a jel primaju naknadu za ostajanje doma?
Printable View
Ma užas.
I da stvar bude još gora, tri stipendije su ostale viška jer u njihovim kategorijama nitko nije zadovoljio uvjete i ja nazovem poglavarstvo uvjerena da i moja mala dobiva budući da se te tri stipendije raspodjeljuju na ostale kategorije da bi ispalo neeee.
Oni su odlučili da će rasporediti u kategorije tehničkih i ekonomskih te filozofskih fakulteta.
I pitam ja gđu zaduženu za to koje od tih zanimanja je deficitarno i po kojem ključu treba stipendirati deset ekonomista pa onda i još kojeg?!?
Ona kaže- medicina. Jedino je medicina deficitarna.
Ok, koliko ih stipendirate?
Tajac. Šuti.
Da se razumijemo, nemam niš protiv ekonomista, ali ima ih ko pljeve.
Puna burza.
Plus kaj je to puno lakši faks od medicine.
Prijateljica od moje male studira ekonomiju i radi u Kauflandu puno
Radno vrijeme. Druga je na sociologiji i radi u Kauflandu i još u DM na pola radnig vremena.
Moja ne da nemre delat, nego se ne stigne ni naspavat pošteno od obaveza na faksu.
Ne treba njoj stipendija za kruh, ali lijepo je imati vlastiti novac.
Iako joj tata i ja sve osiguramo i ona stipendiju stavlja na štednju, ona ne može raditi jer ne stigne i ovako ima nešto svoje. Nešto što je zaradila svojim trudom.
Cathy,
Ne može aplicirati za Zg stipendiju ako ne živi u Zg.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Moje skromno mišljenje je da su medicina i strojarstvo dva najteža faksa.
Ne samim time sto ostaju, samo ako su socijala. Oni imaju razlicite klase poreza, pa muz automatski upada u bolju i ima neku povlasticu na nezaposlenu zenu. Ima zdravstveno normalno. Dakle, dobije muz vise ako zena ne radi. A koliko više ovisi o njegovom prihodu. Realno kad se to zbroji za dobru placu vjerojatno ispadne vise nego ove Zg mjere.
Ako zena radi na pola radnog vremena, bira losiji porezni razred (mora jedan), jer ima manji prihod pa se vise isplati pa joj onda dosta oduzmu od tog prihoda.
Tema nisu stipendije. molim vas ili da stanete ili otvorite topik i tamo nastavite.
Zašto se na temu ne javi pokretačica teme ili bilo koja druga koja koristi “mjeru” pa da njih malo čujemo.
Zašto šute?
Možda zato jer su svjesne da “mjera” baš i nije ok?
U Njemačkoj svako dijete dobiva doplatak i nema nikakvog smisla uspoređivati Njemačku s Bandićevim Zagrebom i majkama odgajateljicama.
Offtopic:
Cathy,
Moja mala je cijelu gimnaziju dobivala stipendiju od Zagrebačke županije temeljem kriterija izvrsnosti što je morala svaku jesen i dokazati.
Ovo o čemu sam pisala nema nikakve veze s tim. To je odluka zaprešićkog poglavarstava i nema tko što biti zavidan kad se pravila znaju.
No pravila su u konačnici umuljana i smuljana da bi se nekima pogodovalo.
Ja ću to istjerat na čistac jer mrzim lopove i muljatore.
Ispričavam se na off topicu. Htjela sam pojasnit.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Pernar na fejsu podržava MO. I poziva na tribinu.
https://www.facebook.com/events/509270989687823/
Da, kako Tanci kaze
Sie haben Anspruch auf Kindergeld, wenn Sie mit Ihrem Kind in Deutschland wohnen. Seit dem 1. Juli 2019 erhalten Sie für das erste und zweite Kind je 204 Euro monatlich, für das dritte Kind 210 Euro und für jedes weitere Kind 235 Euro.
Daklem, za prvo i drugo 204, za trece 210, a svako dalje 235 eura mjesecno. Radio, ne radio. I opet Njemacka ima mali prirast stanovnistva. Da nema stranaca, jos gore.
Dobio je 44.000 glasova u 1. krugu predsjedničkih.
[QUOTE=Bubilo Bubich;3139045]Super, idem onda raditi na 4 sata ;).
Tanci, imaju na fejsu 2 grupe u kojima svakodnevno jako puno pišu. Ne misle one da mjera baš i nije ok, dapače, one koje pišu su pretežno jako ljute i imaju svoje vrlo jake stavove kako je s mjerom sve u redu.[/QUO
Ti bi ei u drugoj priči ako si na skraćenom
Praktički ništa ili malo gubiš od svoje plaće
Ovisi kolika je ta plaća. Praktični ništa ili malo gubiš od svoje plaće ako imaš plaću 4000-5000 kn.
Ako imaš plaću 15.000 kn, pa radiš za 7.500 + 2300 = 9.800 kn, od svoje plaće gubiš 5.200 kn.
Mislim, nemam plaću 15.000 kn, samo kažem.
Meni je s tom mjerom problem što meni u mojoj firmi ne mogu naći posao koji se može raditi 4 sata u danu. A vjerojatno je tako i onima koji zarađuju 15.000 kn, oni sigurno ne mogu raditi svoj posao 4 sata dnevno. A da ne pričamo koliko ih diskriminiraju limitirane porodiljne naknade i bolovanje za dijete. (Ali koga briga, one su ionako samo karijeristice koje uvale svoju djecu čuvalicama. Samo citiram ;)).
Dobijes isto ako ti je plaća bar dupla. Jer u rješenju piše da imas pravo na "100% naknade place ali ne više od..." A to znači da ako ti je 50% satnice vise od toga da dobijes isto toliko. To se pred par godina jedna odvjetnica uspjela izboriti protiv hzzo, na žalost nakon sto sam ja već iskoristila moju opciju rada na pola radnog vremena (za prvo dijete, ne trece) tijekom kojeg sam dobivala pola naknade, iako je kasnije dokazano da nas je hzzo oštetio. Naravno tu razliku nismo dobili mi koji smo oštećeni...
Nije točno pola, nego treba izračinati bruto-neto-poreze itd. Većini ispadne oko 65-70% punog neta prije porodiljnog i na to se doda naknada
O tome bi se dalo pricati. Jer u drugim zemljama jako dobro znaju da je dobar radnik vazan pa zele zadrzati svakoga , pa cak i ako je na pola radnog vremena.
Pa bih rekla da je to dio izmisljotine naseg sustava.
Da ne pricam.da sam se susrela s tim i na svom, obicnom, puno manje placenom poslu . Gdje mi je sefica rekla da u njihovoj radnoj jedinici nema posla za pola radnog vremena te mi je rekla da se stavim na raspolaganje i nadem radno mjesto unutar kolektiva koje to omogucava. Na sto mi je glavna sefica rekla da je to izmisljotina i da ce naci nekog da me pokrije pola dana. U svakom slucaju potpuni je jasno da mi se mogla naci zamjena koja ce me pokriti pola dana, nije da upravljam svemirskim brodom pa nitko to ne moze preuzeti. Samo sto sam ja vrlo rado otisla iz okruzenja . Zapravo sam djelomicno i odlucila raditi 4 sata samo da se mogu maknuti bez puno drame.
ovo da nema poslova koji se mogu raditi 4 sata u danu (ili dva i po dana u tjednu) mi smrdi na bullshit
baš se mučim da se sjetim nekog posla koji se ne može raditi samo 4 sata dnevno (ili dva i po dana u tjednu)
i pri tome ne mislim da je do žena nego do poslodavaca koji takve zahtjeve redovito odbijaju pod izlikom da je nemoguće
U isti cas.
Imam bogato osobno iskustvo.:-)
Inace, moja kolegica se dogovorila da radi 4 sata ( nakon rodenja 3 djeteta) tako da radi 3 dana u tjednu po cc 6 sati ( na tom radnom mjestu se radi 7 sati 5 dana u tjednu)
Ocito je da se svasta moze samo se cesto pravi da se ne moze.
Pa to jest do poslodavaca.
Ja da radim 4 sata morao bi netko raditi ostala 4 sata. A kako naći takvu osobu?
Nemam pojma.
Tako da bih i ja uvijek rekla da svoj posao ne bih mogla raditi 4 sata.
Odnosno, da donesem takvo rješenje na posao, potpuno sam sigurna da bi me prebacili na drugo radno mjesto.
Moju poznanicu koja radi u trgovini su mobingirali jer je radila na 4 sata zbog bolesti djeteta. Stavljali su joj popodnevne smjene i subote. Da upoce nije vidala dijete.
Cisti mobing. Zena je bila prodavacica je jednom manjem obiteljskom lancu ducana. Ocito se svasta moze jer im to zakon dopusta.
Pa ima hrpa vodećih pozicija gdje ne možeš raditi na pola radnog vremena. Ili radna mjesta koja zahtijevaju dosta službenih puteva. Ne znam kako bi šef uprave banke radio na pol radnog vremena, ili ravnatelj škole, ili dekan, ili...
Naravno da se većina može, ali u bilo kojem kompetitivnom poslu ispadaš iz igre s pol radnog vremena. Nitko te na natječaju ne pita koliko si sati radio, nego kakve su ti reference.
ne znam o kakvom poslu se radi ni kako je posao organiziran
samo želim reći da je često do mentaliteta kojeg je teško mijenjati
vješt menadžer bi znao organizirati posao na način da žena (jer se najčešće radi o ženama) može raditi pola radnog vremena
u mojoj organizaciji imamo 3 takve
doduše, naš posao je više usmjeren na outpute nego na radno vrijeme, što znači da bi se komotno mogao raditi i od doma, ali avaj
ja sam uvjerena da je u gomilu takvih slučajeva dobrim dijelom do mentaliteta da se na rukovodećim pozicijama nema pravo na privatno vrijeme
posao se može delegirati, rasporediti, drugačije organizirati
poslovni putevi su nešto drugo
jasno da na naftnoj bušotini ne možeš raditi na pola radnog vremena
ali velika većina poslova se ipak može organizirati
uz razumnog poslodavca
Imaš radno mjesto koje mora biti pokriveno 8 sati. Imaš dvoje ljudi koji rade na tom radnom mjestu, i jedno uvijek mora biti na radnom mjestu. Znači, ako su oboje na rm, tada bi jedno možda i moglo raditi 4 sata, ali to nije realna situacija, jer ljudi idu na godišnji, bolovanje, edukacije.. Znači ako je jedan na godišnjem nemaš 8 sati pokrivenost. Dakle, moraš zaposliti treću osobu - no onda se otvara pitanje zašto bi držao onu prvu koja radi 4 sata.
Zato sam ja posve sigurna da ne bih ostala na istom rm da radim 4 sata.
Ja sam započela pa da i napišem da sam mislila na to, radim menadžerski posao i nije ga moguće raditi 4 sata u danu, zar ne znaju i ptice na forumu da radim i prekovremeno ;).
Ako bi radila 4 sata, ne bi vise radila svoj posao.
Vjerojatno je hrpa poslova koji se mogu organizirati da netko drugi radi druga 4 sata, ali sigurno nije bas svaki posao takav.
Ma ni ne moraju biti direktorska mjesta. Obicni doktorat u prirodnim i tehničkim znanostima ne mozes raditi na pol radnog vremena. Ili neka lijecnicka radna mjesta, npr. kirurg, taman ti u pol operacije zavrsi smjena. Pa ako si u kakvoj struci gdje se redovito akreditacije moraju prolaziti. Sve to ide u fertilnoj dobi.
Pa sad, može ti smjena završiti u pol operacije i ako radiš 8 sati kao kirurg. Vjerojatno se nećeš pokupiti kući. Ako si kirurg koji radi 4 sata onda ćeš vjerojatno imati na rasporedu polovicu operacija u odnosu na kolegu koji radi 8 sati.
Pola radnog vremena ( posebni u zdravstvu) ne znaci nuzno 4 sata 5x u tjedu. To znaci pola satnice rasporedeno prema dogovoru i potrebi. Izvan Hrvatske cesto tako rade, jer rade u vise ustanova ( ne nuzni skraceno).
A kaj ako traje 9 sati
Da, jasno,pola radnog vremena znači pola satnice. Učiteljica koja radi pola radnog vremena ima satnicu 10 sati. I tu se onda odmah, evo, postavlja pitanje kako bi učiteljica razredne nastave radila pola radnog vremena.
Je, pokupis se i ostavis tijelo da se odmara do drugog dana. :roll:
Radim na radnom mjestu koje nije uspredivo s operacijom, ali u slucaju komplicirane situacije ostati cu na poslu 10 , 20 , 60 minuta duze ako je potrebna moja pomoc za zbrinuti pacijenta. To su iznimne situacije i ponekad se dogode. Nista nije u kamenu zapisano.
nije to što pitaš, ali poznajem slučaj učiteljice razredne nastave (koja radi u produženom boravku) koja zbog nečeg ima ima skraćeno radno vrijeme (nije pola i nije porodiljni u pitanju)
u sate u koje ne radi mijenjaju je druge učiteljice prema unaprijed utvrđenom rasporedu. Roditelji su obaviješteni o tim zamjenama.
OK, ali drugim učiteljicama to nekako mora biti plaćeno. Znači, poslodavac tu ima veći trošak, i očekivano je da će se privatni poslodavac zapitati zašto bi imao veći trošak i da će ga pokušati smanjiti.