Stranica 32 od 110 PrviPrvi ... 2230313233344282 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,551 do 1,600 od 5466

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic) - 4. dio

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    Jelena, nije do tebe nego sam ja pokušala biti kratka pa koristim možda pretehničke fil termine. A i inače se jako malo družim s prirodnjacima, silom prilika su svi oko mene nekog humanističkog usmjerenja pa mi je sve to već u žargonu, a da ni ne kužim.

Znam ja da se mi po pitanju "istine" ne slažemo, ali mi je zanimljivo pročitati kako drugi razmišljaju.
    Evo, kako si pristojna

I meni je zanimljivo čitati druga razmišljanja, ako nisu zbilja nebulozna, onda mi se ne da gubiti vrijeme na to. Tvoja su mi zanimljiva, u svakom slučaju, inače ne bih čitala ispočetka rečenice koje ne kužim.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ma dobro kaže jennifer, a nije samo pristojna. Da razumijem terminologiju, začas bi ja replicirala :D
    Šalim se, vraga bi začas, ali bi možda imala neko mišljenje.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A ne znam kao sam lajkala Jelenin post Ok je post, ali nisam baš imala namjernu posebno mu izrazit divljenje.
    edit: ma može i lajk, nakon ponovnog čitanja, evo autoriziram ga :D
    Posljednje uređivanje od vertex : 26.09.2014. at 12:33

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Ma dobro kaže jennifer, a nije samo pristojna. Da razumijem terminologiju, začas bi ja replicirala :D
    Šalim se, vraga bi začas, ali bi možda imala neko mišljenje.
    Ne dajte ljudi da vam ogadim filozofiju
    Ako nekog nešto zanima rado ću pokušati pojasniti.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Ajme...

Jelena, primite me među prirodnjake, bit ću dobra, majkemi...
    ni meni nije ništa bolje. moj pravnički mozak ne funkcionira ni po mjerilima prirodnih ni filozofskih aršina (iako potiho patim i za jednim i za drugim).

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

A jezuš, šta se čudite ko pura dreku. To vam je i dekonstrukcija, to vam je i Judith Butler, o tome je bilo riječi već n puta na ovoj temi, samo je tada valjda bilo fora jer je bilo kontra Ifigenije.
    ne čudim se nad ovim. to da je stvarnost društveni konstrukt to razumijem.

na stranu što judithku još nisam skroz prokužila

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Ne znam, ja nemam dio mozga za filozofiju (ni za još neke stvari, ali dobro). Na prvoj godini faksa imala sam nekoliko filozofija i ništa nisam razumjela, pa sam - malo mi je neugodno napisati - pročitala apsolutno sve knjige s popisa literature iz tih predmeta. Riječ je o desecima knjiga, možda i 80. To sam, kao, i skriptirala.... Ali ja to ništa nisam kužila. I onda sam na prvom ispitu iz filozofije gledala u profesoricu kao tele u šarena vrata kad me pitala, neš ti, o neokrenutom pokretaču kod Aristotela, ja nisam kužila da je to bog, a tip koji je pročitao jednu jedinu skriptu, razvalio je i dobio 5. Meni dala 2 ili 3, samo zato što je vidjela da sam pročitala sve živo, ali rekla mi je da sam trebala na neki prirodni faks. To mi je rekao i profesor prava kasnije. Mada danas uživam u propisima i člancima )))

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

A meni su uvijek govorili da ću biti prirodnjak jer mi je super išla matematika, ali sam ja valjda iz nekog inata uvijek više inklinirala baš suprotno.
    A danas sam totalni tudum za prirodne znanosti. Fizika mi je ful zanimljiva iakoje jako slabo kužim, a upisala sam jezičnu gimnaziju samo da bih mogla izbaciti fiziku u 3. srednje

Iako, meni ovako kao totalnom tudumu je bio ful zanimljivo recimo gledati onu zabavno-dokumentarnu seriju Through the wormhole gdje je Morgan Freeman bio narator pa su odrađivali svakojako fizikalne teorije jer mi se učinilo da je na toj nekoj visokoj teorotskoj razini fizika dosta bliska filozofiji (kad se kreće u neku spekulaciju, teorijske konstrukte, misaone eksperimente itd.).

