Kaj smo rekli za led žarulje , eto srećkovića kojem je jedna riknulanjuler, druga danas
Printable View
Kaj smo rekli za led žarulje , eto srećkovića kojem je jedna riknulanjuler, druga danas
ajmeee
ocemo li ikad podrzat dobre projekte bez da se ponasamo ko da nam je jedini cilj da sprjecimo da dobre promjene ne krenu!?!
velik dio građana Zagreba bude odvajal od samog pocetka, svi koji zive u kucama bez problema... i s vremenom bu se sredilo
i to je, srecom, činjenica
a mali dio nikad ni s cim ne bu zadovoljan
ajmo malo bit od pomoci!
pa nisu ove promjene da nam bude gore
pa kaj stvarno samo na komociju moramo gledat!?
i dajte se vi kriticarke prestanite zgrazavati i napravite ono kaj mozete, ak ne za sebe, a onda bar za nase nove generacije u koje se tak žustro kunemo da su nam najbitniji
Recikliram već godinama. Dugo sam živjela u Njemačkoj i tamo je to bilo "pod normalno" i može se, naravno, nikakav problem. I zapravo mi se ne čini da je ovdje netko komotan ili da bi htio takav ostati, već da je previše toga ostalo visjeti u zraku. Pa tko ne bi htio čišći grad? Ali mislim da će sad biti svakakav samo ne čist.
Osobno mi je ideja za razvrstavanje otpada odlična, ali za provedbu i najsposobnijima treba nekoliko godina. Ovo bi trebalo ići nježno i postupno, uz puno razumijevanja, a oni opet kreću s prijetnjama. Poput jednog nedavnog scenarija.
Evo, na Tomaševićevu FB profilu nekoliko je ljudi priupitalo što s uredima/tvrtkama koje rade do 16.00 ili sl. i postoji li kakva alternativa za njih. Pa neće smeće kući nositi. Odgovora nema, ali kazni će biti. Svašta. Pa nisu se smjeli ni dovesti u situaciju da ih se to pita, na to su trebali unaprijed misliti. A to je samo jedno neriješeno pitanje.
Ja bih baš voljela da mi netko nešto ubaci u kantu za MKO da vidim kako oni to misle kažnjavati ljude.
Zanimljiv mi je i komentar jednog mojeg prijatelja koji tvrdi da će se sad ekipa koja je po kantama tražila boce koje vrijede 50 lipa prebaciti na drugu djelatnost - jer će se sad u istim tim kantama (ili na javnim površinama, na početku) nalaziti vrećice čija je vrijednost puno veća od vrijednosti boca, tj. razvit će se biznis vađenja otpada iz vrećica da bi ih se prodavalo po nižoj cijeni ili jednostavno - za vlastitu upotrebu. Baš me zanima hoće li ljudi ići tako daleko. Zapravo, gotovo da i ne sumnjam.
Mi smo nedavno renovirali stan i shvatili da je zbrinjavanje građevinskog otpada ogroman problem. Ne možeš ni u reciklažno dvorište odnjeti koliko hoćeš, postoje ograničenja. Glomazni otpad isto ima ograničenja. Neke vrste otpada poput heraklita ne primaju nigdje. Osim ako platiš nekome da to odveze, a onda on plati nekome u reciklažnom dvorištu da to primi. I nema veze što nekoliko godina nisam koristila ni reciklažna dvorišta ni naručivala glomazni otpad, nema prenošenja zahtjeva ni u slijedeću godinu ni naručivanja glomaznog otpada na drugu adresu.
A što se ovih "redovnih" vrsta otpada tiče, mislim da su prvo trebali početi redovito odvoziti papir i plastiku, i povećati rupe za ubacivanje u te kontejnere, a tek onda krenuti s pritiskom na recikliranje. Pa nemamo sada gdje odložiti papir i plastiku a ako svi počnu odvajati otpad bit će još i gore.
Ovdje se ne slažem, naročito iz ogromneeeee frustracije iz moje zgrade. Ponavljam 12 stanova. Od kojih su 3 prazni većinu godine, i minus moj = 8.
Dakle Bandić je još podijelio vrećice. Išla je kampanja na TV-u s Bandićem. Sve je na internetu.
I svejedno su tih 8 ljudi u stanju raditi ovo:
- pelene u smeđoj kanti
- gulaš istresen iz lonca u smeđu kantu
- kosti od mesa u najlonskoj vrećici u smeđoj kanti
- ostatke iz vrta u velikoj crnoj najlonskoj vrećici u smeđoj kanti
- tepih stavljen u žutu vrećicu od grada i stavljen u zelenu kantu
- plastika ide svaka 2 tjedna, ali jutro nakon što ju odvezu ostave 5 kanistera od tekućeg praška, destilirane vode i sl. koji onda 2 tjedna lete oko zgrade
- već sam napisala, ali moram opet - kutija od dostave cijela u komadu sa striroporom i najlonom se odmara na plavoj kanti i nitko ne može ubaciti ništa drugo u nju
Mogla bih do sutra nabrajati. Oblijepila sam haustor, slala mailove, poruke, svakom pisamce u sandučić - ništa. Ekskaliralo je ovo ljeto kad nam nisu odvezli biootpad 2 mjeseca (dva mjeseca!) i kad sam zvala i pisala mailove - i već sam tada dobila odgovor da nam niti neće odvesti jer unutra nije biootpad i da to sami riješimo. Ne želite znati kako smo to riješili. Ali crve sam već spomenula :mrgreen:.
I to nisu neki jadni, stari, polupismeni ljudi - nego osoba koja ima doktorat iz nečega, osoba koja ima svoju firmu, druga osoba koja ima svoju firmu - dakle nimalo intelektualno, socijalno itd. podkapacitirani ljudi. Samo im se ne da.
I što sam dobila kao povratnu informaciju - "Zašto nam šalješ sve to - ti nas pokušavam odgojiti?". :gaah:
(Moram si naći život :lol:).
Iskreno, ja jedva čekam kazne.
To je kao u školi, zar bi itko učio da ne dijele jedinice?
Nemam pojma zašto papir i plastiku (kod nas) odvoze 2 puta mjesečno, to je turbo premalo. Ali očito nemaju kapaciteta. Ili bismo to plaćali još skuplje. (Ni vodu nam ne žele doći očitati češće od 2x godišnje osim ako platimo).
Ali s obzirom na sve navedeno, većinu vremena mi se gadi prići bilo kojem zelenom otoku ili našem smeću kod zgrade. I kod zgrade bacam samo miješano. Svoju plastiku, svoj papir, staklo... ja vozim 1x tjedno u reciklažno. Tamo je sve tako lijepo uredno razvrstano, divota, milina :mrgreen:. (Moram si naći život).
Pa si razmišljam... ako već ne mogu odvoziti papir i plastiku češće - ne bi nikome otpala kruna s glave da stane 1x tjedno u reciklažno i ostavi tamo sve. Da barem jedan mali dio ljudi to radi vjerojatno bi pomoglo kad već ne može kamion za plastiku, papir... ići češće.
Idem si sad naći život.
Potpisujem i ninu i bubilo od riječi do riječi.
Trenutno renoviram stan u Zg i jako dobro znam koji je problem sa šutom.
Majstori odvoz šute naplaćuju ko suho zlato i mogu se samo nadati da ju ne istresu negdje u šumu.
Zaprešić ima relativno ok riješeno zbrinjavanje otpada s podzemnim kontejnerima, ali da, premali su.
Trebali bi biti veliki ko stadion jer ekipa nagura kutiju od televizora i blokira sve. Ništa više ne stane.
I ima pisano upozorenje i kamere i komunalni redar nadzire, ali naše je ljude jako teško odgojiti.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Kod nas je model odvoza otpada slican kao sto Zagreb pokusava uvesti.
Odvoz komunalnog otpada je jednom tjedno. Vrecica kosta 2,40 eur.
Jednom tjedno vrtni otpad (trava, rezana zivica..) u vrecama (cijena isto par centi) i posebno biootpad u kantama koje daje opcina (mi to ne koristimo jer imamo svoj kompost).
Odvoz Pmd (plastika, metal, tetrapak) 1-2 puta mjesecno. Vrecica je 10ak centi. Ako krivo razvrstas, dobijes naljepnicu i moras sve ispocetka razvrstati.
Papir isto 1-2 puta mjesecno. Pakiramo ga sami.
Staklo nosimo sami u kontejner i razvrstavamo po boji.
Nama je vrecica od 60l skroz dovoljna za cijeli tjedan, a koristimo jos pelene. Opcina subvencionira i kupnju platnenih 50% kako bi se smanjila kolicina otpada, ali ja sam bila lijena. Zna biti nezgodno ako ides na godisnji, ali uvijek mozes zamoliti susjeda da ti izbaci smece.
Ono u cemu po meni Zg grijesi, je nedostatak komunikacije. Kod nas se svaka promjena u nacinu razvrstavanja najavljivala mjesecima unaprijed, a onda je bio probni period od isto nekoliko mjeseci kad su te samo upozoravali na greske. U principu kazni nema, osim 350-600 eur ako te vide da kucni otpad guras vani u kantu, kazna je da ti ne odnesu smece pa si ti misli.
Mislim da grad prvenstveno jako loše komunicira s građanima.
Ne možeš poslati jedan letak u pošti i očekivati da svi shvate i pročitaju taj A4 papir. Komunikacija je grozno odradjena.
Što se cijena tice mogu samo rec da smo pred 3 godine pokrenuli nabavku boxa za 3 kontejnera (trebamo 2), tad je došlo 20.000kn/box pa mi se nakon 3 godine inflacije 20.000kn ne čini puno. I trebali smo naravno platiti iz vlastitih džepova jer rjesavamo naše smeće, no većini je bilo draže da 5-6 kontejnera stoji na parkiralištu i služi kao točka gdje svatko tko prolazi usput baci koji komad krupnog otpada, otvorene kante služe vranama kao samoposluživanje, kad pada kiša sve se cijedi kroz njih i cure ne znam kakvi sve otrovi u kanalizaciju, kad vjetar puhne plastika i smece slobodno lete po cesti i parku itd itd itd... ali eto, mi kojima je to smetalo smo bili u manjini.
Nadam se da ćemo bar sad dobiti od grada dozvolu za boxeve i da će natjerati ove ostale da sudjeluju u troškovima nabave, da ne prolazim svaki dan pored tog rugla koje bode u oči i ne spada u ovaj grad u ovo stoljeće.
Ajme, pa ovo je prestrašno, ljudi stvarno nisu normalni:lol:, ja bih ih u top stavila, takve bi i ja kaznila takvom kaznom koju bi sigurno zapamtili. Koji je to nevjerojatni mentalni sklop.
I sviđa mi se ovo s naljepnicom što je Munkica spomenula i subvencija za platnene, odlično. Gdje živiš, ako smijem pitati, Munkice?
I super mi je što će se centar konačno riješiti tih silnih kanti.
Vidim da je tvoj doživljaj sugrađana i sustanara sličan mom. U svakom slučaju rekla big da su takvi većina.
Ja bi da se osmisli sustav gdje svatko plaća za sebe ali uz kontrolu i kazne za one koji ne razvrstavaju. Znaci ne plati 2kn za neku genericku vrećicu nego 2kn za tvoju osobnu vrećicu s sifrom koja je zaduzena na tebe osobno, a tako i za svu reciklazu, pa onda kontrola svega. I kazne tko nije ispravno razvrstao. Sve zajedničke kante su put u neodgovornost i bmk stav koji uništavaju trud ostalih.
Plus na zalost stroga kontrola i drastično kaznjavanje svih koji bacaju smeće na divlje deponije i u šumu, a takvih je puno. Ne vjerujem uopće više u edukaciju i suradnju, vjerujem na zalost samo u kazne, kazne i još kazni. Bar dok se kaznama ne utjera savjest i navike...
Evo, kod mene je bio info punk prošli tjedan. Al mislim da je njegovo "radno vrijeme" bilo nešto tipa 9-13 ili slično, uglavnom unutar radnog vremena većine zaposlenih.
No, ne znam bih li se čudila stanarima od bubilo, jer takvih ima na svakom koraku, kad npr kod mene na poslu postoje kutije za papir koji neka firma odvozi. Tamo uz papir obavezno stoje plastični registratori, boce od gaziranih pića, ma svašta
U potpunosti se slažem. Ja sam čak razmišljala da ću ja na svoje plave Zg vrećice pisati markerom "OVO JE SMEĆE ZA TO I TO PREZIME, NISMO OVDJE OSTAVILI NIŠTA DRUGO" :mrgreen:.
Mislim, nije na neću dobiti kaznu ako je lupe na cijelu zgradu svima, ali barem ću im olakšati potragu i kopanje pa možda uspiju otkriti baš tog jednog.
Meni je palo na pamet da taj sustav kazni (kad se kažnjavaju zgrade) ima svrhu prikupljanja love i ništa drugo. Nadam se da nemam pravo. Iskreno, voljela bih da ovaj sustav zaživi, ali nekako baš nisam uvjerena da hoće. Bumo vidli. Kad će konačno ta spalionica??? To je jedno od pitanja na koja predugo čekamo odgovor, a u eri energetske krize nije neopravdano.
nego,
jel vam proslo kroz glavu da mi ljudi, građani Zagreba, kad bi htjeli, uz samo malcice razuma i obicne ljudskosti i pristojnosti, ne bi uopce trebali
ni kaveze za smece
ni plave/zute/zelene vrecice
ni ljude koji za nama čiste kad pobacamo oko kontenjera
zamislite koja bi to usteda resursa bila
koliko se manje ljudi nerviralo
i kolko bi nam zivot bil ljepsi...
kojim se mi glupostima bavimo, oko cega se ljutimo, svađamo, prkosimo, pakostimo, inatimo, kritiziramo...:(
bas sam pricala s klincima
da se ljudski rod ponasa ko najvece smece, a uopce ne treba bit tak
jer moze drukcije
ili da ovo prebacim na filozofski kutak?!
slazem se, ali evo pozivam nas sve da gde god mozemo svi mi koji smo bolje informirani, doprinesemo sirenju tocnih informacija
(i podrske cijelom procesu mozda ;) )
pocevsi od svoje zgrade.. puno smo napravili odma!
ak netko treba konkretnih informacija; pitajte mozda vec netko i tu među nama vec zna odgovor/e
Mama pticica, Lili je postavila n konkretnih pitanja na jednoj od prijasnjih stranica. Mozes njoj odgovorit. :)
Sillyme, evo argumenta zbog kojeg će morati.
U skladu s Odlukom o javnoj usluzi sakupljanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu, svi korisnici obvezni su svoje spremnike za prikupljanje miješanog komunalnog otpada te reciklabilnog komunalnog otpada držati "pod ključem", odnosno u:
zaključanim smetlarnicima i podrumima, haustorima, ograđenim dvorištima, tipiziranim boksovima, koji su smješteni unutar katastarske čestice nekretnine ili smješteni na bilo koji drugi odgovarajući način kojim se onemogućuje pristup spremnicima od strane trećih osoba.
Ako to nije moguće – korisnici od Grada traže dodjelu javne površine za tipizirane boksove za spremnike, kako bi isti bili pod ključem, odnosno nedostupni trećim osobama.
Mi kao zgrada imamo takav slučaj pa evo procedure:
Dodjelu javne površine traži se od nadležnog Vijeća gradske četvrti ili "nadležnog" MO-a.
A, preduvjet za zahtjev je zapisnik od Čistoće koji je napravljen kad su djelatnici Čistoće bili na terenu pogledati ima li zgrada adekvatni prostor ili ne.
Za sve koji žive u zgradama, a nemaju riješeno ovo, pitajte svoje predstavnike suvlasnika u kojoj ste fazi..
Ovako bi po meni trebalo i biti, prvo probni rok i prilagodba, nikakav naglasak odmah na kazne jer znamo da se u 90% slučajeva neće ni znati tko su počinitelji, a najbezveznije solucija je da ispaštaju oni koji nisu krivi.
Susjed može imat ključ i pristup spremniku pa opet ubacit ono što ne treba u spremnik. Zašto bi zbog nekog drugog trebali ispaštat ostali koji odgovorno razvrstavaju?
Inače smo poznati kao narod nesklon promjenama navika i u stalnom buntu za sve što je novo.
Hvala što misliš na mene :-)
Zvala telefonski, nitko se ne javlja, poslala mail na Zg vrećice, nitko ne odgovara. Vrlo konkretna pitanja, nigdje odgovora.
