i globaliziramo.
Printable View
Ja samo znam da sam roditi išla "pripremljena" na najgore-time mislim na najgore od uvjeta do liječnika, a upravo je sve bilo suprotno! I taj drip što su mi ga pred kraj dali, nije bio potreban ( 2 sata iza sam rodila), ali sve ostalo je bilo za 5-icu. A posve neočekivano, jer sam se naslušala svakakvih priča o našim rodilištima i svemu skupa. Prema svima sam bila ljubazna i svi su bili ljubazni prema meni. Ako je to, kako kažete bila stvar sreće, daj Bože da i drugi put budem jednake sreće.
Eto, mislim da smo prešli i onu brojku od 5 žena zadovoljnih svojim porodom...:mrgreen:
smajlich...
to je to!
to malo dripa koje se čini tako bezveznim
ali i tako nepotrebnim
a koji je mogao sve preokrenuti
neki dan smo išli na Sljeme, na tripice (fileke)
nema boljih nego tamo (još i u Starom fijakeru i Dalmatinki)
i žena mi zagrabi punu zdjelicu i na kraju naspe - parmezan
ajme, majko...
cijeli dan se ložim na te tripice, duša mi puna tog okusa
i onda mi ona ibaci parmezan
ma nije strašno; može se i odvaditi... ma može se i pojesti tako iako nisam očekivala...
ali, dođavola i svih mrkvica, pa što me nije pitala?!
a sirius i apricot baš mi je žao da sam odaslala takvu poruku. ne mislim da sam super. iznijela sam svoje iskustvo koje baš suprotno tvrdnji da je osoblje u Hr rodilištima koma. iz svog iskustva tvrdim da nije.
ne znam čemu ironija? ako moje mišljenje kvari prosjek i nije u skladu sa temom lijepo molim cijenjene moderatorice da brišu moj post!!!
Ne, pravo na informirani izbor trebao bi biti normala, a ostalo su intervencije u taj izbor, koji se onda eventualno, na temelju informacija, može prilagoditi.
Prirodni porod nije i ne bi trebao biti normala, jer nije jedini, a niti za sve najpoželjniji način poroda. Možda je najučestaliji, ali to ne znači da treba biti standard. Standard treba biti pravo na informirani izbor.
meni osobno to nije pretjerivnaje
osobno samtram da je to ugl rutina hrv rodilišta
uredu. napisano je u dramatičnom tonu
vjerojatno bi smirenije zvučalo kad bi bilo pisano u shemi "a sad ćemo vam napraviti ovo, dati ono..." i sl...
e to bi onda bio pravi hladni racionali opis rutinskog medikaliziranog poroda hrv rodilištima
pravi bolnički porod
kom paše, nek izvoli
kom ne....
Ne znam za druge, ali ja osobno ni najmanje ne sumnjam kad mi netko kaže da je imao divan porod. Profesionalno i kulturno osoblje, uvažavanje, brigu, njegu. Zašto bih sumnjala?
Tim više mi je jako ružno kad se loša iskustva objašnjavaju iskrivljenom percepcijom i razmaženošću. De facto se dikreditira osoba kao, onako, pa poluluda i u svakom slučaju nerazumnih djetinjastih zahtijeva.
Usporedo s dobrim iskustvima postoje i loša. Ne znam koliki je omjer. Ako je fifti-fifti, to znači da imate tisuće žena s dobrim iskustvom...i također tisuće s lošim. Postojanje jednih ne isključuje postojanje drugih, ne znam zašto je to tako teško prihvatiti, a ispada da jest.
odoh ja
neka vertex piše
Ne može, gotova sam za danas.
Mene nisu pitali.Citiraj:
A ne znam od kud ideja o brdu studenata i stažista koji ti zure u međunožje. Pitaju te da li smiju doći studenti.
A ja, prvorotka, izmucena 17 satnim drip-trudovima i ful tretmanom, nisam ni pomislila da ih smijem odbiti.
Bilo nas je ukupno, uz mene i MMa, dvije primalje, tri ginekologa i 10 (!!!) ucenica medicinske skole. Bez pretjerivanja.
Imas pravo, sve do jedne smo neuke, needucirane glupace koje lupetaju izmisljotine.Citiraj:
Vi stvarno niste svjesne koliki utjecaj ovaj forum ima na mlade i neiskusne ženske koje stvarno ne znaju ništa o porodu. A napisano je jako puno nebuloza.
Potpis!Citiraj:
Porod je izuzetno intimna stvar, žene koje razmišljaju o porodu van institucije imaju apsolutno pravo na to jer time štite svoju intimu od grupice studenata, stažista koje im zure u međunožje. Od lječnika kojemu se žuri, jer je kraj smjene, od babice koja ima loš dan. Možda vas dvije nemate tu potrebu i to je ok... ali pustite onima koji ju imaju da ju ostvare.
Mogla bih potpisati i Apricot i Vertex.
Da, i u Hrvatskoj se moze dobiti lijep, miran, prirodan porod, ALI je on jos uvijek cesce iznimka nego pravilo (uvjerena sam u to) i to je ono sto nas sve gura dalje da radimo na informiranju (pa i o alternativama hrvatskom bolnickom porodu) i educiranju i inzistiranju na promjenama.
I za kraj:
Ajme, ajme.. zato nam i je tako kako je, jer pojedinci znaju i uvjereni su da su pametniji od Majke Prirode i da mogu bolje od onoga sto je ona zamislila. Ne znam bi li zaplakala ili se smijala. Pretuzno.Citiraj:
Prirodni porod nije i ne bi trebao biti normala,
i ja sam znala da idem u bolnicu
bar onaj drugi put
pa sam se dobro oboružala
nisam tražila da mi se klanjaju il ljube noge. nisam Bog
al pošto sam ljudsko biće, tražila sam dostojanstven odnos a ne da se o meni govori ko o stvari i da se prema meni tak odnosi
i ja sam rekla da ne želim to i to i to (klistir, brijanje, epi...)
pa me većina gledala ko da sam s marsa pala
i još mi se non šalatno ušetavala u boks s vječito istim pitanjima "pa kaka vi to mislite nećete epi...", il prije toga klistir itd....
hodala sam isključivo jer sam to zahtijevala i jer sam tražila "onog" doktora za kojeg sam znala da ima manire ljudske osobe...
ostale, bar one u sobi sa mnom, uglavnom nisu imale tu "privilegiju" hodati il čak (ma zamisli) pojesti čokoladicu i piti vode
jedino očekivanje koje sam imala jest pravo na dostojan tretman, pravo na dogovor sve dok je sve uredu...
nisam bila izbriljiva ni kod hrane, ni kod ne/čistoće sanitarnih čvorova ....
Jedna prigodna
http://www.mamaiscomic.com/2011/women-are-weak/
Pa ja se na tvoje pozivanje na Majku Prirodi mogu samo nasmijati, koliko mi to zvuci naivno, djecje...
Itekako mislim da sam u odlukama koje se mene ticu kompetentnija od Majke Prirode.
Ti dakle smatras da se trebamo prepustiti u ruke Majci Prirodi: dakle, ukoliko se razbolimo, ne dolaze u obzir nikakvi lijekovi niti zahvati, jer, eto za to ce pobrinuti Majka Priroda?
daedi, ne vadi iz konteksta. BB je komentirala to da prirodan porod ne bi trebao biti standard. što bi trebao biti standard onda?!
Čitam ovo i čini mi se da sam imala ludu sreću ili da sam živjela u paralelnom svijetu...
Nemam nikakvih trauma s poroda (Sv.duh) ali to je bilo prije 11 i 10 godina. I opet bih otišla onamo. Stvarno su bili fer, prvi put sam imala rooming in i bila s djetetom u sobi, drugi put je bilo problema (čuvanje trudnoće + dijete je uranilo) ali opet - stvarno su dali sve od sebe i liječnici i sestre i dok sam ležala u bolnici i za vrijeme poroda i poslije.
Gledala sam i oko sebe, nisam ja bila iznimka nego je to bilo pravilo. Jad i bijedu sanitarija (olinjalo do bola ali čisto i uredno) nadomjestila je ljudska riječ i pažnja.
deaedi i sama si sada rekla "kad se razbolimo"
pa isto tako ako zatreba intervencija na porodu- treba, ako ne, pa ne pije nitko zdrav tablete niti ide na operaciju jer mu se ide
Što je najtužnije, nemam ni ja.
Ali samo zato što sam takva osoba...
A prošla sam ne samo "puni pansion" pri samome porođaju, nego i doktoricu koja ti dođe i sa rukama u džepovima kaže da se pomiriš kako ćeš imati retardirano dijete.
Nije, međutim, na nama da svojim vedrim duhom ili mentalnim sklopom rješavamo traume koje nam ostavljaju, nego ne treba dopustiti bilo kakvu naznaku istih.
Potpis.
Užasno me živcira kada se moram opravdavati onima koji me ne poznaju najbolje a pitaju me za porod, pa prvo moram reći da nisam maza, da nisam cendrava, da podnosim bol jako dobro (bubrežni i žučni napadaji gori od trudova), da sam uvijek dolazim sa smiješkom i da sam ljubazna.
Ne poznajem niti jednu svoju prijateljicu koja nije bila informirana o porodu da nije dobila jedan od gore navedenih tretmana (drip, epi, prokidanje itd.) i smatrale su da je to normalno i da se tako rađa.
Mene je na mom porodu smetala hrpa ljudi, doktora, specijalizanata i mladih primalja koji su stalno bili tu. Smetalo me što su me svaka 2 sata vaginalno pregledavali i govorili kako uopće ne napredujem i na taj način mi stvarali psihički pritisak.
Imala sam divnu primalju sličnih razmišljanja pa me strašno zasmetalo kad ju je doktor predamnom pitao: To je neka tvoja? A ženu nikad prije vidjela. Doktor je bio ljut na mene jer sam se ljubazno i ponizno i skrušeno ( to moram naglasiti) usudila pitati dali može drugačije.
A ovi komentari o kenjkanju o lošoj hrani su mi strašni, jer iako moram priznati da je hrana bila užasna i od onoga se ni ptići nebi najeli a kamoli dojilje, niti meni niti cimericama to nije bila niti zadnja rupa na svirali, dapače oko hrane smo zbijale šale i umirale od smijeha.
Ne draga Deaedi, ne mislim da se trebamo prepustiti u potpunosti Majci Prirodi. Zato nam je dala razum.
Pa cu ja taj razum sad iskoristiti da ne trosim energiju na one koji misle da su superiorni Njoj. :)
I nemam niti ja traumu od poroda, ali znam da je moglo i drugačije.
Zar i ti? Ja sam mislila da sam samo ja nabasla na takvu osobu (zapravo, tri). Dakle, potpuno drugi grad, potpuno drugo rodilište i eto, ista stvar.Citiraj:
nego i doktoricu koja ti dođe i sa rukama u džepovima kaže da se pomiriš kako ćeš imati retardirano dijete.
Zar je to moguće u ružičastoj Hrvatskoj? Zar je to NORMALNO jedno ženi reči ako držiš do svog radnog mjesta i ugleda kao stručnjaka? Da li ravnatelj(ica) takve institucije drži do nje kad dopušta da zaposlenici takve stvari (neutemeljeno) govore ženema u porodu?
Problem je odozgo prema dolje, i dolje prema odozgo. I opet svaka čast iznimkama, sve žene vibraju da dodju u njihovu smjenu.
Za vas koje samo čitate i ne komentirate i kojima je ova tematika možda nov(ij)a evo zanimljivih klipova za pogledati (na engleskom, nadam se da ćemo brzo imati i hrvatski prijevod, čekamo još da nam producenti filma pošalju tekst za prijevod)
Problem sa porodom
Razlika izmedju normalnog poroda i fiziološkog poroda
mojica inbox ti je pun, napiši mi sve opet pliz
Ovo o Majci Prirodi... Ma. To mi je isto kao i Sveta Komocija, poteže svako za time jer ništa ne košta, kao i ovo kako se žene međusobno napadaju bez obzira s koje strane bile - od toga šta s' žališ, imaš zdravo dite pa si "gospe od cukra" do onih... smeta ti svjetlo u rooming in-u? Ne bi pet dana ne spavala? Imala ci carski pa zato... e.... ne znam... Pa... problem je u tvojim očekivanjima, rodilište nije hotel... sad imaš bebu, nema odmora itd... opet si "gospe od cukra".
Slažem se s konstatacijom da se standard u rodilištima sada pomiče na vaginalni porod pod svaku cijenu - jer ide target što manje carskih koji mogu ispuniti, a ovaj da smanje dripove, još organizacijski-u glavama - ne mogu.
I slažem se da sustav traži poboljšanja. I nije mi rješenje kao poboljšanje sustava odlazak vani, ali isto tako nisam niti za to da se roditelje pretvaraju u vojnike koji će u trudovima se borit za poboljšanje s planovima poroda itd.
A najviše potpisujem Nenu u smislu da bi poštovanje prema trudnici/pacijentu trebao bit dio protokola (ono... što vi tu pitate, za pitat trebate prvo 5 godina studirat medicinu, onda xy spcijalizacije itd.), ne ovisit o kućnom odgoju.
Kako se ovdje ide u krajnosti u krajnost.
Ja sam prva spomenula hotel i hranu i doslovno sam mislila da neke zene trebaju sniziti ocekivanja samo o tim, nazovimo ih nevaznim stvarima; hrana, stari tusevi, spavacice bez gumbiju i sl. Niti u jednom trenutku nisam rekla da treba pristati na bilo sto vaznije od toga...
Ja sam dosla u bolnicu sa puknutim vodenjakom, ali je kapalo polako pa doktorica nije bila sigurna da li je puknuo ili nije. Ali ja jesam bila sigurna i nisam dala da ga ide opet busiti. I nakon sto mi je tri puta rekla da treba busiti rekla sam NE. Cetvrti put nije pitala...
Isto tako i za klizmu; pa mozete unerediti bebu, infekcije, blablabla... Ne, tri puta sam rekla ne i cetvri puta nisu pitali.
Tako nije bilo prvi puta, pristala sam i na drip i na prokidanje vodenjaka.
Zato sam zadnjih (par) put/a dosla spremna i nisam htjela pristati na njihove intervencije. Cim sam dosla u rodiliste na onaj nekakav njihov papir sam napisala sto ne zelim da mi rade i to sam stalno ponavljala. Ko papiga, svakome tko mi je prisao.
Mislim kada bi zene dolazile sa cvrstim stavovima sto zele i ne zele i osoblje bi se polako pocelo mjenjati. Svjesna sam da je to jako tesko, dolazi puno uplasenih zena ili jednostvno zena koje vjeruju da ce doktori uciniti nabolje za njih.
Potpuno se slazem.
Ali porod nije mjesto na kojem trebamo dokazivati svoje cvrste stavove i ponavljati kao navijene sto zelimo ili ne zelimo ... to se jednostavno kosi sa fiziologijom poroda, u porodu se trebamo baviti porodom a ne aktivizmom ... medutim upravo te zene :heart: sa cvrstim stavovima su pomogle da se stvari pomaknu. Sjecam se kako je prije samo nekoliko godina bila umjetnost izbjeci epiziotomiju, a kamoli usuditi se odbiti drip i konstantno lezanje na ledima. Stvari se mijenjaju, ali ima jos puno toga za promijeniti.
zašto misliš da bi se jako puno žena uključilo u borbu? protiv čega? idealnih uvjeta rađanja u našim rodilištima?
oprosti na ironiji....nisam mogla odoljeti...
ja se slažem...puno se toga promijenilo...
i dalje mi ne pada na pamet bilo koji drugi način osim tog najtežeg za rodilje....mada nekima i nije to teško...
meni je...ja porod doživljavam kao jedan neometan događaj...bez ikakvog aktivizma....zato i jesam drugi puta rodila doma...
nisam si poželjela i drugi aktivistički porod.....ne znam...možda je nekima to sebično, ali traume su definitivno previše moćne.
žalosno mi je da kad se i nađe netko tko bi se potužio jel...na te individualce u bolnicama koji si uzimaju svašta za pravo, nitko od pravnika taj slučaj nije spreman preuzeti. makar u mom kraju. pitam se zašto...
I moram reci da mi je tako zalosno zvucala opaska jedne friske mame, koja je upravo aktivizmom na ginekoloskom stolu izborila se da njen porod bude makar blizu onoga sto je htjela, njena recenica:
'Najgore mi je to sto mi nitko nije mogao reci sa sigurnoscu sto mogu ocekivati u svakom pojedinom rodilistu, nego da sve ovisi o sreci i tome na koju smjenu naletis.'
ne treba gledati sve crno-bijelo, odnosno ako nisi za onda si protiv. upravo sam na to htjela sugerirati. ne kažem ja da je sve idealno,a dosta toga vjerovatno nije uopće dobro. dio toga što se ovdje piše stvarno stoji i trebalo bi se mijenjati. nešto se već promijenilo. evo recimo kod nas je u bolnici radila jedna doktorica koja je bila pobornica prirodnog poroda, ali ju je sputavao šef, oni valjda funkcioniraju tako da se trebaju kolektivno držati određenih propisa i jasno mi je zašto je to tako. vidi, mi se možemo generalno složiti da se porod previše medikalizira, ali ne možemo ulaziti u pojedinačne slučajeve i ocjenjivati što je kome trebalo, a što nije i što treba napraviti jer je po meni to nekakvo pabričenje po struci.
ne govorim za tebe, ali reagirala sam jer određeni ljudi gotovo demoniziraju cijelu struku i instituciju što u ljudima stvara osjećaj panike i nepovjerenja. s takvim stavom sigurno nije dobro ići rađati jer koliko god se mi informirali, pročitali knjiga i što sve ne, opet dosta toga ne možemo samo tako naučiti, znati prepoznati jer u suprotnom nam doktori uopće ne bi ni trebali. pa valjda znaš o čemu pričam.
i zaista mi se ne sviđa ovo dancino hrvatske ružičaste naočale. sugerira da smo mi svi glupe i totalno neinformirane ovce. naravno da ni ja nisam bila sa svime zadovoljna i da mislim da je moglo biti bolje. za neke stvari je zaista dovoljno samo malo bolje volje i organizacije, ali druge će se možda teže promijeniti i za to je dobro što se ljudi bore, što se vi borite da svima bude bolje. samo pri tome treba biti realan i konstruktivan, odnosno prikazati situaciju realnom a to znači istaknuti negativne, ali i pozitivne strane. zaista ne smatram da je kod nas sve tako totalno necivilizirano i neljudski kao što to neki prikazuju.
Nisam otvorila ovu temu iako je moje ime na početku i neću je više čitati jer ne mogu shvatiti razmišljanja nekih mama koje kao da su jedino one bitne, a beba na drugom mjestu.
Sve što je u porodu bitno je živa i zdrava beba. Ne dao Bog nikome da mu se dogodi da nema bebe na kraju.
Vodenjak, klizma, drip, babica i liječnik, ctg, bol, sve je to minorno i zaboravljivo. Bit poroda je sigurnost, zdravlje i život. Bebe i mame. I na kraju sreća. Zbog djeteta. Baš zato što ovako razmišljam neću više ovdje sudjelovati, jer jednostavno ne krećemo s istih pozicija.