Mhm, uz najbolju volju ne mogu se složiti.
Kod tiskanih slova još hajde nekako, ali pisana slova... Jako je važno da djeca koja to mogu nauče ispravan način pisanja pisanih slova. Zašto? Pa na taj način omogućeno je najbrže i najsvrhovitije zapisivanje, a to je važno kasnije, u idućim razredima, pa i cijeli život...
Daleko smo od vremena kad će na školskim klupama petaša biti laptop računala. Bojim se da to ne bi bilo ni dobro.
Natrag na važnost točnog pisanja slova - ja imam dva sina koji su među onim malobrojnima koji nisu pogodni za učenje ergonomski najpovoljnijeg načina pisanja slova. Jedan ima motoričke smetnje, a drugi je ljevak. SVA OSTALA djeca trebala bi bar u početku naučiti smisleno povezivanje slova, da ne kažem krasopis (imalo je to svoju svrhu), a ne da kao moj brat cijeli život kubure s klinastim pismom, da ne mogu ništa na brzinu zapisati, da jednostavno ne znaju kako se pišu pisana slova.... Ja sam bila prisiljena svojoj djeci doma naći prilagodbene metode. Sa starijim se puno trudila i njegova učiteljica, na čemu joj svaka čast. Mlađi se sam snašao, mi smo ga doma uvježbali da ne piše zrcalno, a ergonomski najpovoljniji način pisanja za ljevake usvaja je sam samcat (uz naš nadzor). I onda još učiteljica kaže "šlampavo", kao da je to baš nešto motivirajuće...
Na tragu neznanja ergonomskog pisanja - bilo je svojevermeno komentara o tome kako izgledaju maturalni radovi - tamo se mora pisati rukom, pa se dobro vidi da mladi ljudi to ne znaju. Je li to njihova krivica? Ne, to su ih ipak trebali naučiti učitelji. Roditelji su ih naučili čitati i početno pisanje, a ovaj dio za koji ovdje učiteljica kaže da NIJE BITAN :-o i te kako je nezaobilazan dio! Ništa me neće uvjeriti da način pisanja pisanih slova nije bitan. JAKO je bitan! I u čitankama su zbog toga strelice. Pa zašto ne bi djeci pokazali njihovu svrhu već kod tiskanih slova? To BI TREBALA biti razlika u pristupu između učitelja i roditelja. Srećom, pretežna većina učitelja ipak drži do strelica i ne kaže da svako dijete piše na svoj način. Pretežna većina piše na način kojem ih netko pouči. Netko = učitelj.
Isto tako, smeta me kad se u školi ne nagrađuje trud, nego samo rezultat, a kod djece sa smetnjama ili one koji su malo maaalko drugačiji od drugih često treba jako puno truda da se dobije tek prosječan rezultat.