Kosi se, u svojoj zadnjoj knjizi govori da Bog ne postoji.
Printable View
Ni ja ne znam integrale. Ali želim da osoba koja podučava moje dijete zna.
Tako je i sa pravopisom. Jer tvoje dijete možda poželi biti lektor.
Iz iskustva mog školovanja, i sad školovanja djetata, znam da previše učitelja radi tako. Kažem previše - ne kažem ni svi, ni većina, ali i dalje previše.
Ja se s mammom Ju slažem, puno je prostora za unaprijeđenje struke i sustava, i što se mene tiče, ima prostora i za neku vrstu HS-a.
Ono što sam ja poželila biti i na kraju ono čim zarađujem kruh me nitko nije naučio doli sama sebe. Ako bude htjeo bit lektor nek se potrudi i radi na tome da bude lektor. A kako smo rekle, sumnjam da će sa 10 godina znati za sigurno da želi biti lektor, ili pilot, ili farmer, ili pisac...
Ali valjda ne većina. Jer mogu ih se sjetiti 2-3 koji su to radili preko volje i bez da zainteresiraju učenike.
nije gimnazija za sve, ko što nije ni fakultet za sve.
a njen moždani sklop je vjerojatno više kriv za alkohol i junk nego loše ocjene iz matematike. da nije ljosnila matku, našla bi ona drugi poticaj da završi di je završila.
p.s. a šta ako nemaš software? o tome ja pričam, ali očito nikako da sjednemo na isti vlak...
Samo sam došla napisati da ako u povijesti čovječanstva postoji jedan znanstvenik koji zaslužuje imati spomenik u svakoj državi na planeti i zaslužuje poštovanje svakoga tko je ikad upalio ijedan kućanski aparat- onda je to Nikola Tesla.
Ponosna sam što sam rođena u istoj državi kao jedan od najvećih umova čovječanstva i s ogromnim poštovanjem mu spominjem ime.
Nikako mi se ne sviđa kad rasprava ide u smjeru nazivanja raznoraznih znanja nepotrebnim i omalovažavanja civilizacijskih postignuća. Lijepo je jennifer napisala, svako znanje je djelić mozaika, ili kao što je Anemona rekla, moraš naučiti i ono što te ne zanima da bi znao što te zanima.
Podcjenjivanjem znanja ne može se ništa pametno argumentirati.
Ako nemam software onda naučim, razlog zbog kojeg sad ne razmišljam o č i ć je taj jer imam software, da ga nemam sjela bi i zagrijala stolicu jedno popodne, jer to je onoliko koliko mi treba, jedno popodne. IK se pretvara u č iza t u ć bla bla bla isto tako kad budem HSala dijete, kad nešto nisam sigurna, sjest ću i ponovit. Il ću platit privatnog učitelja da mi pomogne, il će to znati netko iz obitelji, možda muž, možda nono, možda baba...
Postojanje Boga nije tema Hawkingova znanstvenog rada. Nisam čitala zadnju knjigu, nije valjda da tvrdi da je dokazao da nema Boga? Ma prilično sam sigurna da ne tvrdi ništa takvoga.
A modernom fizikom, recimo kozmologijon ili fizikom čestica, koje pokušavaju objasniti postanak Svemira, bave se i ateisti i duboki vjernici. Pa na kraju, teoriju velikog praska postavio je jedan svećenik, Georges Lemaitre. Katolička Crkva je prihavatila i nagradila njegov rad.
For his work, Lemaitre was inducted as a member of the Royal Academy of Belgium. An international commission awarded him the Francqui Prize. The archbishop of Malines, Cardinal Josef Van Roey, made Lemaitre a canon of the cathedral in 1935. The next year Pope Pius XI inducted Lemaitre into the Pontifical Academy of Science.
Ako nekoga zanima, ulomak je odavde.
Znam da nisi katolkinja, Roza, ali napisala si "kršćanstvo".
Gadno sam OT, neću više, časna riječ.
Inače, članovi Opus Dei isto rade u fizici čestica, skupa s nevjernicima.
Eto koliko je časna moja riječ :mrgreen:.
Vidiš , mene taj anarhični HE baš inspirira, inspirira me ideja i inspiriraju me obitelji koje ga provode. Ako se odmaknemo od činjenice da u svakom žitu ima kukolja i koncentriramo se na samu ideju.
Obzirom kako izgleda moj radni dan , obzirom kako izgleda školovanje/ućenje/odrađivanje propisanih sadržaja kod mog prilično bistrog sina, ja se pitam (redovito i vrlo ozbiljno) :Kako HE-ovci motiviraju svoju djecu? Na koji način oni nude sadržaje? Na koji način prepoznaju potencijale?
Evo, to se ja pitam, dok svakodnevno s mukom sa svojim sinom za kuhinjskim stolom proljevam, krv, znoj i suze, ne bi li on napisao sastavak iz hrvatskog , sa glavom, repom i traženom urednošću o zadanoj temi.
Motivacija i prezentacija je ono što mene zanima, to je ono što bi i sistem mogao (na)učiti.
Odlično rečeno, sirius.
ja bi zapravo htjela znati isto što i sirius, meni se to čini nemogućom misijom.
Lako je naučit pravilo, lako je naučit riječi, ali zatvori knjigu i to napiši pravilno, bez stalne sporosti vrćenja u mozgu kad se dođe do slova c sa kvačicom... kako ono ide pravilo, a u ovoj mojoj rečenici, evo, to imaš na 6 mjesta - ne ide to tako. Tu treba ponavljanja i vremena da ti "sjedne". Kao i za sva znanja, hoćeš motorička, hoćeš intelektualna. I u jednom trenu se onda izgubi priključak - jer je se od učenika traži da mu, za usvajanje novoga, to nešto bude automatizirano, da nije ono razmišljanje... kuplung, prva, kuplung-druga, gramatika stranica xy kako ono ide, frit-frit listaj rječnik ili stiskaj F7 za spelling... nego da to teče.
Ako nešto ne znaš, kako možeš uopće procijeniti koliko ti treba da to naučiš?
U tome je podcjenjivanje znanja s tvoje strane, (ne u rečenici od koje me ipak zašarafi u želucu gdje se velikan T. stavlja u istu rečenicu s glupim američkim izrazom tipičnim za njihove nezainteresirane srednjoškolce - boring.)
Ja sam ovo našla kao ilustraciju kako je homeschoolerima
http://1.bp.blogspot.com/-i-q44AAtQ_...0/calender.JPG
U jednom trenu onda toga bude previše i nastane "eksplozija" i gubi se priključak i mogućnost stjecanja znanja jer te ovi drugi, kojima je to automatizirano i ne treba im za to toliko muke (listanja, gledanja itd.) i vremena (ček, ček, kako ono ide, traženja susjeda koji to znaju) prešišaju i taj manjak automatiziranog i kontekstualiziranog širokog znanja postaje nenadoknadiv i sužavajući za životni odabir djeteta.
Neki dan je bio zanimljiv prilog na TV-u o pravopisu i pismenosti, č i ć, ije i je, đ i dž i tako...
Pa su neki poznati političari i kulturnjaci ispunjavali test za osnovnoškolce. Nisam gledala do kraja i pratila sam jednim okom pa ne znam kako su prošli.
Ali poanta je u onome što je za emisiju rekao jedan jezikoslovac- da se temelji za pravilno pisanje stječu u OŠ, ali i kroz cijeli život, posebno čitanjem. Da ljudi koji puno čitaju (naravno knjige ili bar lektorirane novinske članke, na internetu ima čudo nepismenih tekstova) u pravilu manje griješe u pravopisu jer ako si neku riječ vidio pravilno napisanu milijun puta manje su šanse da je krivo napišeš nego ako si je zadnji put vidio pravilno napisanu na školskoj ploči.
Sad će ovo zvučati kao neki osobni napad, i nadam se Roza da si svjesna da to nije tako i da nije zlonamjerno- ali ako dosad nisi naučila č i ć, pa ni ije i je, a čini mi se da dosta čitaš, kako pobogu možeš tvrditi da ćeš naučiti u jednom popodnevu?
U svakom slučaju, opasno je banalizirati znanje. A još gore kad nisi ni svjestan da ga banaliziraš.
kopala sam po svom sjećanju i znanju iz škole :-) i pronašla na Internetu ono što sam tražila
http://www.elementi.hr/text-vise.php?TextID=425
Meni je Roza rekla da sam boring jer bih diskutirala o Tesli..Možda je ovo zanimljivije...Ali je činjenica da je Rozi TEsla a priori dosadan, da po Mikki on nije završio školu...A one bi ovdje provodile HE. Howking otpada jer nije kršćanin, time i svi nekršćani, ateisti...Vjerojatno i filozofi, Grci, Rimljani, većina pisaca... To je ono što me plaši.
Nažalost malo je profesora je u stanju započeti predavanje gimanzijalcima s ovim TEslinim intervjuom, ili im jednostavno nije važan. Ali vidim da je malo HS edukatora sposobno uopće išta suvislo reći o Tesli.
A TEsla je samo vrh ledenjaka.
ina, slažem se.
Samo, mislim da svi skupa, osim direktno zainteresiranih za HS, premalo o tome znamo da bismo tvrdili kako to ne može ići kroz HS (automatizacija, širina..). Meni sve primjedbe protiv djeluju više kao otpor nepoznatome.
Ja znam č i ć bez greške ( ne pretjerujem). Baš bih voljela da sebi dokažeš ( ne nama, nismo bitne za to), da ti to možeš naučiti. Ne moraš u jedno popodne, nego u neko realno vrijeme.
Jedva čekam da vam djeca odrastu, pa kad provodite dana i tjedne moleći ga, pokazujući mu, ljuteći se, urlajući..."UČI,UČI. Za pola sata si mogao biti gotov, a sjediš već satimaaaa i nisi ni taknuo zadaćuuuuu." I još tako i slično. Jer on ne bi ništa učio, možda popravljao motore ili...Pa mu na kraju pustiš da taj razred završi, a da ne pohađa nastavu. Može to, može i u Hrvatskoj, samo se ne zove HS. Srećom, dođu leta i pamet. I završi se i maturira. I ide dalje.
I još nešto što se tiče općeg znanja. Apsolutno je potrebno. Ako ne da razgovarate, ono bar da znate riješiti križaljku. Zamisli sramote da ni to ne zna: 2 okomito -naš poznati znanstvenik rođen u Smiljanu.
Joj, kako ste sad dosadni sa tim svojim ć i č (kojeg ja nemam u genetskom kodu) i svim silnim znanstvenicima/filozofima...
Skuhala sam pekmez od jagoda u međuvremenu (po HE receptu:P ) dok se vi prepucavate tko zna bolje i više, i pri tome gubite pravi smisao obrazovanja.
Evo, iz mog iskustva ispitivanja znanja (konkretno, jezik, za rad u turizmu) - najsamouvjereniji (ono, daleko, najuvjereniji da je to svladivo, nadoknadivo itd.) bili su oni koji su znali jako malo (eufemizam), oni su svoje znanje, recimo, ocjenjivali (na skali od 1-10) oko... 8. Ovi što su realno bili za znanje 8-9, ocjenjivali su se oko 2-3. Ocjenjivala sam (na vrlo blitz način) sigurno po turističkoj sezoni par stotina ljudi, tako da sam iz toga stvorila neko pravilo - uostalom, scio me nihil scire je ta maksima, tj. ovdje je bilo na djelu obrnuto. Evo, meni se baš čini da nas je naš faks optustio taman kad smo došli do razine "znam da ništa ne znam" i da je to takvo znanje di ti možeš onda samostalno kopat i samoobrazovat se dalje.
Ne bih htjela bit osobna, ali, evo... na temelju forumskih primjera zainteresiranosti za homeschooling, izuzimam one koji ga stvarno provode vani, jer je žena ziher obrazovana (saradadevii), većina mi se čini da upada baš u ovu "neopreznu kategoriju" - ne znam što ne znam (jer ne znam koliko znanja ima i koliko ga je teško steći).
Ne znam kako su arhitekti homeschoolinga to zamislili, ne mogu gledat te video prezentacije, meni bi najbolje došao PPT s buletima.
A vezano za pekmeze itd. - al' je to predmet tog obrazovanja? Mislim - za domaćinstvo (ako nije vrhunsko), idemo ipak u neku drugu školu (životnu), ali ne govorimo tu o klasičnom obrazovanju (iako se svaku toliko to provuče i u kurikulum).
a smisao obrazovanja je znati pomusti kravu i skuhati pekmez?
to se nekad zvalo domaćinstvo :-P
Pa da... vjerojatno se vraćamo na početke - što je obrazovanje? Ne znam jel' "notorni" Tesla znao radit pekmez, ali ono što je on znao, vjerojatno je znalo i moglo manje ljudi.