Stranica 28 od 38 PrviPrvi ... 182627282930 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,351 do 1,400 od 1866

Tema: Kako je pandemija djelovala na vas

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ovu tvoju sad situaciju, Kaae, mogu pratit samo kao teniski meč. Ne kužim jel lijek uzrokovao da si pozitivna opet, ili si bila pozitivna cijelo vrijeme, jesi li zarazna itd. Pratim ko teniski meč, lijevo-desno, bez razumijevanja. Što znači "događa se oko 50 posto ljudi" - što, da se vrate covid simptomi? Kod nas nema čekanja da se postane skroz negativan, ljudi se više ne testiraju nako što im istekne xy dana (zaboravila više koliko), ja sam malu testirala iz štreberskih poriva prije povrata u kolektiv i crtica je bila jeda vidljiva, a prvi dan je bila "fully pregnant", ali znam da su na početku pandemije neki ljudi bili pozitivni fakat dugo, ono preko mjesec dana i tad su ih držali izolirane, više ne.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 25.08.2022. at 10:09

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Moj tata je primio 4. još prije ljeta, čim mu prođe 6 mjeseci od toga i regulatori kažu da može, planira i na 5.tu. Nikakvih nusopjava od 4. doze, a ni ranije nije imao nešto, malo bol ruke. On ima 83, stariji ljudi imaju i inače manje burne reakcije na cjepivo jer slabije reagiraju i valjda im i brže "ispari" zbog toga.
    https://www.poslovni.hr/europska-uni...pravio-4350612

Ina, možda ni ovaj savjet nije loš za starije ljude i za sve one koji dvoje oko 4. ili 5. doze.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Odličan i jasan intervju.

Za mene ključno:

"Cijepljenje protiv COVID-a je neophodno kod ovih bolesnika, jer sam virus dodatno modulira već poremećen imuni sustav."

"Smeta mi što nema postupnika za liječenje COVID bolesnika koji bi bio dostupan svim liječnicima Hitne i obiteljske medicine a koji bi se trebao evaluirati svakih nekoliko mjeseci, sukladno novim spoznajama o ovoj bolesti i gdje bi trebao biti naznačen tretman bolesnika s autoimunim bolestima."

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Freyja prvotno napisa Vidi poruku
    https://www.poslovni.hr/europska-uni...pravio-4350612

Ina, možda ni ovaj savjet nije loš za starije ljude i za sve one koji dvoje oko 4. ili 5. doze.
    Sumnjam, dapače - mislm upravo suprotno, ti savjeti individualnih igrača su the krivci za odlazak svega u krivo. U početku pandemije su iskakali ti individualni igrači, švicarski doktor ovaj, njemački imunolog ovaj izdvojeno od svih on smatra to i tto. Treba tražiti "standard operating procedurese", ovo na što se referira dr. Kaliterna - konsenzus struke ko da, ko ne, a ne neki individualci sa svojim zamislima koje onda lete po medijima pa powereaju dileme i strahove kod ljudi koji trebaju primiti cjepiva. Američki CDC i Euroopska EMA, mimo odvojenom lovcu u raži dr ovome ili onome, su rekli - 4. doza ide za komorbiditetne kao preporuka. To je stav struke za svakog ko ima dileme ako si želi pomoć, a ne riskirat glavu i računat na spašavanja u zadnji tren.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 25.08.2022. at 16:00

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I to ako ima sreće.... neće niti to svakome pomoći, kao što nažalost vidimo.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ovu tvoju sad situaciju, Kaae, mogu pratit samo kao teniski meč. Ne kužim jel lijek uzrokovao da si pozitivna opet, ili si bila pozitivna cijelo vrijeme, jesi li zarazna itd. Pratim ko teniski meč, lijevo-desno, bez razumijevanja. Što znači "događa se oko 50 posto ljudi" - što, da se vrate covid simptomi? Kod nas nema čekanja da se postane skroz negativan, ljudi se više ne testiraju nako što im istekne xy dana (zaboravila više koliko), ja sam malu testirala iz štreberskih poriva prije povrata u kolektiv i crtica je bila jeda vidljiva, a prvi dan je bila "fully pregnant", ali znam da su na početku pandemije neki ljudi bili pozitivni fakat dugo, ono preko mjesec dana i tad su ih držali izolirane, više ne.
    Probat cu objasniti najbolje sto znam, I've done my research. Zapravo, jesam, procitala sam svasta, a i upozorena sam u onom telefonskom razgovoru kad mi je RN propisala Paxlovid.

Znaci, kod osoba koje uzmu Paxlovid, oko 50% pacijenata dobije tzv. rebound covid. Znaci, lijek napravi svoje (uspori i sprijeci mnozenje virusa, sto u praksi znaci da smanji intenzitet i trajanje simptoma i snizi sansu za tezak oblik bolesti s hospitalizacijom i/ili smrt za 89%), ali kod oko polovice ljudi, nakon sto se oporave i imaju negativne testove (obicno nakon 5-7 dana ukupno), za dan, dva, tri, ponovno krenu simptomi i "resetira" se tijek bolesti. Odnosno, ponovno ides u novu izolaciju jer si, vjeruju, ponovno zarazan. U ovom drugom poluvremenu su simptomi obicno puno blazi, ne tretiraju se Paxlovidom, a u studijama i clancima koje sam ja pohvatala, niti jedna osoba nije bila hospitalizirana, a kamoli umrla.

Trenutno od cetiri osobe koje su uzele Paxlovid, mojih godina, dvoje nas je imalo/ima covid rebound, dvoje nije imalo, s tim da ovo drugo dvoje koji nisu imali, ne mogu sa sigurnoscu tvrditi da je tako jer se nisu testirali. Treca osoba je nakon oko 48 sati ponovno dobila simptome (bez temperature, ali sve isto), napravila kucni test i vidjela da je pozitivna. Proslo je za nekih 5 dana. Njen tijek bolesti je opcenito bio slican mojem.

Moj glavni skup simptoma, visoka temperatura, glavobolja, bolovi u tijelu kao kod gripe su trajali manje od 36 sati uz Paxlovid (od temperature 39.5 do nikakve; ako brojim samo visoku, 38.5+, onda samo 3-4 sata nakon prve doze Paxa, koju sam uzela 5 sati nakon sto sam primijetila simptome). Ostao mi je metalan okus u ustima i promijenjen okus odredjene hrane (jedan od primjera: paradajz i paradajz sosevi su i danas uzasno kiseli i pokvareni, nesto kao tekucina za kiseljenje krastavaca, bljak) i vrlo neznatno zacepljen nos, kao neka minimalna alergija (sto god ispusem iz nosa, cijelo vrijeme, je kristalno bistro). Nastavila sam se testirati jer mi se moglo, doslovno. Nije uputa da moramo, ali imali smo punu kucu testova (osiguranje pokriva 8 komada po osiguraniku svaki kalendarski mjesec, a ovo nam je prvi kovid u kuci), tako da sam for science, koristila barem jedan na dan (i vise, u trenucima inspiracije - objasnit cu nize dolje ), plus bitno mi je (bilo, a i sad opet) znati kad prestaje plus na testu da bih mogla prestati nositi KN95 masku i u muzevoj sobi (kroz koju moram prolaziti do ormara, a jednog dana opet i do "moje" kupaone). Dani 7, 8, 9 (i jos oko pola dana u satima) su bili svi redom cisti minus na testu. Jucer, na dan 10., sam ponovno dobila "very pregnant" test, a takav mi je i danas, tocno 24h kasnije. Nove simptome nemam, samo taj metalni okus u ustima i tu i tamo ispusem malo kristalno cistog smeca iz nosa.

Upute za rebound-covid-after-Paxlovid su karantena jer se smatra da je zaraznost resetirana na nulu. Znaci danas je dan dva u celiji (iliti home officeu). Ne moram se testirati (ali nastavit cu, zasto ne?), ali preporuca se klasicna karantena.

Klasicna karantena kod nas, u ovom trenutku, izgleda ovako:

Dan pojave simptoma je nulti dan. Preporuca se ostanak i izolacija od ukucana prvih pet dana, kad se smatra da je zaraznost najjaca. Nositi KN95 i slicne maske ako moras biti s drugim ljudima, sto u kuci, sto drugdje. Nakon petog dana, ako nemas temperaturu barem 24h (bez antipiretika), a drugi simptomi su oslabili ili nestali, mozes prekinuti izolaciju.

Za osobe s srednje jakim simptomima (kao shortness of breath ili opcenito problemi s disanjem) ili jakim simptomima (hospitalizacija), ili je rijec osobi oslabljenog imuniteta, izolacija je punih 10 dana. Za zadnje dvoje, najbolje se konzultirati s lijecnikom.

Kod Paxlovida... ide Jovo nanovo.

Tlaka mi je ovako, ali ne bih nikako rekla da nisam trebala uzeti Pax, na primjer. Iz bliske okoline, BA.5 je izgledao isto kao i moj, ali bez Paxa je temperatura trajala 3 - 4 dana, pracena simptomima jake prehlade. Zatim suhi kasalj preko nekoliko tjedana. Dvije prijateljice, jedna s astmom, druga s izrazitim viskom kilograma, su obje morale uzeti terapiju za donji respiratorni sustav, znaci upale su u ovu kategoriju "moderate simptoms" gore. Ja sam, na srecu, skroz dobro, samo vjecno pozitivna. BA.5 kod osoba (koje poznajem, jel, nije neka znanost), a ciji simptomi nisu dosli s visokom temperaturom ili izrazenijim respiratornim problemima (znam ih vrlo malo) su ostale pozitivne na kucnim testovima i preko 14 dana (to sve bez Paxlovida). Neke su izasle natrag u svijet, neke nisu jer su mogle tako organizirati zivot pa su igrale na sigurno.

Sto se tice mojih "for science" testova.... U trenucima cisto pozitivnih testova klasicnim kucnim brisom nosa, probala sam jos dvije stvari: obrisati unutrasnju stranu obraza i grlo (preporucalo se kod omikrona prije BA.5, pogotovo kod djece), sto je kod mene proizvelo cisto negativan test. Uz to, gurnula sam i (cisti/novi) stapic i u iskoristenu maramicu i dobila jednako pozitivan test kao i onaj od brisa nosa. Sva tri su odradjena unutar dvije minute. Besposlen pop i jarice krsti, jel. To je bilo prosli tjedan, dok su djeca jos imala summer care na rasporedu. Sad nemaju (do skole 8. rujna) tako da malo cupam kosu jer ih izbjegavam koliko god je to moguce (zbog njih, alii i zbog sirenja virusa po kuci, zbog muza).

Za Paxlovid i rebound kovid, jos ne znaju zbog cega se dogadja jer je lijek previse nov i za sad, medju tih oko 50% ljudi koji zavrse s novim pozitivnim testom, ne vide neki pattern. Nagadja se da prebrzo metaboliziramo lijek, odnosno da doza od 5 dana (10 x 3 tablete) nije idealna i da je treba podesiti drugacije, ali za sad jos ne znaju kako.
    Posljednje uređivanje od Kaae : 25.08.2022. at 17:09

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Sumnjam, dapače - mislm upravo suprotno, ti savjeti individualnih igrača su the krivci za odlazak svega u krivo. U početku pandemije su iskakali ti individualni igrači, švicarski doktor ovaj, njemački imunolog ovaj izdvojeno od svih on smatra to i tto. Treba tražiti "standard operating procedurese", ovo na što se referira dr. Kaliterna - konsenzus struke ko da, ko ne, a ne neki individualci sa svojim zamislima koje onda lete po medijima pa powereaju dileme i strahove kod ljudi koji trebaju primiti cjepiva. Američki CDC i Euroopska EMA, mimo odvojenom lovcu u raži dr ovome ili onome, su rekli - 4. doza ide za komorbiditetne kao preporuka. To je stav struke za svakog ko ima dileme ako si želi pomoć, a ne riskirat glavu i računat na spašavanja u zadnji tren.
    Ja kao osoba koja nije kandidat (svojevoljni) ni za jedno cjepivo ipak bih, da sam u toj situaciji, itekako razmišljala o ovome što je doktor rekao. Tim više što nije prvi koji je na to upozorio. Vanden Bossche stalno na to upozorava.
    Ako tako često ponavljate cijepljenja, može doći do promjena u imunološkom sustavu”, upozorio je virolog u intervjuu za “Kölnische Rundschau”, prenosi Fenix Magazin. To su pokazali i prvi podaci. “Mislim da ima smisla docjepljivanja za sljedeću zimu, ali ne svaka tri mjeseca”, rekao je Dittmer.

A s obzirom na to da je mnogo onih koji se uopće više neće docjepljivati, sigurno ima i onih koji će se odlučiti na druga cjepiva (prilagođenija omikronu).

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Bogme rekla bih da ovo kod Kaae kod nas ne bi tako lako išlo jer bi ljudi rekli kakvo opet testiranje nakon što si nakon lijeka negativan.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Vrci prvotno napisa Vidi poruku
    Bogme rekla bih da ovo kod Kaae kod nas ne bi tako lako išlo jer bi ljudi rekli kakvo opet testiranje nakon što si nakon lijeka negativan.
    Ne znam koliko lako ide tu kod nas; to je preporuka/upozorenje koja ide uz lijek (a lijek ne mozes dobiti bez detaljnog razgovora s medicinskim djelatnikom). Testovi su nam besplatni pa nije, recimo, dodatni izdatak.

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Ne radi toga,nego radi mentaliteta

Pogotovo sad, kad čitam komentare na razne korona stvari bude mi neugodno

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Pozitivna mi je kcer, sestogodisnjakinja. Dijelimo krevet; spavala sam s njom u negativnom periodu, sto znaci da joj je vjerojatno presudila ili noc prije jucerasnjeg plusa ili dan, s obzirom da smo bili u autu, sto je malen prostor. Sin se jos drzi, vidjet cemo hoce li izdrzati.

Ako nista drugo, rijesit cemo prirodno boostanje prije pocetka skole, eh.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Vrci prvotno napisa Vidi poruku
    Ne radi toga,nego radi mentaliteta

Pogotovo sad, kad čitam komentare na razne korona stvari bude mi neugodno
    Pa ne bih bas rekla. Nije cc 30 kn za kucni test bas mali trosak. Pogotovo ako ih trebas nekoliko u jednoj rundi infekcije.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ovo, ako je istina, baca novo svjetlo na cijeli slučaj što se tiče slabog zdravstvenog stanja novinara.
    Također, upire prst u srž problema što se tiče problema covid pacijenata uopće.
    Posljednje uređivanje od čokolada : 25.08.2022. at 19:07

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Podijelila sam ovaj clanak samo zato sto sam otpocetka nanjusila scenarij koji je ova lijecnica iznijela.
    Osim sto mi je upitna njena tvrdnja da je morao biti odmah hospitaliziran, jos nisam vidjela i cula da se nekog preventivno hospitaliziralo ?
    Da se odmah ogradim, ne radi se o mrznji s moje strane, dozvoljavam da je moj feeling od samog pocetka u potpunosti pogresan i i dalje smatram da se morao dogoditi neki propust kod dolaska hitne prvi put taj dan kad je preminuo.
    Ali, mislim da je puno toga u ovom slucaju presuceno i krivo iznijeto, pogotovo kad sam vidjela na koji je nacin Index prenio da je lijecnica dala ovaj intervju.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Pa ne bih bas rekla. Nije cc 30 kn za kucni test bas mali trosak. Pogotovo ako ih trebas nekoliko u jednoj rundi infekcije.
    I ako vas je više u kućanstvu.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    Podijelila sam ovaj clanak samo zato sto sam otpocetka nanjusila scenarij koji je ova lijecnica iznijela.
    Osim sto mi je upitna njena tvrdnja da je morao biti odmah hospitaliziran, jos nisam vidjela i cula da se nekog preventivno hospitaliziralo ?
    Da se odmah ogradim, ne radi se o mrznji s moje strane, dozvoljavam da je moj feeling od samog pocetka u potpunosti pogresan i i dalje smatram da se morao dogoditi neki propust kod dolaska hitne prvi put taj dan kad je preminuo.
    Ali, mislim da je puno toga u ovom slucaju presuceno i krivo iznijeto, pogotovo kad sam vidjela na koji je nacin Index prenio da je lijecnica dala ovaj intervju.
    Propust hitne je bila ocito losa procjena mlade lijecnice zbog neiskustva. Ali procjena da se pacijent hospitalizira ne bi promjenila ishod.
    Obzirom da je sigurni bio kaos u hitnoj tada. Vrhunac sezone i premalo timova, pitanje je koga su uopce bacili u vatru i sa koliko iskustva su je poslali samu na zahtjevnu intervenciju. Pretpostavljam da je to razlog zasto se taj dio uopce ne spominje.
    Osobno sam cula za jedan slucaj ( vrlo kratke ) preventivne hospitalizacije uz antivirusne lijekove, ali tada se radilo o vrlo osjetljivom pacijentu, na ozbiljnoj terapiji imunosupresivima , koji je na kontrolama na mjesecnoj bazi kod specijaliata , i taj specijalist je dogovorio protokol za njega u slucaju pozitivnig testa ( iako je pacijent cijepljen po preporuci sa 3 doze).

Mene zanima sto se od pregleda i pregleda napravilo kad se novinar javio taj prvi dan u bolnicu. Ok, pretpostavljam da je tada bio u dobrom stanju, ali valjda su nesto napravili , ako je imao povijest bolesti sa sobom.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    Naravno da se negdje preventivno hospitaliziraju pacijenti koji imaju teške dijagnoze. Hospitalizirali su tijekom delte i neke inače zdrave političare s lakšim simptomima, neke je važne ljude hitna vodila na dogovoreni RTG pa ih vraćala kući...
    Posljednje uređivanje od čokolada : 25.08.2022. at 20:40

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Naravno da se negdje preventivno hospitaliziraju pacijenti koji imaju teške dijagnoze. Hospitalizirali su tijekom delte i neke inače zdrave političare s lakšim simptomima, neke je važne ljude hitna vodila na dogovoreni RTG pa ih vraćala kući...
    Ali to nije nikakav sluzbeni protokol niti preporuka. Ni u Hrvatskoj , a pretpostavljan ni na trulom zapadu. To je bila osobna procjena lijecnika koji je primio pacijenta.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Podsjeti me, jer stvarno nisam upratila. Ne bi me cudilo, jer svi smo svjesni korupcije i pregleda "preko reda" u zdravstvu.
    S druge strane, znam jako puno ljudi koji su s karcinomima, autoimunim bolestima, itd.kuci prelezali koronu. Uspjesno.
    Zaista nisam vidjela u svom radnom okruzenju da je itko bio preventivno hospitaliziran.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ali to nije nikakav sluzbeni protokol niti preporuka. Ni u Hrvatskoj , a pretpostavljan ni na trulom zapadu. To je bila osobna procjena lijecnika koji je primio pacijenta.
    A naravno, ako te netko preporuči kolegi i sl.

Kada su u 12./2020. iz Dubrave mog rizičnog frenda 2x vraćali doma "jer se još ne guši jako", u isto vrijeme su u Zaraznu pospremili 20 godina mlađeg nerizičnog saborskog zastupnika na malo kisika. Prvi umro nakon 3. dolaska u bolnicu, drugi izašao nakon nekoliko dana. A možda je samo slučajnost.
    Iste jeseni pozitivnog potpredsjednika Sabora hitna je preventivno vodila na RTG i vratila ga doma "jer je u mladosti imao kronični bronhitis". Tada su govorili da je i svim drugim Zagrepčanima dostupna ta usluga
    .
    Da nijedan političar/uglednik nije išao u Dubravu, nego svi u Zaraznu, to isto znamo.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Citiraj kli_kli prvotno napisa Vidi poruku
    Moje saucesce, Riri.
    Hvala kli

Kaae, sretno, nadam se da će sve brzo proći da ste mirni.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Riri92 prvotno napisa Vidi poruku
    Hvala kli

Kaae, sretno, nadam se da će sve brzo proći da ste mirni.
    Hvala. <3

Kcer je, za sad, potpuno asimptomaticna. Ja sam ok, sve je po starom.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Moj preCjednik Biden je, sigurna sam, imao drugaciji protokol nego ja, ali nemam se sto buniti jer, na kraju krajeva, ako smo oboje dobili sto nam treba (Paxlovid), onda mi je skroz ok da njega paze i tetose vise nego mene jer, na kraju krajeva, malo je bitniji od mene. Da sustav ne funkcionira i da mi nitko nije htio pomoci, onda bih svakako bila ogorcena. Ja stvarno nemam zamjerke na sustav, sve je bilo brzo i efikasno, ali istina je da sam ja poduzela prvi korak - odmah sam nazvala i pitala mogu li dobiti lijek. S obzirom da sam se testirala doma i nisam imala namjeru ici na PCR, to je bio i jedini nacin da osiguram da mi se unese podatak o presumed positive u karton.

Sto se proaktivnosti kod rizicnih tice, prijateljica ima reumatoidni artritis i bila je na PCR-u kad je imala kovid (ranije ove godine, prije BA.5). Nakon sto su rezultati usli u sustav, nazvali su je iz ordinacije reumatologa i objasnili da se, zbog terapije koju uzima (Humira - imunosupresant) smatra rizicnom osobom (iako je inace zdrava, u formi, i prilicno mlada s ravno 40 godina) i da ce joj, ako se slaze, na kucnu adresu poslati paketic (dostava isti dan) u kojem se nalazi digitalni tlakomjer i pulsoksimetar i raspored koristenja napravica. Te iste ce, putem aplikacije, slati podatke direktno u sustav koji nadgledaju vise medicinske sestre. Ako primijete anomalije, isti cas ce je nazvati i objasniti sto dalje. Treci ili cetvrti dan su je zvali da imaju slobodan termin za monoklonalna antitijela i da, ako zeli, moze doci na infuziju. Odbila je jer joj je bilo dobro, a terapija je bila ponudjena u gradu udaljenom 80 milja. Kad je ozdravila, vratila je instrumente u ambulantu.

Meni nisu nudili nista od ovoga, na primjer, jer nisam u takvoj rizicnoj grupaciji.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Sto se proaktivnosti kod rizicnih tice, prijateljica ima reumatoidni artritis i bila je na PCR-u kad je imala kovid (ranije ove godine, prije BA.5). Nakon sto su rezultati usli u sustav, nazvali su je iz ordinacije reumatologa i objasnili da se, zbog terapije koju uzima (Humira - imunosupresant) smatra rizicnom osobom (iako je inace zdrava, u formi, i prilicno mlada s ravno 40 godina) i da ce joj, ako se slaze, na kucnu adresu poslati paketic (dostava isti dan) u kojem se nalazi digitalni tlakomjer i pulsoksimetar i raspored koristenja napravica. Te iste ce, putem aplikacije, slati podatke direktno u sustav koji nadgledaju vise medicinske sestre. Ako primijete anomalije, isti cas ce je nazvati i objasniti sto dalje. Treci ili cetvrti dan su je zvali da imaju slobodan termin za monoklonalna antitijela i da, ako zeli, moze doci na infuziju. Odbila je jer joj je bilo dobro, a terapija je bila ponudjena u gradu udaljenom 80 milja. Kad je ozdravila, vratila je instrumente u ambulantu.

Meni nisu nudili nista od ovoga, na primjer, jer nisam u takvoj rizicnoj grupaciji.
    Wow. Ovo mi djeluje kao SF. Ali jako dobro objasnjava zasto "besplatno" zdravstvo nije uvijek jednako dostupno zdravstvo.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Wow, Kaae, ovo tvoje je sve fascinantno, žao mi je što si dobila taj "paxclovid", nadam se da će muž ostat nezaražen, kao i drugo dijete. Hvala na svim informacijama!

A i hvala Freyi ili tko je linkao na linku na članak. Ja sam zakjlučila isto svoje. Dg. je dobio u 2000., do 2022. nije popio nijedan lijek za tretiranje osnovne bolesti koja ga čini osjetljivim (ako je članak točan), nego par dana prije smrti. Nije se cijepio, niti napravio te neke pretrage. Mogu razumjeti jer razumijem strah od bolesti, strah od nuspojava lijekova, neodlučnost, put prihvaćanja dijagnoze. Naša hitna nijei ovo SF zdravstvo...

Slažem se sa sirius u smislu da se bojim da hospitalizacija ne bi puno promijenila ishod.

A i sa čokoladom jer se zna da VIP-ovci dobivaju sve ovo, preventivno antibiotike (kao i ljudi u Hercegovini koji gravitiraju KB st - tamo odmah ide na pozitivan test valjda sumamed), a no-nameri završavaju u Zaraznoj samo kad je faza "covid ahaha, tralalala, ja se ne booojimm, ono, pa zar vi još o tome, opusti se i uživaaajjjj".. Eno Njemačka vraća maske za letove itd.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 26.08.2022. at 20:29

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Privatno im valjda prepisuju (Hercegovcima) - javna tajna. Valjda da dodatno ne bi krčili KB ST koji ionako grca i ne snalazi se i kad je dno vala, pretpostavvljam da su Dalmacija i Slavonija među najslabije procijepljenim hrv. regijama.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 26.08.2022. at 20:30

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

@ ina33, rehab, čokolada: Meni je fascinantno kako svi sve mogu znati na osnovu jednog intervjua. Ali, ok, recimo da se ponašao najneodgovornije moguće prema svom zdravlju. To i dalje ne mijenja činjenicu da ga je dva puta za redom pregledao specijalizant bez prisutnosti specijaliste i da lijek koji bi mu mogao pomoći (ili nebi) nije bio dostupan.
    A snimke telefonskih poziva meni osobno su izazvale fizičku mučninu, ponajviše zbog glasa osobe za koju je očito da joj nije dobro, a ono što se može percipirati s druge strane žice su natruhe arogancije, nestručnosti i "kako da te se najlakše riješim" strategije. No, možda je do mene . Čak i ne mislim da zdravstveni djelatnici koji su se javljali na pozive snose odgovornost za to, riba smrdi od glave.
    Posljednje uređivanje od Kanga : 26.08.2022. at 21:43

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Kanga, ti telefonski razgovori koji su snimljeni uopce se nisu trebali dogoditi.
    Nema pacijent sto razgovarati sa lijecnikom i sestrom na jednom odjelu sa kojim nema veze. Niti je posao i obaveza tih osoba da daju opce informacije ( da, to su opce informacije) preko telefona. To je sve potpuno naopako.
    Da sam ja taj lijecnik i ta sestra nikad se vise ne bi javila na telefon. Nikad. Osim u vrijeme koje je predvideno za davanja informacija o pacijentima na odjelu. To je jedino zbog cega bi se oni trebali javljati na telefon.
    Meni je totalno suludo da se netko u svoje radno vrijeme kad treba brinuti o teskim pacijentima na odjelu stavlja na raspolaganje za opce informacije nepoznatim ljudima sa druge strane.
    To nije njihiva obaveza, niti u opisu posla i to je bilo potpuni pogresno. Vec sam napisala da su meni druge stvari jako upitne, ali ovaj dio razgovora je cist ko suza.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Da ponovim jos jednom. Nema sto jedan lijecnik koji pokriva odjel odgovarati na telefonski poziv za opce informacije. To nije u opisu njegovog posla. Njegova dobra volja je bila da se javi i daje opce informacije. U ovom slucaju bila je potpuno pogresna i sigurno mu je ostavila vrlo gorak okus. Sigurna sam da se se nakon ovog strogo drzati samo onoga sto mu je u opisu posla i odgovornosti.
    Ako ti nije dobro zoves LOM, ides u bolnicu ili zives hitnu sluzbu. Sve ostalo nema veze sa vezom .
    Posljednje uređivanje od sirius : 26.08.2022. at 21:58

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Nije ni moj posao puno toga što ipak radim, a sve s uvijek istim riječima- ma nemate mi što zahvaljivati, ja sam tu zbog Vas.
    Jer stranke redovito padaju u nesvijest kad naidju na ljubaznost, koju ponekad i iskorištavaju, da, ali to ne mijenja na osnovnoj stvari- ja sam tamo zbog njih, ne oni zbog mene.
    Ili, drugim riječima, potpisujem Kangu (ne, nije do tebe).
    Svijet bi bio puno ljepši kad bi pomisao “to nije moj posao” ili te izgovorene riječi, upućene korisniku usluge ustanove u kojoj se nalazi (ili koju zove) bila iznimka. A ne pravilo.
    Pazi molim te, nema što pacijent razgovarati s ljudima s odjela s kojima nema veze!
    Sirius, znaš da sam se cijelo ovo pandemijsko vrijeme slagala s tobom i suosjećala sa apsolutno svim problemima s kojima se suočava medicinsko osoblje svaki dan, ali ovaj put se ne slažem nimalo. Dapače.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

sirius, a zašto su se onda liječnik i sestra uopće upuštali u razgovor? Iz razgovora je evidentno da su ga aktivno odgovarali od dolaska. Zašto ako nisu trebali ni pričati, zašto jednostavno nisu odbili s njim razgovarati ako im to nije posao (pa nije valjda - napravi dobro, poji *****)??

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Apsolutno mislim da jedan lijecnik sa teskog odjela nema sto odgovarati na pozive nepoznatih ljudi koji imaju pitanja. Taj poziv nikad nije trebao ni biti prespojen na odjel. I ja radim puno toga sto nije u opisu mog posla, ali uzivo i dok imam pacijenta pred sobom. Sigurno se necu javljati na telefon dok vadim krv covjeku ispred sebe ili je vrijeme predvideno za prijem. Postoji vrijeme za informacije, osoba koja se javlja u to vrijeme i protokol kojim se postupa tada. Kad to ne postoji zavrsis u novinama i na portalima ko najveca budala.
    Postoje mnoga druga pitanja koja su vaznija od ovih telefonskih razgovora, ali jasni je da se zeli postici gadenje i pljuvanje masa kad su objavljeni.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa Vidi poruku
    sirius, a zašto su se onda liječnik i sestra uopće upuštali u razgovor? Iz razgovora je evidentno da su ga aktivno odgovarali od dolaska. Zašto ako nisu trebali ni pričati, zašto jednostavno nisu odbili s njim razgovarati ako im to nije posao (pa nije valjda - napravi dobro, poji *****)??
    Zato sto su glupi. Kao sto sam i ja nekad glupa pa zelim ljudima napraviti uslugu. Pa onda zovem njihove lijecnike da im uputnice nisu ispravne, ili dajem svoj privatni broj da mi pacijent moze javiti da su uputnice pustene dok im cuvam krv da ju mogu pustiti u protokol , ili izvadim krv za neku desetu ustanovu da se pacijent ne mora bosti na vise mjesta...i tako . Jednostavan je odgovor zato sto smo glupi. I mazohisticki raspolozeni.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mene recimo zanima puno drugih stvari vezanih uz taj slucaj i covid opcenito.
    Ali na to tesko da cemo dobiti odgovor.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Zato sto su glupi. Kao sto sam i ja nekad glupa pa zelim ljudima napraviti uslugu. Pa onda zovem njihove lijecnike da im uputnice nisu ispravne, ili dajem svoj privatni broj da mi pacijent moze javiti da su uputnice pustene dok im cuvam krv da ju mogu pustiti u protokol , ili izvadim krv za neku desetu ustanovu da se pacijent ne mora bosti na vise mjesta...i tako . Jednostavan je odgovor zato sto smo glupi. I mazohisticki raspolozeni.
    Uopće nisam promijenila mišlienje, dapače, primjerima si mi zacementirala stav. To što si nabrojala su sve primjeri common decency, kao što i ja radim upravo takve stvari (u svom, nemedicinskom poslu). Ne mislim da sam zato glupa ili mazohistična, nego da radim svoj posao, bez obzira izlazi li ta konketna stvar iz okvira opisa mog posla. Jer, ponavljam, ja sam tamo zbog stranke, kao što si ti zbog pacijenta.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Meni je u tim savjetima upitno samo to da pacijent mora nazvati LOM. Kod bolesti koja se razvije do fatalnog kraja kroz valjda 30 sati. Postane ti jako loše u utorak u 13h kad LOM ode doma, a ti onda čekaš srijedu u 14h da LOMa dobiješ na telefon. Pa pritišćeš tipku do 18.15 kad linija (ako imaš sreću!) prestane biti zauzeta. I prošlo 30 sati.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

(Sorry što pilim, već sam rekla da mi je on bio najdraži novinar, a pranje ruku od svih i Plenković koji pita što Beroš ima s tim, pa nije se on javljao na telefon…. Izbacilo me iz takta.)

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    Uopće nisam promijenila mišlienje, dapače, primjerima si mi zacementirala stav. To što si nabrojala su sve primjeri common decency, kao što i ja radim upravo takve stvari (u svom, nemedicinskom poslu). Ne mislim da sam zato glupa ili mazohistična, nego da radim svoj posao, bez obzira izlazi li ta konketna stvar iz okvira opisa mog posla. Jer, ponavljam, ja sam tamo zbog stranke, kao što si ti zbog pacijenta.
    Neke stvari koje sam navela su krsenja preporuka struke. I u najboljem slucaju, siva zona.

Ja zamisljam situaciju da neki roditelj dobije na telefon odjel kardiologije ili neonatologije pa da onda tako na daljinu sestra ili dr odlucuju da li njegovo dijete ( koje nije njihov pacijent) ima ozbiljnu bolest ili ne.
    Vjerojatno su lijecnik i sestra dobili neki nalog od ravnatelja , sigurno bez pisanig traga da moraju davati opce informacije. Osobno mislim da su trebali odmah reci da ne mogu donisiti odluku preko telefona i neka se pacijent javi na hitnu ako ima pitanja. Samo jedna recenica. Bez razgovora. Ali vjerojatno su dobili neki nesluzbeni nalog da umiruju sve pacijente preko telefona. Sto apsolutni nije njihiv posao na tom radnim mjestu.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ova novinarova djevojka piše da je terapiju dobio u 5/2021, onda mjesecima čekao nekoliko pretraga radi kojih terapiju nije smio uzimati, onda je stigao helicobacter itd. Bojim se da u svemu ipak nema nevinih. Ovo je klasična priča HR zdravstva koju poznaje samo onaj tko je u raljama tog sustava. Svi pucaju, i pacijenti i medicinari, a pacijent je prečesto prepušten sam sebi.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

(Sorry što pilim, već sam rekla da mi je on bio najdraži novinar, a pranje ruku od svih i Plenković koji pita što Beroš ima s tim, pa nije se on javljao na telefon…. Izbacilo me iz takta.)
    Pa Beros itekako ima odgovornost.
    On je taj koji je trebao osigurati sve sto treba da postoji protokol i da se taj protokol provodi .

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ova novinarova djevojka piše da je terapiju dobio u 5/2021, onda mjesecima čekao nekoliko pretraga radi kojih terapiju nije smio uzimati, onda je stigao helicobacter itd. Bojim se da u svemu ipak nema nevinih. Ovo je klasična priča HR zdravstva koju poznaje samo onaj tko je u raljama tog sustava. Svi pucaju, i pacijenti i medicinari, a pacijent je prečesto prepušten sam sebi.
    Nema bas previse dvojbe da pacijent nije vjerovao lijecnicima , nije zelio prihatiti preporuke i terapiju.
    Ni prvi ni zadnji.
    Sto ne mjenja na stvar da ne postoji protokol i da nije nabavljena terapija.
    Isto tako ne mjenja cinjenicu da je moguce bilo pogreski u postupanju. U cijeloj prici fali hrpa detalja i ima hrpa rupa .

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Sirius, mislim da je ta praksa (mogućnost) nazivanja raznih infektoloških odjela ostala još od 2020. kad bolnice nisu mogle progutati toliki broj oboljelih, pa su uveli nekakvu "telefonsku trijažu" da one manje bolesne odvrate od dolaska. Samo što su onda imali vremena bar 10 dana kašljanja, a sad koga omikron ima pokopati, taj nema 10 dana vremena.
    Posljednje uređivanje od čokolada : 26.08.2022. at 22:43

