SikaPika prvotno napisa
Kao što je netko rekao, blesavo je govoriti o kažnjavanju dok imaš malu bebicu. Tko zna što me čeka...
Ja sam u djetinjstvu kažnjavana, batinama, ponižavanjem, klečanjem... Nije me ubilo, nije me ojačalo... dapače, bojim se da ću biti prepopustljiva iako već sada u glavi znam kako bih trebala odgojiti dijete (primjer, teta koja me odgajala se nikada sa mnom nije igrala, ono, na travi, s loptom ili se ja ne sjećam zato sad imam fobije da se s M. dovoljno ne igram, čak i kada ju ostavljam s MM-om, ljutim se dok on zjaka okolo (ponekad gleda TV ili muli) umjesto da joj se posveti 100 posto, čak imam grižnju savjesti jer ja nisam s njom.
Frogice, ne znam shvaćaš li veličinu svog, muževog i ponajviše djetetovog problema jer vi imate velik, velik problem. Nedopustivo je odgajati dijete dvjema krajnostima. Zaista, najbolje bi bilo obratiti se stručnoj osobi koja će vam pomoći.
Molim te, nemoj ignorirati svog dječaćića i šutjeti od njega. Meni osobno je to bila najgora kazna. Znala sam reći teti, izmlati me, ali pričaj sa mnom. S tim da sam ja bila starija od njega. Što zna što se događa u njegovoj maloj glavici dok ti tako šutiš. On tebe treba, a ovakvo njegovo ponašanje koje ti doživljavaš kao zločestoću je njegov vapaj za pažnjom pa i disciplinom, autoritetom, odmjerenošću. Ali ne disciplinom u smislu kazni, vikanja ili čega već. Molim te, sjedite s nekom stručnom osobom i posavjetujte se, nemojte pusiti da život male osobe, vašeg djeteta ode u krivom smjeru.
E sad, što se tiče sjedenja na foteljici, uskraćivanja igračke, bacanja igračke... ne znam, ne mogu ocijeniti. Mislim da nikada djetetu ne bih mogla baciti igračku u smislu, uništavaš ju, ne treba ti, bacam ju. Kažem, mislim da ne bih... tko zna.
Foteljica za razmišljanje mi se čini ok, ono kao, uzmi si time out, malo razmisli pa ćemo dalje.
Ms.Mar je spomenula vježbanje "opasnih" situacija. O tome sam čitala u knjizi W. Searsa Disciplina koja mi se inače čini kao sjajna knjiga. Je li tko čitao? Kakva su vaša mišljenja o toj knjizi. Imate li kakve preporuke?
Irena Bajrić, spominjala si Unicefovu školu, imaš li kakav link?
lasica, knjiga Penelope Leach me zaintrigirala.
Iako, nema te knjige do našeg vlastitog djeteta koje nam pokazuje što mu zaista treba.