xxx
Istina Gabi,
bb još se smijem za prst:lol:
I ni riječi isprike za štetu pacijentima nanesenu pisanjem zakona 2009. po svjetonazorskom diktatu. I one grozne presice s Milinovićem gdje je samo kimao na nebulozne statistike. I uvjeravanje da je zakon najbolji u Europi. Profesore, velika vam je to mrlja u očima pacijenata. No, bravo za spomenutih 5000 djece.
Knjiga me zanima, no autor mi je mrzak.
Na naslovnoj stranici Roda objavljen je novi sastav Nacionalnog povjerenstva za medicinsku oplodnju u kojoj ipak nije prof. Šimunić :mrgreen:
ali jest članica udruge Roda kojoj ovom prilikom iskreno čestitam i želim da se izbori svojim glasom za naša prava kad će god to biti moguće :klap:
Sretno Klaudija!!!
Profesoru Suncokretu topli pozdrav :zbogom:, a Klaudiji puno sreće, živaca i uspjeha u borbi za sve nas! Hvala Rodi!
Klaudija, sretno!!! Najveća hvala tebi i Rodi na doprinosima i živcima u ovoj našoj borbi! :naklon:
ovu temu bi definitvno trebalo preimenovati, imamo novo nacionalno povjerenstvo, novog predsjednika i novi zakon..... mi pacijenti radovali smo se zakonu, radovali smo se što ćemo izaći - netko neki dan napisao - iz mračnog doba Milinovića, da ćemo imati relativno moderan zakon koji ne zakida i ne uskraćuje adekvatno liječenje....... ali gle čuda, došle su nove restrikcije.... em ste nam "smjestili" oplodnju na maksimalno 12 js ali s druge strane je došao nama potpuno neočekivani udarac - smanjivanje sredstava za postupke i to je tek krenulo, bojimo se da će rezultati takve politike i takvog gospodarenja tek doći na svoje, tek ćemo u narednim mjesecima osjetiti što znači neadekvatna, blaga i loša stimulacija. Netko je ovdje napisao Dr. me uvjerava da ja dobro reagiram i da dobivam optimalan broj stanica i da je sve OK" optimalan broj jajnih stanica kad se dobije samo 5 ili 7 jajnih stanica, pa otkad je to doktori moji idealno.....? i žalosno je što se ovakva argumentacija se sve češće čuje od liječnika prema pacijenticama, bilo bi iskrenije i time vjerodostojnije reći da nedostaje lijekova, da morate štediti, da su vas stisli šefovi klinika, da je "pipa" zatvorena..... da radite u uvjetima kakvim morate..... .i kako to kad Nijemci u prosjeku dobivaju 10ak jajnih stanica (sve dobne skupine), kako to onda da su najveće stope trudnoće i živorođene djece kod žena koje dobiju 15 j.s.?
Prof. Šimunić se nekako ušutio, nestao je s glavne bine u ovom igrokazu, ali vjerujem da iz prikrajka sve pomno prati. Nastupio je prof. Vrčić...... pa da....... ista edukacija, Petrova :-))
I tako čitam taj Jutarnji List, pregledavam danas online snimke jučerašnjeg dnevnika3 na HRT-u i na NovojTV i čujem profesora Vrčića, predsjednika Nacionalnog povjerenstva kako kaže kako se redovito po zakonu prikupljaju podaci (za uspješnost) u veljači za prethodnu godinu.... pa nastavlja.... da ono što on zna iz njihovih statistika a posebno što on zna iz KBC u Zagrebu je da ima veći broj trudnoća....
ja to ne razumijem, stvarno se trudim ali ne razumijem.... kažete da sukladno zakonu (a Predsjednik ste Nacionalnog povjerenstva za medicinski pomognutu oplodnju pri Ministarstvu) prikupljate podatke i brojke redovno u veljači za prethodnu godinu...... pa kako onda da znate samo reći za vašu kliniku kakva je usjpešnost i ima li više trudnoća? Gdje su druge klinike, što je s njihovom uspješnosti i što je s njihovim brojkama?
I ako Vi kao Predsjednik Nacionalnog povjerenstva prikupljate te podatke, zašto ih niste obznanili a ono što je najvažnije......... kako to da klinike ne znaju za bilo kakvu prikupljanje podataka u veljači??
I još nešto, nedostaje mi prof. Šimunić, njegove izjave su imali više dubine, više štiha, ovo je kod vas nekako prozirno.......
Pozdravljam prof. Šimunića :bye: a od prof. Vrčića evo tražim da obzani rezultate prikupljenih podataka iz veljače 2013 za koje klinike uopće ne znaju.
I tako kažu ljudi da hoće naresti nos...........................
A što drugo, Kadauna, pisat ćemo Nacionalnom povjerenstvu za MPO da na stranice Ministarstva stave i objave te statistike iz veljače. Koje su prikupili.:mrgreen:
Drage vi, pa neće valjda statistike objavljivati po kojekakvim forumima i internetima...predstavit će ih na kongresu na Brijunima.
Profesor Pinocchio mora još palente pojisti da dostojno zamijeni Profesora Suncokreta, ali na dobrom je putu.
Suncokret i Pinocchio...dobra:lol:
dižem temu iz naftalina - vele mi da je prof Šimunić otišao ipak u zasluženu penziju..... eto, došao kraj velike ere u Petrovoj profesora Š.
Ja Vam profesore Š. NIKADA neću oprostiti eru u kojoj ste svesrdno Milinovića podržavali i lagali njemu i nama da je ok oplođivati samo 3 js, šteta što Vam je ta ružna epizoda zasijenila cijelu prethodnu karijeru i uspjehe u tadašnjoj "Jugi" pa tako i jednu od prvih IVF beba u svijetu.
Ostavili ste svojom podrškom Milinoviću i tom restriktivnom modelu MPO zakona dubok i nadasve razarajući trag po nas pacijente koji se nažalost još i sad osjeti, unatoč promijenjenom zakonu.
MPO u Hrvatskoj - posebno u državnim klinikama - je nažalost u vrlo lošem stanju, dio odgovornosti za to snosite Vi profesore Š.
Pričaju da je loša reputacija koju ste gore navedenim stekli među ostalim dotukla i Vaš privatni business, valjda je to ipak cijena i kazna za Vaš kopernikanski obrat i "očijukanje" s vodećom konzervativnom političkom strujom 2009.
Na žalost, nije jedini. Gotovo svi mpo subspecijalisti iz doba milinovićevog doba, svojom su otvorenom podrškom restriktivnom zakonu ili pak prešutnim odobravanjem istog, prodali svoj profesionalni i ljudski integritet i mnogim neplodnim parovima onemogućili imati djecu.
Neplodni parovi sa dugim "stažom" to ne zaboravljaju, a neka se na to posjete i svi koji su se tek u zadnje vrijeme suočili ili će se tek suočiti s neplodnošću.
Međutim, prošlost je ipak prošlost. Novi mpo zakon na snazi je je već 2 i pol godine, situacija u javnim klinikama toliko je loša da se neplodni parovi koji se u njima liječe vjerojatno nalaze u još težoj poziciji od neplodnih parova koji su se liječili od 2009. do 2012. godine.
Za takvo stanje svoju odgovornost snosi i novo Nacionalno povjerenstvo za medicinski potpomognutu oplodnju čiji je predsjednik profesor Vrčić.
Kadauna ... da vam je toliko zadovoljstvo što je profesor otišao iz petrove ja to nemogu vjerovat. On je za Vas profesor i to će ostati,a kada Vi budete tolikim parovima pomogli koliko je on za svog radog vijeka onda ćete imati pravo na ovakav bezobrazan način komentirati. Može Vas biti sram jer sigurna sam da profesora ni ne poznajete,a to znači da nemate pravo pljuvati po nekome s kim niste nikada porazgovarali. Sram Vas može biti. Na puno sam tema ovdje naišla na cinizam i bezobrazluk od komentara Vas i Vama sličnima jer ako imate 7000 komentara i cijele dane visite ovdje to ne znači da ste pobrali pamet cijelog svijeta. Ovaj forum bi trebao biti nešto sasvim drugo od onoga što nekolicina Vas od njega radi. Svatko ima pravo na svoje mišljenje i stav ali iznositi tvrdnje tipa "vele mi da je" i "pričaju da je " stvarno ne stoji.
antalya, a odakle ti takva sigurnost da one kojima se obraćaš s "Vas i Vama sličnima" ne poznaju profesora osobno i da nisu možda bile i njegove pacijentice?
