optimist, jesu ti opcija nekakve biljke penjačice?
Printable View
optimist, jesu ti opcija nekakve biljke penjačice?
Mislim da sam upravo to uradila. Listovi bili ružni, drvo naraslo pa odrezala i skratila.
Tako sam uspjela i dobiti one trupce za koje sam pitala mogu li išta s njima.
Nažalost, ne, nema prostora za njih.
Osmislila sam raspored tako da cijela ograda bude iskorištena, fale mi samo nosači, u Zrinjevcu ih tek trebaju dobiti, ali su imali posude pa su biljke već u njima. Ne bih ih postavila na van, već prema unutra, hoću da mi uživamo u njima, a ne susjedstvo :mrgreen: Nadam se da je to za biljke OK (jagode, bakopa, čuvarkuće, verbene). Dio sam stavila u viseće posude (na štrik), a dio na pod.
Ostane minimalno mjesta za sjedenje, a moram negdje i veš sušiti.
Definitivna odluka pada na bijele zastore, samo moramo naći najjeftiniju opciju.
hahahahaha a pa pojela bi me griznja savjesti da su mi pomrli skroz, kad znam s koliko si ljubavi to lijepo slozila.
Jedan nije prezivio, onaj neki kao grančica, al drugi jesu i ok su kako se cini :mrgreen:
Drzala sam ih u kuhinji do nedavno, sad su opet na suncu, znaci zalijevanje
I moze te sto zelis presadit, sutra san na istoj poziciji za kavu ka i zadnje dvi subotnje kave ;)
Nera, znam ti ja o sukulentima svu teoriju :prirodnjačica: sad trebam savladat i praksu :mrgreen:
zhabice, mislim da tu imaš u kolekciji, i to puno veću
ali svejedno javim ti kad presadim, ali to neće biti ovaj vikend :)
nego, ja bih ovo ljeto obogatila se i cvjetnicama, vidim gore neke preporuke za biljke koje vole sunce. uvjeti koje ja nudim su nemilo sunce, okrutna bura i ja koja nekad imam a nekad nemam volje za zalijevanje :mrgreen: mislila sam nabavit vincu, lantanu.. e sad zanima me, šta trebam radit da to bude baš ono puno cvijeta? prihranjivat? ima preporuka?
Sutra ću obrstit pelcere kod stare. Ima da mi cijelo ljeto cvatu pelargonije.
Zna li netko gdje mogu kupiti sadnice organskog začinskog bilja?
Ja to iz staklenke ocijedim u plastičnu bocu 1,5 l i dopunim običnom vodom. Ispadne litra i pol. Dovoljno za moje tri klivije, jednu hoju (to uredno cvate) a od lisnatih dva spatifiluma i dva puzajuća filodendrona. Imam i zamioculcas, ali njega se rijetko zalijeva i još rjeđe prihranjuje.
Hahahaha, da ti nisi mislila na ovu: http://pixelizam.com/prekrasne-pustinjske-ruze/
Takva bi definitivno uspjevala kod mene :D (davno sam je čak i dobila na poklon, ali je ostala u staroj kući)
Što to znači organske sadnice? Misliš sadnice iz starinskih sorti, ili sadnice iz sjemena od lanjske godine?
Npr. moja mama je znala kupiti sjeme rajčice, onda od ploda te iste godine sačuva sjeme (to je i dalje ista sorta), i posije sljedeće godine, samo što te godine sjeme nije posuto onim prahom što čuva od štetočina.
Ili misliš na sjeme certificiranih eko uzgajivača?
Razumjela sam da hoćeš sadnice, ali u čemu je štos? Što je to što ih čini "organskim"?
A neee, to nije prava pustinjska ruža, to je Delosperma cooperi
Ovo je prava https://www.google.hr/search?q=adeni...h=752&dpr=0.9#
Malo su zahtjevne i komplicirane za uzgoj ali su predivne, tko ima uvjete sa puno sunca toplo mu preporučujem, meni je to najljepši cvijet na svijetu.
Zašto mi čuvarkuća vene gdje god je stavim?
I ova biljka mi umire, ne znam joj ime:
http://www.glas-slavonije.hr/Slike/2014/08/136000.jpg
držiš li čuvarkuću u kući ili vani?
i kako misliš vene, postanu li listovi suhi ili se kao nekako izduži, da listovi su okrenuti prema dolje?
čuvarkuća nikako ne voli biti unutra, uvijek se tako izduži i posvijetli. da bi bila ona lijepa rozeta, treba biti vani i na direktnom suncu. trpi i niske temperature, debele minuse.. a i najgori čelopek. ne treba joj puno vode,iako iz mog iskustva nije ni osjetljiva na trulež ko neki drugi sukulenti.
U kući u tegli. Okrenuti prema dolje, mali ficleki, i kao da su istruli.
to ti je to, onda, ako možeš stavi na vanjsku stranu prozora ili terasu, di ima što više direktnog sunca, i slobodno je zaboravi zalijevat
Čuvarkuću ZABORAVI, nemoj ju zalijevati. Po opisu bih rekla da joj daješ previše vode. Stavi na balkon, van, tako da povremeno dobije malo kišnice i nemoj ni slučajno gnojiti jer bude ižđihala u zrak. Ako ti je u kući, izbaci je van na balkon i osiguraj da u teglu i tanjuriću ne ostane voda. Ako ima mokre noge, čuvarkuća lako zgnjili. Treba vrlo malo zemlje, vrlo malo vode i podnosi visoke temperature pa može biti na balkonu. Kažem ti - najbolje uspijeva kad ju zaboraviš.
Ova druga biljka je hedera (sad ne znam je li helix ili koja druga, ne da mi se sad tražiti). Isto ne treba puno vode, ali ne podnosi sušu tako dobro kao čuvarkuća. Ako si hederu tj. bršljan držala u stanu gdje je centralno za vrijeme zimske sezone grijanja, nije ni čudo da ti crkava. Izbaci to na stepenište ili nekamo gdje nije prevruće, a ima dosta svjetla. Hedera je relativno zahtjevna, traži dosta svjetla i dosta vlage (u zraku) a ne smije imati vodu u teglu jer hoće istrunuti.
Ovih dana na prozoru samo puše, i padne i kiša. Sunca skoro i nema.
Ma baš te briga - ako ti nešto crkne, to je znak da si trebaš kupiti novo sobno bilje. Nemoj to doživljavati kao osobni neuspjeh nego kao priliku da si nabaviš nešto novo što te veseli za malo para... Te biljke koje kupujemo u teglama tretirane su svim i svačim i često nemaju dugi vijek trajanja.
nema to veze, i na oblačan dan vani ima više svjetlosti nego unutra. moja je na mjestu di je zalije kiša kad god pada, ali rupe su na dnu posude i nema ispod ništa da zadržava vodu, dakle višak ode i ona se na to ne buni. vjetar njoj kao njoj ne smeta jer je niska i čvrstih listova, jedino ako misliš da će ti bacit teglu, ali nju možeš posadit u neku skroz plitku/nisku posudicu. meni je dio posađen u malu staru tećicu (toliko staru da ima nekoliko rupa, odnijela sam je baki iz kokošinjca), dakle duboku možda 6-7cm
Ovo je živa istina, dracena funkcionira po principu "manje je više" :lol: i to je jedina biljka koja je opstala u mom domu više od dvadeset godina, vjerovali ili ne.Citiraj:
Dracene ne vole mnogo vode, kao ni juke. Višak vode zadržavaju u stablu i ono trune, a da ni ne vidite. Kod biljaka sa drvenastim stablom bolje manje vode, nego preterati.
Dobila sam je još na faksu na poklon i sasvim je dobro preživjela razdoblja kad bi otišla kod roditelja za praznike, nekad i na duže od mjesec dana. :oops: Listovi bi se skroz objesili doduše, ali nakon zalijevanja bi uvijek iznova živnula. I eto je još žive, nije doduše nešto puno narasla u svo to vrijeme, ali preživjela je nekoliko preseljenja, čak je i grad mijenjala.
Ubila sam sve ostale biljke koje su neko vrijeme provele kod mene.
Znas sto, dosla sam rec da ces mi ju morat ponovo dat jer je sva posmedjila.
Mislila sam da je kao neka reakcija jer sam ju iznijela van, pa zbog promjene temp ili neceg slicnog jer su listovi bili ziv i zdravi samo nekako ljubicato-smedji,
ali sad su se listovi sasusili, ostalo mi je samo 3 mala zelena micusna na vrhu, bas sam se rastuzila kad san skuzila da su suhi i da je vjv ipak gotova,
ne znam hoce li se moc oporavit od ta dva-tri zelena micusna listica :/
manje je više biljke su moj tip biljaka!
baš sam jučer skužila da tatina dracena koju sam izmasakrirala prije mjesec dana čini se da je bacila novi pup. sad mogu bez straha s pilom na sve ostale :lool:
zhabice, ovo ti je moje iskustvo s tom biljkom, esejskog tipa :mrgreen:
to je bio prvi sukulent koji sam kupila u cvjećarni. listovi su joj bili svijetlozeleni i položeni prema dolje, kako ona izgleda kad je unutra i nema dovoljno svjetla (začas se deformira). donila je kući i brzo bolje stavila na sunce da se jadna oporavi, ja nestrpljiva da dobije oblik koji treba imat. bio je 10. mjesec i računala sam da je to blago sunce i da joj neće smetat.
krivo. sutradan ona jadna puna opekotina. ko da sam joj upaljačem prošla po listovima. siroče malo. onda ju je tang sirotu opečenu išla spašavat redovitim zalijevanjem. zaboravila da sukulente treba presadit nakon kupnje, jer ih često drže u nekoj zemlji koja previše za njihov gušt zadržava vodu.
dođem sutradan, ona istrulila. ma u nekoliko sati je istrulila, izgledala sam doslovno ovako :gaah:
makla sam sve trule dijelove, i gronjih 6 malenih listića mi se učinilo da nisu još toliko truli, pa sam ih položila na suhu zemlju i nisam ih dirala mjesecima. Svaki od tih 6 listića pustio je prvo korijen prema dolje, a onda se pojavila i sićušna rozetica na proljeće, iz jednog lista su čak narasle blizanke. u 3 ljetna mjeseca izrasle su u rozete promjera 10ak cm, ako ne i veće, sljedeće proljeće cvjetale.
vjerojatno da skineš sve te ljubičaste i smeđe listove i samo zeleni dio položiš na zemlju, bi ti preživila. ne nužno. ali ako ovo dolje nije trulo, ostavi je zasad tako, na sunčanom mjestu i ne miči ako temperatura ne padne na nula baš.
Ja još čekam pup na drvetu života :cekam::raspa: (nadam se da će opravdati ime :mrgreen:)
Nego, moje biljčice su prekrasne! S obzirom da sam nova u svemu ovome, baš guštam i to se vidi na njima.
Jagode rastu, hortenzija me svaki put ostavi bez daha kad ju ugledam, čuvarkuće, lavanda…ma sve je prekrasno.
Jedino mislim da vrbi cica maci nešto ne paše. Manji listići žute i otpadaju. I više nema cica maca, cvatova. Malo bolje sam ju zalila i nahranila. Ima tko iskustva s vrbama?
Vrba je u tegli. Kad smo je kupili, presadila sam je u puno veću i dublju teglu od one u kojoj je bila. Čitam da one vole dosta vode pa ću je probati više zalijevati.
Ćuvarkuće (odatle i ime, čuva kuću) su nekad sadili na slamnate krovove, nitko ih nikad nije zaljevao, samo što padne s neba. Nisu osjetljive ni na sunce ni na nedostatak vode, ni na studen, snijeg, mraz, sukulent je, ali višak vode joj škodi. Inače je ljekovita. Njen sok iz lista liječi upalu uha.
Drvo života će sigurno potjerati spavajući pup, samo treba biti strpljiv. Nekad par mjeseci.
Vrba voli vodu. Kad putujete uz korito rijeke, redovno ćete vidjeti njihove srebrnkaste listove. Kako Peterlin kaže, presaditi ju. Normalno je da odbaci mace. Ocvala je. Bilo bi ju dobro orezati, malo prorijediti. Ne znam koju sortu imaš. Mnogi kupe vrbe, najčešće mini stabalca posade u vrt jer zauzimaju malo mjesta a izuzetno su dekorativne - cijepljene na štapu, al ih nikad ne diraju, ne prorjeđuju, ne orezuju pa se nakon nekoliko godina sve jadne ishere pod težinom.
Biljkama treba njega i ljubav - uvijek ju vrate.
Nažalost, moram zabilježiti da je moja čuvarkuća umrla. Držala se dobro dok je nisam dirala. Onda kako me uhvatilo proljetno preslagivanje cvijeća prebacila sam je iz tegle u kojoj joj je sasvim dobro išlo, u drugu, u kojoj joj je korijen istrunuo. :(
Peterlin, ma znam, ali ono kada ti se cvijet primi, ili više njih, a netko ti dođe vidi to i kaže da imaš zlatne ruke. To je osjećaj.
Uzela sam sjemenke maćuhica. Jedan dan ću ispeći zemlju da pobijem bagude. Onda ću ih posijati i nadati se da uspiju.
Grlice mi opet vandaliraju tegle koje sam iznijela van. One su krivac zašto mi cvijeće nije vani.
Treće, dobila sam ružmarin. Nadam se da će se prihvatiti.
:lol:
To ti je za srecu :mrgreen:
:lol:
bar tako kažu da je za sreću
ima i ona verzija da će biti puno para :yes:
Poglečte mog Miomira. Ne znam samo gdje da ga prebacim da izraste još veći.