Pokazuje rezultate 1 do 50 od 789

Tema: Reciklaža u mom gradu (ha-ha)

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja mislim da taj odvoz smeća stvarno jest velik problem i nije ga lako riješiti niti logistički niti samo tako promijeniti svijest građana. Dovoljno je vidjeti neke kako bez pol muke bace smeće u šumu ili rijeku, da znamo s kakvim mindsetom imamo posla.
    ali ovo s ovim plavim vrećicama mi je totalno bezvezno i prvoloptaško rješenje. Inače sam za smeće koristila vrećice iz dućana, koje bih stoput reciklirala i na kraju bi poslužile za smeće. Sad ih imam na desetke za baciti, a nove moram kuopvati. I ono što me danas dodatno iživciralo je to što sam jedva jedvice otvorila smotuljak tih novih vrećica. Pa zar se stvarno nisu mogle upakirati tako da ne potrošiš deset minuta za skidanje omota, i na kraju ni to ne uspiješ a da ne oštetiš tu prvu vrećicu. Baš ono, neko najjadnije moguće rješenje....

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    ali ovo s ovim plavim vrećicama mi je totalno bezvezno i prvoloptaško rješenje. Inače sam za smeće koristila vrećice iz dućana, koje bih stoput reciklirala i na kraju bi poslužile za smeće. Sad ih imam na desetke za baciti, a nove moram kuopvati. I ono što me danas dodatno iživciralo je to što sam jedva jedvice otvorila smotuljak tih novih vrećica. Pa zar se stvarno nisu mogle upakirati tako da ne potrošiš deset minuta za skidanje omota, i na kraju ni to ne uspiješ a da ne oštetiš tu prvu vrećicu. Baš ono, neko najjadnije moguće rješenje....
    Ja to nisam ni pokušavala odlijepiti da slučajno ne poderem vrećicu, samo sam malo zarezala škarama po rubu (jer se stvarno teško odljepljuje). A i frend me nasmijao kad je analizirao zapremninu ovih najvećih plavih vrećica jer se i meni nešto slično dogodilo. Uvijek kupujem dm-ove žute od 30 l koje najnormalnije idu na kantu od 35 l jer imaju dovoljno širok otvor, a ova plava zg od 40 l ne ide na kantu od 35 l (mogu nategnuti samo 3 kraja) tako da ću morati kupiti novu kantu.

Evo malo njegove analize i pokojeg savjeta, mene je baš nasmijao.

"Prije nekoliko dana sam na kantu od 22 litre bezuspješno pokušao montirati ZG vrećicu od 40 litara, a kako mi to nije uspjelo kupio sam i ostale veličine ZG vrećica. Iznenadilo me da vrećica na kojoj piše 20L ima jednaku veličinu otvora kao i ona na kojoj piše 40L, i nikako mi nije bilo jasno kako je moguće da vrećica koja je 15cm (27,3%) duža ima dvostruku zapremninu. Prvo sam zapremnimu vrećice pokušao izračunati kao volumen valjka, uz pretpostavku da je 60% volumena iskoristivo, a taj izračun je doveo do sljedećih rezultata:

"10 L" vrećica ima zapremninu od 18,1 L
    "20 L" vrećica ima zapremninu od 24,8 L
    "40 L" vrećica ima zapremninu od 31,6 L

Nakon malo guglanja shvatio sam da je zapremnina vrećice zanimljiv matematički problem (vidi: https://en.wikipedia.org/wiki/Paper_bag_problem ) koji srećom sadrži formulu za aproksimaciju volumena

Koristeći precizniju formulu došao sam do sljedećih rezultata:
    "10 L" vrećica ima zapremninu od 19,0 L (84,6% više od deklariranog)
    "20 L" vrećica ima zapremninu od 25,9 L (29,4% više od deklariranog)
    "40 L" vrećica ima zapremninu od 36,8 L (8,3% manje od deklariranog)

Obzirom da stvarni volumen odudara od deklariranog, odlaganje otpada je najpovoljnije u "10 L" vrećici gdje košta 11 lipa po litri, u "20 L" vrećici košta 15 lipa po litri, a u "40 L" vrećici košta 22 lipe po litri.

Dakle, u "40 L" vrećicu definitivno ne stane 40 litara otpada, na dužinu od 70 cm (69 bez obruba) širina vrećice mora biti 55 cm (dakle 5 cm šira nego trenutno) da bi u nju stalo najmanje 40 litara otpada. Ova intervencija riješila bi i problem koji me potaknuo na ovaj izračun - vrećicu od 40 litara mogao bih namjestiti preko ruba kante od 22 litre."

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •