Stranica 31 od 110 PrviPrvi ... 2129303132334181 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,501 do 1,550 od 5466

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic) - 4. dio

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

JG, i meni!

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa Vidi poruku
    Zašto ne bi bilo moguće da postoji više od jedne istine?
    Moram razmisliti zašto mi je odmah pao na pamet Paulijev princip isključivanja.
    Više vjernički, nego racionalno.

Posljednje uređivanje od Jelena : 25.09.2014. at 12:00

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Moja ti, ništa ti ja tu ne kužim. Ali, evo, prepoznajem se u bosonu

Integer spin particles, bosons, are not subject to the Pauli exclusion principle...

the elementary bosons are force carriers that function as the 'glue' holding matter together

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ja isto ništa ne kužim, ali nije ni bitno. Ako propitujemo znanje i istinu kao cjelinu, ne možemo se u toj procjeni koristiti dijelovima tog istog znanja i istine, već trebamo istupiti izvan svega, u "meta" razinu.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

meni je to sve prekomplicirano za moj mozak
    koji nema kapacitet za dvije istine

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Pa nitko nema kapacitet, vidiš kako je sve to lijepo uređeno, svako ima svoju i bok!

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ja se slažem s JG. a ovo konkretno partikularno znanje očekujem da nam vertex objasni
    Posljednje uređivanje od Kanga : 25.09.2014. at 12:39

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Jelena..Ma nekima je dovoljno,nekima nije ..nekima previše...pod "očito" mislim npr. On siđe i pruži ti ruku i kaže tko je i što je...i opet neki možda ne bi vjerovali ni tako. Kužiš...hohohoooo

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Ovo za mogućnost više istina ne znam baš...da jedna osoba i ne vjeruje mi ne zvuči baš moguće,al da svatko može imati svoju istinu to mislim da jest,i da ima (imam) pravo na nju dokle god nije opasna po tuđe zdravlje....itd itd i ne smatram nikoga oštećenima zbog njihovih uvjerenja,a pogotovo da bih izgovarala naglas...ko da bi bilo bitno nekome čuti

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj Carmina406 prvotno napisa Vidi poruku
    Jelena..Ma nekima je dovoljno,nekima nije ..nekima previše...pod "očito" mislim npr. On siđe i pruži ti ruku i kaže tko je i što je...i opet neki možda ne bi vjerovali ni tako. Kužiš...hohohoooo
    ma ne treba ni sići. pojavi se odnekud, kaže da čuje božje poruke i raja vjeruje. ko onaj iz flds-a što trenutno iz zatvora prenosi božje naredbe. malobrojni su pobjegli, ali većina i dalje pobožno sluša. da ne povjeruješ. ko ne prati onaj treš tlc, evo linka http://en.wikipedia.org/wiki/Fundame...ter-Day_Saints

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a ovo konkretno partikularno znanje očekujem da nam vertex objasni
    Evo, možete počet čitanjem ovoga
    Šalim se... (i daleko od toga da mi je to u malom prstu). Ali ne bih rekla da je Paulijev princip ovdje relevantan...možda prije pojam valne funkcija i činjenica da čestice jesu istovremeno u više kvantnih stanja tj. da je valna funkcija superozicija više stanja. Rekoh - možda :D

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Link mi greškom vodi negdje na sredinu stranice, nije to neko posebno mjesto, počnite slobodno od početka :D

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

U mojoj stvarnosti ga nema. U nečijoj drugoj stvarnosti on i njegova milost stvarni su ko' vrabac na grani.
    I zvuči mi pošteno, pa makar bilo od djeteta s "oštećenom logikom"
    nije meni problem što bog postoji u nečijoj drugoj stvarnosti (možda je moja stvarnost - matrix tko će ga znati).

brine me više što sada u MOJOJ stvarnosti postoje vatikanski ugovori i što se diskriminira djecu koja ne idu na vjeronauk. na žalost od te stvarnosti ne mogu/ne možemo pobjeći. kad ravnatelj jedne škole veli: neka sjedi u hodniku, nek se vidi čije je dijete četničko. - to je stvarnost od koje ne mogu pobjeći u zemlju oz.

u toj stvarnosti su ubili muža meni drage poznanice. u toj stvarnosti moja prijateljica ne može otići do bolnice a da ju netko ne vuče za rukav i govori da je abortus ubojstvo ili se drugu koja ide na MPO naziva ubojicom.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ok, pa svima nam to smeta, samo smo na sekundu odlučili razgovarati o nečem drugom.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Link mi greškom vodi negdje na sredinu stranice, nije to neko posebno mjesto, počnite slobodno od početka :D
    eh, sad mi kažeš

mc, to je drugi par postola, nema veze s kvantnom fizikom
    Posljednje uređivanje od Kanga : 25.09.2014. at 14:12

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

eh, sad mi kažeš

mc, to je drugi par postola, nema veze s kvantnom fizikom
    Meni je sve jasno, jedino što ne mogu odlučiti ima li istina prirodu čestice ili vala

Poznam i Paulijev princip i Hundov zakon, al mi nije jasno zašto me ona rečenica o dvije istine asocirala na to, al odmah, zato moram malo promisliti. Tj. imam osjećaj da znam, al se ne usudim baljezgat. Premda bi se možda Paar vratio u svoje područje koje bolje razumije, da čuje mene kako laprdam

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

a vi meni sad zvučite ko sheldon cooper. ko mi je kriv kad sam bježala sa satova fizike. :bazinga:

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mislim da se precjenjuje važnost "istine". Zašto ne bi bilo moguće da postoji više od jedne istine? Npr. moguće je i da Bog postoji i da ne postoji. Ovisi tko je tumačitelj stvarnosti. U mojoj stvarnosti ga nema. U nečijoj drugoj stvarnosti on i njegova milost stvarni su ko' vrabac na grani. U toj drugoj stvarnosti potop ima smisla, u mojoj je apsurdno uopće ga i pokušavati tumačiti osim onako racionalno kako to radi Tanjin muž. Otprilike je tako to meni objasnila moja kćerka. I zvuči mi pošteno, pa makar bilo od djeteta s "oštećenom logikom"

Ako gledamo ljudsku percepciju - definintivno postoje različite "istine". Ali, maknemo li navodnike - pa trebala bi bit samo jedna? Inače, ovo mi je glavni "bug" modernog doba - ma, može i ovo, i ono, i ovo, i ovo, bitno samo što te čini sretnim i sve super politički korektno se mi grlimo - i svi u pravu. Pa, ne može to tako, brate mili i sestro draga, barem za nešto što nije tipa "lajking" - fora mi je ova knjiga, ovaj muškarac ili ova šminka ili volim kupus, a ne volim meso, nego za nešto što je znansteveno... a naravno da što je znanstveno nije i vječno (vječne su samo vjere... ili nisu) .
    Posljednje uređivanje od ina33 : 25.09.2014. at 15:22

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ma Bodulice, ništa ne brini, meni bi Sheldon odmah rekao da razmislim o tome da pređem u "teaching"

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

i cestice i vala i strune.... istina je uvijek jedna i sveobuhvatna samo je pitanje u kojem vidu je mi dohvatimo. to je ono partikularnoj itotalnoj spoznaji. metafizicki je istina uvijek ista fizikalno se ocituje ovisno o nasoj poziciji i kutu iz kojeg joj prilazimo ako smo napustili ono meta i ostali samo fizicki

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

iako i te metafizicke istine mozemo razlicito tumaciti

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

nadamse da ne smetamsamo recite ako da

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ina, pa nisam ja stekla dojam da se to nešto koristi van tih navodnika. Različite istine u smislu da različitim osobama pašu drugačije stvari, ili da svatko traži svoj put, to da...Di to još vidiš, probaj dat primjer?
    pikula, meni osobno neugodno da me netko uopće pita je l' mi smeta...

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    pikula, meni osobno neugodno da me netko uopće pita je l' mi smeta...
    X
    I ja mislim da je istina jedna, samo da je doživljaj drugačiji.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

složila bih se s pikulom. jedna istina, različite percepcije.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

znam ja šta ina misli, recimo - cijepljenje. ne može biti istina da izaziva autizam i ne izaziva autizam. il je teflon štetan il nije. il je mikrovalna štetna - il nije. ne može i jedno i drugo. a danas imaš situaciju da je za jedne štetan, a za druge - nije.
    doduše to nema veze s ovom vašom metafizikom, al svejedno

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    znam ja šta ina misli, recimo - cijepljenje. ne može biti istina da izaziva autizam i ne izaziva autizam. il je teflon štetan il nije. il je mikrovalna štetna - il nije. ne može i jedno i drugo. a danas imaš situaciju da je za jedne štetan, a za druge - nije. doduše to nema veze s ovom vašom metafizikom, al svejedno
    nije ni to skroz nemoguće da je za nekog štetno, a za nekog ne: za onoga tko je uvjeren da je štetno sigurno je zdravije da se kloni toga dok ne promijeni percepciju...

al, da, otišla ina u krivom smjeru

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Pa ja ne mislim da ima jedna istina, bez navodnika. Al to nema veze s politickom korektnoscu niti ovime sto ina pise, to je metafizika. Ali nisam inace caknuta, casna rijec.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

misliš da ima više stvarnosti ili više istinitih (a međusobno različitih) percepcija jedne?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

a propos sheldon cooper i raznih "istina" - jedna od najboljih scena (barem za mene): science dude

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

dokaze se da neki Bog postoji. i njegovo postojanje bude cinjenica, nema vise vjernik - nevjernik. svi znamo da je njegovo postojanje dokazano, znanstveno se izmjeri, bez mogucnosti pogreske.
    no to meni nece morati znaciti da oni koji ranije nisu vjerovali u tog Boga prihvate njegovo ucenje, postanu njegovi sljedbenici i sve sto uz to bude islo.
    dapace, mozda oni koji su dotada vjerovali budu razocarani i odustanu od toga da ga slijede, npr. ako ispadne da su hramovi i obredi suvisni.

ok. Bog je tu, ali mene i dalje ne zanima da ga stujem. opcenito taj koncept slijepog pracenja neke ideje mi je stran.

sto se tice istine, smatram da ih ima vise. ne znam objasniti zasto tako mislim.
    bar ne tako lijepo kao sto ce to sigurno napraviti jen. pa ju unaprijed potpisujem.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    znam ja šta ina misli, recimo - cijepljenje. ne može biti istina da izaziva autizam i ne izaziva autizam. il je teflon štetan il nije. il je mikrovalna štetna - il nije. ne može i jedno i drugo. a danas imaš situaciju da je za jedne štetan, a za druge - nije.
    doduše to nema veze s ovom vašom metafizikom, al svejedno
    Mislim da ti previse pojednostavljeno postavljas pitanja. Kad bi se preciznije postavilo pitanje odgovor bi bio precizniji. Npr. izaziva li cjepivo autizam kod prerano rodjene djece s mutacijom nekog gena koji je pokazatelj sklonosti autizmu? Lupam, nisam pratila pricu s cjepivom. Ili ima li jedan od najstabilnijih ugljikovodika politetrafluoretilen ikakvu sklonost interakcije s proteinima ili sto mu se vec pripisuje?

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

misliš da ima više stvarnosti ili više istinitih (a međusobno različitih) percepcija jedne?
    Ne vjerujem da uopće postoji istina (objektivna realnost), ili da ublažim, agnostik sam po pitanju iste. Nešto između solipsističkog esse est percipi i istine kao subjektivnog - intersubjektivnog - socijalnog konstrukta). Ali nije to ništa novo, niti "moderno", to su filozofske rasprave o prirodi stvarnosti i znanja koje se vode tisućama godinama.

Vjerujem da istina ima smisla u instrumentalnom, pragmatičnom i performativnom smislu. Ovo se više tiče metafizičkih temelja na kojima gradimo svoju sliku svijeta, koja je na kraju krajeva intersubjektivno više-manje sumjerljivo konstruirana, razumijemo se i dijelimo više-manje istu stvarnost. Ali bliska mi je ideja nekakvog spoznajnog pluralizma gdje koegzistiraju različite verzije (konstrukti) svijeta (vrh piramide "znanja") od kojih niti jedna nema pravog referenta u "objektivnoj realnosti" (neću namjerno josipovićevski reći da su sve jednako vrijedne ).

A gle ovu anamar što mi piše bjanko čekove....

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

A mikrovalna... Cvijeto, znam da si uzela primjere onako for fun, al stetnost mikrovalne meni zapravo spada u religiozni moment.

http://www.health.harvard.edu/fhg/up...utrition.shtml

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citam jenn i jos vise volim prirodne znanosti

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Sit gladnomu ne vjeruje!

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    al stetnost mikrovalne meni zapravo spada u religiozni moment.
    baš to. da pročitam još sto znanstvenih članaka i da mi još sto pametnih ljudi kaže da mikrovalna nije štetna, meni nekako i dalje štetna

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

kako solipsisti objasnjavaju veliku podudarnost tihrazlicitih percepcija bez koje ljudska komunikacija niti djelovanje ne bi bilo moguce, a kamoli izum mikrovalne ili teflona

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

pa onda bismo mogle da osnujemo neki kult "svi mi koji verujemo da je mikrotalasna štetna"
    ili bar grupu na fejsu....

inače, naslućujem šta jen poentira kada kaže da je agnostik po pitanju istine, ali u mom kosmosu meni je neophodno da mislim da je istina samo jedna
    pa onda tako i mislim
    možda nekad dođe vreme da proširim svoj kosmos

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

sinoć sam malo razmišljala šta bi bilo da se dokaže da bog postoji
    znači nema ako, nagađanja, verovanja
    mislim da bih onda bila očajna jer je, svemoguć, dozvolio da se u njegovo ime čine onolika nedela
    i to bi samo potvrdilo moj stav večite opozicije

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    Ne vjerujem da uopće postoji istina (objektivna realnost), ili da ublažim, agnostik sam po pitanju iste.
    Meni je nevjerojatno da je sve samo u našem umu, previše mi je to antropocentrično. Neki vrag mora da postoji i izvan nas. Ublažena verzija - da tu objektivnu stvarnost ne možemo spoznati (pa s pragmatičnog aspekta zapravo irelevantno postoji li ili ne...) - mi je bliža, odmah sam se sjetila onog elektrona koji se ponaša drugačije kad ga promatramo i kad ga ne promatramo
    Posljednje uređivanje od Kanga : 26.09.2014. at 10:07

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    kako solipsisti objasnjavaju veliku podudarnost tihrazlicitih percepcija bez koje ljudska komunikacija niti djelovanje ne bi bilo moguce, a kamoli izum mikrovalne ili teflona
    Pa to za solipsista uopće nije problem jer on uopće ne vjeruje u postojanje drugih umova.

Nisam solipsist, ali mi je to dosta draga i zanimljiva filozofska ideja.

Pretpostavljam da pitaš kako to da istine nema (li ih ima više), a ljudi imaju otprilike iste ideje i percepcije. Ja si to tumačim otprilike tako da kao što sam napisala postoji istina u instrumentalnom (a ne metafizičkom i "realnom") smislu koju smo intersubjektivno konstruirali u više preklapajućih stvarnosti koje konstruiramo. Pa tako ja i ti recimo da živimo u istoj stvarnosti po pitanju punjenja paprika, ali ne živimo u istoj stvarnosti po pitanju Istine, Boga i temeljnog opravdanja/tumačenja znanja/svijeta.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Meni je nevjerojatno da je sve samo u našem umu, previše mi je to antropocentrično. Neki vrag mora da postoji i izvan nas. Ublažena verzija - da tu objektivnu stvarnost ne možemo spoznati (pa s pragmatičnog aspekta zapravo irelevantno postoji li ili ne...) - mi je bliža, odmah sam se sjetila onog elektrona koji se ponaša drugačije kad ga promatramo i kad ga ne promatramo
    Pa nisam rekla da ne postoji ništa izvan nas, nego da je istina, kao i stvarnost ljudski konstrukt.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

cvijeto, samo se ti drži podalje od te mikrovalne
    jelena (za ljubav prema prirodnim znanostima)

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Ajme...

Jelena, primite me među prirodnjake, bit ću dobra, majkemi...

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

A jezuš, šta se čudite ko pura dreku. To vam je i dekonstrukcija, to vam je i Judith Butler, o tome je bilo riječi već n puta na ovoj temi, samo je tada valjda bilo fora jer je bilo kontra Ifigenije.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Upadam kao padobranac u filozofiju, ali ne mogu odoliti jer je petak.

Polovica vikinških ratnika su bile žene

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

volimo mi da se ti ponavljaš

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    A jezuš, šta se čudite ko pura dreku. To vam je i dekonstrukcija, to vam je i Judith Butler, o tome je bilo riječi već n puta na ovoj temi, samo je tada valjda bilo fora jer je bilo kontra Ifigenije.
    Jenn, ja dok dođem do kraja tvoje rečenice, ne kužim ništa. Onda idem ispočetka po mi se čini da ako polako čitam da mi je malo jasnije. Moja primjedba je bila više u smjeru - uf, dobro da sam otišla u prirodno/tehničkom smjeru, inače bih bila totalno izgubljena. Ne znam što su si mislili stručnjaci kad smo u osmom razredu ispunjavali neke testove pa su mi napisali da mogu bilo što upisati. Je li moj mozak retardirao jer mu nisam baš davala neke filozofske zadatke ili su oni zbilja loše procijenili. Tj. možda nije jako propao, ali nije se razvio i vjerojatno je na nivou osmog razreda.

U svakom slučaju, ja gledam istinu iz druge perspektive. Kod jednostavno provjerljivih stvari tipa jesam li ja napunila paprike, većina ima istu percepciju o istini, al kad dođe do energizirane vode ili mikrovalne, onda dolazi do razlika. Tu jedino onda možeš na molekularnu razinu ili ako imaš dobru podlogu da shvatiš, na atomsku i valnu. Konkretno kod mikrovalne, godinama sam raznorazne spektroskopije što radila, što učila o njima i tu mi je jasna istina. Dovoljno ju razumijem. Već kod teflona, tu bih malo zastala. Ne zbog teflona (tj. politetrafluoretilena), nego zbog niskomolekulnih dodataka o kojima nemam informaciju. Za bisfenol A isto znam kako djeluje, a znam otprilike i tko je provodio eksperimente i da im mogu vjerovati da je doza u europskom polikarbonatu zanemariva.

Meni je veći problem što mi se teško probiti do istine. Nemam više taj luksuz da mi netko lijepo pripremi znanja i ispredaje, nego moram sama kopati, a onda se treba snaći što je manipulacija, a što istina.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Jelena, nije do tebe nego sam ja pokušala biti kratka pa koristim možda pretehničke fil termine. A i inače se jako malo družim s prirodnjacima, silom prilika su svi oko mene nekog humanističkog usmjerenja pa mi je sve to već u žargonu, a da ni ne kužim.

Znam ja da se mi po pitanju "istine" ne slažemo, ali mi je zanimljivo pročitati kako drugi razmišljaju.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •