iako i te metafizicke istine mozemo razlicito tumaciti
Printable View
iako i te metafizicke istine mozemo razlicito tumaciti
nadamse da ne smetamsamo recite ako da
ina, pa nisam ja stekla dojam da se to nešto koristi van tih navodnika. Različite istine u smislu da različitim osobama pašu drugačije stvari, ili da svatko traži svoj put, to da...Di to još vidiš, probaj dat primjer?
pikula, meni osobno neugodno da me netko uopće pita je l' mi smeta...
složila bih se s pikulom. jedna istina, različite percepcije.
znam ja šta ina misli, recimo - cijepljenje. ne može biti istina da izaziva autizam i ne izaziva autizam. il je teflon štetan il nije. il je mikrovalna štetna - il nije. ne može i jedno i drugo. a danas imaš situaciju da je za jedne štetan, a za druge - nije.
doduše to nema veze s ovom vašom metafizikom, al svejedno :mrgreen:
Pa ja ne mislim da ima jedna istina, bez navodnika. Al to nema veze s politickom korektnoscu niti ovime sto ina pise, to je metafizika. Ali nisam inace caknuta, casna rijec.
misliš da ima više stvarnosti ili više istinitih (a međusobno različitih) percepcija jedne?
a propos sheldon cooper i raznih "istina" - jedna od najboljih scena (barem za mene): science dude :lool:
dokaze se da neki Bog postoji. i njegovo postojanje bude cinjenica, nema vise vjernik - nevjernik. svi znamo da je njegovo postojanje dokazano, znanstveno se izmjeri, bez mogucnosti pogreske.
no to meni nece morati znaciti da oni koji ranije nisu vjerovali u tog Boga prihvate njegovo ucenje, postanu njegovi sljedbenici i sve sto uz to bude islo.
dapace, mozda oni koji su dotada vjerovali budu razocarani i odustanu od toga da ga slijede, npr. ako ispadne da su hramovi i obredi suvisni.
ok. Bog je tu, ali mene i dalje ne zanima da ga stujem. opcenito taj koncept slijepog pracenja neke ideje mi je stran.
sto se tice istine, smatram da ih ima vise. ne znam objasniti zasto tako mislim.
bar ne tako lijepo kao sto ce to sigurno napraviti jen. pa ju unaprijed potpisujem.
:mrgreen:
Mislim da ti previse pojednostavljeno postavljas pitanja. Kad bi se preciznije postavilo pitanje odgovor bi bio precizniji. Npr. izaziva li cjepivo autizam kod prerano rodjene djece s mutacijom nekog gena koji je pokazatelj sklonosti autizmu? Lupam, nisam pratila pricu s cjepivom. Ili ima li jedan od najstabilnijih ugljikovodika politetrafluoretilen ikakvu sklonost interakcije s proteinima ili sto mu se vec pripisuje?
Ne vjerujem da uopće postoji istina (objektivna realnost), ili da ublažim, agnostik sam po pitanju iste. Nešto između solipsističkog esse est percipi i istine kao subjektivnog - intersubjektivnog - socijalnog konstrukta). Ali nije to ništa novo, niti "moderno", to su filozofske rasprave o prirodi stvarnosti i znanja koje se vode tisućama godinama.
Vjerujem da istina ima smisla u instrumentalnom, pragmatičnom i performativnom smislu. Ovo se više tiče metafizičkih temelja na kojima gradimo svoju sliku svijeta, koja je na kraju krajeva intersubjektivno više-manje sumjerljivo konstruirana, razumijemo se i dijelimo više-manje istu stvarnost. Ali bliska mi je ideja nekakvog spoznajnog pluralizma gdje koegzistiraju različite verzije (konstrukti) svijeta (vrh piramide "znanja") od kojih niti jedna nema pravog referenta u "objektivnoj realnosti" (neću namjerno josipovićevski reći da su sve jednako vrijedne :mrgreen:).
A gle ovu anamar što mi piše bjanko čekove....:lool:
A mikrovalna... Cvijeto, znam da si uzela primjere onako for fun, al stetnost mikrovalne meni zapravo spada u religiozni moment.
http://www.health.harvard.edu/fhg/up...utrition.shtml
Citam jenn i jos vise volim prirodne znanosti :)
Sit gladnomu ne vjeruje!:)
kako solipsisti objasnjavaju veliku podudarnost tihrazlicitih percepcija bez koje ljudska komunikacija niti djelovanje ne bi bilo moguce, a kamoli izum mikrovalne ili teflona :-)
pa onda bismo mogle da osnujemo neki kult "svi mi koji verujemo da je mikrotalasna štetna"
ili bar grupu na fejsu.... :lool:
inače, naslućujem šta jen poentira kada kaže da je agnostik po pitanju istine, ali u mom kosmosu meni je neophodno da mislim da je istina samo jedna
pa onda tako i mislim
možda nekad dođe vreme da proširim svoj kosmos
sinoć sam malo razmišljala šta bi bilo da se dokaže da bog postoji
znači nema ako, nagađanja, verovanja
mislim da bih onda bila očajna jer je, svemoguć, dozvolio da se u njegovo ime čine onolika nedela
i to bi samo potvrdilo moj stav večite opozicije
Meni je nevjerojatno da je sve samo u našem umu, previše mi je to antropocentrično. Neki vrag mora da postoji i izvan nas. Ublažena verzija - da tu objektivnu stvarnost ne možemo spoznati (pa s pragmatičnog aspekta zapravo irelevantno postoji li ili ne...) - mi je bliža, odmah sam se sjetila onog elektrona koji se ponaša drugačije kad ga promatramo i kad ga ne promatramo :mrgreen:
Pa to za solipsista uopće nije problem jer on uopće ne vjeruje u postojanje drugih umova.
Nisam solipsist, ali mi je to dosta draga i zanimljiva filozofska ideja.
Pretpostavljam da pitaš kako to da istine nema (li ih ima više), a ljudi imaju otprilike iste ideje i percepcije. Ja si to tumačim otprilike tako da kao što sam napisala postoji istina u instrumentalnom (a ne metafizičkom i "realnom") smislu koju smo intersubjektivno konstruirali u više preklapajućih stvarnosti koje konstruiramo. Pa tako ja i ti recimo da živimo u istoj stvarnosti po pitanju punjenja paprika, ali ne živimo u istoj stvarnosti po pitanju Istine, Boga i temeljnog opravdanja/tumačenja znanja/svijeta.
cvijeto, samo se ti drži podalje od te mikrovalne :lool:
jelena :lol:(za ljubav prema prirodnim znanostima)
Ajme... :zbunj:
Jelena, primite me među prirodnjake, bit ću dobra, majkemi...
A jezuš, šta se čudite ko pura dreku. To vam je i dekonstrukcija, to vam je i Judith Butler, o tome je bilo riječi već n puta na ovoj temi, samo je tada valjda bilo fora jer je bilo kontra Ifigenije.
Upadam kao padobranac u filozofiju, ali ne mogu odoliti jer je petak.
Polovica vikinških ratnika su bile žene
volimo mi da se ti ponavljaš :-)
Jenn, ja dok dođem do kraja tvoje rečenice, ne kužim ništa. Onda idem ispočetka po mi se čini da ako polako čitam da mi je malo jasnije. Moja primjedba je bila više u smjeru - uf, dobro da sam otišla u prirodno/tehničkom smjeru, inače bih bila totalno izgubljena. Ne znam što su si mislili stručnjaci kad smo u osmom razredu ispunjavali neke testove pa su mi napisali da mogu bilo što upisati. Je li moj mozak retardirao jer mu nisam baš davala neke filozofske zadatke ili su oni zbilja loše procijenili. Tj. možda nije jako propao, ali nije se razvio i vjerojatno je na nivou osmog razreda.
U svakom slučaju, ja gledam istinu iz druge perspektive. Kod jednostavno provjerljivih stvari tipa jesam li ja napunila paprike, većina ima istu percepciju o istini, al kad dođe do energizirane vode ili mikrovalne, onda dolazi do razlika. Tu jedino onda možeš na molekularnu razinu ili ako imaš dobru podlogu da shvatiš, na atomsku i valnu. Konkretno kod mikrovalne, godinama sam raznorazne spektroskopije što radila, što učila o njima i tu mi je jasna istina. Dovoljno ju razumijem. Već kod teflona, tu bih malo zastala. Ne zbog teflona (tj. politetrafluoretilena), nego zbog niskomolekulnih dodataka o kojima nemam informaciju. Za bisfenol A isto znam kako djeluje, a znam otprilike i tko je provodio eksperimente i da im mogu vjerovati da je doza u europskom polikarbonatu zanemariva.
Meni je veći problem što mi se teško probiti do istine. Nemam više taj luksuz da mi netko lijepo pripremi znanja i ispredaje, nego moram sama kopati, a onda se treba snaći što je manipulacija, a što istina.
Jelena, nije do tebe nego sam ja pokušala biti kratka pa koristim možda pretehničke fil termine. A i inače se jako malo družim s prirodnjacima, silom prilika su svi oko mene nekog humanističkog usmjerenja pa mi je sve to već u žargonu, a da ni ne kužim.
Znam ja da se mi po pitanju "istine" ne slažemo, ali mi je zanimljivo pročitati kako drugi razmišljaju.
Ma dobro kaže jennifer, a nije samo pristojna. Da razumijem terminologiju, začas bi ja replicirala :D
Šalim se, vraga bi začas, ali bi možda imala neko mišljenje.
A ne znam kao sam lajkala Jelenin post :zbunj: Ok je post, ali nisam baš imala namjernu posebno mu izrazit divljenje.
edit: ma može i lajk, nakon ponovnog čitanja, evo autoriziram ga :D
Ne znam, ja nemam dio mozga za filozofiju (ni za još neke stvari, ali dobro). Na prvoj godini faksa imala sam nekoliko filozofija i ništa nisam razumjela, pa sam - malo mi je neugodno napisati - pročitala apsolutno sve knjige s popisa literature iz tih predmeta. Riječ je o desecima knjiga, možda i 80. To sam, kao, i skriptirala.... Ali ja to ništa nisam kužila. I onda sam na prvom ispitu iz filozofije gledala u profesoricu kao tele u šarena vrata kad me pitala, neš ti, o neokrenutom pokretaču kod Aristotela, ja nisam kužila da je to bog, a tip koji je pročitao jednu jedinu skriptu, razvalio je i dobio 5. Meni dala 2 ili 3, samo zato što je vidjela da sam pročitala sve živo, ali rekla mi je da sam trebala na neki prirodni faks. To mi je rekao i profesor prava kasnije. Mada danas uživam u propisima i člancima :))))
A meni su uvijek govorili da ću biti prirodnjak jer mi je super išla matematika, ali sam ja valjda iz nekog inata uvijek više inklinirala baš suprotno.
A danas sam totalni tudum za prirodne znanosti. Fizika mi je ful zanimljiva iakoje jako slabo kužim, a upisala sam jezičnu gimnaziju samo da bih mogla izbaciti fiziku u 3. srednje :roll:
Iako, meni ovako kao totalnom tudumu je bio ful zanimljivo recimo gledati onu zabavno-dokumentarnu seriju Through the wormhole gdje je Morgan Freeman bio narator pa su odrađivali svakojako fizikalne teorije jer mi se učinilo da je na toj nekoj visokoj teorotskoj razini fizika dosta bliska filozofiji (kad se kreće u neku spekulaciju, teorijske konstrukte, misaone eksperimente itd.).
Ja sam pak s Marsa išla slušati kolegij Uvod u statističku mehaniku na njemačkom, malo da proširim opću kulturu. Mislila sam si - pa kad je uvod, skužit ću ja to. Onda sam mislila - ajme ovo se ne može uopće shvatiti. A onda je uslijedio šok kad su redovni studenti počeli postavljati smislena pitanja :lol:
Poslije sam pričala prijatelju koji je baš tamo diplomirao pa me malo utješio komentarom da je bome hrabro ići na ta predavanja. Ne mogu si zamisliti da sam to morala zbilja slušati i polagati, što bi bilo.