A kaj kad zapišeš pa zaboraviš da si zapisao :mrgreen:
Printable View
A kaj kad zapišeš pa zaboraviš da si zapisao :mrgreen:
E tako je, i meni ko i vama sve od korone a ništa od pune 43 godine :lol:.
Ali zaozbiljno, ja sam pre vakcinacije imala par godina neredovne cikluse. I gin. mi kaže kako "sve je to prirodno i ne treba terapija" i trend izostajanja će se nastaviti. I vakcinišem se jednom, dvaput, triput, ciklusi sve uredniji. Dobijem koronu i ciklusi na svake tri nedelje :mrgreen:.
Pretpostavljam da su isto anovulatorni, ali opet... Ne znam jel treba da se osećam podmlađeno ili smoreno :roll:
Ugl. uz moju ginekologicu nastrojenu principu "sve će to priroda sama urediti" nešto i ne vidim veliku svrhu da idem kod nje...
Kao netko tko jos uvijek menstruira i ovulira, a ko je u mladosti imao neredovite cikluse, normalno je da se pred kraj ciklusi upravile i skrate (skracuje se ovulatorna faza ciklusa). Meni su sad pravilniji (zadnnih tipa 5 - 8 god - 26-30) nego u mladosti (mikrocisticni, produzeni ciklusi - u mladosti 32-38, jednom godisnje 50). Pretpostavljam da ovulira sad ovaj neispucani (mikrocistican jajnik), a da ne drugi zavrsio pricu.
S tim 'upraviljavanjem' ciklusa su kod mene pojacali problemi anemije. Drugih teskih problema zasad nemam (nesanicu bih smatrala teskom), ostalo zasad normalno (malo tanja kosa s manje bujnim zaliscima (dio mi se cini celav, al gredam druge, a i njima je slicno), starenje koze).
Tako je. Prvo se ciklusi skraćuju, a zatim produžuju i na kraju bude svakih tri pa šest mjeseci dok se ne ugasi do kraja.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Pa da, ali ja sam već jednom prošla taj momenat skraćivanja ciklusa na 21 dan, tu oko moje 40-te, pa je dr bila kao pa, dooobro, malo će biti ranije menopauza, i jesu se proredili na svaki drugi ili treći mesec ono u najstresnijim momentima korone. A sad sam preko 6 meseci ponovo u fazi na 21. dan tačno kao sat... Sa tim što sam ja uvek imala prilično pouzdane cikluse dok sam, jel, bila u najboljim godinama, čak i kao tinejdžerka.
Dobro, valjda će u jednom momentu opet da počnu da se proređuju, uopšte nisam sigurna koja varijanta mi je simpatičnija, kad nemam pojma hoću li i kad dobiti, ili kad sam sigurna da hoću za tri nedelje...
Ina, sećam se da si pisala, ali sam naravno zaboravila detalje :roll:, da li bi mogla da ponoviš, da li si za dijagnozu anemije radila samo klasičnu KKS ili si proveravala sve parametre, feritin i ostali paket? Hvala!
Ja sam prosla perimenopauzu negdje u razdoblju od 39 - 42 godine, zavrsila s potvrdom menopauze. Pocelo je sa svim i svacim, nespavanjem, ubrzanijim pulsom, uzasnim dobitkom kila, stalnim osjecajem nenormalnog PMS-a, jednom menstruacijom od 40 i kusur dana, unutar koje sam, na samom pocetku, stajala pod tusem i krvarila do prekosutra (ako bih izasla iz tusa, curilo je niz nogu). Nakon toga rjedje menstruacije i onda vise nista. Nismo ih izazvali progesteronom, nije bilo endometrija, estrogen je bio nepostojec. Uzimala sam HRT oko godinu dana.
Nakon Moderne 1 & 2, pocela sam ponovno menstruirati i malo prije 44. rodjendana se sluzbeno vratila u perimenopauzu. Estrogen i FSH bolji nego s 32. kad su dijagnosticirali probleme s plodnoscu. Sad imam Mirenu i uzivam. Rijesila je prakticki sve probleme (ok, prvo prijateljica Moderna, a onda Mirena).
Feritin i ostali paket, ne može samo klasična KKS (sve vrste željeza, hemoglobin, feritin plus KKS) pa onda još dodatno te faktore zgrušavanja koje je utvrđeno da mojoj maloj fale pa da je nasljedno pa i da meni i mužu fale - ti faktori se konkretno rade u bolnici kod nas i to samo na Rebru (barem od ZG bolnica), a to je dijagnoza koja objašnjava anemiju.
Dijagnoza plus perimenop. objašnjavaju problem s anemijom (previše preobilnog krvarenja predugo i "prečesto") - 7-10 dana na ciklus od 23-36 i jednom godišnje 50 nije takav problem koliki je na 26-28-30 dana.
Koliko sam mogla izdrzati bez HRT-a. 3-4 mjeseca nikakve menstruacije, bez ikakvih hormona. Onda 3 mjeseca pokusavanja izazivanja menstruacije, plus UZV koji je pokazao nepostojeci endometrij nakon 6 mjeseci bez krvarenja, plus krvni testovi s hormonima iz tamo neke dobne skupine 60+. Onda sam zasluzila HRT i dijagnozu. Nije se nitko cudio, s obzirom na povijest bolesti iz ranih tridesetih.
Ovaj zaokret (slucajno ili manje slucajno povezan s Modernom) je bio vise wtf od ovog prijasnjeg scenarija. Zavrsila sam svakako u nekim istrazivanjima, javljaju mi se tu i tamo i traze jos podataka. Zanimljivije njima nego meni.
7 mjeseci? Bitno je da ti je sad dobro, nadam se da ce kod mene ulazak u menopauzu proc ok, al vidjet cemo. Dosta mojih prija je u menopauzi, dobar dio njih je prosao ok, neke su imale probleme u smislu kao lagana depra/manjak volje / snage. Neke nesanica. Neke dobile nesto kila.
Tako nesto, nakon tih 6-7 sam im rekla da mi je skroz svejedno kako se sto zove, vec da mi daju droge, kakve god znaju, samo da cjelokupno sranje skroz nestane. Taj progesteron (Duphastone) je dio postupka dijagnostike u slucajevima kad 12-mjesecno mucenje nije izbor (cekanje pune godine dana da se menga pojavi ili ne pojavi).
Znam ja da svakakvi simptomi dolaze u predmenopauzi i sa starenjem…ne znam je li cjepivo pa i corona utjecala na cikluse i anemiju..no pouzdano znam da je sve pocelo sa prvim ciklusom iza dojenja.. a kad sam u studenom dobila covid, imala sam taj mjesec triput krvarenje..u 12mj jos gore. Izvadila hormone, fsh i progesteron nisu bas ok. Ovulacije nemam skoro stalno, redovito visim u ginekologa.. Krv izvadila pocetjom travnja, zeljezo ok, hemoglobin, hematokrit i feritin niski. Pogotovo feritin, 7, a granica 20. Uzimala sam sada Kendural, kutiju i po u tri mj i zeljezo u spreju. Osjecam se bolje, ali nije to jos to.. kosa opada, umorna sam, ali ne ostajem bez daha, ne manta mi se.
Evo vadila nalaze i sve ok, hbg, hematokrit se popravili, ali TIBC/UIBC su nesto nizi nego su bili. Nisu puno, sitno ispod intervala, ali dr veli da to ide u prilog anemiji. Zeljezo 20. Sutra ce biti feritin gotov…smatra da se zalihe nisu popunile i da treba vremena da sve sjedne na svoje mjesto. Cekam i folnu, vit D i vit B12.
Ne mora biti, vidjet ćeš. Ja bih u vrlo brzom roku digla željezo (Fe) na tipa čak i 15, a feritin bi se mako npr. s 5 na 5,5., nakon nove menge pao ispod 5. To nije imalo kod mene oralno smisla, tim više što su mi oralni preparati željeza izazvali 2 dodatna izvora krvarenja (erozivni gastritis i hemeroide, zatvaralo me i padalo ko kamen na želudac). Za mene se najbolje pokazalo željezo intravenozno, zaobiđe se gastro trakt, gotovo u pola sata, drži me godinu dana ili čak godinu i pol, ali to nosi rizike alergijskih reakcija, mora se odviti u bolnici i slijedi malo jača dijagnostika, barem u ZG.
Sretno, nadam se da ćeš riješiti problem. Ja sam se s intravenoznim preporodila.
Ajde, baš javi koliko si digla feritin. Meni se čini da feritin sporo curi na dolje, ali se i sporo diže na gore, ako nije tako....kao sad kod mene - kao na bezninskoj, napune me u pola sata do vrha referentnih pa to malo po malo pada na dolje sa svakom mengom. A željezo bih uspjela tipa s 5 na 15 dići u 3 mjeseca, ali feritin ko magarac - minimalno mrdanje na gore.
Zeljezo mi je u prvi tren bili u redu, 17, ali hemoglobin, hematokrit, MPV i feritin su bili niski..zeljezo mi je jos od 2018. bilo 29,30.., a feritin nizak. Sta cu kad sam i prosli misec imala 8 dana krvarenje, tjedan nista pa opet 6 dana krvarenja… ne mogu se zalihe ni napunit. Mozda stavit Mirenu i amen.
Ina33, feritin magarac :lool:
Smajlich, nisam ni znala da Fe moze biti 30, a zalihe (feritin) jako niske.
Sretno!!
Evo ne znam je li moguce, ali ocito jest: feritin je skocio sa 7 na 47 u tri mjeseca…
Hvala Jedino me malo brine zasto su TIBC/UIBC malko niži od referentnog intervala..dr mi jucer govori zato jer si jos anemicna, kao feritin ti je nizak, kad ono.. Mozda jos nije sve sjelo na svoje mjesto ili nisam napravila dovoljno stanku s uzimanjem Kendurala, jer sve ostalo u krvnoj slici i nekim prosirenim pretragama je ok. Jedino Vit D u manjku.
To bi ti rijesilo anemiju.
To bi ti rijesilo anemiju. Super je porast feritina ako si pazila na razmam od pijenja i slika je relevantna, zaboravila sam koliki su ono ti razmaci prije vadjenja.
Mislim na mirenu kao rjesenje krvarenja i anemije. D vitamin vjer. nema nego oralno uzimanje i izlaganje suncu, al tu si u klijestima izmedju preporuka dermatologa (dovoljno je 10 min i to samo ruke, ako sam dobro zapamtila) i prakse...
Dobila sam ampule vit D koji se piju jednom mjesecno, a ovo sta su snizeni Tibc/Uibc kaze dr koji se javio u međuvremenu da je to jer svaki mj imam dosta krvarenja i da je to normalno da setaju te vrijednosti. Iduci pregled u gin trazit cu Mirenu.
Ja ne razumijem zasto Mirenu ako nisi anemicna sada? Radi buducih anemija?
A ha kuzim.:-)
Zanima me je li netko pokusao prehranom, tipa Paleo ili sta vec, utjecati na hormonalni disbalans?
Ima ti ih sigurno masa, a ništa nije od sve sile natpisa koje ćeš dobiti evidence-based. Mirena jest. Sretno!
Vjerojatno imaš po webu, možda čak ima i neka tema na forumu. Nisam u tome,ali ako bi moglo pomoć, zašto ne probat.
Reguliranje prehrane ima višestruke benefite na organizam, nevezano nužno samo uz hormone.
A za posteno reguliranje prehrane bi najbolje pomogaoo nutricionist u zivo, a ne internetske dijete, a ni forumski savjeti. U pravilu, te dijete nemaju marketinske nazive paleo, ovo, ono.
Hvala, žene ;)