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    to da je stvarnost društveni konstrukt to razumijem.
    Pa eto, di ćeš više, to je sukus svega.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam, ja nemam dio mozga za filozofiju (ni za još neke stvari, ali dobro). Na prvoj godini faksa imala sam nekoliko filozofija i ništa nisam razumjela, pa sam - malo mi je neugodno napisati - pročitala apsolutno sve knjige s popisa literature iz tih predmeta. Riječ je o desecima knjiga, možda i 80. To sam, kao, i skriptirala.... Ali ja to ništa nisam kužila. I onda sam na prvom ispitu iz filozofije gledala u profesoricu kao tele u šarena vrata kad me pitala, neš ti, o neokrenutom pokretaču kod Aristotela, ja nisam kužila da je to bog, a tip koji je pročitao jednu jedinu skriptu, razvalio je i dobio 5. Meni dala 2 ili 3, samo zato što je vidjela da sam pročitala sve živo, ali rekla mi je da sam trebala na neki prirodni faks. To mi je rekao i profesor prava kasnije. Mada danas uživam u propisima i člancima )))
    Ja sam pak s Marsa išla slušati kolegij Uvod u statističku mehaniku na njemačkom, malo da proširim opću kulturu. Mislila sam si - pa kad je uvod, skužit ću ja to. Onda sam mislila - ajme ovo se ne može uopće shvatiti. A onda je uslijedio šok kad su redovni studenti počeli postavljati smislena pitanja

Poslije sam pričala prijatelju koji je baš tamo diplomirao pa me malo utješio komentarom da je bome hrabro ići na ta predavanja. Ne mogu si zamisliti da sam to morala zbilja slušati i polagati, što bi bilo.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    znam ja šta ina misli, recimo - cijepljenje. ne može biti istina da izaziva autizam i ne izaziva autizam. il je teflon štetan il nije. il je mikrovalna štetna - il nije. ne može i jedno i drugo. a danas imaš situaciju da je za jedne štetan, a za druge - nije.
    doduše to nema veze s ovom vašom metafizikom, al svejedno
    Pa na ovo sam mislila - ne može bit štetan/neštetan ovisno o uvjerenju (teflon, azbest, cigara itd.), tj. statistiku baš briga koje je tvoje uvjerenje, u tom smislu je nemilosrdna - možeš ti mislit da pušenje ne šteti, da je ovo ili ono zdravo, ali ona pere po tvojem mišljenju i ne šljivi ga 5 posto. Na te konkretnosti mislim - a ne na Rashomon od Kurosawe - što ko misli da mu šteti itd. (prva ja tu krivo mislim i zgriješih mišlju a ko fol mišljah to znanstvena misao bijaše) uz paralelnim sferama misli i duše... i u to ovom "konkretnom društvenom konstruktu", ako ćemo već pravnički definirat "terms of this društveni contract". Mislim.. neke se stvari ipak mogu uhvatit i za glavu i za rep, ma koliko bismo mi rado migoljili.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 26.09.2014. at 14:22

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Pa na ovo sam mislila - ne može bit štetan/neštetan ovisno o uvjerenju (teflon, azbest, cigara itd.), tj. statistiku baš briga koje je tvoje uvjerenje, u tom smislu je nemilosrdna - možeš ti mislit da pušenje ne šteti, da je ovo ili ono zdravo, ali ona pere po tvojem mišljenju i ne šljivi ga 5 posto. Na te konkretnosti mislim - a ne na Rashomon od Kurosawe - što ko misli da mu šteti itd. (prva ja tu krivo mislim i zgriješih mišlju a ko fol mišljah to znanstvena misao bijaše) uz paralelnim sferama misli i duše... i u to ovom "konkretnom društvenom konstruktu", ako ćemo već pravnički definirat "terms of this društveni contract". Mislim.. neke se stvari ipak mogu uhvatit i za glavu i za rep, ma koliko bismo mi rado migoljili.

Moj tata nikad ne kaže da nešto nije istina, nego samo kaže
    "Rijetko!"
    Mislivši pri tome baš na statistiku

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    šla slušati kolegij Uvod u statističku mehaniku na njemačkom, malo da proširim opću kulturu.
    Sorry, Jelena, ali ovo mi je presuper

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A tih konkretnih stvari u ovom našem trenutnom "društvenom konstruktu" uopće nije malo... niti ih je u medicini malo. Svakako, dovoljno ih je da ne treba znanost/medicinu itd. šušnut u smeće stila - e, nemaš odgovor na pitanje o vječnosti/istini/ama/lijek protiv raka - ciao, ništa ne vrijediš, "ne vjerujem ja u zapadnu medicinu" (P. Anderson). Na to sam mislila kad kažem, e pa ne može sve bit jednako dobro, samo zato da draškamo tuđe ili svoje ukuse u vjerovanjima.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 26.09.2014. at 14:26

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Da se politički korektno ispravim - moš ti mislit da tebi ne šteti. Ali i veliki Ti, sa tvojim vjerovanjima, sazdan si od istih gluposti/zvjezdanog materjiala ko i ovi drugi koje statistika obrađuje.... barem na fizičkom, ako ne i na vrijednosnom polju.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 26.09.2014. at 14:29

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ina, s kim se ti to svađaš?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa Vidi poruku
    ina, s kim se ti to svađaš?
    S onima koji vjeruju da je više znanstvenih istina i sve može - a ti brate biraj od tipa a do f koja paše boji kose ili po tvom karakteru. Ne mislim na tebe. Nego općenito. Svađam se s trenutnim društvenim konstruktom . I sve vas volim of kors . BTW, sutra je noć istraživača, malo prosvjetiteljski da djelujemo - mislim da nema filzofije ništa, prirodna znanost, ali trebalo bi bit zanimljivo - u ZG-u je u AM-u, u ST-u u Marmontovoj.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 26.09.2014. at 14:35

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

S onima koji vjeruju da je više znanstvenih istina i sve može - a ti brate biraj od tipa a do f koja paše boji kose ili po tvom karakteru.
    A ne ina, krivo si pokopčala (ne svojom krivicom), i ja isto mislim da je znanstvena istina jedna. Ali je i znanost samo jedna od paradigmi

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

BTW, sutra je noć istraživača, malo prosvjetiteljski da djelujemo - mislim da nema filzofije ništa, prirodna znanost, ali trebalo bi bit zanimljivo - u ZG-u je u AM-u, u ST-u u Marmontovoj.
    Noć istraživača je danas

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ah, znanstvene istine....pa kom se da o njima na forumu

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A ne ina, krivo si pokopčala (ne svojom krivicom), i ja isto mislim da je znanstvena istina jedna. Ali je i znanost samo jedna od paradigmi
    . Mene te far far fetched "paradigme" (stila "ima li još kozmosa osim našega") zapravo ne zanimaju - ko ni ono tipa "a nije dokazano da ovo ili ono, možda baš pomaže", toliko mi je to daleko, a nisam baš ja neki školovani filozof.. zapravo mislim da nemaš pravog sparring partnera za to na ovoj temi, otvoriš nam koji put zanimljivi prozor, ali nam fali nekog predzanja da bi te pratili (barem meni).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Noć istraživača je danas
    Hvala, hvala!!!!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Puno uzbuljivije što je prava sarma ili bolognez, ili kako se tušira/pere kupaona, priznajem da i ja to volim pročitat - ima praktično upotrebljive vrijednosti, a i za zabavu je ludilo.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

. Mene te far far fetched "paradigme" (stila "ima li još kozmosa osim našega") zapravo ne zanimaju - ko ni ono tipa "a nije dokazano da ovo ili ono, možda baš pomaže", toliko mi je to daleko, a nisam baš ja neki školovani filozof.. zapravo mislim da nemaš pravog sparring partnera za to na ovoj temi, otvoriš nam koji put zanimljivi prozor, ali nam fali nekog predzanja da bi te pratili (barem meni).
    Sve 5, ja se zapetljam u neki razgovor, pa kad ga pokušam otpetljati nastane još gori gordijski čvor.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

i mi ćemo na noć istraživača

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

oprosti jenn ako mislis da gnjavim, al stvarno mi je to zanmljivo, kako tumacis postizanje tog dr.konstrukta, evolucijski, pokusaj-pogreska i sto je osnova iz koje izvire razlicita percepcija um, osjetila, osjecaji, bitak....? i nisam nis kontra ni za za mene je povijest filozofije ko povijest knjizevnosti onako platonovski pogled iz raznih kuteva i zanimljivo mi je vidjeti sto se dogada u toj igri svijetla i sjene

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

al ako smo udavili ekipu odustajem necu vam tu razbucavat temu. ja sam obozavala u srednjoj quorum ak se netko sjeca tog casopisa knjizevnost, poezija, znanstvene teorije. sjecam se da sam teoriju kaosa citala s olovkom u ruci na klupici. ja sam uvijek obozavala taj neki prijelaz iz fizike u metafiziku cak vise od cisto drustvenoznanstvenih eseja. fali mi napetosti ak je preveć arbitrarno.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Arbitrarnost je izvor mog mira, a uznemirim se na bilo što drugo, za mene to nije pozitivna napetost koju mi to stvara . Meni je bolja arbitrarna priča...ali dobro, tu se oko toga svi poznajemo - ista meta, isto odstojanje.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mislila sam na fiziku, prirodnoznanstvene istine.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

...A razgovor se (za mene) vrti u uvijek istim lupinzima koji me ne pune.. (iako su i ovi drugi vjerojatno isti - ti mi pak pašu jer čistim svoj stav, a ovdje je predaleko pa je kontraproduktivna vrtnja na istom okretu - paralelni pravci). Tako da... meni to nije mi to prostor za "susrete u dijalogu", ali pratim da slučajno ne bude što novo.... i pozitivno uzbudljivo .
    Posljednje uređivanje od ina33 : 26.09.2014. at 15:11

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

meni je zanimljivo dokle god saznajem nesto novo ili je duhovito. ostalo ignore

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Quorum, naravno, mali format, puuuno stranica, Delimir Rešicki

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    meni je zanimljivo dokle god saznajem nesto novo ili je duhovito. ostalo ignore
    x

obožavam jenine postove, posebice ove na temu filozofije. filozofija mi je tiha patnja.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ili je Rešicki objavljivao u Heroini. Jooj, bas su mi to bili fora casopisi.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

x

obožavam jenine postove, posebice ove na temu filozofije. filozofija mi je tiha patnja.
    Ja volim, al ne patim. Patim jedino što nisam kompletnija u svom području. Tu sam puno gladnija.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ili je Rešicki objavljivao u Heroini. Jooj, bas su mi to bili fora casopisi.
    Quorum, provjerila
    (Ja sama sa sobom, nostalgično)

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

poslije quoruma mi je dugo bio fora zbornik treceg programa hrvatskog radija "covjek koji je zamjenio zenuza sesir" besmrtno. vise nemam mjesta u stanu za takve papirologije u svakomzborniku mi je fora jedanesej steta da ih ne stavljaju on line

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

tko još od .... slobodnomisliteljica namjerava danas ići na noć istraživača? (je li to u avenue mollu?) da možda popijemo kavicu?

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

kad bolje razmislim ima tamo i takvih grozota mozda bolje da ne stacljaju lol

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    oprosti jenn ako mislis da gnjavim, al stvarno mi je to zanmljivo, kako tumacis postizanje tog dr.konstrukta, evolucijski, pokusaj-pogreska i sto je osnova iz koje izvire razlicita percepcija um, osjetila, osjecaji, bitak....? i nisam nis kontra ni za za mene je povijest filozofije ko povijest knjizevnosti onako platonovski pogled iz raznih kuteva i zanimljivo mi je vidjeti sto se dogada u toj igri svijetla i sjene
    ma vid ti ove pikule, šta nisi ti umjetnica?

samo dajte vi, ne davite, osjećam se pametnije samo dok čitam, ne moram baš sad i razumijeti, šta sad
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 26.09.2014. at 16:46

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

jesam al nekad su umjetnici morali nesto znat da bi imali sto reci, danasje sve samo stvar stava

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

da se vratimo na vjerovanje u stetnost mikrovalne, meni ti je to nekak naopako mislim zivjeti je stetno, cim zivis oksidiras i na belaja. Dakle vise je po meni pitanje omjera stete i koristi i vlastitih prioriteta onak da ljudi padaju mrtvi nakon desetih kokica iz mikrovalne bi primjetila.
    Posljednje uređivanje od pikula : 26.09.2014. at 18:30

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Al mikrovalna je stetna samo zato sto moze lokalno pregrijati hranu pa se smanji nutritivna vrijednost necega, npr. C vitamin se razgradi.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

U KICu igra 4.10. i 11.10. u 21h dokumentarac O Susan Sontag. Gledala sam ga. Meni se jako svidio. Nema idealiziranja.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

tko još od .... slobodnomisliteljica namjerava danas ići na noć istraživača? (je li to u avenue mollu?) da možda popijemo kavicu?
    Bila ja al nisam vidila tvoj post - meni je bilo bezveze, promašeno mjesto - previše buke i graje od AM-a, a onda još se sa štandovima natječe centralna pozornica, nikoga ne čuješ, a samo njih par se sjetilo koristit mikrofone, za manje se sve svelo na jurnjavu za pečatima, sadržaja jako malo - uspoređujem s istim pečat-hunting đirom u ZOO-u kad su otvarali lavlju nastambu kad si ipak na svakom štandu uz pečat uspio dobit malo sadržaja.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

U KICu igra 4.10. i 11.10. u 21h dokumentarac O Susan Sontag. Gledala sam ga. Meni se jako svidio. Nema idealiziranja.

Baš ću probati stići, volim SS.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Baš ću probati stići, volim SS.
    U filmu se vise puta pojavljuje Istina. Meni se cini da je najveca razlika u percepciji što da riječ znači.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Meni

Meni ovaj topic tiha patnja

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Je li ovo na tragu onoga što je pisala MGrubi?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •