Nagledaju se oni svega,vjerujem da su dobro prepoznali. Navodno se lako vidi razlika virusno ili bakterijsko,iskusnom oku. Tako se priča :-/
Na koliko dana vam je prepisan antibiotik i kada bi trebali na kontr kod pedijatra po nalazu s hitne
Printable View
Pa naravno da se može povući. Pa nije strep nešto nastalo jučer, cijelo vrijeme je s nama, za razliku od antibiotika.
Mislim da bi tvoj brat, da nije popio antibiotik, imao tri moguća razvoja situacije, prva - organizam bi se sam riješio streptokoka, druga - postao bi kliconoša, dakle bakterije bi ostale, ali on ne bi imao problema i treće, upala bi se ponovo razbuktala.
vjerojatno pad imuniteta, pa se bestija razigra.
pitanje je da li ga je i sad sa antibiotikom bestiju u potpunosti ubio.
ima marta pravo i kliconoso treba spomenuti.
Ma ja sam mislila da nisam imala nikakve simptome Bhs pa sam se ipak sjetila da su me bolile angine na pola sata par dana ranije. ;-) koji čelični organizam. Mm također,kao nema simptoma a imao krasticu koja se čudno ponašala i sama od sebe prošla (čitaj impetigo), a neki su pili hladne vode pa ih zabolilo grlo. Svi bez simptoma,bolje reć svi promašili simptome. Ma bhs je s nama,oko nas. Liječi se ako se ponavlja,ako imaš simptome i problem s njim, ako se lančano razboljevate ili ako je u "kući" i napada jednog od ukućana potraži se kliconoša kod drugih ukućana da se pomogne onom koji ima stalne probleme s njim,ali nije neuobičajen i klice su jako jako malo zarazni,zarazni su oni koji se razbole sa svim popratnim simptomima. Kliconoše ipak nisu toliko "opasni" za okolinu
Evo ja uz :kava: dijelim pamet. Ma samo mi je još sve sviježe da smo bili u kući gotovo mjesec dana
Slično je bilo kod moje djece.... Mlađi je imao streptolizinski titar visok do neba. Izvadili mu mandule (a prije ga je pedica godinama filala antibioticima) i od tada je puno bolje. Tko zna koliko dugo je imao streptokok, a da nitko nije imao pojma... Osim toga, to je dijete koje ima alergijsku astmu. Sigurna sam da je popio puno previše antibiotika. Ali ja sam se morala gadno natezati za oba djeteta kad je trebala uputnica za Srebrnjak, orl i laboratorij. Nakon operacije mandula su oba zdrava (stariji je operiran s tri godine, a mlađi sa šest ili sedam).
Bili kod pedice, pregledala je detaljno i rekla da je grlo potpuno ok, da nema nikakvih naslaga i da je ova možda u subotu vidjela naslage hrane jer da ona ne vidi ni traga. Malo su joj limfni čvorovi još nateceni i po tome je zaključila da je nekakva upala grla postojala, ali virusna, koja je prošla. Smatra da nema potrebe ni za brisom ni vadjenjem krvi jer je po njoj situacija jasna, nema bakterija. Atb, naravno, ne moramo piti. Moram napomenuti da curku uopće nije boljelo grlo. Ovo mi je najdulji post s moba, groozno...
Eto ga na. Odlična vijest.
Zuska, eto, sad imaš pozitivno iskustvo...
Drago mi je da je cura dobro.
Zuska, lol, naslage hrane!
Drago mi je da je priča ovako završila.
Kako sam ja shvatila, nije baš uvijek lako prepoznati je li riječ o virusnim ili bakterijskim naslagama, kod moje djece su fulali više od jednog puta.
Jedino za što ne pitam treba/ne treba atb je bronhitis i upala pluća, s tim mi se ne igra.
Btw, ono što mi nikako nije jasno: ako je upala pluća virusna kako je antibiotik izliječi?
Pa ne izliječi antibiotik virusnu upalu pluća. Na virusne infekcije često se nadovežu bakterijske i tu pomaže antibiotik.
super, baš mi je drago (ali ja bih ipak tražila bris)
Čudno je to s tim bakterijama, virusima, gljivama....infekcijama.
Ja sam imala 5-6 upala uha za redom.I tu sam pisala o tome.