Predstavnik kaže da će uskoro sastanak i onako u prolazu dobaci da imamo problem lokacije jer 3 zgrade dijele ta 2 mjesta s kontejnerima, kontejneri naravno nisu unutar katastarske čestice, pa će se izgleda morat tražit dodjela javne površine. Ne znamo gdje bi uopće tamo našli još extra površine, osim da se oduzmu parkinzi što bi tek bilo užasno. Također je napomenuo toliko koliko bi nas koštali boksevi mi nemamo na godišnjoj razini pričuve, pa je vrlo problematično pitanje financiranja (a stanari plaćaju pričuvu) i kao zasad ćemo samo kupovat Zg vrećice za miješani otpad i ubacivat u te naše kontejnere pod nastrešnicom kojima svi imaju pristup. Eto prvi ćemo biti na meti za kazne,a opet nemaju temelj da nas kazne dok mi čekamo da nam se riješi dodjela javne površine na koju možemo smjestiti spremnike.
Budem više konkretnih info imala na sastanku u subotu. Iako sumnjam da će i oni znati odgovore na sva pitanja.
Mi nemamo predstavnika suvlasnika. Za svaku pojedinacnu temu skupljamo potpise. Negdje na proceduri smo i prošli put zapeli, da smo trebali suglasnost... mislim da ćemo svi jednostavno na kraju plaćati kazne pa onda možda se maknemo s mrtve tocke. Imam osjećaj da većina drži fige da sve ostane po starom.
kod mene jutros osvanule vreće smeća na mjestima gdje ih nitko nikada nije ostavljao, u drvoredu uz glavnu cestu. kuće ne gledaju na tu stranu, netko se svojski morao potruditi da 3 vreće iznese tamo. naravno, vrane buše vreće i razbacuju.
malo dalje još jedna vreća i ogormankomad stiropora. preko ceste je ogromno reciklažno dvorište
ili su ljudi pobenavili ili protestiraju pa namjerno donijeli te vreće
mislim da će se to ponavljati ...
Pa je li uopce pravno moguce kaznit cijelu zgradu u situaciji u kojoj je ugovor potpisan s pojedinacnim vlasnicima stanova? To mi je bas cudno. Pp. da uplatnice idu na ime i prezime osobe u stanu, a ne jedna za zgradu?
Jadro,
iskreno nisam sigurna koliko je čvrst pravni temelj da se može kaznit "nevine" zbog jednog-dva koji krše pravila, no praksa će najbolje pokazati kako će funkcionirat taj dio s kaznama, a i općenito cijeli sustav.
Nama mislim da ne smiju lupit kazne jer nismo mi krivi što se prema njihovoj proceduri mora čekat dodjela javne površine za nabavu spremnika, pa tek onda se može krenut u nabavu.
Možda bude ona "tresla se brda,rodio se miš."
Nama je odvoz smeća poskupio više od 100%, tako da mislim da nas unaprijed, i to redovno, već kažnjavaju.
Odvajanje otpada nikakvo, kontejneri puni svega i svacega, bez obzira na boju. Dobili smo kante, ali još nema novog načina odvoza. Nemam gdje držati te kante a da ne smetaju autima. Bolje mi je, kao do sada, voziti vrećice do 100m dalekog kontejnera. Bit će i u RI ludo sa smećem.
Je li tko preksinoć gledao Otvoreno? Marina Ivandić iz Možemo je prokomentirala ono pitanje koje se i ovdje postavilo - što će obrtnici i ostali koji rade do, primjerice, 16.00 sati - kaže da će građani za to morati iznaći neko rješenje, da se to možda plaća kao što se plaća usluga čišćenja, ali je naglasila kako se oni jednostavno ne mogu prilagoditi svakoj skupini građana. Dakle, nevjerojatno. Pronaći osobu (koja ti zaista sad možda i čisti uredski prostor, a koja možda živi na drugom dijelu grada:roll:) koja će navečer skoknuti do ureda da bi iznijela smeće. Katastrofa. To je njihovo rješenje, kao da je riječ o desetero ljudi...
Ovo sam pitanje pitala i ja par stranica ranije.
Neke zgrade nemaju na računu zgrade (od pričuve) tolike novce, čak uz redovito plaćanje svih stanara, a kamoli u situacijama kada neki stanari ne plaćaju pričuvu.
Neće valjda zgrada/ljudi trebat ulazit u kredite kao što se radi za popravak krova, ugradnju lifta i sl. To nije tako jako velik iznos, al nije ni zanemariv.
Eh, sad se vidi da organizacija odvoza otpada nije igrica Monopoly :mrgreen: nego da tu treba i dosta pravog znanja i organizacijskih sposobnosti.
Ja mislim da taj odvoz smeća stvarno jest velik problem i nije ga lako riješiti niti logistički niti samo tako promijeniti svijest građana. Dovoljno je vidjeti neke kako bez pol muke bace smeće u šumu ili rijeku, da znamo s kakvim mindsetom imamo posla.
ali ovo s ovim plavim vrećicama mi je totalno bezvezno i prvoloptaško rješenje. Inače sam za smeće koristila vrećice iz dućana, koje bih stoput reciklirala i na kraju bi poslužile za smeće. Sad ih imam na desetke za baciti, a nove moram kuopvati. I ono što me danas dodatno iživciralo je to što sam jedva jedvice otvorila smotuljak tih novih vrećica. Pa zar se stvarno nisu mogle upakirati tako da ne potrošiš deset minuta za skidanje omota, i na kraju ni to ne uspiješ a da ne oštetiš tu prvu vrećicu. Baš ono, neko najjadnije moguće rješenje....
Ja to nisam ni pokušavala odlijepiti da slučajno ne poderem vrećicu, samo sam malo zarezala škarama po rubu (jer se stvarno teško odljepljuje). A i frend me nasmijao kad je analizirao zapremninu ovih najvećih plavih vrećica jer se i meni nešto slično dogodilo. Uvijek kupujem dm-ove žute od 30 l koje najnormalnije idu na kantu od 35 l jer imaju dovoljno širok otvor, a ova plava zg od 40 l ne ide na kantu od 35 l (mogu nategnuti samo 3 kraja) tako da ću morati kupiti novu kantu.:roll:
Evo malo njegove analize i pokojeg savjeta, mene je baš nasmijao.
"Prije nekoliko dana sam na kantu od 22 litre bezuspješno pokušao montirati ZG vrećicu od 40 litara, a kako mi to nije uspjelo kupio sam i ostale veličine ZG vrećica. Iznenadilo me da vrećica na kojoj piše 20L ima jednaku veličinu otvora kao i ona na kojoj piše 40L, i nikako mi nije bilo jasno kako je moguće da vrećica koja je 15cm (27,3%) duža ima dvostruku zapremninu. Prvo sam zapremnimu vrećice pokušao izračunati kao volumen valjka, uz pretpostavku da je 60% volumena iskoristivo, a taj izračun je doveo do sljedećih rezultata:
"10 L" vrećica ima zapremninu od 18,1 L
"20 L" vrećica ima zapremninu od 24,8 L
"40 L" vrećica ima zapremninu od 31,6 L
Nakon malo guglanja shvatio sam da je zapremnina vrećice zanimljiv matematički problem (vidi: https://en.wikipedia.org/wiki/Paper_bag_problem ) koji srećom sadrži formulu za aproksimaciju volumena
Koristeći precizniju formulu došao sam do sljedećih rezultata:
"10 L" vrećica ima zapremninu od 19,0 L (84,6% više od deklariranog)
"20 L" vrećica ima zapremninu od 25,9 L (29,4% više od deklariranog)
"40 L" vrećica ima zapremninu od 36,8 L (8,3% manje od deklariranog)
Obzirom da stvarni volumen odudara od deklariranog, odlaganje otpada je najpovoljnije u "10 L" vrećici gdje košta 11 lipa po litri, u "20 L" vrećici košta 15 lipa po litri, a u "40 L" vrećici košta 22 lipe po litri.
Dakle, u "40 L" vrećicu definitivno ne stane 40 litara otpada, na dužinu od 70 cm (69 bez obruba) širina vrećice mora biti 55 cm (dakle 5 cm šira nego trenutno) da bi u nju stalo najmanje 40 litara otpada. Ova intervencija riješila bi i problem koji me potaknuo na ovaj izračun - vrećicu od 40 litara mogao bih namjestiti preko ruba kante od 22 litre."
Ne opterecujem se. I onako sam vecinu otpada reciklirala , pa sam realno imala za baciti pola vrece od 35 litara tjedno. Sad kad bas jako pazim vidim da se to moze jos smanjiti . Vrecice jos nisam kupila . Zivim u kuci i kante za sve i tako drzim u dvoristu.