Da te iste nisu apelirale na profesorov zdrav razum da se vodi načelima struke i preporukama ESHRE (Europskog društva za humanu reprodukciju), a ne političkim trenutkom i benefitima podržavanja zakona ministra Milinovića?
Da li znaš koliki broj parova nikada neće zagrliti svoje dijete zbog profesorovog kolaboriranja s dotičnim ministrom i apsolutnom podrškom istom, zbog uvjeravanja struke (koja se btw tome smijala) da su tri stanice dovoljne za ostvarivanje trudnoće kod svih dijegnoza (uključujući i one najteže), da je zamrzavanje jajnih stanica savršena metoda?
Jel se možda pitaš koji je broj žena morao pristati na transfer tri embrija zbog zabrane zamrzavanja embrija i kako im je bilo prolaziti kroz rizik troplodne trudnoće ako se ona ostvarila?
Možda da se priupitaš naše forumašice kako su se osjećale kada su izgubile svoju višeplodnu trudnoću, a koja im je bila nametnuta zakonskom odredbom da se sve tri oplođene jajne stanice moraju transferirati.
Kako su se osjećale one pacijentice kojima je u hiperstimulaciji odrađivan transfer i kojem su one tada riziku bile izložene, posebice ako se ostvarila trudnoća.
Ili da se zapitaš kako su se osjećali parovi s vrlo teškim oblicima muške nepolodnosti kojima oplodnja tri jajne stanice nikako nije bila dovoljna.
A koji je broj parova u te tri godine profesorovog bezuvjetnog podržavanja Milinovićevog zakona moralo podići kredite i otići iz svoje države da bi im bilo pruženo liječenje koje nije bilo uvjetovano svjetonazorom i politikom, nego medicinskim načelima.
Pa eto, kada i ako uspiješ dokučiti težinu sve nepravde koja nam je bila nametnuta možda će ti biti jasnije zašto neke forumašice imaju po 7000 postova i kojom silinom su se borile na svim frontovima da bi mi svi ostali sada imali koliko-toliko primjerenije, ali i ono najvažnije, s medicinske strane sigurnije liječenje, a i pritom nam daje mogućnost da se veselimo pozitivnim betama iz FET-a.
A koji je broj parova u te tri godine profesorovog bezuvjetnog podržavanja Milinovićevog zakona moralo podići kredite i otići iz svoje države da bi im bilo pruženo liječenje koje nije bilo uvjetovano svjetonazorom i politikom, nego medicinskim načelima.
Potpisujem ljube i kopiram ovaj dio. 110 tisuca kuna kredita za 3,5 godine Slovenije.
Osobno poznam gospodina koji da nije bilo profesora Šimunića nikad ne bi postao otac svoje danas 25-godišnje kćeri i nitko ovdje ne dovodi u pitanje njegovu stručnost i kompetentnost.
Kao što nitko ne dovodi u pitanje stručnost i kompetentnost gro liječnika koji su taj nakaradan zakon u ta doba podržavali ili prešutno odobravali.
No svatko tko drži do sebe smatra da stavljanje vlastitog interesa ispred općeg dobra je prije svega nemoralno i na dno vuče čitavo društvo.
Potpisujem Ljube, sve je rečeno. Mnogim je parovima učinjena nepovratna šteta.
Meni je Kadauna pomogla vise nego bilo koji doktor ginekolog i specijalist humane. A sta bi bilo da jos moze i postupke raditi.. ;-) Svaka cast svima ali cinjenica je da je u klinikama jako lose stanje i nadam se da ce opet ta ista Kadauna i ostale koje su u ekipi dati sve od sebe da nama bude bolje... Zivjeli!!!
nisam ni očekivala drugačiju reakciju...a nitko se nije zapitao da li bi taj čuveni Milinovićev zakon prošao i bez glasa omraženog vam prof.Šimunića jer drage moje svi vaši tako hvaljeni "doktori na glasu" šutili su ko da ne kažem šta i svojom šutnjom na neki način klimnuli glavom i podržali taj isti zakon. Niti jedan od njih nije glasno stao na stranu pacijenata i odlučno se suprotstavio protiv zakona tako da svaka daljna rasprava je suvišna. Svi su na neki način krivi, pa kad već pljucate pljucajte po svima. Ne branim taj čuveni zakon i mene je osobno dotakao ali svaki put kad netko ima drugačije mišljenje odmah izokrenete priču i napravite pravi kokošinjac od neke teme.
pa gdje si onda pobogu bila kad je grmilo ako se i tebe zakon osobno dotakao, što te sada post festum brinu naše teme, moram priznati da mi nije jasno...
a da smo se bili dotakli svih liječnika trebalo je malo bolje čitati, a ne dolaziti kao general poslije bitke, puno se o svemu pisalo u to nemilo doba, pa da ti osvježim sjećanje ili vrlo vjerojatno po prvi puta ukažem da su svi involvirani bili prozvani:
http://forum.roda.hr/threads/56122-P...=1#post1629813
uživaj u otkrivanju nama starih, a tebi novih spoznaja, ima ih još... ;-)
ljube ne udaraj filozofiju. Jedino na šta sam ja ovdje ukazala je svojevrsno pljucanje po dotičnom liječniku(što je i pravilima ovog foruma zabranjeno) ,a ja nemam šta biti general poslije bitke niti sam ja započela ovu raspravu. Ti si ta koja nemože uvažiti moju opasku drugom članu ovog foruma. :zbogom:
antalya, ma kakva filozofija, sve sami povijesni fakti, evo još malo, uživaj, ;-):
http://forum.roda.hr/threads/49639-Manifesto-prognanika
http://forum.roda.hr/threads/57624-g...ni%C4%87+zakon
veleuvaženi i štovani profesor se obratio pismom udruzi "Roda" 2009. godine. Onda, a pogotovo sada, pet godina kasnije, suzdržavam se od komentara...
http://forum.roda.hr/threads/48324-J...voje-pacijente
antalya dušo, nemoj se ljutiti ovako - nema potrebe. Kad ja napišem "vele mi" ili "pričaju" onda to nisam izmislila ali stvarno je previše za očekivati da na forumu navodim izvore :-))
No da se vratim na ovo što si napisala, prvo bih potpisala tvoju zadnju rečenicu, da svatko ima pravo na svoje mišljenje - kako ja - tako i ti s toga se i neću truditi tvoje promijeniti. O profesoru Šimuniću forumska populacija koja je pratila period od 2009. zna uglavnom sve, znaju i oni koji su profesora Šimunića pratili u medicinskim krugovima i oko njih i ranije kad je tek otvarao svoju privatnu IVF polikliniku, povijest se u njegovom slučaju samo ponavljala.
A o tome poznajem li ja prof. Š. ili ne, imam li pravo govoriti o njemu ovo što sam ranije pisala, trebam li imati iza sebe x broj parova kojima sam pomogla (što i ne mogu jer nismo u istoj poziciji) kako bih uopće bila dostojna komentirati, ja iskreno mislim da imam pravo pisati unatoč tituli profesora :)) i unatoč njegovim (ne)zaslugama ili baš zbog njih. No, kao što si rekla, svatko ovdje ima pravo na svoje mišljenje, pa tako antalya i ti.
Well, well, well..... eto nam opet profesora Šimunića u Nacionalnom povjerenstvu za medicinski pomognutu oplodnju. Kojim dobrom, pitam se ili ću pjesmicom "dobro nam došel prijatelj"?
Uistinu se nadam i to u ime svih neplodnih osoba u HR i onih koji će to nažalost tek saznati, da je povratak profesora Šimunića njegov osobni pokušaj da popravi povijest.
Ne želim opet loš i restriktivan zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, ne želim opet suboptimalno liječenje neplodnih osoba u HR, ne želim opet ograničenje oplodnje na 2 - 3 jajne stanice, ne želim opet zabranu zamrzavanja zametaka, ne želim opet obavezno pravno i psihološko savjetovanje za sve pacijente prije postupka MPO, .......
Pristajem na isključivo ovakav zakon kakav sad imamo s tendencijom poboljšanja a želim se nadati da će profesor Šimunić ovaj put u tome pomoći!
Ima negdje njegova prezentacija o mpo danas u suvremenom svijetu.
Hmmmm...s obzirom na trenutnu politicku situaciju i njihove svjetonazore, bojim se da njegovo pojavljivanje ne znaci nista dobro :-/
evo, ovo je nedavno prof objavio. nigdje vidim da tvrdi kako optimalno liječenje uključuje oplodnju do 3 js, zabranu zamrzavanja zametaka i zamrzavanje jajnih stanica, kao što je govorio prije nekoliko godina:
http://www.ivf.hr/files/Optimalan_IVFICSI_danas.pdf