A s desetogodišnjim djetetom ne bi trebalo razgovarati o nekim temama jer ne bi razumjelo.:tele:
Printable View
A s desetogodišnjim djetetom ne bi trebalo razgovarati o nekim temama jer ne bi razumjelo.:tele:
Kada smo već ostavili iza sebe činjenice pa pišemo mišljenja, evo i mog:
Ne mogu tvoje mišljenje da shvatim ozbiljno iz niza razloga.
Prvo, prirodno-matematički fakultet ima kod nas ogranke- fizika, hemija, matematika, geografija, turizam, biologija, ekologija, možda kod vas neke druge, ali rreći da si ga završila meni ne znači puno. Evo i moja seka i ja smo ga završile, ali ona je turizmolog i za biologiju se obraća meni, a ja njoj kad hoću negde da putujem.
Drugo, citirati nekog "naučnika" koji je dobitnik neke "nagrade" na području genetike, bez imena, prezimena, i navođenja nagrade, izvini, jesi ti sigurna da si završila prirodno-matematički fakultet i da si upoznata sa principima naučne argumentacije i naučnog citiranja, ako se već pozivaš na to da si naučnik?
Treće, jedna rečenica i to ključna iz tog tvog citata je potpuno netačna, što mi izaziva sumnju da je prevod možda pogrešan, volela bih da pročitam original.
I poslednje ali i najvažnije, o tvom mišljenju imam jaku predrasudu zbog jednog mog vrlo teškog iskustva, sa osobom koja mi je bila jako draga:
Osoba koja je godinama bila najdraži i najsjajniji biolog kog sam znala, je počela da deli mišljenje identično tvom o Božjim zakonima u momentima kada je dobila prilično ozbiljnu i sada već hroničnu psihijatrijsku dijagnozu. Do tada je njeno mišljenje bilo suprotno, celog njenog života.
Možda je u pitanju samo koincidencija i ja ne sagledavam stvari pravilno, ali oprostićeš mi možda moje predrasude, a možda i ne, nije važno.
Napisala si iDa si predstavnica saborske većine (možda i jesi, što ja znam, anonimni smo ovdje) to bi tvoje mišljenje moglo biti pretočeno u zakon, pa bi se onda tvoje mišljenje reflektiralo na svaku ženu, i onu koja ga dijeli, ali i onu koja ga ne dijeli.Citiraj:
Takve pobačaje bih istog trena zabranila.
Ja nemam problem s nazivanjem stvari/pojava onime što jesu. Pa tako, pulinka je lijepo objasnila, da je embrij u svojoj biti parazit.
Kao što je i npr. svaki madež, tumor.
Ukoliko Cindy Crawford vrijeđa činjenica da ju je posebnom i slavnom između ostalog učinio i tumor, to ne mijenja tu činjenicu.
(Ne uspoređujem embrij s tumorom...)
Nisam završila prirodno-matematički fakultet, već jedan drugi.
Riječ je o dr. Jerome LeJuene koji je bio liječnik pedijatar, doktor znanosti i genetičar, dobitnik nekoliko najvećih nagrada na području genetike, bio je član Akademije znanosti u više država, pronalazač uzroka Downovog sindroma. Ja se ne bavim znanosti i to nije bit koju sam htjela time reći, a nadam se da nisam ni na putu za neku psihijatrijsku dijagnozu :trci:
Možda je i krivo prevedeno, ne da mi se tražiti originalnu izjavu.
Mislim da tumori nikako ne spadaju pod definiciju parazita, oni nisu jedinke. A nekako ne rekla bih ni se plod igdje u literaturi stvarno definira kao parazit, ali evo, možda griješim.
Ja nisam ni mislila reći da su tumori paraziti. Nego da je madež tumor, a ne zvuči lijepo, kao što je i embrij, u svojoj biti, parazit, a isto ne zvuči lijepo.
Možda ga se nigdje ne definira/naziva tako, jer je očito tema ultra osjetljiva, ali on to je.
Uostalom, citiram, samo sam prepričala pulinkine riječiCitiraj:
Možeš slatko reći da "embrion prima hranu isključivo preko trofoblasta i majčinog endometrijuma", ali organizam kojeg hrani isključivo tkivo drugog organizma je po definiciji parazit. Čak i kad je u pitanju ista vrsta. Imaš ribe kod kojih mužjaci parazitiraju na ženkama, i upravo se korsti termin parazitizam.
Misim da je pulinka biolog, pa joj vjerujem :)
Editiram u- biologinja :)
Srednji link sam nešto zeznula, stopila sam dva linka u jedan, ugl. evo najstariji koji sam našla, iskreno mrzelo me dalje da tražim
https://www.cambridge.org/core/servi...a-parasite.pdf
Svi su o aspektima posmatranja fetusa kao parazita, ukratko i zbog načina ishrane i zbog načina života a i zbog reakcije majčinog imunog sistema na njega kao da je vid parazita.
I po stoti put, to ne menja ostalo što fetus može ( i ne mora) da bude.
Sad sam svima na ignoreu. Zrelo. Nimalo djetinjasto.
Hrabre sestre.:mrgreen:
Fetus je parazit. Pas je osoba. Idemo dalje.
Dok se Pulinka zdušno trudi pronaći linkove koji potvrđuju njezinu bolesnu izjavu...
pulinka, iskreno, stvarno mi je u ovom kontekstu promašena ta prezentacija fetusa kao parazita
razumijem da u biološkom kontekstu, s obzirom na neke mehanizme, se može tako promatrati
ali u ovoj priči mi je stvarno promašeno
uostalom, onda je on parazit i u 39. tjednu trudnoće, znači li da ga je i tada u redu odstraniti?
Neka si, ja sam ipak htjela popraviti :)
Edit- uletjela tang
A kako se ja slažem s pulinkom, reći ću i da je smisao bio (moj smisao) napraviti jasnu distinkciju izmedju trudne djevojčice/žene i embrija, nije to argument za uklanjanje
Ako cemo fetus promatrati samo kroz prizmu parazita, onda mozemo i zenu svesti na biologiju i promatrati je kroz prizmu inkubatora. Nije li to upravo ono sto pro choicere ljuti i sto tvrde da pro lifer cine ?
Slažem se, i meni je promašeno.
A iako je pulinka biolog, ipak ću reći da ni linkani članci ne pokazuju da je fetus ušao u definiciju parazita i da je to neki konsenzus u znanosti, nego da su neki ljudi dobili ideju povući paralele iz kojih se nešto može eventualno naučiti.
Nakon teškog poroda koji mi je izazvao niz smetnji i zbog kojeg sam završila na hitnom CR, ležim u intenzivnoj, a anesteziolog dolazi svako malo kontrolirati mi tlak, gibekolog me isto često obilazi.
Nedjelja je i nigdje nikoga tako da njih dvojica dežuraju uz mene i imaju vremena posvetiti mi se.
I tako nakon ne znam kojeg njihovog obilaska pitam ih ja kako je moguće da mi je edem splasnuo doslovnoodmah po porodu i kako je moguće da je sad tlak ok itd
I kaže meni doktor; poznati i uvaženi te danas vrhunski autoritet u MPO medicini:”…vaše dijete je u vama bilo parazit i radilo vam sve te probleme kojih sad više nema otkad je dijete vani.”
Eto.
Mene niti je šokiralo, niti iznenadilo objašnjenje i zapravo mi je logično i ne vidim čemu zgražanje nad tim.
Sent from my iPhone using Tapatalk