:lol:
dakle, sve imam samo mi pinca fali :mrgreen:
Printable View
AM, ti meni blagoslovnu uliku, a ja tebi pincu, it´s a deal... ;-)
poslala bih ti grančicu po aleks, ali bojim se da bi mi ona pojela pincu :mrgreen:
Pojela bi ona i grančicu. :lol:
nadam se da ima recept za pincu pa neće zalazit ovamo :mrgreen:
:-x
Ups, :ups:
Aleks, mi te volimo.... :mrgreen:
prazni inbox inače ćeš dobit gračnicom:mrgreen:
Mislis, zracnicom? :mrgreen:
Ja cu pincu jesti samo na slici. Eto.
pinca, pogača, da nadovežem još nazive iz mog kraja: sirnica, posvećenica.
obožavam domaću, lijena sam je napraviti, kupovne ne volim.
a već mi recepti mirišu mmmmmmmmmm
[QUOTE=piplica;1873261
Noću provjeravam da li napreduje, pa ako ne napreduje još utoplim, a ako previše napreduje još jednom premijesim da se ne prekiseli do jutra.
QUOTE]
Auu, jel ovo stvarno potrebno? Koja je razlika ako se diže samo po danu?
Nema šanse da se ja probudim usred noći ako smo svi zdravi ili nemam cicavca kraj sebe...
Ma naravno da nije potrebno ako primjerice zamijesiš tijesto ujutro, pa ti se do poslijepodne uzdigne,
onda ga premijesiš i pustiš još par sati u kalupu, a navečer pečeš.
Ja obično zamijesim na Veliki petak poslijepodne, da pečem u subotu ujutro,
zato noću dežuram.
A malo i volim praviti nauku od pečenja pince, ko apri od bolonjeza. :mrgreen:
piplice, što tebi ono reče aleks sinoć?
zbog čega ćeš dobiti grančicom?
[QUOTE=pikula;1873941]Ima trik za lijenčine i spavalice (kakva sam i sama) a da ipak sve bude fino i kontrolirano...Citiraj:
piplica;1873261
Noću provjeravam da li napreduje, pa ako ne napreduje još utoplim, a ako previše napreduje još jednom premijesim da se ne prekiseli do jutra.
QUOTE prvotno napisa
Sve ide kako je napisano, ali tijesto se ne diže na sobnoj temperaturi nego u frižideru, u posudi s poklopcem koji dihta (obična s placa za 7 kn, nikakva marka). Tako je komotnije... Vrijedi za sva dizana tijesta, a pogotovo za pince.
Ja sam redovito s tim trikom pobirala lovorike u školi jer je moj sin obično nosio svježe pečeno dizano tijesto za dan kruha ili zadnji dan prije proljetnih praznika. Ja bih sve zamijesila dan ranije, još popodne, frknula u frižider i digla se ujutro malo ranije da ispečem. Tako bude friško, ali nema šanse da ja tom tijestu držim svijeću po noći... :mrgreen: (Inače, trik je iz Mercatorovog časopisa od prije nekoliko godina, a recept se zvao "Fina gradonačelnikova orehnjača")
Ali nema teoretske šanse da se ovo tijesto uzdigne u hladnjaku, nije to milchbrot,
jako je kompaktno i teško, ima puno maslaca i šećera, zato mu treba skoro cijela noć da se digne na toplom....
ja isto dižem u frižideru
i to mi je najbolje dignuto tijesto
istina nisam probala tako masno, teško tijesto
Hvala cure, idem ja ovu cijelodnevno dizanje pince, dršte fige...
Pinca gotova! super je! Hvala cure na super savjetima. Sad još mali gnjav za kraj- u čemu da čuvam pincu da mi se ne osuši do Uskrsa?
Baš mi je drago da ti je uspjela,
nadam se da je slasna, slatka i mirisna...
Možeš ju držati tamo gdje držiš kruh,
ona drugi dan ne bude mekana, nego malo punija, tvrđa, ali to je prava pinca.
Ha! Sad znam zasto necu napraviti pincu.
Ne stane mi tamo gdje drzim kruh. :mrgreen:
Cure, nisam kupila svježi kvas, a da koristim suhi jel isto ok?
Da li su 2 vrečice suhog jednake jednoj kocki svježeg i da li i kod suhog treba ostaviti da se cijeli dan ili noć diže?
Da li je rezultat isti ili?
Plizzz ako netko zna!
Možeš napraviti sa suhim kvascem, mislim da je jedna vrećica kvasca kao jedna kockica svježeg.
meni suhi nije jednak svježem
ja bi rađe skočila do dućana
Meni je dobar onaj Dr.Oetker-ov suhi kvasac,
predlani sam zamijesila pincu sa njime i lijepo mi se tijesto uzdiglo...
Gotovo je :), slučajno je mm dolazio kući pa sam ga zaposlila da mi kupi.
Ma stvar je u tome da sam imala u planu da se tijesto radi u pekaču i zato kupila suhi kvas,
a s obzirom da je danas pred Uskrs i da to još nisam radila u pekaču ipak sam na sigurno išla i izmjesila rukom.
I znam da je i sa suhim dobro, ali u uhu ipak pobjeđuje izraz svježi kvas :)
Eto sad se diže i nadam se da će biti fino.
Hvala cure na savjetima.
Ja sam napravila sa suhim kvascem i super je.
Hvala piplice :) Ni meni ne stane u kutiju za kruh, ali ev držim zamotano u vrećici valjda će biti jestiva do sutra
Moja mama ju je prije 3 tjedna probala napraviti u pekaču. Bila je odlična.
Tako da će ljenjivica u meni danas tako. Pa kakva bude.
Ja sam je zamjesila i dizala u pekaču samo sam je pekla u kalupu za tortu u pećnici.
Kaže moja mama da su domaćice prije dizale tijesto po noći jer nitko nije ulazio i izlazio iz kuhinje pa nije bilo propuha i tijesto se moglo na miru dizati - znala sam da ima neka caka s tim noćnim dizanjem :)
je, izgleda ko iz dućana
nakon ove mamine priče o propuhu, stavila sam par krpi preko pekača kad je završio program jer je kod mene sve otvoreno i dizalo se lijepo, kad je tijesto bilo na dodir više hladno nego toplo uključila sam program ponovno i tak, impro uglavnom :)
Ja sam ih danas napravila, po receptu iridanine none, i ispale su savršeno!:-D A ne dižu se duuuugo!:-D
Hm, moje su totalno zagorile:oops:
Pećnica mi je jača, pa sam umjesto na 200, stavila na 180°C i dok smo malenu okupali i dok je pocicala, idem ja kao poviriti kako to izgleda, kad ono već sve izvana zagorilo, a tek je prošlo pola sata! Onda sam smanjila na 150.
Eto danas možeš s mojom pogačom ubiti nekoga, koliko je tvrda kora, ali je tijesto jako fino!
Dobila sam savjet da je, nakon što dobije malo boje, pokrijem folijom, koju skinem zadnjih 15 min. Pokušat ću tako za par dana!
Ja sam 10-ak min na 180 i još oko 25-30 na 160.
P.S. Moja je lani bila takva da si mogao ubit čovjeka.:mrgreen:
Moja je planula već na doručku :)- prezadovoljna sam. Sljedeće godine radim dvije. Držala sam je u krpi pa u vrećici, imam sve neke izdužene kvadar kutije za kruh, ali nije se osušila.
Ja sam radila običnu uskrsnu pogaču, a pincu ću kroz tjedan ili sljedeću nedjelju. U kombinaciji sa pekačem, naravno :)
Naravno, sve u zadnji tren. :roll:
Vidim da baš u svim receptima ide svježi kvasac, a ja, eto baš zaboravila na to. Može li se staviti suhi i koji je omjer? Jel tko tako radio??
Pomagajte!!
sve što ide sa svježim ide i sa suhim,omjer ti piše na vrećici,ali nije toliko striktno,manje brašna možeš,a za više ne znam
dižem
i molim pipli da bude tu dežurna ove dane