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Sirius, mislim da je ta praksa (mogućnost) nazivanja raznih infektoloških odjela ostala još od 2020. kad bolnice nisu mogle progutati toliki broj oboljelih, pa su uveli nekakvu "telefonsku trijažu" da one manje bolesne odvrate od dolaska. Samo što su onda imali vremena bar 10 dana kašljanja, a sad koga omikron ima pokopati, taj nema 10 dana vremena.
    Moguce, ne znam.
    Ja zamisljam sebe kako dobijam kardioloski odjel u gluho doba noci i tamo trazim od sestre da mi kaze trebam li doci u bolnicu sa svojim djetetom koje ubrzano dise . Jasno, oni prije toga nikad nisu vidjeli moje dijete i nije im pacijent. To mi je totalno nezamislivo.
    Ali kao sto kazes , mozda su za covid uveli neka nova pravila za infektoloske odjele. Sto je isto totalno ludo. Ali prilicno objasnjava nasu statistiku.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

To što si nabrojala su sve primjeri common decency, kao što i ja radim upravo takve stvari (u svom, nemedicinskom poslu). Ne mislim da sam zato glupa ili mazohistična, nego da radim svoj posao, bez obzira izlazi li ta konketna stvar iz okvira opisa mog posla. Jer, ponavljam, ja sam tamo zbog stranke, kao što si ti zbog pacijenta.
    Svimbi, to je common decency, mozda, u tvojem poslu. U medicini, u uredjenom sistemu, ne smije biti. Tu kod mene nije (ne moramo sad o kukoljima, vjerojatno ih ima, ali daleko je od toga da su pravilo). Ovdje stvarno nema sansi da lijecnik na odjelu podize telefonsku slusalicu. Ne dize je ni u ordinaciji. Na telefone se javljaju medicinske sestre i dalje postupaju prema protokolu. Nema sansi da mi netko izvadi krv u laboratoriju za neku drugu ustanovu, osim ako tako nije napisano na uputnici (jer se nesto nekamo mora poslati, na primjer... ali to ce onda putovati internom dostavom). Common decency je samo to da ce, ako netko ima vremena, za pocetak, potraziti neki dodatni broj ili informaciju koja me zanima, a da nije vezana direktno za ono zbog cega zovem (jer ce mi u tom slucaju ionako ovaj na telefonu znati pomoci). I, naravno, common decency je da mi nitko nece preko telefona reci "A jebiga", odnosno ako slucajno kaze, jasno je da nece dobro proci.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Wow, Kaae, ovo tvoje je sve fascinantno, žao mi je što si dobila taj "paxclovid", nadam se da će muž ostat nezaražen, kao i drugo dijete. Hvala na svim informacijama!
    Ajme, nije meni uopce zao sto sam uzela Paxlovid! Dapace. Voljela bih samo da netko zna sto i kako u ovom drugom valu (jesam li zarazna ili ne? vjecno sam pozitivna... ). Muz je za sad dobro, P. nema simptoma osim mrvu zacepljenog nosa, a M. se ne da... kvragu. Mislim, ne zelim mu kovid, ali ako ga treba dobiti, danas mu je krajnji rok. U suprotnom ce izostati s nekih zabavnih aktivnosti. :/

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Meni je u tim savjetima upitno samo to da pacijent mora nazvati LOM. Kod bolesti koja se razvije do fatalnog kraja kroz valjda 30 sati. Postane ti jako loše u utorak u 13h kad LOM ode doma, a ti onda čekaš srijedu u 14h da LOMa dobiješ na telefon. Pa pritišćeš tipku do 18.15 kad linija (ako imaš sreću!) prestane biti zauzeta. I prošlo 30 sati.

U slučaju o kojem pričamo, LOM vjerojatno nije ni radila na praznik 5. kolovoza

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Vjerojatno su lijecnik i sestra dobili neki nalog od ravnatelja , sigurno bez pisanig traga da moraju davati opce informacije. Osobno mislim da su trebali odmah reci da ne mogu donisiti odluku preko telefona i neka se pacijent javi na hitnu ako ima pitanja. Samo jedna recenica. Bez razgovora. Ali vjerojatno su dobili neki nesluzbeni nalog da umiruju sve pacijente preko telefona. Sto apsolutni nije njihiv posao na tom radnim mjestu.
    Upravo to sam mislila u sebi i hvala ti što si kao netko unutar "sustava" (koliko hvatam) ti to napisla. Davanje “savjeta” bez uvida u medicinsku dokumentaciju ili barem truda da ozbiljno saslušaš pacijenta po meni je grubo, grubo kršenje pravila struke (i nikako se ne može uspoređivati s uslugom tvog čuvanja krvi dok se ne izdaju uputnice!). Kako i na temelju čega mu je mogao reći da je siguran 5 dana, da su to sve normalni simptomi, bez da ga je pregledao ili se barem uživio u ono što mu govori?! Jedini savjet koji su i on i sestra mogli pod takvim okolnostima dati (čak i da su skroz "otupjeli" i nisu mogli percipirti koliko je loše zvučao) bio bi - ne znam ili dođite. Jedna rečenica. Nikako sve je to normalno, nikako sigurni ste 5 dana, nikako niste imunokompromitirani, nikako umnajivati značaj dijagnoza (tipa, za sumnju na intersticijsku bolest pluća prvo pita je li radio RTG, pa kad dobije odgovor da je i da se vidjelo nešto malo, rezimira da je to malo ništa i prijeđe na drugo pitanje ). I kakav je uopće to nakaradni sustav u kojem liječnik koji je educiran za obavljanje visokospecijaliziranih dijagnostičkih i terapijskih poslova troši radno vrijeme da daje savjete na razini plavog telefon, pa ja bih dala bolje savjete takve vrste kakve mu je on davao!

Matijanić naravno nije trebao zvati nego je trebao otići na taj hitni infektološki. No, mogu razumjeti zašto je zvao (tj. zamišljam sebe u takvoj situaciji). Bio je već tamo (očito mu je već i tad bilo jako loše kad je otišao), čekao je satima u lošem stanju da bi ga na kraju netko tko očito nije bio dovoljno stručan površno pregledao i poslao natrag kući (jer u bolnici ionako nemaju lijek koji bi mu možda mogao pomoći). Nije vidio smisla u ponavljanju iste procedure, htio se "osigurati" da će, ako ponovo ode, od toga biti koristi. A onda mu se u jednom trenutku i stanje toliko pogoršalo da vše nije bio ni sposoban otići. Da dodam još i da korona kod nekih ljudi ne izaziva samo tjelesne simptome nego snažno udara i na psihu. Poznanika su u posljednji čas silom odveli u bolnicu (trebao mu je respirator) jer ga se na ništa nije moglo nagovoriti (naravno da mu je kasnije bilo drago). Isto tako mi je strina, jedno od najveselijih bića koja znam, pričala da ne možeš vjerovati kako ti ta bolest "oduzme volju za životom".

Iz onog perioda lockdowna imam jednu traumu od toga što hitna "nije htjela doći" (očito su bili propterećeni), možda me i zato ovo sve s M. toliko uzrujalo. Tko zna koliko još ima takvih slučajeva za koje ne znamo .
    Posljednje uređivanje od Kanga : 27.08.2022. at 01:33

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

O da, ta bahatost i nedostatak osjećaja odgovornosti za posao koji radiš i mene je sablaznio.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa Vidi poruku
    Upravo to sam mislila u sebi i hvala ti što si kao netko unutar "sustava" (koliko hvatam) ti to napisla. Davanje “savjeta” bez uvida u medicinsku dokumentaciju ili barem truda da ozbiljno saslušaš pacijenta po meni je grubo, grubo kršenje pravila struke (i nikako se ne može uspoređivati s uslugom tvog čuvanja krvi dok se ne izdaju uputnice!). Kako i na temelju čega mu je mogao reći da je siguran 5 dana, da su to sve normalni simptomi, bez da ga je pregledao ili se barem uživio u ono što mu govori?! Jedini savjet koji su i on i sestra mogli pod takvim okolnostima dati (čak i da su skroz "otupjeli" i nisu mogli percipirti koliko je loše zvučao) bio bi - ne znam ili dođite. Jedna rečenica. Nikako sve je to normalno, nikako sigurni ste 5 dana, nikako niste imunokompromitirani, nikako umnajivati značaj dijagnoza (tipa, za sumnju na intersticijsku bolest pluća prvo pita je li radio RTG, pa kad dobije odgovor da je i da se vidjelo nešto malo, rezimira da je to malo ništa i prijeđe na drugo pitanje ). I kakav je uopće to nakaradni sustav u kojem liječnik koji je educiran za obavljanje visokospecijaliziranih dijagnostičkih i terapijskih poslova troši radno vrijeme da daje savjete na razini plavog telefon, pa ja bih dala bolje savjete takve vrste kakve mu je on davao!

Matijanić naravno nije trebao zvati nego je trebao otići na taj hitni infektološki. No, mogu razumjeti zašto je zvao (tj. zamišljam sebe u takvoj situaciji). Bio je već tamo (očito mu je već i tad bilo jako loše kad je otišao), čekao je satima u lošem stanju da bi ga na kraju netko tko očito nije bio dovoljno stručan površno pregledao i poslao natrag kući (jer u bolnici ionako nemaju lijek koji bi mu možda mogao pomoći). Nije vidio smisla u ponavljanju iste procedure, htio se "osigurati" da će, ako ponovo ode, od toga biti koristi. A onda mu se u jednom trenutku i stanje toliko pogoršalo da vše nije bio ni sposoban otići. Da dodam još i da korona kod nekih ljudi ne izaziva samo tjelesne simptome nego snažno udara i na psihu. Poznanika su u posljednji čas silom odveli u bolnicu (trebao mu je respirator) jer ga se na ništa nije moglo nagovoriti (naravno da mu je kasnije bilo drago). Isto tako mi je strina, jedno od najveselijih bića koja znam, pričala da ne možeš vjerovati kako ti ta bolest "oduzme volju za životom".

Iz onog perioda lockdowna imam jednu traumu od toga što hitna "nije htjela doći" (očito su bili propterećeni), možda me i zato ovo sve s M. toliko uzrujalo. Tko zna koliko još ima takvih slučajeva za koje ne znamo .
    Nedostatak kisika ( hipoksija) jako udara na psihu u akutnoj fazi i to su one situacije kada obitelj , tj.netko tko poznaje pacijenta i stalno je uz njega skuzi da je nesto jako cudno
    Ali to je tesko za prepoznati ako se nema pulsni oksimetar koji je objektivni vanjski pokazatelj jer bolesna osoba ne shvaca da joj ( i mozak ) ne dobija dovoljno kisika, obicno govori da je ok i vozi na autopilotu.
    Ja sam 2 x u pandemiji , prepoznala takvo stanje kod dvoje roditelja moje dvije prijateljice. I obje su u zadnji cas hospitalizirale oceve. Ali to je moje iskustvo roditelja koji je proveo jako puno dana na djecjim kardioloskim odjelima i vidio kako izgledaju hipoksije, nema to nikakve veze sa mojim slucajnim radom u zdravstvenoj ustanovi.
    Isto tako iz tog iskustva svim prijateljima , posebno onima sa kronicnim bolestima koje dizu rizik sam savjetovala da nabave pulsni oksimetar jos na pocetku pandemije. I oksimetar mog djeteta je cesto bio na posudbama u akutnim fazama u obitelji mojih prijatelja.
    Mi nismo u Americi da nam salju opremu da se pratimo doma.
    Ali to sa hipoksijom, koja izgleda kao blaga depresija ili nemotiviranost , to su jako fine fine nijanse. Nema sanse da bilo tko preko telefona skuzi promjenu stanja na osobi koju ne poznaje. Cesto ni bliske osobe ne skuze , bude im nesto drugacije, ali to nisu promjene u ponasanju koje upadaju u oci.

Sto se tice ovih objavljenih razgovora i obaveza osoba koje su se javile na telefon ...zaista ne znam kakav je to nalog postojao da se netko javlja na telefon sa opcim informacijama dok zbrinjava pacijente na odjelu, to je potpuno pogresno na vise razina. U jednom trenutku se cuje kako ta sestra ( koja odgovara povrsno i u brzini) komunicira sa pacijentom na odjelu i govori mu da vrati na lice masku sa kisikom. Meni je to potuno ludo , prebaciti odgovornost da dajes opce informacije nepoznatim ljudima na tako teskom odjelu dok sa svih strana bruje aparati i dok je tvoja odgovornost zapravo iskljucivo brinuti o pacijentima u toj sobi. I tako imamo premalo osoblja na broj pacijenata, i onda jos to osoblje odgovara na telefonske pozive koje im spaja centrala. Totalno naopako.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •