A vjerojatno ovisi o učiteljici,ali sumnjam da ravnatelji dozvoljavaju da ostaviš dijete samo,jer u boravku si odgovoran za njih.
anao,dobro malo smo otišli- tema je bila vrtić:mrgreen:
Printable View
A vjerojatno ovisi o učiteljici,ali sumnjam da ravnatelji dozvoljavaju da ostaviš dijete samo,jer u boravku si odgovoran za njih.
anao,dobro malo smo otišli- tema je bila vrtić:mrgreen:
U ugovoru naseg vrtica (americkog) pise da je radno vrijeme do 18h. Svako kasnjenje (18:01+) se dodatno naplacuje, a nakon ponovljenih prijestupa ispisuju dijete.
Ako se nitko ne pojavi do 18:30, poziva se socijalna sluzba. Ne zanima ih gdje je tko, kome je pukla guma, gdje curi plin. S djetetom se predaje popis osoba koje, uz prilozenu osobnu/vozacku zbog identifikacije smiju doci po dijete i netko od njih se mora pojaviti ako roditelji ne mogu.
I nema pregovora. :/
(Ok, moguce je i da je radno vrijeme do 17:30, a da socijalna dolazi nakon 18. Nisam jos isprobala nista od toga jer nemam koga voditi u vrtic. Samo smo upisani tj. na popisu.)
Sto se tice problema prekoracenja 10 sati...mislim da se ne radi o tome da netkoga zeli maltretirati, nego o tome da dijete ne bi smjelo boraviti u vrticu u komadu duze od 10 sati. Tako da bas nista ne znaci sta je jucer dijete u vrticu bilo 3 ili 5 sati.
Njima je to kao posao, to je institucija i nije dobro za njih i tih 10 sati nemaju veze s djecjim potrebama, nego su tu da roditelji stignu doci do vrtica. Djeca danas provode vis esati s tetama i u instituciji nego u domu s roditeljima. :(
To ogranicenje na 10 sati nisu smislili vrtici ili ravnatelji, nego ministarstvo. Zato se i biljezli vrijeme dolaska i odlaska. Realno, teti je svejedno jel na dezurstvu cuva 2 ili 10. Kao sto ste napisali, njeno radno vrijeme je (ili bi trebalo biti ;)) ) 5,5-6 sati u skupini.
Takoder, npr. dijete mora imati godisnji odmor. Ljudi to ne shvacaju ozbiljno. Upisu dijete i ostave ga u vrticu 12 mjeseci bez godisnjeg. I u tom slucaju se moze desiti da vas nazovu iz vrtica i upozore.
Znam da je danas koma i s radnim vremenom i s godisnjim odmorima...no nekako se moraju stititi i interesi djece.
To su neka pravila ili preporuke i trebale bi vrijediti za sve vrtice.
Na zalost ima puno roditelja koji ostavljaju svoju djecu po 10 sati u vrticu, iako nemaju ovakvu situaciju kao vi i ta pravila su zapravo tu zbog takvih tj. zbog njihove djece.
I naravno uvijek je super javiti se ako se kasni. Sumnjam da ce itko dici slusalicu i nazvati soc. sluzbu ako zna da je mami pobjegao vlak (i ako je to izuzetak a ne pravilo ) ;).
(No soc. sluzbu zbilja se smije zvati ako dijete ostaje duze od 10 sati i kod nas je tako.)
Mislim da su propisi ministarstva kao i sve ostalo u našoj državi zastarjelo i neprilagođeno današnjim uvjetima rada.
Moj primjer: prije neki dan me teta iz vrtića pita jel mogu ostati još 15-tak minuta dok ne dođe sinova grupa!?!?! Rekla sam da ne mogu jer sam ionako već kasnila. Radim na drugom kraju grada, treba mi autom ponekad i 45 min, ljudi koji idu busom imaju zadnji bus u 7:45. U firmi imamo elektronsku kontrolu, moram biti 8 sati, znači ako dođem u 8:30, doma rijetko kad budem prije 17, ako je kiša ili prometna nerijetko i poslije 17.
Baka i dida koji su u Zg rade još duže od mene, suprug mi je lani umro.
Ma neka se oni lijepo gone sa svojim pravilima. Gdje još imaju pravila da se može uzeti 5 tjedana u komadu godišnjeg. I ne znam zašto i kako tete iz iste grupe mogu biti istovremeno na godišnjem. Jutros u 7:20 u dežurstvu 30-toro djece jer su sve podružnice zatvorene. Po kojem pravilniku je to.
Svaka čast njima i njhovom poslu, ali neka mi onda lijepo 7 i 8 mjesec računaju 5% prireza da si mogu platiti tetu čuvalicu da diže dijete ranije iz vrtića.
Postoji opcija da uzmete nekoga poznatoga u obitelji, tko je nazaposlen,pa mu ponuditi nešto sitno da bude sa vašim djetetom ( znači da dođe po djete u vrtić i provede možda 3-4 sata sa njime dok vi ne dođete doma ) dok vi bezbrižno obavljate svoje obaveze na poslu,usrećit ćete nekoga bez posla i ta osoba će zaraditi koju kn što će puno značiti a vi ćete za to dobiti olakšanje bez ružnih pogleda i razg sa tetom u vrtiću o ostanku djeteta duže u vrtiću. :-D
A nije bas lako platiti i vrtic i "nesto sitno" za cuvanje djetata 3 sata. A nemaju svi ni rodbinu koja ne radi i voljna je cuvati dijete... Neki nemaju nikakvu rodbinu u gradu...
fera, ne znam u kojem svijetu živiš, ali veliki postotak zaposlenih roditelja jedva plaća i mizernih 300 kuna za vrtić i jaslice.
budući da nam svakim svojim postom daješ do znanja da si dadilja, i sama znaš (a i napisala si već), kolika je satnica.
odakle bi nekome bilo još dodatne cca 2000 kuna za tu osobu?
vrtić nije socijalna ustanova.
vrtić nije privilegij, nego pravo svakog zaposlenog roditelja.
da bi mogao u miru raditi.
tko može i tko voli, neka plati dadilju.
Jaslice u mom gradu su 650 kn. srecom mi je muz privatnik, pa mi je dijete u vrticu od 9-16 sati. Al zato muz radi navecer i vikendima. Al da nije privatnik bilo bi nam kao i vama (samo sto nas vrtic radi samo do 16:30). Cuvalicu smo koristili samo kad maleni 2 mj nije smio u vrtic, ito za 6 sati dnevno sto kuna. Nije to malo, pogotovo ako ti je jos i stanarina 3000 kn.
Radije bi da je dijete u vrticu, nego da je pola vrtic pola cuvalica (ne samo financijski vec i organizacijski).
kada sam napisala da "Postoji opcija da uzmete nekoga poznatoga u obitelji, tko je nazaposlen,pa mu ponuditi nešto sitno da bude sa vašim djetetom..." nisam mislila da uzmete dadilju, jer naravno ne mogu si je svi priuštiti, ali svaka 2 obitelj poznaje nekoga tko je nazaposleni pa čak i tvoja bliža rodbina,pa čak i tvoje bliže susjede ili prijateljice.zar ne?! i kada bi toj osobi mogli ponuditi 10kn/h da vam dovede dijete iz vrtića i bude malo sa njime, iznenadili bi se koliko od njih bi pristali. i da, apricot jako dobro znam u svijetu kojem živim, ali ruku na srce nisam ja kriva za manjak vrtića i što roditelji nemaju kamo sa djecom, ja sam im samo ponudila neku alternativu koju naravno nemaju svi nažalost tu mogućnost, ne moraš odmah zbog moga post me ponižavati zato što sam bila dadilja i biti bezobrazna, čak dok ovo čitam tvoj odg na moj je, kao da me sa visoka gledaš, ako si htjela nešto komentirati, mogla si i lijepše napisati ,jer ipak to je dio kulture, ali dobro neki se sa time rode i odgajaju ,a neki i ne.
