i zašto tako mislim.
Ti si ti, tvoja mama je tvoja mama, neki ljudi su sličniji svojim roditeljima nego što bi željeli, neki pak puno različitiji nego što bi to njihovi roditelji željeli, u biti često su to posve drugačije osobe, makar bi skoro svaki roditelj valjda htio da mu je dijete njegova kopija, ali djeca naša su prije svega osobe za sebe i najzdravije ih je i tako ppromatrati, prvenstvno radi njih samih, jer bi jednom kad porastu mogli ostati zatečeni, da ne kažem razočarani roditelji kad shvatimo da nam je dijete ipak unikat za sebe, i ipak bez obzira na sav odgoj, kalupe, usađivanja, kad tad, ako nikad onda u odrasloj dobi će naći načina da njhovo suštinsko ja ipak preskoči sve te oblutke i ispliva van.
Ja znam danas da ne liječim nikakave traume, prejaka sam ja persona za to, jača i od moje starke, što je vjerojatno i bio izvor svog zla kod mene za nju, nije me mogla ugurati u niti jedan prema njenim mjerilima odgovarajući kalup, uvijek mi je stršao bar jedan prst van, jest da mi je trebalo puno godina da to shvatim, ali sad na pragu 40te itekako sam načisto sa sobom i konačno znam, ona je jednostavno ona, ja sam jednostavno ja. Dvije različite osobe, dva karaktera, dva srca.
Jednako kao i tebe, ni mene moja nikad nije uzela u krilo, poljubila, pogladila, tepala, zekala se sa mnom, bila spontana, glupirala se s vlastitim djetetom, rekla mi da me voli, pokazala mi to barem pokretom, dodirom, pogledom...Ali djeca brzo kapiraju stvari, instiktivno. S vremenom sam još kao dijete to od nje prestala i očekivati, a danas mi nije žao mene, nego nje. Ja sam sebi našla svoj put, i puno ljubavi, zagrljala, i svega onoga što kao dijete nisam imala, a priželjkivala sam si, i sretna sam, za razliku od nje koja se skoro rastočila u vlastitoj gorčini. Rastužuje me to, a znam da je moglo biti drugačije, prije svega za nju samu.ALi poteze koje je ona vukla u životu i kako ih je vukla, i dan danas su mi nejasni. Tražila sam odgovore i u njenom djetinjstvu, i da djelomično sam ih i tamo mogla pronaći, iako njena sestra i brat usprkos djetinjstvu svoje su živote i svoje vlastite obitelji izgradili na novim, zdravim temeljima.
Ali kako god, ona je ona, ja sam ja, srećom, i ponekad se je teško otresti nekih trauma iz vlastitih djetinjstva, ali stvari jednostavno treba staviti u perspektivu, sebe same trebamo staviti u perspektivu i jednostavno jednom nas konačno prestati gledati očima naših roditelja, pogotovo onih čja je optika malo iskrivljena.
I tako.."Bako, bakice zašto ne grliš, tepaš, ljubiš, svoju unučicu?" pita unuka. " Pa nije ni moja baka mene", odgovori baka, i pobježe u šumu.:-)