x
Printable View
Moj tata je primio 4. još prije ljeta, čim mu prođe 6 mjeseci od toga i regulatori kažu da može, planira i na 5.tu. Nikakvih nusopjava od 4. doze, a ni ranije nije imao nešto, malo bol ruke. On ima 83, stariji ljudi imaju i inače manje burne reakcije na cjepivo jer slabije reagiraju i valjda im i brže "ispari" zbog toga.
[QUOTE=Kanga;3246462](meni se čini nesretna kombinacija njega idealiste koji nepogovoreno vjeruje instituciji struke i, u danom trenutku, krive preporuke imunologinje, ali to je samo moje mišljenje). /QUOTE]
Naginjem ovome, iako dvojim između toga jel mu to stvarno rekla, il se on boja pa odlučio sebi i drugima reći da mu je tako rekla.
@ina33: vidjela sam negdje screenshot maila gdje mu kaže da bi htjela napraviti još neke preglede prije konačne preporuke za cjepivo. Što je dalje bilo, ne znamo.
Nisam to vidjela, ali sumnjam što bi ona s tim pretragama dodatnim za cjepivo (kad na razini EU imunolozi nisu nikakve hodograme dodatne imali, primali su ga bolesnici od reumatoidnog artritisa pa nadalje, cijela paleta autoimunih bolesti). Dio pacijenata je dolazio s pričom da mu je specijalist rekao da se ne cijepi, jesu li stvarno rekli, ili su podgrijavali pacijentovu nesigurnost s ah, pričekajmo, ajmo napravit ovu ili onu pretragu dodatnu itd. U pravu je čoksa ili netko gore ko je rekao da ne postoje dogovoreni hodogrami, još me začudila i "hrabrost" njegove lom koja mu je preporučila cijepljenje (a nije se skrivala iza event. mišljenja specijaliste).
Ja moram reći da ne, jer sam iracionalnosti svjesna otkad mi mala ima astmu i slušam bedastoće oko magarećih mlijeka, crnog sezama, nuspojava koritikosteroida, i teških zazora vezano za cijepljenje djetata protiv gripe. Ljudi kojio se boje potiskuju stvarnost i odtud to "tralala" banaliziranje, pa neki onda psihomehanizam - al neće to mene zakačit, ja jedem zdravo ovo ono (a tome nekom drugome bi valjda ionako brzo "istekao rok") i, kao ona Čitaj knjiigu - kakve veze ja imam s vašom bolesnom majkom nakon što ju je taksist zamolio da stavi masku - to je krajnji bezobrazluk i bezosjećanost, tako da mi je ta u mojim očima pala vrlo nisko - ta, koja se time još pohvalila u javnosti. Valjda sebe vidi kao mesijanicu koja će taksistu "oslobodit straha", ali onda je stvarno delusional, pa što da čovjek uopće započinje s takvim ljudima.
Hvala svima :heart:
Ne mislim da je moguce sakrit se od korone. Tj. mislim da je moguce, ako ces se bas 100 posto izolirat od svih, ali ne mislim da ce se itko tako ponasat - tako da mi to nije mjera za ista. Pretpostavljam da u hr cijepljenje ipak nije uvjet za transplataciju. A taj kojem je transplatiran organ moze bit cijepljen i sutra vozit 250 na sat, prejedat se i postat pretio, ovo-ono... al nema veze, kljucna je stavka sto se netko nije/je cijepio.
Ina, procitaj ovo, ako ti se da: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8894498/
Vise manje se slazem.
Mislim da se nitko nece ne sloziti. Sve stoji sto pise u clanku. No u praksi, a pogotovo medicini, van nekih kvantitativnih testova gdje je statisticka pogreska dovoljnio malena da se nesto moze smatrati jabukom, odnosno narancom (primjer, rezultat COVID PCR-a kod nas se vodi "no SARS-2 covid blabla detected" i nikad nije pisalo "vi nemate kovid"), se sve opet svodi na neciju procjenu. Ovaj clanak je iz lipnja, a autor iz dijela SAD-a gdje je, u to vrijeme, BA.5 bio dominantan soj. Skroz je razumljivo da je, u tim okvirima, cijepljenje manje presudno nego sto je bilo u vrijeme Delte, itd. Mozda ce se situacija opet promijeniti kad izadje sljedeci booster/cjepivo, koje je namijenjeno suzbijanju bas omikrona, itd.
Meni je danas dan 10., sto u praksi znaci da je sutra totalni free-for-all, kad nitko ne pita jesam li pozitivna, jesam li bila pozitvna, kad vise necu biti, imam li simptome... itd. Jucer sam bila na poslu, negativna (takodjer posve u okviru preporuka, s obzirom na stanje i testove).
Danas sam doma, uz jednako pozitivan test kao i prvi dan. Nemam novih simptoma, a prakticki ni starih. Metalni okus u ustima imam od pocetka, ali to nitko ne broji jer zna ostati i godinama (eh). Nos mi je skoro potpuno normalan. Temperaturu nemam. Itd.
Upute za Paxlovid covid rebound su nesto drugacije nego za kovid bez Paxlovida pa cekam dodatne informacije. Bila sam posve negativna 3.5 dana.
Moje saucesce, Riri.
Bila sam skroz negativna oko 3.5 dana. Jutros opet pozitivna. Dogadja se kod oko 50% ljudi koji uzimaju Paxlovid.
Jutros u 9 sam imala pozitivan test kao ono kad si "jako trudan", iliti kad je testna crta debela i tamna. Malo prije (ponoc) sam napravila novi i crtica se jedva vidi. Nisu mi se vratili simptomi, ne osjecam se bolesno. Sutra je dan 11. Na poslu sam bila s debelo negativnim kovidom i u "dozvoljenom" roku, odnosno nakon preporucene karantene. Sad opet sjedim doma jer ne zelim nikoga imati na dusi. Sefica je rekla da dodjem, ako se dobro osjecam i nosim masku, ako zelim. Ali ne mogu tako.
Šta nisu pozitivni zarazni samo prva 3-4 dana?
Mislim da se nemaš što bojat nakon 11dana, al naravno ti kako ti smatraš najbolje.
Zarazan si dok god imas pozitivan test, u principu, ovaj obicni kucni. Kod Paxlovida je drugacije. Meni je danas (vama jucer, meni je jos uvijek srijeda) novi prvi dan.
Kod nas su tvrdili da pozit.test može biti i tjednima poslije,al da si zarazan samo te prve dane.
Ako si pozitivan na brzome vrlo vjerovatno si jos i zarazan.
Tako su meni rekli kada sam bila pozitivna 11. dan nakon pojave simptoma a izolacija je bila gotova.
Ja sam totalno još na summer vibes :mrgreen:
Osjećam se high, mozak bye- bye... :lool:
Evo je Kaae pročitala. Što ima neko čerečit članke da / ne itd. - ako je kandidat za transplataciju i liječnički tim mu je rekao to i to. Hoće ić na pub.med i raspravljat s doktorima oko svakog prepisanog lijeka? To već ukazuje na problem s tom osobom. I što kad se pojavi novi soj, onda će taj pacijent za svaku stvar kao čitat članke i kolegijalno se raspravljat s doktorima, oko svakog lijeka kojeg mu prepišu kao osobi s transplatirani organom, a kod ovoga je risk-benefit toliko jednostavno odrediv? A ima drugih koji isto čekaju.
Ovu tvoju sad situaciju, Kaae, mogu pratit samo kao teniski meč. Ne kužim jel lijek uzrokovao da si pozitivna opet, ili si bila pozitivna cijelo vrijeme, jesi li zarazna itd. Pratim ko teniski meč, lijevo-desno, bez razumijevanja. Što znači "događa se oko 50 posto ljudi" - što, da se vrate covid simptomi? Kod nas nema čekanja da se postane skroz negativan, ljudi se više ne testiraju nako što im istekne xy dana (zaboravila više koliko), ja sam malu testirala iz štreberskih poriva prije povrata u kolektiv i crtica je bila jeda vidljiva, a prvi dan je bila "fully pregnant", ali znam da su na početku pandemije neki ljudi bili pozitivni fakat dugo, ono preko mjesec dana i tad su ih držali izolirane, više ne.
https://www.poslovni.hr/europska-uni...pravio-4350612
Ina, možda ni ovaj savjet nije loš za starije ljude i za sve one koji dvoje oko 4. ili 5. doze.
Odličan i jasan intervju.
Za mene ključno:
"Cijepljenje protiv COVID-a je neophodno kod ovih bolesnika, jer sam virus dodatno modulira već poremećen imuni sustav."
"Smeta mi što nema postupnika za liječenje COVID bolesnika koji bi bio dostupan svim liječnicima Hitne i obiteljske medicine a koji bi se trebao evaluirati svakih nekoliko mjeseci, sukladno novim spoznajama o ovoj bolesti i gdje bi trebao biti naznačen tretman bolesnika s autoimunim bolestima."
Sumnjam, dapače - mislm upravo suprotno, ti savjeti individualnih igrača su the krivci za odlazak svega u krivo. U početku pandemije su iskakali ti individualni igrači, švicarski doktor ovaj, njemački imunolog ovaj izdvojeno od svih on smatra to i tto. Treba tražiti "standard operating procedurese", ovo na što se referira dr. Kaliterna - konsenzus struke ko da, ko ne, a ne neki individualci sa svojim zamislima koje onda lete po medijima pa powereaju dileme i strahove kod ljudi koji trebaju primiti cjepiva. Američki CDC i Euroopska EMA, mimo odvojenom lovcu u raži dr ovome ili onome, su rekli - 4. doza ide za komorbiditetne kao preporuka. To je stav struke za svakog ko ima dileme ako si želi pomoć, a ne riskirat glavu i računat na spašavanja u zadnji tren.
I to ako ima sreće.... neće niti to svakome pomoći, kao što nažalost vidimo.
Probat cu objasniti najbolje sto znam, I've done my research. :lool: Zapravo, jesam, procitala sam svasta, a i upozorena sam u onom telefonskom razgovoru kad mi je RN propisala Paxlovid.
Znaci, kod osoba koje uzmu Paxlovid, oko 50% pacijenata dobije tzv. rebound covid. Znaci, lijek napravi svoje (uspori i sprijeci mnozenje virusa, sto u praksi znaci da smanji intenzitet i trajanje simptoma i snizi sansu za tezak oblik bolesti s hospitalizacijom i/ili smrt za 89%), ali kod oko polovice ljudi, nakon sto se oporave i imaju negativne testove (obicno nakon 5-7 dana ukupno), za dan, dva, tri, ponovno krenu simptomi i "resetira" se tijek bolesti. Odnosno, ponovno ides u novu izolaciju jer si, vjeruju, ponovno zarazan. U ovom drugom poluvremenu su simptomi obicno puno blazi, ne tretiraju se Paxlovidom, a u studijama i clancima koje sam ja pohvatala, niti jedna osoba nije bila hospitalizirana, a kamoli umrla.
Trenutno od cetiri osobe koje su uzele Paxlovid, mojih godina, dvoje nas je imalo/ima covid rebound, dvoje nije imalo, s tim da ovo drugo dvoje koji nisu imali, ne mogu sa sigurnoscu tvrditi da je tako jer se nisu testirali. Treca osoba je nakon oko 48 sati ponovno dobila simptome (bez temperature, ali sve isto), napravila kucni test i vidjela da je pozitivna. Proslo je za nekih 5 dana. Njen tijek bolesti je opcenito bio slican mojem.
Moj glavni skup simptoma, visoka temperatura, glavobolja, bolovi u tijelu kao kod gripe su trajali manje od 36 sati uz Paxlovid (od temperature 39.5 do nikakve; ako brojim samo visoku, 38.5+, onda samo 3-4 sata nakon prve doze Paxa, koju sam uzela 5 sati nakon sto sam primijetila simptome). Ostao mi je metalan okus u ustima i promijenjen okus odredjene hrane (jedan od primjera: paradajz i paradajz sosevi su i danas uzasno kiseli i pokvareni, nesto kao tekucina za kiseljenje krastavaca, bljak) i vrlo neznatno zacepljen nos, kao neka minimalna alergija (sto god ispusem iz nosa, cijelo vrijeme, je kristalno bistro). Nastavila sam se testirati jer mi se moglo, doslovno. Nije uputa da moramo, ali imali smo punu kucu testova (osiguranje pokriva 8 komada po osiguraniku svaki kalendarski mjesec, a ovo nam je prvi kovid u kuci), tako da sam for science, koristila barem jedan na dan (i vise, u trenucima inspiracije - objasnit cu nize dolje :lool: ), plus bitno mi je (bilo, a i sad opet) znati kad prestaje plus na testu da bih mogla prestati nositi KN95 masku i u muzevoj sobi (kroz koju moram prolaziti do ormara, a jednog dana opet i do "moje" kupaone). Dani 7, 8, 9 (i jos oko pola dana u satima) su bili svi redom cisti minus na testu. Jucer, na dan 10., sam ponovno dobila "very pregnant" test, a takav mi je i danas, tocno 24h kasnije. Nove simptome nemam, samo taj metalni okus u ustima i tu i tamo ispusem malo kristalno cistog smeca iz nosa.
Upute za rebound-covid-after-Paxlovid su karantena jer se smatra da je zaraznost resetirana na nulu. Znaci danas je dan dva u celiji (iliti home officeu). Ne moram se testirati (ali nastavit cu, zasto ne?), ali preporuca se klasicna karantena.
Klasicna karantena kod nas, u ovom trenutku, izgleda ovako:
Dan pojave simptoma je nulti dan. Preporuca se ostanak i izolacija od ukucana prvih pet dana, kad se smatra da je zaraznost najjaca. Nositi KN95 i slicne maske ako moras biti s drugim ljudima, sto u kuci, sto drugdje. Nakon petog dana, ako nemas temperaturu barem 24h (bez antipiretika), a drugi simptomi su oslabili ili nestali, mozes prekinuti izolaciju.
Za osobe s srednje jakim simptomima (kao shortness of breath ili opcenito problemi s disanjem) ili jakim simptomima (hospitalizacija), ili je rijec osobi oslabljenog imuniteta, izolacija je punih 10 dana. Za zadnje dvoje, najbolje se konzultirati s lijecnikom.
Kod Paxlovida... ide Jovo nanovo. :neznam:
Tlaka mi je ovako, ali ne bih nikako rekla da nisam trebala uzeti Pax, na primjer. Iz bliske okoline, BA.5 je izgledao isto kao i moj, ali bez Paxa je temperatura trajala 3 - 4 dana, pracena simptomima jake prehlade. Zatim suhi kasalj preko nekoliko tjedana. Dvije prijateljice, jedna s astmom, druga s izrazitim viskom kilograma, su obje morale uzeti terapiju za donji respiratorni sustav, znaci upale su u ovu kategoriju "moderate simptoms" gore. Ja sam, na srecu, skroz dobro, samo vjecno pozitivna. BA.5 kod osoba (koje poznajem, jel, nije neka znanost), a ciji simptomi nisu dosli s visokom temperaturom ili izrazenijim respiratornim problemima (znam ih vrlo malo) su ostale pozitivne na kucnim testovima i preko 14 dana (to sve bez Paxlovida). Neke su izasle natrag u svijet, neke nisu jer su mogle tako organizirati zivot pa su igrale na sigurno.
Sto se tice mojih "for science" testova.... U trenucima cisto pozitivnih testova klasicnim kucnim brisom nosa, probala sam jos dvije stvari: obrisati unutrasnju stranu obraza i grlo (preporucalo se kod omikrona prije BA.5, pogotovo kod djece), sto je kod mene proizvelo cisto negativan test. Uz to, gurnula sam i (cisti/novi) stapic i u iskoristenu maramicu i dobila jednako pozitivan test kao i onaj od brisa nosa. Sva tri su odradjena unutar dvije minute. Besposlen pop i jarice krsti, jel. To je bilo prosli tjedan, dok su djeca jos imala summer care na rasporedu. Sad nemaju (do skole 8. rujna) tako da malo cupam kosu jer ih izbjegavam koliko god je to moguce (zbog njih, alii i zbog sirenja virusa po kuci, zbog muza).
Za Paxlovid i rebound kovid, jos ne znaju zbog cega se dogadja jer je lijek previse nov i za sad, medju tih oko 50% ljudi koji zavrse s novim pozitivnim testom, ne vide neki pattern. Nagadja se da prebrzo metaboliziramo lijek, odnosno da doza od 5 dana (10 x 3 tablete) nije idealna i da je treba podesiti drugacije, ali za sad jos ne znaju kako.
Ja kao osoba koja nije kandidat (svojevoljni) ni za jedno cjepivo ipak bih, da sam u toj situaciji, itekako razmišljala o ovome što je doktor rekao. Tim više što nije prvi koji je na to upozorio. Vanden Bossche stalno na to upozorava.
“Ako tako često ponavljate cijepljenja, može doći do promjena u imunološkom sustavu”, upozorio je virolog u intervjuu za “Kölnische Rundschau”, prenosi Fenix Magazin. To su pokazali i prvi podaci. “Mislim da ima smisla docjepljivanja za sljedeću zimu, ali ne svaka tri mjeseca”, rekao je Dittmer.
A s obzirom na to da je mnogo onih koji se uopće više neće docjepljivati, sigurno ima i onih koji će se odlučiti na druga cjepiva (prilagođenija omikronu).
Bogme rekla bih da ovo kod Kaae kod nas ne bi tako lako išlo jer bi ljudi rekli kakvo opet testiranje nakon što si nakon lijeka negativan.