Ja znam da ste vi svi roditelji ogorčeni na manjak novaca,da nemate kamo sa dijetom ,nitko ti ga ne može pričuvati,roditelji su daleko...itd ali takav je život, svi se povlače u sebe, nema više dobro susjedskih odnosa da ti priskoći u pomoć...itd sami smo htjeli takav ubrzani tempo i evo dobili ga...na kraju ispadne samo gorčina i usamljenost!!! nažalost drugog rješenja nemate, 10h je pravilo i to je to. da imam novaca otvorila bi veliki dječji centar gdje bi roditelji mogli ostaviti svoje klince i raditi u miru, da vam svima pomognem jer znam koliko vam je teško. nažalost ja sam samo još jedna bivša dadilja koja živi iz dana u dan. i želim vam pomoći, ako ništa drugo, onda barem neki savjetima. veliki pozz svima.
ja vjerujem da ti želiš pomoći, ali su mi malo nejasni tvoji postovi
na nekom drugom topiku si pisala o cijenama od 25 do 40 kuna (ispričavam se ako sam zapamtila pogrešnu cifru)
sad je već 10
koga mogu toliko poniziti i dati mu 10 kuna na sat?
ako je situacija takva da netko s djetetom treba ostati nekoliko sati (jer nije to samo odvođenje i dovođenje), nakupi se godišnje previeš, pa čak da se radi i o mizernih desetak kuna
i ono što je važno, to bi doista morao biti netko tko živi odmah u susjedstvu
nije to baš tako jednostavno
a u konačnici - ni jeftino
jest jeftino kada govorimo o tih jadnih deset kuna, ali godišnje... skupi se
Pa to nije niti organizacijski samo tako.
Mi smo dva jaslicara ostavljali u jutarnjem dezurstvu i dizali u popodnevnom.
Bili su napeti ko puske u pocetku. Cak niti van nisu htjeli ici poslije vrtica. Da sam im uvela jos jednu osobu da se prilagodjavaju i na nju, mislim da bi puknuli.
Mi smo namjeravali uzeti nekoga. Kao zbog djece. Na kraju odustali jer bi to bio cisti promasaj.
10 kn x 2 sata dnevno - 20 kn
5 dana u tjednu x 20 kn - 100 kn
4 tjedna u mjesecu x 100 kn - 400 kn
mnogim roditeljima nedostižno.
I sto je nekome nedostizno i sto je nerealno. Recimo da ja to ponudim sestri koja trenutno ne radi.
Znaci ona zivi u Novom Zagrebu, ja na Crnomercu. Mora po najvecoj guzvi ici tamo i nazad + dok se spremi, sjedne u auto. To nije 2 sata, to je minimum 3 sata. Ako ce ga odvodit ujutro, to joj je isto dva sata. Ona ga je cuvala dok sam ja radila, samo dok bi dosla po njega i odvela ga kod sebe izgubila bi 2 sata.
Htjedoh reci da bi rijetko tko izlazio iz kuce, trosio na gorivo ili tramvaj, gubio vrijeme da bi zaradio 10-20 kn.
Ma bolje bi zaradio da putem skupi koju plasticnu bocu, a i manja je odgovornost :)
Prepoznala sam se odmah po naslovu teme :(
Prvi moj upit u vezi dolaska i odlaska je završio prijetnjom rukovodeće osobe u vrtiću.Naravno sa socijalnom službom.Pogađate,živim u istočnom dijelu grada...Nakon višednevnog razmišljanja odlučila sam potražiti osobu iz naselja da se šeće s malim pola sata ili sat vremena dnevno.
Mi smo neki dan imali scenu radi navodnih 15 min kasnjenja. Naime ja sam dosla po malog u 17 i 15, a teta pocela kako kasnim, kako sam rekla da cu dolazit u 17, sto nisam nikad rekla jer minimalno do 18 radim. Uglavnom smo se raspravljale 10 min, na sto sam ja poludila i rekla da mi pokaze tu listu gdje sam napisala do 17, a ona meni da je nema uza se, ali da je sigurna... Na kraju se ispostavilo da je imala listu sa uvodnog razgovora na kojem me psihologica pitala do kada radim i zapisala to vrijeme. Ovaj tjedan sam se vratila na posao pa me strah sto ce biti. Trazila sam novu listu i napisala da ce biti od 8 do 18, ali kad sam dolazila i u 17, bio je zadnji.
Skuzila sam da vecinom bake dolaze po djecu, a nama nema tko. Sestra mi je sada u 4 mjesecu trudnoce, ne zelim je tlaciti...
Bas me iznervirao taj njen stav, pa ja njih placam za to! Hocu li ga pokupit u 17, ili u 17 i 30 je moj problem, ona ima bit tu.
Sad se i ja razmisljam uzet nekoga da ga kupi, jer mi se ne da raspravljat za tih 15-20 min iako na njih imam pravo.
traži da je do 18 ( teta) , to kaj je zadnji nema veze, neka djeca moraju bit prvi,neka zadnji
inače u grupi mog klinca ( koji ide doma u 12) u četvtak je u pol4 ( kad sam išla po neke stvari) bilo samo njih 3 klinaca ( od ukupno 14 koliko je bilo na ručku)
Vrijeme napisano na inicijalnom razgovoru nije u kamenu zappisano. MM od inicijalnog 2 posla promijenio.
Ostanke iza 17-17:30 h u većini vrtića treba najaviti da se osigura dežurstvo jer i tete imaju svoju satnicu i život.
To su ti trebali objasniti i lijepo se dogovoriti s tobom. :|
Inače, gradski vrtići rade do 20h i svaki roditelj koji ima potrebu za čuvanjem djece do tad, to može i ostvariti. U teoriji.
nije baš tako....gradski vrtić ima u svakom kvartu (npr. Trešnjevka jug, sjever....) vrtić koji preuzima obvezu da će raditi do 20 sati! Što bi značilo da se djeca već na upisu prema potrebama roditelja ako procijene da njihov vrtić prema interesima novoprijavljene djece neće raditi do 20 sati preusmjerava u vrtić u naselju, kvartu kako god koji ima takvo radno vrijeme. U vrtiću Bajka na Trešnjevci postoji vrtić s produženim radnim vremenom baš zato što postoji potreba roditelja. Ne radi svaki vrtić do 20 sati!!! Teško je to organizirati! Onda bi jedan odgojitelj radio npr. od pol 11 do 20 sati što se krši zakonom o predškolskom odgoju gdje stoji da odgajatelj smije max 6 sati raditi s djecom u skupini, ostala 2 sata su prateći proslovi koje mi roditelji najčešće ne vidimo pa ih ne doživljavamo! Mi vidimo samo da su one tu kad su naša djeca. Naša teta recimo radi od pol 8, al je već na poslu u pol 7 i radi s djecom do pol jedan, al prije pol 3 ne izlazi iz vrtića!!!
Mi smo u Bajci, ali ne u centralnom. Ma briga me, neka nas premjeste, ista mi je udaljenost. Čak mi više paše centralni kad idem autom na posao.
ti nisi tražila do 20, nego samo do 18, a to može ostvariti bilo koji vrtić u najavu.
ovisno o teti, i kod nas znaju negodovati ako jedno dete ostane dugo,mislm da kod nas najduže ostaju do 17-17.30 ovisno o detetu, ali ako se teti nekam žuri, uvijek će nać motive.
otiđi do ravnateljice ( to je u centralnom?) i pitaj tam do kad deca smiju bit
teti se nema što žurit, ako je dežurstvo vrtića do 18 sati i ona je tad dežurna ona je dužna ostati do kraja radnog vremena vrtića odnosno dokle ima djece. Ako djece ima do 18 sati onda ih ima do 18....i njoj je tada radno vrijeme do 18!
traži da te svakako stave na neki spisak popodnevnih dežurstva, poa da te odmah ukalkuliraju, povremeno kroz godinu zna bit anketa od kad do kad je dete u vrtiću, pa da mogu složiti dežurstva i rana i kasna.
Ja sam samohrana majka, također radim daleko od doma, dijete je u vrtiću 10 sati i nije prošao dan da me radi te činjenice nije pekla savjest, jer, to je dugo za njega.Često je iscprljen i krajem tjedna kao da "pukne" od tog umora..dogodilo se nekoliko puta da sam zakasnika 10 min, ali tete stvarno imaju razumijevanja, nikad nisam doživjela neugodnosti, niti mi je itko rekao da će zvati socijalnu službu. Ali, nadam se da će uskoro prestati ta agonija, jer bi se trebali preseliti u kvart koji mi je bliže poslu, pa će samim time sve biti lakše...