Radili mi bris, vrtili antibiotike, mijenjali teorije i dijagnoze, te je upala srednjeg uha, te nije, već samo zvukovoda, pa možda su gljive pa nisu nego je neka bolnička bakterija pa zadnja teorija da nemre bit bolnička bakterija da je to greška onoga koji je radio bris...sve ovo od otorinaca na Sv. duhu i u Vinogradskoj.
I kaj se desilo?
Nakon 15 godina ja prvi put u životu imam dvaput zaredom pa još i treći put iza toga sterilan nalaz urinokulture.
Ne znam i dalje što je s uhom.
Povremeno me kljuca, probada, malo svrbi pa par dana sve ok, nekad i malo boli i tako u krug.
Ali ja sam izliječila kroničnu upalu mjehura.
Moja teorija je da su svi oni silni antibiotici koje sam popila za uho sredili problem u mjehuru što do sada niti jedan doktor nije uspio i ja sam se već na neki način s tim i pomirila, a godišnje sam cca triput pila Sinersul i još barem dva-tri puta Klavocin ili Amoxil ili neki treći.
Često doktori ne mogu biti sigurni što je uzročnik upale pluća (mogu analizirati iskašljaj ako ga imaš, mogu poslati serum na analizu - dugo traje), otprilike se orijentiraju uz pomoć krvnih nalaza i CRP-a.
S Pliva zdravlje:
Bakterijske pneumonije najčešće uzrokuju sljedeće bakterije: pneumokok, Haemophilus influenzae i Moraxella catarrhalis. Bakterijska pneumonija vrlo se često razvija nakon infekcije gornjeg dišnog sustava. Početak je obično nagao, s jednokratnom zimicom i tresavicom. Karakteristični su sljedeći znakovi: tresavica koju prati vrućica, bolovi pri disanju na zahvaćenoj strani, kašalj sa stvaranjem iskašljaja (gnojni ili rđavi) i otežano disanje. Mnogi bolesnici, osobito oni visoke životne dobi, mogu imati podmuklije simptome. Stariji bolesnici mogu imati samo jedan od sljedećih simptoma: vrućicu, kašalj, slabost ili, što je osobito često, konfuziju (delirij)
.Atipične pneumonije uzrokuju bakterije kao Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae, Legionella ali i respiratorni virusi. Mycoplasma pneumoniae je karakterističan uzročnik manjih (obiteljskih), srednjih (u dječjim kolektivima i u školama) i vrlo velikih (gradskih i regionalnih) epidemija atipičnih pneumonija.
Atipične pneumonije, u pravilu, imaju polagan, manje buran nastup od bakterijskih, jer se klinički simptomi razvijaju postupno. Temperatura raste postupno, a naraste i do visoke vrijednosti, ali je izuzetno rijetko praćena tresavicom. Česti su i drugi, tzv. opći simptomi - glavobolja, bol u mišićima i zglobovima, opća slabost i umor, a katkad mučnina, povraćanje i proljev. Kašalj se obično zapaža nakon 3 do 4 dana, a redovito je suh i nadražajan, bez mogućnosti iskašljavanja. Zbog nekarakterističnih simptoma dijagnoza se postavlja kasnije nego u bakterijskim pneumonijama, često tek nakon rendgenskog snimanja pluća.
Virusne pneumonije se obično ne mogu i razlikovati od ostalih, ali su po simptomima i znakovima bolesti te po ostalim nalazima sličnije atipičnim pneumonijama. Respiratorni su virusi vrlo česti uzročnici pneumonija u djece (osobito djece mlađe od pet godina).
Pa ni medicina, unatoč svom znanju i specijalizacijama, nema uvijek odgovore na to. Uostalom, zar bi nam trebali doktori da je sve to jednostavno? Zakašlješ - odeš u ljekarnu i kupiš lijek A i stvar riješena. Zašmrcaš - kupiš lijek B i stvar riješena....
Uostalom, sad vidim, čokolada me pretekla s odgovorom, pa se ne moram truditi nego ću je samo potpisati.
Mm je imao oko 120 crp i po tom su zakljucili da je bakterijska upala pluca. Dobivao intravenozno i antibiotik , sumamed, i malo infuzije gratis :) nalaz seruma je kasnije i potvrdio bakterijsku atipicnu upalu pluca.