Sto se tice terapija i transplantacija, naravno da postoje raznorazni kriteriji i da se oni postuju u onoj mjeri u kojoj funkcionira sam sustav. Postoji velika mogucnost da sustav koji dotice najveci broj forumasica ne funkcionira. Cini mi se.
Prijateljicin sin, bivsi su nam prvi susjedi, ima hipoplasticno lijevo srce i sedam godina. Obavio je dvije od tri operacije karakteristicne za to stanje, za trecu nije kandidat. Treba mu novo srce, ali nikako da se uspije kvalificirati. Zivi u stanju heart failurea cijeli zivot, ali, s obzirom na okolnosti, dobro se drzi. Nije kandidat za transplantat jer mu nesto s plucima ne stima i nikako da dodje u neke okvire u kojem zele vidjeti te parametre. Paralelno s tim, postoji cijeli drugi niz uvjeta koje mora ispunjavati. Ne znam ih pobrojati sve jer nije moje dijete, ali njegova mama je izuzetno otvorena o svemu i njegova prica je skroz javna, tako da se moze pohvatati svasta, plus ona uvijek sve detaljno objasnjava jer je, izmedju ostalog, aktivna u udrugama za pomoc obiteljima djece s hipoplasticnim lijevim srcem i sluzbeni patient advocate za niz bolnica u kojima se lijece djeca s tim stanjem. Dijete je cijepljeno protiv svega sto je na kalendaru cijepljenja, plus protiv kovida. Takve su preporuke.
Moj svekar prima redovnu imunoterapiju koja kosta oko $20,000 svaki mjesec. Morao je zadovoljiti niz kriterija da bi mu osiguranje odobrilo nesto toliko skupo sto bi, mozda, cak morao primati cijeli zivot. Rijec je o koktelu donorskih uzoraka, nesto slicno monoklonalnim antitijelima za borbu protiv kovida, bez kojih mu nikako ne funkcionira probavni sustav (koji je u kaosu zbog kronicnog divertikulitisa i terapije protonskim zrakama protiv karcinoma prostate, za koju se takodjer morao kandidirati ukupnom klinickom slikom, stilom zivota, obecanjima za buducnost i slicno jer je cijena oko $120,000).
Da potkrijepim i vlastitim primjerom, s obzirom da se upravo dogodilo unazad mjesec dana. Odobrena mi je (potencijalno dozivotna) terapija protiv inzulinske rezistencije, puno puno efikasnija od metformina i nekih drugih "jeftinih i uobicajenih" terapija. Trenutna cijena je $1,500 mjesecno, za cetiri autoinjektora. S obzirom da je terapija nova, izuzetno ucinkovita i puno skuplja od drugih, morala sam dokazati da ce moj dio truda odgovarati cijeni tretmana, kao i cinjenici da bas ja zavrijedjujem lijek, a ne netko drugi (jer ga ima malo i jako je skup).