leonisa pa ne mora uzeti termo hlace, moze neke lanene lagane.
Printable View
leonisa pa ne mora uzeti termo hlace, moze neke lanene lagane.
Nda, kad sam išla dojiti dijete na neonatologiju imala sam stroge propise - stavljanje kape, ogrtača, pranje ruku, MM-a ne bi pustili do inkubatora ako ne bi bilo slobodnog ogrtača za njega; a onda sam vidjela da na odjel babinjača puštaju smetlara u radnom odijelu :mrgreen:
mima, bas tako.
meni je to s odjecom distrakcija, al ono ponizavajuca distrakcija.
radim na radnom mjestu di je obavezno imati zastitno odjelo (kutu), zastitnu obucu, po potrebi zastitne naočale, termo rukavice i jos toga. to sto ja ne hodam u kuti i sto sam u tenisicama je moj izbor, zbog kojeg mogu platiti kaznu, a a ko mi se nesto dogodi, pitanje je da li bi dobila odstetu na radu, jer nisam imala zastitnu odjecu i obucu. ali kad mi dodju studneti u labos obavezno moraju imati kutu svi, jer za njih sam ja odgovorna.
Mima, lol
Pa tocima smisla i zove se zastita na tadu, sta ne? Al kako se otac stiti dress codeom? Ili netko drugi? Lijecnik u istoj kuti pregleda sve zene u predradjaoni, radjaoni, ode na wc, ode na drugi odjel, sjedi na stolcu na kojem sjede i oni ocevi koji nisu dosli obuceni po dress codeu. Koga se tu zavarava? Taj otac ce drzati to dijete, tada i za par sati ili dana doma. To nije neki stricek s ulice, to je otac djeteta.
pa gospodin lijecnik kao i ja moze platiti kaznu kao i ja.
ali si niko ne zeli natovariti probelm sa drugim "vanjskim", ako se nesto dogodi. i meni je skroz logicno da ti koji su vanjski su "natjerani" postivati pravilo oblacenja ili ti ga kako ga se sad ovdje naziva dress code.
mislim da imate svo pravo napisati prituzbu na to da lijecnik ili sestra nisu postivali pravilo oblacenja.
Sto se moze dogoditi ako otac ima kratke hlace ili duge? Sta tih 20cm ekstra tkanine na nogama mogu sprijeciti? I od cega zastititi?
sad moram ukljuciti mozak, ali definitivno ima smisla, po meni.
ukoliko otac recimo ima neke gljivice na nogama, moze ih prenjeti. mogu sad debatiratai koliko god zelis i braniti tzv. dress code, ali on postoji s pravim smislom, ma kako nama izledalo besmisleno.
i sama sam puno puta se pokajala jerr sam samo morala nesto napraviti, bezopasno, pa sam unistila lijepe hlace, jer je na stolu bilo malo kiseline, nakon pranja dobila sam lijepe unistene hlace. a zbilja je izgledalo besmiselno za to staviti kutu.
nakon svega toga sto mi se i samoj dogodilo, naoko bezveznim stvarima, vjerujem da zastitna odjece ima smisla.
edit: sjetih se jos jedne ukoliko ima ogrebotinu i dodje u kontakt sa zarazenom krvlju, moze se i njemu ta ogrebotina inficirati, a u bolnici znamo da hara MRSA i sl. ma ima jos sigurno puno toga.
Koliko sam shvatila, mora imati duge hlače, ali može biti u majici, košulji kratkih rukava? Onda mi nema smisla. Ili svemirsko odijelo ili pusti čovjeka :-)
Smješno zvuči, ali po meni je bitno da otac dođe čist i uredan. Bio on u sandalama ili zatvorenim cipelama, obuća će mu jednako biti prljava, tj. kontaminirana. Zato mi je u redu staviti one papirnate šlapice preko obuće.
Zastitno odijelo, ono zeleno, ali ne reciklirano kako je npr.kod nas, bilo na intenzivnoj bilo u tadjaoni mogu jos skuziti, al poslat,oca van da kod kineza kupi duge hlace jer u ovima ne moze na pprod djeteta, e to ne mogu shvatiti osim hebanja u mozak. Sta da su bili na plazi i hitnom oboje dosli u kupacim gacama il da je zena rodila u autu, a oboje u kupacim gacama.
Gljivice ce imati i kad beba dodje doma, ne?
Rana na nozi se moze inficirati i u tramvaju, zar ne?
Ocu reci to je sve distrakcija da se ne bi slucajno fokusirali na one bitne stvari koje rade odnosno ne rade.
na majicu kratih rukava ide kirursko odijelo sa dugim rukavima kao i onom gumicom na zapešću. ako uzmes da to odijelo ide do cca koljena onda duge hlace i zatvorene cipele itekako imaju smisla.
edit: u vinogradskoj su davali ona prava kirurska odijela, koja nakon poroda idu u pranje.
Evo, Optimist je napisala sta sam ja htjela.
Hm... MM se morao skinuti u gace i potkosulhu i obuci reciklirano odijelo, zeleje hlace i majica. Cak hlace nisu imale gumicu pa ih je drzao rukama.
Pisem s moba zato ima ekstra tipfelera :D
sve sto navodim kao iskustvo je ono koje sam ja imala iz vinogradske i koja po meni imaju smisla.
za druge bolnice zbilja ne znam.
To naravno vrijedi samo za nase bolnice.
Stranci ne prcjenjuju rizike na isti nacin. Bas me zanima hoce li Kaea javiti da nam kaze kako je bio obucen njen muz, sto je imao na nogama i jel njena sveki imala hulahopke.
Neke stvari mogu skuzit al sto se drugih tice mogu samo potpisat leonisu i mimu.
ja se nadam da je s obzirom da doba godine ili bar hlace
sto se tice selektivnosti ja je ne podrzavam, ili svi ili niko.
americki zdravstveni sustav mozemo promatrati u svim aspektima, ali meni se on nikako ne svidja. ne sad zbog sterilnosti unutar radjaone, vec sveukupno, pa povlacenjem paralela s njim me uvijek strah.
ja nisam osoba koja smatra da trebamo zivjetu u sterilnim uvijetima, ali volim postivati pravila, pa ako je odjevanje propisano nekim pravilnikom onda ga treba postivati. i to mislim na sve.
a o uvijetima o radjaoni, da li oni trebaju biti sterilini ili ne, ne znam. morala bi se udubiti ajko u problematiku. vjerujem da i ovjde vrijedi kao i za vecinu stvari u porodu, ukoliko je trudnoca bila skroz OK, mozda onda nije ni neophodna zasitita ili tako nesto.
Ja povlacim s njim paralale samo zbog toga sto je kod njih moguce tuziti bolnicu za recimo sve ono sto si ti navela, od ogrebotine na nozi preko koje bi se covjek mogao zaraziti nekom smrtonosnom bolešću (koliko je takva pretpostavka uopce realna???), pa do banalnih gljivica, a ipak svi mogu uci i nitko te nece sterilizirati u sterilizatoru samo zato sto si usao u bolnicu.
I ja sam zato da u bolnicama odrede protokole koji su utemeljeni na znanstvenim dokazima, a ne ovo kom obojci kom opanci.
dakle ovo obje zelimo i mislimo.
a americki sustav mi se jednostavno gadi. o zarazama sam navela kao potencijalni razlog jer bi zbilja morala ukljuciti jako mozak zasto tocno.
o tuzenju nasih bolnica ne bi previse, jer te su zasticene debelo jer imaju valjda protokole deblje nego je rucno prepisana bibilja :LOL:
mislim da to svi zelimo.
mislim, reci da nije sulud da otac djeteta mora kod kineza po hlace, a na intenzivnu ti se ulazi u onm zelenom papirnatom mantilu, ima ih 10 komada, vrte se ko zna koliko mjeseci. ako ne i godina. ili da vidis da cistacica istom krpom pere wc, pod, stol na kojem jedes, ormaric na kojem drzis higijenske i prehrambene proizvode ili da se ne dopusta sjedenje oca na krevetu, ali zato ce sestra u istim rukavicama (ako ce ih uopce imati) pokupiti tudju posteljinu i staviti cistu bez da se ista dezinficira ili ocisti ili mozda promjene rukavice kada skida posteljinu otpustene rodilje i stavlja cistu za novu.
ili da se ulosci na intenzivnoj na CR mijenjaju pincetom i rukavicom. rukavica se ne skida. nisam sigurna da se pinceta mijenja.
pa kad to sve vidis onda ti fakin hlace zaista tjeraju suze na oci. od smijeha.
ili da sestra ima rukavicu i tom rukavicom stiska trbuh na babinjacama cijelom odjelu na viziti.
moras se zapitati ko tu koga...u mozak.
kad sam bila u srednjoj radila sam u jednoj cvječarni u sklopu supermarketa. prvi dan su nam rekli, duge hlaće i zatvorene cipele sa čarapama svaki dan, tu se radi sa svakakvim tekućinama, stvari se proljevaju i bude svega, to su osnovna pravila zaštite na radu. dakle, supermarket, ne bolnica.
kad sam imala (u hrvatskoj) carski rez, gledala sam ispod stola i med sestra / primjalja koja me je dofurala u salu i pomagala u operaciji je imala BOSE NOGE I ŠLAPE. čak dan danas se sjećam kakve je imala narukvice oko gležnja. malo nakon što sam to skužila čujem pljus plodne vode ili neke druge (meni) nedefinirane tekućine. bose noge i klompe (otvorene, zatvorene, vidjeh svašta) te suknje su obična pojava u našim rodilištima i meni to nikako ne ide u glavu iz stajališta zaštite na radu.
i onda kad ti tata kaže u kolovozu da je dva tjedna prije na porodu svog djeteta morao izači iz rodilišta kupiti duge hlače da bi bio na porodu (a u glavi ZNAŠ da je barem jedna primalja bila taj dan bez čarapa u klompama) onda stvarno se pitaš ko koga tu je**.
uostalom, nije (taj, konkretan) čovjek lud, to je bilo 3. dijete, da mu je rečeno (na obaveznom tečaju, opaska) bio bi se obukao kako treba.
ja jesam za osnovnu obuču/odjeću, ali za svih.
pa e.
od tud i moje prvo opazanje o kuti koja, ok, pere se, ali sigurno se ne mijenja nakon svakog pacijenta. pitanje je da li nakon svakog dana, ako nema vidljivih fleka na njima.
a doticu od vrata wca, ili sami wc, stolica po bolnici, pa i dijelova tijela pacijenata, cak i onih najintimnijih.
pa da. mislim, ne treba pretjerivati i reči da trebaju se svi dizinfecirati nakon što nekog taknu, ali kad otac sjedne na krevet, ne treba ga za to špotati samo zbog toga što je "nesterilan" nego treba imat na umu da fakat - to nije važno.
da, upravo tako.
ja i dalje gledam to i iz kuta da ce taj isti otac uzeti to isto dijete za koji sat ili dan i odvesti ga u nesterilan auto, staviti u nesterilnu AS, pa da ce ga, i dok je jos uvijek u bolnici u kojoj ne smije sjesti na rub kreveta, takav nesterilan drzati to dijete.
pa i spavacica koju imam na sebi, ko mi garantira da nije pala na pod, bilo prilikom transporta bilo prilikom oblacenja. ili da njome nisam dotakla wc dasku dok sam cucala.
Ja sam svom pustila dio sa konferencije o promjenama u Kninskom rodilistu na Youtubeu. Kad je odslusao, rekao je "moze, vozim te u Knin" (cca 100 km). Prije toga smo prosli tecaj za Zd rodiliste, tako da je odmah uvidio razliku.
Off topic: Zvala sam Kninsko rodiliste da pitam sto trebam uciniti kako bih mogla roditi kod njih. Odgovor sestre je bio "dodete kod nas kad pocnu trudovi sa uputnicom za bolnicko lijecenje i rodite, hocete na stolcicu, klececi, lezeci..." Umalo sam se rasplakala od olaksanja i miline.
On topic: U Kninu naplacuju 120 kn za odjelce za supruga. Tamo ocito koriste Varteks a ne Armani :lol:
jel za tu lovu dobiju pamcno ili ono papirnato odijelo?
jer 100kn kosta npr ovo http://www.nevenoprema.com/shop/prod...21c662322f9bd9
Kad sam prije sedam mjeseci išla u posjet prijateljici koja je rodila CR u Petrovoj bilo je na kolicima ispred sobe desetak odijela koja se navuku preko odjeće, pro forma rekla bih jer su ta ista odijela oblačili ljudi koji su dolazili drugim rodiljama pa ispred sobe čekali da tko izađe i da sa sebe odijelo.
Kad sam u ranoj trudnoći hospitalizirana na Sv.Duhu ispod mog kreveta je bilo špangi i kose i prljavštine. Istom se krpom briše i pod i umivaonik na svoje sam oči vidjela.
Nedavno bijaše naslov koliko HZZO milijuna godišnje troši na lijekove za beštije koje se pokupe u bolnicama?!
I onda se od oca traži sterilnost! O, ironijo.
lijepo je čitati da naše malo događanje i YT snimka utječe pozitivno :heart:
Istom krpom i pod i umivaonik, pa to je jos dobro! Ja sam radila (kratko, nasreću) u jednom školi u kojoj je čistačica prala umivaonik i džezvu istom krpom. A mozda je i wc prala s njom, tko bi znao, ovom pranju ukmivaonika i džezve sam osobno svjedočila.
ajme, opet mi je muka. a mislila sam da sam se nagledala svega dok sam tamo lezala. uf :(
Od čega su na kraju ta famozna odijela? Pamuka ili papira?
Točnije, odijelo s capri hlačama? :mrgreen:
i onda sam ja otkrila zašto je prek crte rodilište čisto :-D fotodokumentirala sam jer nisam mogla vjerovat isto kao što nisam mogla vjerovat kad sam hospitalizirana čega ima ispod kreveta od žena od prije valjda 5 godina.
Rodila sam i dojim drugi dan kad ulazi spremačica i nosi ljestve i već sam mislila kuda će ova pa neće valjda prozor prati. Kad žena se popne i briše sat! Hej sat! pa siđe po novu krpu pa briše viseću policu!
A kad je otpuštena cimerica, kad su ušle sestra i spremačice, doslovno su svaku letvicu od kinderbeta dezinficirale! A krevet od žene sam mislila da će razšerafit.
Rješenje je jednostavno: svatko treba dobro odraditi svoj posao! I onda ne bi odijelo koštalo ko da je s potpisom.